Copy

Hoogtewerker huren? Valbeveiliging is een must!


valbeveiliging, Palmaers verhuur, hoogwerker, bescherming,

Ben je van plan om een hoogtewerker te gebruiken bij één van je volgende klussen? Om jouw veiligheid en die van je werknemers te garanderen ben je best op de hoogte van de veiligheidsmaatregelen en de valbeveiliging. Dankzij valbeveiliging kunnen jij en je werknemers jezelf beschermen bij ongevallen. Zo kan je de lichamelijke schade beperken.

Wat is valbeveiliging?

Valbeveiliging is een persoonlijk beschermingsmiddel of PBM. Deze middellen verminderen het risico op arbeidsrisico's en ongevallen. Daarnaast geeft de valbeveiliging de betrokken persoon de nodige speling en bewegingsvrijheid om zijn/haar taken uit te voeren. 

Valbeveiliging is meestal opgebouwd uit volgende onderdelen: 
  • Een integraal harnas of valharnas is de eerste schakel in het beveiligingsproces. Dit harnas houdt  jou en je werknemer tijdens en na een val vast. Je moet het altijd dragen in omgevingen met valrisico en het type hangt af van de precieze werkzaamheden. De locatie van de koppeling heeft bijvoorbeeld een groot effect op de bewegingsvrijheid. Ook de manier waarop je zo’n harnas aantrekt is zeer specifiek. Je moet bijvoorbeeld altijd de valindicatoren controleren om zeker te zijn dat het harnas nog in goede staat is. 
  • Verankeringstoestellen vormen de verbinding tussen het koppelingstoestel en het afkoppelpunt. Dit zijn ankerpunten die dienen als bevestiging van het veiligheidssysteem. Een voorbeeld hiervan is een horizontaal railsysteem.
  • Koppelingstoestellen of verbindingsmiddelen verbinden het harnas met het verankeringstoestel. Een voorbeeld hiervan is een schokdempende vanglijn. Indien één van de drie eerder genoemde schakels ontbreekt of niet sterk genoeg is, is de veiligheid niet langer gegarandeerd.

Wat zegt de Europese wetgeving?

In de Europese wetgeving staat dat je beschermende maatregelen moet treffen als je op hoogte gaat werken. Daarnaast moet de gebruiksaanwijzing van de valbeveiliging en het toestel altijd strikt gevolgd worden. Zo goed als alle fabrikanten van hoogtewerkers vermelden het gebruik van valbescherming in hun gebruiksaanwijzing. Dus het gebruik van de bescherming is wel degelijk verplicht.

Sommige landen hebben een aparte nationale wetgeving in verband met het werken op hoogte. In deze wetgeving staat beschreven vanaf welke hoogte je de beveiliging verplicht moet gebruiken. In België moet je jezelf beschermen vanaf 2 meter hoog. In Frankrijk is er bijvoorbeeld geen minimale hoogte, hier is valbescherming altijd verplicht.

Wat als?

Als het noodlot dan toch toeslaat heb je ongeveer 15 à 20 minuten de tijd om hulp in te schakelen. Na 20 minuten kan het bloed niet meer doorstromen naar de benen. Dit kan ernstige gevolgen hebben, zoals bijvoorbeeld hangtrauma. In sommige gevallen kan zo'n ongeval zelfs fataal zijn. Daarom worden er ook vaak evacuatieplannen opgesteld. We raden je aan om nooit alleen te werken met een hoogtewerker tenzij je echt weet wat je doet. In een noodgeval kan een collega ten minste de nodige ondersteuning bieden.

Valbeveiliging is dus een belangrijke factor bij het gebruik van een hoogtewerker. Zorg ervoor dat je altijd goed vastgemaakt bent voordat je aan het werk begint. "Dat gebeurt niet bij mij" is dus niet de juiste mentaliteit!

Alles begint natuurlijk bij de kennis en uitvoering van de juiste beveiligingsmaatregelen, maar ook de keuze van de juiste hoogtewerker is van groot belang. Hier vind je een overzicht van onze hoogtewerkers.

Lees in uw browser »

Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
LinkedIn
LinkedIn
Pinterest
Pinterest
YouTube
YouTube
Website
Website
Email
Email
RSS
RSS

Recente artikels:


Ontdek de vele voordelen van onze Kärcher zitschrobmachine
De voordelen van een minigraver op een rijtje
Een grondverzetmachine huren? Palmaers helpt je de juiste keuze maken
Wist je dat Palmaers gespecialiseerd is in langetermijnverhuur?
De nieuwe Smart-blog van Palmaers Verhuur staat nu online!
Copyright © 2020 Palmaers Verhuur, All rights reserved.






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Palmaers Verhuur · Industrielaan 8/3 · Hoeselt 3730 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp