Copy
Denk mee met OCW
Bekijk deze e-mail in uw browser
Beste <<Voornaam>>,

Via de 'Denk mee met OCW' nieuwsbrief houden we je op de hoogte van de mogelijkheden om mee te denken met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Komende periode zijn er weer verschillende mogelijkheden waarop je als onderwijsprofessional kunt meedenken met het ministerie over actuele beleidsthema's. 

In deze mail vier kansen om gehoord te worden en je mening te geven
  1. Bijeenkomst over Onderwijsachterstanden PO - woensdag 29 januari 2020 vanaf 16:00 in Den Haag ! Nog een aantal plekken beschikbaar !
  2. Bijeenkomst Investeringsfonds digitalisering PO/VO - woensdag 12 februari 2020 vanaf 17:00 in Den Haag 
  3. Denk mee met OCW bijeenkomst / praktijkspiegel voor het PO/VO - woensdag 18 maart 2020 vanaf 16:15 in Den Haag
  4. Denk mee met OCW bijeenkomst / praktijkspiegel voor het MBO - woensdag 25 maart 2020 vanaf 16:30 in Den Haag
Daarnaast delen we artikelen van de website leraar.nl over het lerarencollectief, BVMBO en de Amsterdamse Lerarenraad

LET OP: Na het inschrijven voor een bijeenkomst ontvang je eerst een mail met een link om de aanmelding te bevestigen. Pas na het klikken op die link is de aanmelding definitief.
 
Heb je collega's in je team die ook graag zouden willen meedenken met OCW of zich op willen geven voor de praktijkspiegel of andere onderzoeken en bijeenkomsten? 

Stuur deze mail door en laat collega's zich aanmelden voor de 'Denk mee met OCW' mailing via www.leraar.nl/denkmeemetocw 
Bijeenkomst Onderwijsachterstandenbeleid voor leerkrachten - 29 januari 2020
 
Ben jij leerkracht in het primair onderwijs? Heb jij ervaring en affiniteit met het bieden van onderwijs aan leerlingen met een onderwijsachterstand? En wil jij meedenken over hoe wij wetenschappelijke inzichten inzichtelijk en toepasbaar kunnen maken voor de onderwijspraktijk? Kom dan naar de bijeenkomst voor leraren over het kennisdelingsplan Onderwijsachterstandenbeleid bij het ministerie van OCW!
 
Om onderwijsachterstanden meer ‘evidence informed’ te bestrijden moet kennis niet alleen worden ontwikkeld, maar ook verspreid en toegankelijk gemaakt worden voor scholen. Daarom is een kennisdelingsplan opgesteld waarin kennisdeling en kennisorganisatie rondom het thema onderwijsachterstanden centraal staan. Om dit kennisdelingsplan te laten slagen is input vanuit de praktijk onmisbaar en daar hebben wij jou voor nodig! 

Je bent van harte welkom op woensdag 29 januari 2020 van 16.00 tot 19.00.  Locatie is bij OCW in Den Haag (tegenover het Centraal Station). Bij de bijeenkomst wordt een lichte maaltijd geserveerd. Reiskosten worden vergoed met een vaste reiskostenvergoeding van € 0.19 per km. 

Meld je aan via de link hieronder of ga naar http://bit.ly/bijeenkomstonderwijsachterstanden2020
Aanmelden bijeenkomst onderwijsachterstandenbeleid 29 januari 2020
Bijeenkomst en netwerk 'Investeringsfonds en digitalisering' woensdag 12 februari 2020 17:00 – 20:00 uur

Eind vorig jaar heeft de minister van EZK de zogeheten ‘groeibrief’ aan de Tweede Kamer gestuurd, gericht op het vergroten van de economische groei. In die brief wordt over investeren in onderwijs gezegd:

Inzetten op nieuwe, digitaal ondersteunde, interactieve leervormen en verstandig gebruik maken van data, komt het geven van onderwijs op maat ten goede. Dit kan ook kostbare tijd van leraren, schoolleiders en bestuurders winnen die zij voor de leerling kunnen inzetten. Voor leerlingen kan het onderwijs uitdagender, effectiever en ook leuker worden. Dat vraagt om een langjarig traject voor het ontwikkelen, testen en uitrollen van deze digitale hulpmiddelen.
 
Onze vertaling van deze politieke tekst is dat we de mogelijkheid hebben om te investeren in de kwaliteit van onderwijs, waarbij digitalisering en een verbeterd curriculum middelen zijn die jullie moeten helpen om kwalitatief goed onderwijs te kunnen bieden. We zijn druk doende om een plan uit te werken waarmee we een beroep gaan doen op het investeringsfonds dat het kabinet aan het opzetten is. We zouden graag met jullie van gedachten wisselen wat er vanuit het perspectief van de leraar bovenaan jullie wensenlijstje staat en wat er nodig is om scholen te ondersteunen dit traject. Overkoepelende vraag hierbij is:
Wat heb je als school nodig om vanuit een onderwijskundige visie de kansen die digitalisering en een verbeterd curriculum hierbij biedt optimaal in te zetten?

Concreet willen wij leraren in het PO en VO uitnodigen op woensdag 12 februari van 17:00-20:00. We organiseren een bijeenkomst waarin jullie ons van input kunnen voorzien en met ons kunnen meedenken hoe we straks slim de verbinding kunnen gaan leggen met al dat goede wat er al gaande is. Dit is op een wat korte termijn, dat is een gevolg van de dynamiek waarin we ons begeven. We zorgen voor soep en een broodje.
 
Meld je aan via de link hieronder of ga naar http://bit.ly/bijeenkomstinvesteringsfondsict12feb2020

Aanmelden bijeenkomst investeringsfonds digitalisering 12 februari 2020
Denk mee met OCW / Praktijkspiegel

Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap organiseert een aantal keer per jaar een 'Denk mee met OCW' bijeenkomst (Praktijkspiegel). Leraren en schoolleiders gaan daar in gesprek met beleidsmedewerkers over onderwijsbeleid. Tijdens de bijeenkomst staan verschillende actuele thema's centraal. We vinden het erg belangrijk om leraren en schoolleiders direct bij het beleidsproces te betrekken.

Op woensdag 18 maart 2020 van 16:15 tot 19:00 organiseren we een bijeenkomst voor leerkrachten/schoolleiders in het PO/VO

Op woensdag 25 maart 2020 van 16.30 tot 19.00 organiseren we een bijeenkomst voor leerkrachten/schoolleiders in het MBO.

Bij de bijeenkomsten wordt een lichte maaltijd geserveerd. Locatie is de Hoftoren in Den Haag (tegenover het Centraal Station). Reiskosten worden vergoed met een vaste reiskostenvergoeding van € 0.19 per km. Om in de Hoftoren te komen, heb je een paspoort of rijbewijs nodig. 

↓ Klik op de link om je aan te melden  ↓
PO/VO - http://bit.ly/praktijkspiegel18maart2020
MBO - http://bit.ly/praktijkspiegelmbo25maart2020)
Aanmelden praktijkspiegel PO/VO 18 maart 2020
Aanmelden praktijkspiegel MBO 25 maart 2020

Nieuw op leraar.nl

Leraar.nl is een website van OCW waarop ervaringen, goede voorbeelden en tips en trucs worden gedeeld. De afgelopen tijd zijn de volgende artikelen verschenen:

Claim de beroepseer terug - een dubbelportret

“In de koffiekamer klagen over beleidsmakers heeft niet zo veel zin. Sluit je aan en werk mee aan het professionaliseren van je vak. Het heeft effect!" Dat vindt Marjolein Held van de beroepsvereniging BVMBO. In dit artikel twee mooie voorbeelden van initiatieven om als leraren het heft weer in eigen handen te krijgen: Marjoleins BVMBO en het Lerarencollectief van Jan van de Ven en Thijs Roovers.

https://www.leraar.nl/news/view/60169056/claim-de-beroepseer-terug-een-dubbelportret

Amsterdamse lerarenraad voor zeggenschap in complex stedelijk onderwijs

Het onderwijsbeleid lijkt soms uit een ivoren toren te komen. Maar als leraar zijn er wel degelijk mogelijkheden om mee te denken en invloed uit te oefenen. Zoals via de gemeente. Amsterdam heeft nu een eigen lerarenraad: “Onderwijs in Amsterdam is heftig en complex, het heeft een op maat gemaakte aanpak nodig”, zegt Maarten Willms, lid van de raad.

https://www.leraar.nl/news/view/60169055/amsterdamse-lerarenraad-voor-zeggenschap-in-complex-stedelijk-onderwijs

Heb jij ook zo’n goed voorbeeld, een onderwerp waar je meer over zou willen lezen of zou je het leuk vinden om geïnterviewd te worden of zelf een blog of artikel te schrijven? Laat het ons weten door je naam, sector en ideeën of onderwerpen te mailen naar rob.vullings@tekstschrijvers.nl. We horen graag van jullie.

Door op de 'Denk mee met OCW' mailinglijst te staan, ontvang je regelmatig een mail met bijeenkomsten, zoals de praktijkspiegel, waar je als onderwijsassistent/leraar/schoolleider kunt meepraten over onderwijsbeleid. 

We willen graag zoveel mogelijk leraren/schoolleiders laten meedenken met onderwijsbeleid. Stuur deze nieuwsbrief door en laat je collega's zich aanmelden voor de mailinglijst 'Denk mee met OCW'

Aanmelden voor de mailinglijst gaat via
www.leraar.nl/denkmeemetocw 
Denk mee met OCW is een initiatief van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Copyright © 2020 Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, alle rechten voorbehouden.


Wilt u deze nieuwsbrief niet ontvangen? Klik hier!