Copy

Nytt från Läkemedelsverket

Läkemedelsverket väl förberett för Brexit

 31 jan  Den 31 januari lämnar Storbritannien EU. Med patientsäkerheten i fokus har mycket gjorts för att minska risken för läkemedelsbrist i Sverige, men också för att ta över ansvar den stora mängd ärenden som den brittiska läkemedelsmyndigheten MHRA tidigare hanterat. Med ökade anslag, mer personal och tätt samarbete med myndigheter i Sverige och i EU står Läkemedelsverket är väl rustat för ett brittiskt utträde ur EU. Läs mer!

Samordning av information vid kritiska bristsituationer av läkemedel ska stärkas och effektiviseras

 30 jan  Förbättrad struktur för samverkan, bedömningskriterier för vilka läkemedelsbrister som är kritiska, tydligare och mer direkta kommunikationsvägar samt ökad dialog mellan berörda aktörer. Det föreslår Läkemedelsverket i en delrapport till regeringen. Dessutom behöver företagens följsamhet till anmälningsplikt vid restsituationer förbättras. Läs mer!

Läkemedlet Picato återkallas under fortsatt översyn av hudcancerrisk

 20 jan  EMA rekommenderar att tillfälligt återkalla Picato (ingenolmebutat) mot aktinisk keratos, som en försiktighetsåtgärd på grund av en möjlig ökad risk för hudcancer. Patienter rekommenderas att sluta använda Picato. Behandlingsalternativ finns tillgängliga. Läs mer!

Uppdatering av instruktioner för insättning och uttag av Nexplanon (etonogestrel)

 15 jan  Nexplanon (etonogestrel) 68 mg, ett långtidsverkande hormonellt preventivmedel som sätts in under huden, får nya uppdaterade instruktioner för att minimera risken för skador på nerver och blodkärl samt förflyttning av implantatet. Läs mer!

Seminarier om läkemedelssäkerhet

 10 jan   Den 22 november 2019 höll Läkemedelsverket ett heldagsseminarium om läkemedelssäkerhet för hälso- och sjukvårdspersonal. Nu finns filmer och presentationer från seminariet publicerade. Läs mer!
ANNONS:

Är du farmaceut med tankar på att starta eget? Eller har du redan egen firma och vill bli underkonsult?

Upool kan hjälpa dig med alla steg, från att starta ditt bolag till att hitta uppdrag, fakturera och ta hand om administration och lön.

Läs mer på https://upool.se/underkonsult/

Upool finns där farmaceuter finns.

Övriga nyheter

Folkhälsomyndigheten följer utvecklingen kring det nya viruset

 29 jan  Folkhälsomyndigheten följer händelseutvecklingen kring det nya coronaviruset. Myndigheten uppdaterar kontinuerligt webbplatsen med aktuell bekräftad information och informerar om vad som görs för att stoppa utbrottet. Läs mer!

Fortsatt minskad försäljning av antibiotika

 29 jan  Under 2019 minskade försäljningen av antibiotika med 3,5 procent i Sverige jämfört med 2018. Det visar ny statistik från Folkhälsomyndigheten. Minskningen syns i alla åldersgrupper och framförallt hos de minsta barnen upp till sex år. Läs mer!

Grundvattnet provtas för läkemedel

 29 jan  Erytromycin, klaritromycin, ibuprofen och sotalol är exempel på läkemedelssubstanser som kommer att provtas för att se om de förekommer i grundvatten i Sverige och Europa. Läs mer!

Skåningar har mer käksmärta än norrlänningar

 27 jan  Käksmärtor är vanligare i storstadsområden – och underdiagnostiserat. Ett annat munproblem är syraskador på tänderna, något som åtta av tio sydsvenskar har. Och orsaken är frätande magsyra och frukt, snarare än läsk, enligt forskning vid Malmö universitet. Läs mer!


NT-rådet: Avvakta med nässpray mot depression

 24 jan  NT-rådet uppmanar regionerna att avvakta med att använda esketamin i form av nässpray mot depression. Läs mer!

Socialstyrelsen har ny utbildningsportal Läs mer!


Vart tredje barn med leukemi har D-vitaminbrist

 24 jan  En tredjedel av barn med leukemi i Sverige har för låga halter av D-vitamin redan vid diagnosen. Låga värden kan också associeras med sämre överlevnad hos barn upp till 6 år, enligt en ny forskningsstudie vid Akademiska sjukhuset/ Uppsala universitet. Läs mer!

WHO-larm: Få nya antibiotika i pipeline

 23 jan  Det utvecklas för få nya antibiotika larmar Världshälsoorganisationen WHO. Nu uppmanar organisationen regeringar och läkemedelsindustrin att ta sitt ansvar. Läs mer!

Restnoteringar av läkemedel upp 36%

 21 jan  Läkemedelsverket fick under förra året in 982 anmälningar om restnoteringar av läkemedel. Det innebär en fortsatt ökning som dock saktat in något. Läs mer!

Höga halter av kemiska UV-filter tas upp i kroppen

 21 jan  En ny studie av solskyddsmedel bekräftar att halter långt över gränsvärdet tas upp i blodet hos användare. Läs mer!

Kräver ursprungsmärkning mot utsläpp av antibiotika

 20 jan  Det finns 33 olika typer av aktörer som skulle kunna bidra till minskade utsläpp av antibiotika, visar en analys. Läs mer!

Billigt läkemedel hjälper vid svårbehandlad leukemi

 20 jan  Ett vanligt och billigt läkemedel kan användas för att motverka behandlingsresistens vid akut myeloisk leukemi, AML, en av de vanligaste blodcancerformerna hos vuxna. Läs mer!

WHO drar in dokument om opioider

 16 jan  WHO drar in två vägledningar om smärtbehandling med opioider efter misstankar om att läkemedelsföretag på ett otillbörligt sätt påverkat dokumenten. Läs mer!

Förgiftning med paracetamol ökar åter

 14 jan  Förgiftningar med paracetamol ökar nu åter efter en tillfällig nedgång rapporterar Giftinformationscentralen. Kraftigt ökad receptförskrivning misstänks bidra. Läs mer!

Astrazeneca skrotar omega 3-projekt i fas III

 14 jan  Bolaget avslutar en klinisk fas III-studie med fiskleverolja mot hjärtproblem i förtid på grund av bristande effekt. Läs mer!

Samtal med farmaceut förbättrade följsamheten

 10 jan  Konsultationer med en farmaceut ökade norska hjärt-kärlpatienters följsamhet till behandlingen. Läs mer!

Långtidsmedicinering vid schizofreni är säker

 10 jan  Forskare har undersökt säkerheten vid mycket långvarig antipsykotisk behandling vid schizofreni. Dödligheten var högre bland patienterna under perioder då de inte medicinerade jämfört med då de använde sig av antipsykotisk behandling. Läs mer!

­­Antidepressiva läkemedel till barn fortsätter öka

Antidepressiva läkemedel är en läkemedelsgrupp som ökar stort både bland barn i åldrarna 13-17 år och bland unga vuxna på 18-24 år. Det visar en ny rapport från Socialstyrelsen om utvecklingen av psykiatrisk vård och behandling av barn och unga vuxna 2013-2017. Rapporten är den första med så kallade öppna jämförelser av psykiatrisk vård för barn och unga i landets regioner. Läs mer!

Så ska det bli lätt att hitta bäst apotek

 8 jan  Tolv kvalitetsmått ska göra det enklare för apotekskunder att jämföra hur bra olika apotek och apotekskedjor är på exempelvis rådgivning och kompetensutveckling. Läs mer!

Höjt högkostnadsskydd från och med årsskiftet

 7 jan  Taket i högkostnadsskyddet höjdes den 1 januari. Orsaken är regeringen höjt prisbasbeloppet för 2020. Läs mer!

Sömnbrist kan öka ämnen kopplade till Alzheimers

Efter en natts vakenhet uppvisade en liten grupp unga, friska män högre blodnivåer av proteinet tau än då de sovit som vanligt. Tau utgör en markör för Alzheimers sjukdom och resultaten kan tyda på att återkommande sömnbrist skulle kunna leda till negativa effekter på hjärnhälsan. Läs mer!


Känner du någon mer som borde få Upools nyhetsbrev? Be dem anmäla sig – helt gratis – på https://upool.se/nyhetsbrev/

Upool finns där farmaceuter finns.
Upools nyhetsbrev ger dig en överblick av vad som hänt inom branschen den senaste tiden. Redaktör: Marika Hagelberg, Leg. Apotekare, Universitetsadjunkt i Medicinsk vetenskap, Upool Apoteksbemanning AB. Följ oss gärna i fler kanaler, klicka på ikonerna nedan.


Copyright © 2020 Upool, All rights reserved.



Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp