Copy

Lathyrus på tilbud. Palmesukker. Frisk bi pollen. Jeg søger en gartner.

Share Share
Alle vores 46 sorter primært gamle duftende lathyrus er på tilbud til og med søndag kl. 24.00 til 15,- kr.
Jeg har gjort mig umage med at finde de gamle sorter, for dels er de mere robuste, og så har de den mest vidunderlige duft. Som mange moderne sorter mangler. Jeg har også en hel del sorter med striber og pletter - Flakes- og dem er jeg ekstra vild med.
Jeg har naturligvis også mere moderne sorter, i usædvanlige farver og nogle med blomster som uartige cancanskørter, flæser og andre frivoliteter. Mange moderne sorter har usandsynligt lange stive stilke og meget store blomster, de gamle sorter er mindre men yndigere. Man kan ikke få alt.
Lathyrus odoratus – som er den art vi plejer at dyrke, er stort set efterkommere af nogle få vilde lathyrus, og de kommer i en farveskala helt uden gult.
Men for ikke så mange år siden fandt man en vildtvoksende art i Tyrkiet, Lathyrus Belinesis, som netop er gul og orange og helt vidunderlig og i tilstrækkelig nær familie med Lathyrus Odoratus til at man kunne begynde at more sig med at krydse dem. Plante forædlere vil altid gerne have de farver som ikke findes af sig selv.
Jeg har både den vilde art og en meget vellykket orange krydsning i sortimentet. Der er jo mange vilde arter lathyrus, og nogle af dem er værd at dyrke både for blomsternes og duftens skyld, de er mindre, mere letbenede og aldeles henrivende. Du kan finde dem her, men de er ikke på tilbud.
Find Lathyrus her.
Find vilde Lathyrus her.
Lathyrus kan du så i begyndelsen af marts i et opvarmet drivhus, eller indendørs, allerede i februar, De er forbløffende robuste. Det er klogt at slibe et lille hul i den hårde skal, bare ikke lige på det lille øje hvor spiren kommer frem. Læg dem så i blød i tynd kamillete i 12 timer, før du sår dem, det tager eventuelle svampesygdomme. Det er smart at så dem i såbrikker, af kokosmuld som du kan finde i netbutikken.
Når de har lavet et fint skud, skal det nippes i toppen så de busker sig lidt. Pot op i hver sin større potte når rødderne når bunden af så-brikken, Plant ud sidst i april - først i maj efter vejret. Et lidt beskyttet sted for vinden er klogt. Lathyrus kan blive næsten 2 meter, så lav et stativ fra begyndelsen som er højt nok, ellers kommer der en uskøn filterrederlighed i toppen.
Så er det bare at vande, gøde ret meget hele sæsonen, og vente. Man skal plukke sine Lathyrus, helst mindst hver anden dag, og det er en af de største fornøjelser i min have. De dufter i stuen eller på et bord i haven, så man bliver helt ør. Jo mere man plukker jo flere blomster får man, hvis man ikke plukker får man ikke flere.
Og nu til noget helt andet.
Pollen er smukt, sundt og meget, meget velsmagende, jeg har fået et mindre parti friske pollenkorn, som jeg opbevarer på frost.
Sagen er jo at hvis de ikke er på frost så gærer de hurtigt, men du kan bestille dem i netbutikken og hvis du bestiller quickbrev, så går det hurtigt nok til at du kan få dem hjem, (alm. post varer jo gerne 3 uger for et alm. brev i disse tider), og komme dem i din egen fryser. Pollen kommer i et væld af farver, men primært orange, alt efter de blomster det stammer fra. Man samler det ved at lave små bitte pollenfælder lige inden for flyvehullet i bistaderne, som simpelthen børster de fine pollenkugler af de tynde, tynde bi-ben, nogenlunde ligesom børsterne i en bilvasketunnel. Det er ubegribeligt at det kan lade sig gøre, Den pollen man får ud af det er blandet med nektar og kommer i bittesmå fine kulørte kugler som man kan spise som det er, eller drysse på næsten hvad som helst, salater, fisk, desserter… de smager en anelse bittert, tydeligt floralt, sødmefyldt, og helt ekstraordinært, en vare så kostelig og sjælden som enhjørning tårer.
Hvis man kommer forbi min landhandel i Jægersborggade 17 så har vi det også der.
På tirsdag får vi endelig de søde små limetta hjem
Stærkt forsinket i forhold til tidligere år, og nye forsyninger af bergamotter, Sukater og Pomeranser. Du kan bestille dem her eller finde dem i landhandelen.
Find Limetta og andre friske frugter her.
Jeg har ledt længe og endelig fundet endnu et helt særligt produkt
Et produkt, som jeg ikke har set siden mine unger var i Indonesien og kom hjem med sådan en kugle til mig. Rent, helt mørkebrunt, nærmest sort, helt uraffineret Indonesisk palmesukker, pakket i palmeblade. Det er to halvkugler med den mest intense smag af tørrede frugter, lakrids, tobak, og let fermenteret, så det også har en smuk syrlighed.

Du kan bruge det til tilsmagning, desserter, kager, varme drikke, eller bare på brød med tandsmør. Det er endnu et mirakel fra planteriget, som har langt mere smag end andet palmesukker jeg har mødt.

Du kan finde det her:
Palmesukker og meget andet.
Henna har ofte en masse tilsætningsstoffer man ikke har lyst til
Jeg har nu både sort arabisk henna og rød indisk henna som bare er henna, uden fiduser, både i netbutikken og i Landhandlen i Jægersborggade.
Så har vi fået de skønneste øko æg jeg kender i Landhandlen igen
Hegnsholt har en mindre produktion af æg som er unik. Hønsene som bliver fodret med madrester fra de bedste økologiske restauranter, korn og græs. Det giver de mest velsmagende æg jeg har smagt bortset fra mine egne fra hønsegården her på stedet, og så kommer de i de fineste farver som påskeæg: Blå, grønne, hvide, elfenben, brune… alt efter hønseracen.
En bakke med 6 æg koster 35.- og er hver en krone værd. Det er såmænd bare den pris æg bør have, man kan så tænke over hvordan langt billigere æg er lavet – og hvordan de smager.
Jeg søger stadig en gartner!
Jeg søger stadig en kvalificeret og bomstærk gartner, som gerne må begynde med det samme. Man kan skrive en mail til kontor@fuglebjerggaard.dk  hvis man vil høre mere.
De bedste regnvåde hilsener
Camilla Og Co.
 
Besøg vores netbutik her
Facebook
Twitter
Link
Website
Copyright ©
Fuglebjerggaard
Hemmingstrupvej 8
DK–3200 Helsinge
kontor@fuglebjerggaard.dk

Vil du ikke modtage disse mails?
Du kan opdatere din profil eller framelde dig