Copy
Eben-Haëzer
't Schoolrondje
Schoolrondje
Agenda
29 januari Studiedag
31 januari Staking
07 februari Rapporten mee
09 t/m 15 februari Meester Marco naar India
10 en 11 februari 10 minuten gesprekken
24 en 25 februari Doorverwijsgesprekken groep 8
Algemeen nieuws

Staking
Beste ouders,


Hierbij willen wij u graag op de hoogte brengen m.b.t. de aangekondigde, landelijke staking van 30 en 31 januari a.s. Alle leerkrachten die werken op deze dagen, hebben individueel doorgegeven of zij wel of niet willen staken.
De zorgen over de staat van het onderwijs (grote klassen, hoge werkdruk) en de grote problemen voor de toekomst (te kort aan leerkrachten omdat het beroep niet meer aantrekkelijk is), zijn niet weggenomen en nog zeer urgent, want na inventarisatie blijkt dat een ruime meerderheid voor staken is op 1 dag.
Dit betekent dat de Ebenhaezer op 31 januari gesloten zal zijn.

Hopelijk bent u op deze wijze voldoende geïnformeerd. 
Met vriendelijke groet,
Team Ebenhaezer

Studiedag 'Dynamische schooldag' 
Bewegen en leren gaan hand in hand!

Aankomende woensdag hebben wij een studiedag over bewegen en leren.
Traditioneel zitten kinderen op school veel stil. Inmiddels weten we – vanuit onderzoek en ervaring ;-) – dat kinderen veel te lang stil zitten. Te lang als we kijken naar gezondheidseffecten, maar ook te lang als er gekeken wordt naar concentratie en leerrendement. 

Onderzoek geeft aan dat er (hoogstwaarschijnlijk) veel winst te behalen is als de schooldag dynamischer wordt gemaakt. Winst in de zin van welbevinden, gezondheid en leeropbrengsten.

De opbrengstgerichte verbeterprogramma’s op cognitief gebied bestonden vooral uit meer uren maken.  Meer rekenen, langer begrijpend lezen etc.. 
Het besef dat een dynamische schooldag voor kinderen prettiger en effectiever is groeit.

Deze studie licht een aantal mogelijkheden – praktisch – toe:

  • Meer en leuker buiten bewegen (pauze en bewegingsonderwijs): hoe verdeel je dat? Hoe vermeld je dat in het activiteitenrooster?  
  • Meer bewegen in de klas – als tussendoortje. Van actief tot meditatief
  • Bewegingscircuits/hoeken in de klas
  • Bewegingsonderwijs op het schoolplein
  • Actiever verwerken van lesinhouden
  • Buiten lesgeven/outdoor classroom

Alles in Beweging maakt tijdens deze studiedag de vertaalslag van de vele onderzoeken naar de praktijk om zo het onderwijs te stimuleren bewegen een structurele plek in het onderwijs te geven. 

India
De laatste week voor de voorjaarsvakantie gaan meester Marco samen met juf Jolanda naar India. Op de website www.sampark.nl staat informatie over de stichting waarmee we gaan samenwerken en meer informatie over de scholen daar in India.

Het doel van de reis en van de samenwerking is om verbinding te maken tussen deze scholen in India en de scholen van Accrete. We gaan er dan ook heen om kennis te maken met elkaar en om samen na te denken over de invulling en uitwerking van dit contact. Wat kunnen we ontwikkelen als het gaat om contacten tussen de leerlingen? Wat kunnen we voor elkaar betekenen als het gaat om contacten op leerkracht en directie niveau?

Tijdstip op school.
De laatste tijd constateren wij dat de kinderen vroeg op het schoolplein aanwezig zijn. Wij verzoeken u de kinderen niet eerder dan 10 minuten van te voren aanwezig te laten zijn. Wij kunnen dan de veiligheid garanderen omdat de leerkrachten dan beschikbaar zijn voor pleinwacht.

Nieuws uit de groepen
Groep 1 , 2 en 3
Tijd voor wat nieuws uit deze groepen. Na de kerstvakantie zijn we begonnen met het thema vogels in de winter. Wat voor soorten vogels zie je in je omgeving. Wat eten vogels. Welke dingen kun je beter niet in de tuin zetten voor de vogels en nog veel meer. Misschien hebben de kinderen hier al wel het één en ander over verteld. Ook zijn er door de kinderen allerlei dingen gemaakt om de klas wat gezelliger te maken want na de kerst is het altijd een kale boel. Maar gelukkig is er flink gewerkt en het begint er al op te lijken. De komende weken gaan we hier nog even mee door want er is nog veel te ontdekken over vogels.

In de leeshoek hangen platen met verschillende vogels. Ook de namen van de vogels liggen er bij. De kinderen kunnen dan de goede woorden bij het plaatje leggen, de woorden stempelen of schrijven. Ook is er een vogelmemory. Zo leren de kinderen de namen van verschillende vogels en dat er meer vogels te zien zijn dan een koolmees en een roodborstje. . Verder hebben de kinderen een map met allerlei reken- en taalbladen waarin ze kunnen werken.

Ook groep 3 doet met een aantal dingen mee en hebben ook een map met allerlei reken en taalbladen.

Groep 3 heeft na de kerstvakantie een stuk herhaald van kern 6 en hebben de toetsjes gemaakt die bij deze kern horen. Ze dachten dat ze alle letters hadden gehad maar helaas. Er komen er nog een aantal en deze zijn moeilijk. In kern 7 worden nog een aantal letters herhaald zoals de d, b en p, de ei en de ie en de eu ui en uu Verder komen in kern 7 de sch en ng nog aan de orde. Deze week zijn er samengestelde woorden zoals voetbal, ijsbaan en andere aan de orde geweest.
In deze week zijn ook de eerste toetsen gedaan van cito bij deze groep.  Tsjongejonge dat is me even wat. Je moet toch wel heeeeel veeeeel weten.

Met het rekenen zijn we bezig geweest met klokkijken en geld en verhaalsommen. Nou dat is ook niet eenvoudig maar met oefenen, oefenen en nog eens oefenen komen wij er wel.

Groep 4 t/m 8
 
Nieuwjaarsborrel
Het nieuwe jaar zijn we op school goed begonnen. We hebben een toast uitgebracht en onder het genot van een glaasje alcoholvrije champagne en wat lekkers, hebben we gekeken naar wat vuurwerk. Iedereen die wilde, mocht zelf nog een sterretje afsteken.
 
Toetsen en rapport
We moesten snel weer over op de orde van de dag, want we zitten alweer midden in de toetsen. De leestoetsen zijn al gemaakt door iedereen, we zijn nu druk bezig met spelling, begrijpend lezen en rekenen. Er wordt serieus gewerkt, complimenten! Na al die toetsen, is het soms natuurlijk wel nodig om eventjes te ontspannen, bijvoorbeeld door een spelletje te spelen of even naar buiten te gaan.
 
Straks komt er ook een rapport mee naar huis. Op vrijdag 7 februari is dit het geval. We hebben de meeste rapporten inmiddels op school mogen ontvangen. Op het bord in de klas is te zien welke rapporten we nog missen. We zien ze graag op school verschijnen!
 
Maandag 10 en dinsdag 11 februari vinden de 10 minutengesprekken weer plaats. U kunt zich daarvoor binnenkort inschrijven via Parro. Zo kiest u zelf een moment uit, waarop het u schikt.
 
Groep 8
Deze week is groep 8 op verschillende middelbare scholen geweest, om te kijken hoe de school eruit ziet en hoe er gewerkt wordt. Hopelijk helpt dit om een keuze te kunnen maken. Daarnaast zijn er natuurlijk de open dagen / avonden. Kinderen kunnen dan samen met hun ouders kijken op de verschillende scholen.
 
24 en 25 februari vinden de doorverwijsgesprekken plaats. Hierin geven wij ons officiële advies voor het voortgezet onderwijs. Dit advies is gebaseerd op de toetsen (van afgelopen jaren), maar natuurlijk ook op het beeld dat wij hebben van een leerling en de gesprekken die we al hebben gevoerd met de leerling en/of zijn/haar ouder(s).
 
16 april vindt vervolgens de eindtoets plaats. Deze toets kan het advies bevestigen of hiervan afwijken. Alleen als de eindtoets (ROUTE8) hoger is dan ons advies, moeten we ons advies heroverwegen. We kunnen eventueel ons advies aanpassen, maar het advies kan ook blijven staan.
 
Om alvast kennis te maken met deze eindtoets, doen wij mee aan het normeringsonderzoek van ROUTE8. Dit vindt plaats op 5 februari. De kinderen krijgen een toets die er bijna hetzelfde uit ziet als de eindtoets, de toets heeft ook dezelfde manier van vraagstelling. Zo krijgen de kinderen een goede indruk van wat ze kunnen verwachten op 16 april. Daarnaast kan ROUTE8 de toets verder ontwikkelen, naar aanleiding van de toetsen, die op deze manier gemaakt worden. Aan het normeringsonderzoek is geen uitslag verbonden, er komt alleen een uitslag na de eindtoets van ROUTE8. Jullie krijgen binnenkort een brief van ROUTE8, waarin het normeringsonderzoek verder wordt toegelicht.
   Nieuwsbrief doorsturen
Beste <<Name>>, je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je je hebt ingeschreven op onze website of ons daar toestemming voor hebt gegeven.
Indien gewenst wijzig hier je voorkeuren of schrijf je uit.. Heb je vragen, opmerkingen of toevoegingen? Ons e-mailadres is: ebenhaezer@accrete.nl.
Kindcentrum Eben Haëzer Schoolstraat 8 Ossenzijl, OV 8376 HB Netherlands

Copyright © 2020 Kindcentrum Eben Haëzer, Alle rechten voorbehouden.






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Kindcentrum Eben Haëzer · Schoolstraat 8 · Ossenzijl, OV 8376 HB · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp