Copy
Op zijn mooist in je browser


Hallo <<Voornaam>>,

Zelf ging ik structuur pas waarderen toen ik mijn carrière begon. Inmiddels ben ik fan. Structuur zorgt voor rust in je hoofd. En het bespaart tijd. Ik denk dat heel veel werkstress zijn oorzaak vindt in het ontbreken van structuur. 

Het goed toepassen van structuren geeft je een enorme vrijheid. Ik zie structuur dan ook niet als een in ijzer gegoten harnas, maar als een flexibel hulpmiddel. Het voorkomt dat ik 's nachts nog lig te malen en waarschuwt me als ik teveel hooi op mijn vork neem. 

Structuur zit in onze natuur. Het blog van deze maand gaat over structuur in je tekst aanbrengen. Dit geeft je lezers duidelijkheid en houvast. Verder ontdek je in deze Vlinderss in je Mailbox:

  • 2 handige gratis downloads. Eén over 3 veelgebruikte tekststructuren en een over hoe je kunt vinden wat je zoekt. 
  • Lees mijn ervaringen bij het seminar "Voor Altijd Vrij" van Eelco de Boer. 
  • 5 snelle structuur tips voor je werk. 


Trouwens ook bij structuur is balans belangrijk. Zie het als een kapstok en dan mag je gerust een keer je jas op de trap gooien!

Structuur in je tekst geeft duidelijkheid en houvast

We weten het allemaal: mensen zijn ongeduldig als het op lezen aankomt. In de eerste seconden wordt er dus niet eens echt gelezen maar neemt de lezer wél de beslissing: doorlezen of niet.

Zelfs als je lezer daadwerkelijk begint met lezen, dan nóg komt hij genoeg afhaakmomenten tegen, zoals:

  • een droge en saaie tekst die vooral feiten bevat;
  • te veel moeilijke woorden;
  • te lange zinnen;
  • onlogische opbouw. 

Over het laatste lees je alles in het nieuwste blog.

Structuur in je tekst!
Zoekt en gij zult vinden...

Met de zoektips in dit e-book vind je in no-time jouw antwoord.

Tip! Bewaar het e-book op je bureaublad, zodat je het snel kunt openen. En met de sneltoetscombinatie: Windowstoets + D ben je zo weer bij je bureaublad. 
 
Download Google zoektips
Snelle structuur tips

Schrijven maar!
Naast me ligt altijd een A4 schrift. Hier schrijf ik alles in op wat er aan werk bij komt of dingen die ik niet mag vergeten. Ook bij Skype calls gaan alle acties hierin. Minimaal één keer per week gaan alle aantekeningen uit dit schrift naar de juiste plekken (Trello, agenda, OneNote, planners). Met een klemmetje hou ik bij wat al is verwerkt. Waarom schrijven in een schrift? Door te schrijven onthoud je dingen beter. En het schrift voorkomt een chaos van losse papieren, post-it etc. 

Mailbox Zero
Breng een eenvoudige structuur aan in je mailbox. Verlies je niet in het maken van honderden mappen en vertrouw op de zoekfuncties van bijvoorbeeld Outlook. Ga niet als een dolle alle e-mails steeds bekijken, maar plan hiervoor vaste tijdstippen in. Uitgebreide tips om je e-mails de baas te blijven lees je in dit e-book

Plan realistisch
Zet afspraken in je agenda en vergeet vooral niet om ook je reistijd in te plannen. Denk ook aan voorbereidingstijd en afwerkingstijd. Bedenk ook dat je niet 100% van je werktijd ook echt effectief werkt. Er gebeuren altijd ongeplande zaken, zoals e-mail of hulpvragen. Ook is het goed om na twee uur even je werkplek te verlaten en je benen te strekken. Reëel is om 60% van je werktijd in te plannen voor het afwikkelen van taken. Dat is dus slechts 4,75 uur bij een 8-urige werkdag! 

"Nee" of "niet nu" is ook een antwoord
Ik hou van hard werken. En ik help graag mensen. Bovendien ben ik enthousiast. Mijn valkuil is dus dat ik niet makkelijk genoeg nee zeg. Maar nee of niet nu is een duidelijk en eerlijk antwoord. Het voorkomt dat je halsoverkop slordig werkt of een mindere kwaliteit levert. Een dag kan maar één keer vol zitten. Dus krijg je een vraag, zeg dat je er even over moet nadenken. Zodat je de consequenties voor andere werkzaamheden kunt overzien. Lukt het niet om het te doen, draag dan alternatieven aan.

Investeer in een planning
Ik werk met een jaar- kwartaal- maand- week- en dagplanning. Daarbij cluster ik werkzaamheden die soortgelijke aandacht vragen. Werkzaamheden ken ik zoveel mogelijk een vaste frequentie toe. Iedere vrijdag stel ik mijn week- en dagplanning op. Zo zie ik op tijd waar ik meer werk dan tijd heb en kan ik eventuele hulptroepen inschakelen. 
Voor Altijd Vrij
Afgelopen weekend ben ik bij het 3-daags seminar van Eelco de Boer geweest. Met het aansprekende thema: Voor Altijd Vrij. 

Inzichten
  • Nederland bruist van het ondernemerschap. Ik heb genoten van de kennismaking met Floris; 10 jaar! Volg nu al zijn Insta account.
  • Het is goed om regelmatig seminars te volgen. Niet dat je echt iets nieuws hoort, maar je gunt jezelf de tijd om je creatieve sap te laten stromen. 
  • Ik heb me verwonderd over het effect van de guru. Dat doet blijkbaar iets met mensen, al blijft dit voor mij persoonlijk een vreemd fenomeen. 
  • Erg blij met  de tip van het inbouwen van Thinking Time. Dat betekent wekelijks zo'n 20 minuten brainen met jezelf.  
  • Het is super fun om regelmatig some English te mixen in je zinnen. Hell yeah. 
Handig!
In het e-book tekststructuren vind je een uitwerking van de volgende structuren:
  • Vraag- en antwoord.
  • Help, ik heb een probleem. Geef me de oplossing.
  • Omgekeerde piramide.

Mét praktische voorbeelden. 
Download e-book tekststructuren
PS Gun je een ander ook dit praktische e-book? Deel dan niet het e-book, maar deze pagina URL. Dan ontvangen ze bovendien ook maandelijks Vlinderss in hun mailbox. 
Facebook
LinkedIn
Twitter
Instagram
Pinterest
YouTube
Copyright © 2020 Vlinderss [support & services], Alle rechten voorbehouden.



Gegevens wijzigen |  Uitschrijven | Aanmelden