Copy
Διαβάστε το αυτό εδώ στον browser

20 χρόνια σέλφι

Δεν ξέρω αν το θυμάστε εκείνο το βίντεο, ήταν ένα από τα πρώτα "viral" μιας εντελώς διαφορετικής εποχής. Ήταν ένας φωτογράφος το λοιπόν, που για έξι ολόκληρα χρόνια τράβαγε φωτογραφία του προσώπου του κάθε μέρα, και στο τέλος έφτιαξε ένα βιντεάκι συνδέοντας όλες αυτές τις φωτογραφίες, το οποίο κατέγραφε πώς άλλαζε το πρόσωπό του κατά τη διάρκεια αυτών των έξι χρόνων. Μάλιστα το έκανε αυτό μιαν εποχή που δεν υπήρχε καν ο όρος "σέλφι" καθότι δεν υπήρχαν smartphones -το βιντεάκι αυτό κυκλοφόρησε πριν από 13 ολόκληρα χρόνια, το 2006. Το θυμάστε; Αν ναι, πόσο γέροι ή γριές νιώθετε τώρα; 

Αν όχι αρκετά, επιτρέψτε μου να σας διευκρινήσω γιατί σας τα γράφω αυτά σήμερα. 

Ο φωτογράφος εκείνος, λοιπόν, λεγόταν Νόα Καλίνα. Περνούσαν τα χρόνια, δούλευε (έγινε και ο φωτογράφος του γάμου του Μαρκ Ζάκερμπεργκ!) και πριν από λίγες ημέρες ανέβασε άλλο ένα βιντεάκι. Γιατί, από ό,τι αποδείχτηκε, ποτέ δεν σταμάτησε να τραβάει φωτογραφίες τη μούρη του. Κάθε μέρα. Για είκοσι χρόνια. Κάθε. Μέρα. Το καινούργιο βιντεάκι κρατάει πάνω από οκτώ λεπτά και είναι ακόμα πιο δυνατό, γιατί πια εδώ βλέπεις ανάγλυφες τις αλλαγές στη μούρη του ανθρώπου, συνοπτικά και μαζεμένα την αλλοίωση που φέρνει ο χρόνος απάνω στο δέρμα, την έκφραση, τις γραμμές, το σχήμα, το περιτύλιγμα ενός περιεχομένου που πάντως ποτέ δεν σταματά να θυμίζει αυτό που ήταν στην αρχή. Μα δεν είναι πια ίδιο. 

Είκοσι χρόνια. 

Το βρήκα πολύ ενδιαφέρον και, μάλιστα, σκόπευα να σας το γράψω την προηγούμενη εβδομάδα, καθότι τότε το ανακάλυψα, αλλά είπα να το φυλάξω γι' αυτό το γράμμα επειδή (βαθιά ανάσα) είναι το τριακοσιοστό που σας γράφω. 

Αυτό που διαβάσατε. Το γράμμα νούμερο 300. 

Το γράμμα νούμερο 300

Δεν είναι το ίδιο εντυπωσιακό με το να βγάζω τη μούρη μου φωτογραφία κάθε μέρα για είκοσι χρόνια, αλλά 300 συνεχόμενες Παρασκευές (με μια-δυο μικροκαθυστερήσεις και παρασπονδίες) δεν είναι μικρό επίτευγμα. 

Πάμε για τα επόμενα. 

αύριο στην Καθημερινή

γράφω το πρώτο μιας σειράς (δύο; τριών; ποιος ξέρει) κειμένων για τη μετανάστευση, με αφορμή την τελευταία έρευνα της διαΝΕΟσις, ένα αφιέρωμα του Economist, ένα βιβλίο που διάβασα πρόσφατα και διάφορες άλλες δημοσιεύσεις για το θέμα. Σε αυτό το άρθρο, που θα ανέβει Σάββατο βράδυ κάπου εδώ, γράφω για τους μύθους περί μετανάστευσης (ότι θα μας πάρουν τις δουλειές, θα μας κλέψουν, θα μας σκοτώσουν και θα αλλοιώσουν και τον πολιτισμό μας) απαντώντας στο πρώτο θέμα, περί οικονομικής ανάπτυξης (SPOILER ALERT: Η μετανάστευση είναι καλό πράγμα και φέρνει οικονομική ανάπτυξη). 

Το προηγούμενο Σάββατο είχα γράψει για τις ακραίες ιδέες που προέρχονται από ακραίες ομάδες που όμως έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο από το μικροσκοπικό μέγεθος του αρχικού τους κοινού, με αφορμή εκείνη την ιστορία με τις γελοίες διαφημίσεις για τις εκτρώσεις.  

back to Gilead
Το διάβασα κι αυτό. Δεν σας το βάζω εδώ επειδή σας το προτείνω, καθότι δεν σας το προτείνω, αλλά επειδή είναι πολύ διάσημο -κέρδισε και το Booker. Αν θέλετε να διαβάσετε για τη δυστοπική μαυρίλα της Γαλαάδ της Άτγουντ, δείτε την πρώτη σεζόν του "The Handmaid's Tale" και/ή διαβάστε το (πολύ διαφορετικό, μα ενδιαφέρον) βιβλίο. Αν δεν χορτάσατε, δείτε και τη 2η σεζόν. Και μόνο αν θέλετε κι άλλο, διαβάστε αυτό το βιβλίο, που προσθέτει περισσότερο από το ίδιο πράγμα. Διαβάζεται νεράκι πάντως. 

ας πάμε, όμως, στα τριακοσιοστά λινξ


Εκτός από το ότι σαράντα εκατομμύρια άνθρωποι είναι καραντίνα στην Κίνα για να μην ξεφύγει περισσότερο ένας καινούργιος φονικός ιός, συνέβησαν κι άλλα πράγματα της κατηγορίας "πράγματα που πριν από είκοσι χρόνια, όταν ο Νόα Καλίνα ήταν νέος, θα γυρνούσαν τον κόσμο ανάποδα, θα θεωρούνταν κοσμοϊστορικά και αδιανόητα και όλοι θα θυμούνταν πού βρίσκονταν όταν συνέβησαν, αλλά σήμερα έχουν ξεχαστεί έξι ώρες αργότερα". Για παράδειγμα, πριν από λίγες ημέρες ο Guardian αποκάλυψε ποιος χάκαρε το κινητό του πλουσιότερου ανθρώπου του κόσμου, του Τζεφ Μπέζος, CEO της Amazon και ιδιοκτήτη της εφημερίδας Washington Post. Του χάκεψαν το κινητό του ανθρώπου αυτού, λες και είναι ο πάσα ένας, με μια φωτογραφία που κάποιος του έστειλε μέσω WhatsApp. Ο κάποιος ήταν ο πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας. Ο ίδιος το έστειλε το μήνυμα. Δύο ακόμα στοιχεία που αξίζει να κρατήσετε για να έχετε πλήρη εικόνα για το θέμα: Πρώτον, τα στοιχεία που διέρρευσαν από το κινητό του Τζεφ Μπέζος περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, συνομιλίες και φωτογραφίες που αντάλλασσε με την μυστική του σχέση, πράγμα που οδήγησε στο διαζύγιό του -φυσικά το ακριβότερο διαζύγιο στην ιστορία του κόσμου. Δεύτερον, κάτι που συνέβη στις 2 Οκτωβρίου του 2018. Τότε, 15 πράκτορες της Σαουδικής Αραβίας οι οποίοι, σύμφωνα με την επικρατούσα θεωρία, ακολουθούσαν τις διαταγές του πρίγκιπα Μπιν Σαλμάν, έφτασαν στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη όπου βρισκόταν ο δημοσιογράφος της Washington Post Τζαμάλ Κασόγκι, τον δολοφόνησαν και τον διαμέλισαν με πριόνια. Μετά πέταξαν το πτώμα του σε άγνωστες τοποθεσίες -δεν έχει βρεθεί έκτοτε. Σας παρακαλώ τώρα ξαναδιαβάστε αυτή την ιστορία και φανταστείτε ότι ταξιδεύετε πίσω στο χρόνο στην εποχή που ο Νόα ο Καλίνα ήταν παιδί, και τη διηγείστε σε έναν τυχαίο άνθρωπο που συναντάτε στο δρόμο. Προσπαθήστε να φανταστείτε αυτή τη σκηνή. Τι θα καταλάβει από αυτά που του λέτε; 

Ή, κάντε την ίδια άσκηση για το παρακάτω: 

Ο υπόδικος Πρόεδρος των ΗΠΑ παρουσίασε πριν από λίγο στο τουίτερ (πού αλλού) το λογότυπο του νέου όπλου των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων, της "Space Force" (γέλια). Το λογότυπο είναι ξεδιάντροπη αντιγραφή του Starfleet Command της United Federation of Planets. Από το Star Trek. 

Και μιας και μιλάμε για ανθρώπους στις παρυφές της πραγματικότητας, ένας δημοσιογράφος ταξίδεψε στη Νέα Ζηλανδία για να γράψει γι' αυτούς τους υπερ-πλούσιους που αγοράζουν τεράστιες εκτάσεις με πρόσβαση σε πόσιμο νερό εκεί, ώστε να έχουν πού να πάνε με τα αεροπλάνα τους όταν καταστραφεί ο κόσμος. Σοβαρά τώρα. Ο δημοσιογράφος πήγε και στο οικόπεδο που έχει αγοράσει ο Πίτερ Τιλ, στις όχθες μιας ωραίας λίμνης. 

Ή αυτό: η πετρελαιοβιομηχανία, που βλέπει τη χρήση των προϊόντων της για την παραγωγή ενέργειας να μειώνεται στο μέλλον, κάθισε και το σκέφτηκε και, πράγματι, βρήκε τη λύση. Βρήκαν τι θα το κάνουν το πετρέλαιο τώρα που ο κόσμος δεν θέλει να το καίει τόσο πολύ πια: ΘΑ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ

Η Κάρολ Κάντγουαλαντρ είναι η δημοσιογράφος που αποκάλυψε το σκάνδαλο της Cambridge Analytica -μπορεί να την έχετε δει και στο σχετικό ντοκιμαντέρ του Netflix, ή να έχετε παρακολουθήσει το πολύ ωραίο TED Talk της. Ο Άρον Μπανκς (κοιτάχτε τι λουλούδι), συνιδρυτής της καμπάνιας Leave.EU και χρηματοδότης του αντιευρωπαϊκού κόμματος του Νάιτζελ Φάρατζ, τώρα της κάνει μήνυση γι' αυτά που λέει σε αυτό το TED Talk. Η δημοσιογράφος, που δεν είναι πλούσια, ζητά βοήθεια για να καλύψει τα δικαστικά έξοδα και να πάει την υπόθεση που της έχει φορτώσει ο ακροδεξιός λεφτάς μέχρι το τέλος. 

Σε ένα παρόμοιο θέμα: Πώς αντιμετωπίζει τις πολιτικές διαφημίσεις το Facebook σήμερα, μετά όλον αυτό το χαμό και την κουβέντα και τις ανησυχίες και την κατακραυγή. Μια απελπισία. 

Κάτι που πολλοί ξεχνούν να αναφέρουν όταν μιλάμε για τη μετάβαση από τις μηχανές εσωτερικής καύσης στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αποτελούνται από πολύ πολύ λιγότερα εξαρτήματα και η συναρμολόγησή τους είναι σε γενικές γραμμές ευκολότερη. Αυτό σημαίνει και κάτι άλλο: 400.000 θέσεις εργασίας κινδυνεύουν στις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες

Θυμάστε μια καμπάνια που είχαν ξεκινήσει κάποιοι άνδρες στις ΗΠΑ για να αρχίσουν να μπαίνουν αλλαξιέρες μωρών και στις ανδρικές τουαλέτες; Θα σας πω τι έγινε τελικά με αυτή την ιστορία, αλλά πρώτα θα σας πω μια άλλη, προσωπική ιστορία. Ήμουνα που λέτε με την άλληνα όταν ήτανε μωρό και καθόμασταν στην πλατεία Αριστοτέλους και ξαφνικά όλοι αρχίζουν να δυσανασχετούν, αμάν πια αυτός ο Θερμαϊκός, πώς βρωμάει, όμως δεν ήταν ο Θερμαϊκός, οπότε την πήρα και άρχισα να ψάχνω τα μαγαζιά για αλλαξιέρες, όχι μόνο στις ανδρικές τουαλέτες, γενικώς, έτοιμος αν χρειαστεί να την αλλάξω απάνω στα τραπέζια, δίπλα στις πίτσες, αλλά τελικά βρήκα στις γυναικείες τουαλέτες των Fridays και ρώτησα τους ανθρώπους και μου είπαν βεβαίως, περάστε, δεν υπάρχει πρόβλημα, και όντως δεν υπήρξε, και οι κυρίες στην τουαλέτα είχαν μόνο κατανόηση και χαμόγελα και η δουλειά όλων μας έγινε. Εκείνοι οι κύριοι που είχαν ξεκινήσει την καμπάνια στις ΗΠΑ όμως; Νίκησαν

Όλα τα μέρη είναι το ίδιο, πια. Ενδιαφέρουσα ανάλυση του πώς η τεχνολογία έχει αλλάξει την έννοια του "τόπου". 

Μια σχεδιάστρια προσφέρθηκε στο ίντερνετ να αφαιρέσει τους πρώην απ' τις φωτογραφίες σας για $10. Μέσα σε λίγη ώρα είχε μαζέψει 800 ενδιαφερόμενους και ενδιαφερόμενες

80 εκατομμύρια αστέρια. Αυτή η εικόνα δείχνει 80 εκατομμύρια αστέρια

Τέλος, επιτέλους: Επιστήμονες ανακάλυψαν γιατί το άγχος κάνει τα μαλλιά μας να ασπρίζουν

Νέα Υόρκη, 1900
Χρωματισμένη φωτογραφία δρόμου της Νέας Υόρκης το 1900 (λινκ)
https://twitter.com/tgeorgakopoulos
https://www.facebook.com/thodorisgeorgakopoulos/
https://www.instagram.com/tgeorgakopoulos/
https://www.linkedin.com/in/georgakopoulos/
Website
Email
Copyright © 2020 georgakopoulos.org, All rights reserved.


Θέλετε να αλλάξετε το πώς λαμβάνετε αυτά τα γράμματα;
Μπορείτε να αλλάξετε τις επιλογές σας ή να σβηστείτε από τη λίστα.