Copy

Maart 2020

Beste JNM'ers,
Wat een gekke tijden zijn dit toch. Zoals jullie waarschijnlijk gemerkt hebben heeft de coronacrisis ook effect op de JNM. Helaas hebben wij veel kampen en excursies voorlopig moeten afzeggen. Maar niet getreurd: er zijn verschillende online activiteiten om ervoor te zorgen dat we de natuur en elkaar niet uit het oog verliezen. In deze nieuwsbrief wederom een kampverslag, de bestuursrubriek, informatie over Bioblitz en weer de gebruikelijke mededelingen en oproepen onderaan. Veel leesplezier!
Wika Kaloot
Kaloot was zoals elk jaar weer een lekker kampje. Er is lekker gevist bij de pijp en lekker schelpen gezocht op het strand. Er zijn meerdere koffieboontjes gevonden, een pelikaansvoetje en veel meer vette schelpen. Ook hebben we tijdens het vissen een Elft gevangen, een in Nederland uitgestorven soort!! Ook leuke vissen waren een tong, veel spieringen en op de zondag het legendarische kortsnuitzeepaardje!!
- Sanne Turksema
Komende Activiteiten
Achter de schermen wordt er hard gewerkt aan leuke online activiteiten. Deze zullen ook op de website komen te staan. Houd dus vooral de website in de gaten! Heb je zelf een leuk idee? Mail deze dan naar db@jnm.nl
Vanaf 2 april: Natuur op de buis
Netflix heeft verschillende natuurdocumentaires die we met z'n allen kunnen kijken. Via de chrome-extensie Netflix party kunnen wij synchroon met elkaar kijken en met elkaar chatten. Wij zullen dit elke donderdag om 20:30 doen. Deze week: 'Our Planet'. Kijk voor meer informatie over de activiteit op de website!
Vanaf 31 maart (vanavond): JNM de Podcast
De lente roept. Geuren en kleuren lokken ons naar de buitenwereld. Maar dat mag dus even niet. Potjandrie! Maar niet getreurd! wij hebben opvulling voor jouw leven in deze tijden. De JNM Nieuwe Natuur Podcast draait op volle toeren en is klaar om jou elke dinsdagavond te voorzien van een half uur aan vette informatie. Bijen in je tuin, vogelgeluiden en wolken vanaf je balkon, maar ook speciale uitzendingen met gastsprekers die alles af weten van de nieuwe natuur in Nederland. Elke dinsdagavond om 20:00 zal er een podcast verschijnen. Houd onze social media goed in de gaten en blijf op de hoogte van de podcasts!
Vanaf 4 april: Tuinexcursies
Ga met de JNM mee op 'tuin-excursie'! We gaan samen onze eigen tuin-natuur ontdekken, op zoek naar vette dieren en planten. De excursieleiders en mede-deelnemers zijn online om vragen te stellen, vette vondsten te delen of om gewoon gezellig een praatje te maken! Help je ook mee een mooie tuin-lijst te maken? Voer dan alles in op Waarneming.nl, dan kunnen we achteraf bekijken hoeveel we gevonden hebben! We hebben elke week een speciaal thema, waar we extra op letten, maar uiteraard kijken we naar alles dat groeit, bloeit, vliegt en kruipt in je tuin!


Doe mee als je ook wil ontdekken wat er allemaal in je tuin leeft, en als je benieuwd bent wat andere JNM'ers in hun tuin zullen vinden! Geef je op via de JNM site, join de tuinexcursie-appgroep voor de laatste updates, en zet deze excursies alvast in je agenda: 
- 4 april, 12-16 uur: tuinexcursie bijen. 
In het vroege voorjaar kan je bijzondere wilde bijen vinden op de eerste bloeiende planten, zoals wilg, paardenbloem en sleedoorn. Hoe herken je ze? En hoe herken je de zweefvliegen die deze bijen nabootsen? Je leert het vandaag! Wil je goed voorbereid je tuin in gaan? Kijk dan mee met de live-stream door onze eigen bijen-expert, van 11.00 tot 12.00!
- 11 april, 12-16 uur: tuinexcursie mossen & korstmossen.
Zelfs als je geen tuin hebt kunnen er allerlei mossen en korstmossen groeien op je balkon, stoep of de muren van je huis. Als je ze door je loupje bekijkt zijn ze fantastisch mooi! We leren ze vandaag te herkennen!
- 18 april, 12-16 uur: huisexcursie.
Ook binnenshuis leven allerlei dieren, zoals trilspinnen, zilvervisjes, mugmotjes en wie weet wat nog meer. Heb jij wel eens van de getijgerde lijmspuiter gehoord? Sommige ben je liever kwijt dan rijk, maar de meesten doen niks kwaad of vangen zelfs muggen voordat die jou kunnen steken. Vandaag gaan we op zoek wat er allemaal in onze huizen leeft!

NJN + JNM Kisttoernooi
Menig JNM'er is ermee bekend: Kisten. Het spel waarbij een stukje uit een gids over bijvoorbeeld zoogdieren of planten wordt voorgelezen zonder de soortnaam te noemen. Vervolgens moet de rest aan de hand van de omschrijving er achter komen welke soort het is. We zullen deze wedstrijd in teams aangaan. Wie zijn nu eigenlijk de échte Kist-koningen? NJN'ers of JNM'ers? Of zijn we toch het sterkst als we de handen ineen slaan? 
We zullen het zien! Houd vooral de website in de gaten voor verdere informatie!
Er zullen nog vele activiteiten volgen, want zelfs in tijden van zelf-isolatie zit de JNM niet stil! Zo zorgt bijvoorbeeld het team van project Nieuwe Natuur er met ons voor dat wij dingen blijven ontdekken over bijvoorbeeld stadsnatuur en ook wij van het dagelijks bestuur proberen leuke activiteiten te verzinnen.  Heb jij nog leuke ideeën voor activiteiten? Laat het vooral weten via db@jnm.nl ! 
Bestuursrubriek
Waarin om de maand een DB'er je meeneemt in zijn/haar interesses. 
Deze maand: Rebecca (Voorzitter)

 
Sommige JNM’ers lijken een haast oneindige soortenkennis te hebben. Als student Voeding en Gezondheid met maar een beperkte kennis voel ik me dan soms een beetje verloren in alle kenmerken en namen. Daarom ga ik het in deze rubriek hebben over iets waar ik eindeloos over kan praten: eten. Om het toch een beetje relevant te houden voor de JNM zal ik focussen op duurzaam eten. In mijn vakgebied wordt er nog niet genoeg aandacht besteed aan de duurzaamheid van voedsel, er wordt vooral gekeken naar de gezondheidseffecten. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is een gezond voedingspatroon niet automatisch een duurzaam voedingspatroon. Natuurlijk is er overlap: minder vlees eten is gezond en vaak duurzaam. Maar er zijn ook trade offs. Zo is het gezond om een portie noten te eten, maar de productie van de noten kost veel water. De uitdaging voor mij en mijn medestudenten is dus voor de toekomst een voedingspatroon te ontwikkelen dat zowel duurzaam als gezond is. Daarbij komt ook nog kijken dat duurzaam en gezond niet perse betekent dat het cultureel geaccepteerd wordt en voor iedereen betaalbaar is. Oftewel er zijn veel factoren om rekening mee te houden. Dat maakt voeding nu zo complex en interessant. Mocht je meer willen weten over de fascinerende wereld van voeding, vraag mij er gerust naar.  

-Rebecca
Waarneming.nl:  Bioblitz
Goed nieuws! Waarneming.nl is nu volledig uitgerust om een BioBlitz te faciliteren. Een BioBlitz is een zoektocht om alle levende soorten binnen een aangewezen gebied te registreren. Hiermee wordt alles wat vliegt, zwemt, kruipt en sluipt in beeld gebracht. Het idee is ontstaan in de Verenigde Staten en wordt inmiddels over de wereld door onderzoekers, terreinbeheerders, burgers en biologen gebruikt. 

Een BioBlitz richt zich dus niet op één soortgroep maar op al het leven in een specifiek gebied: paddenstoelen, dagvlinders, spinnen, vogels, libellen, zoogdieren, nachtvlinders, planten, etc.. 
Op het BioBlitz scherm zie je de volgende informatie:
Locatienaam en het gestelde soorten-doel;
  • Begin en startdatum;
  • Hoeveel soorten zijn gezien;
  • Hoeveel waarnemingen zijn gedaan;
  • Hoeveel procent men onder of boven het gestelde doel zit;
  • Hoeveel waarnemers een waarneming hebben toegevoegd;
  • Een interactieve kaart met daarop alle waarnemingen uitgesplitst per soortgroep;
  • Hoeveel soorten in elke soortgroep (overzicht en taartdiagram);
  • Hoeveel waarneming in elke soortgroep (overzicht en taartdiagram);
  • Knop om meteen een waarneming in het gebied toe te voegen;
  • Lijst met de laatste waarnemingen (inclusief filters) 

In de afbeelding hierbeneden zie je een voorbeeld van een BioBlitz die via Waarneming.nl liep. Staatsbosbeheer had een 1000-soorten week in de Biesbosch georganiseerd. In die week ging men op één dag op zoek naar 1000-soorten. Een mooie kans om de biodiversiteit in kaart te brengen.
Het mooie aan een BioBlitz is dat iedereen kan aanschuiven door onze automatisch beeldherkenning. Als je gebruik maakt van ObsMapp of iObs kun je meteen aan de slag door foto's toe te voegen bij je waarneming. Georganiseerde en lopende BioBlitzen vind je onder 'Community' in het hoofdmenu. 
Alle data uit een BioBlitz blijft opgeslagen. Op die manier kunnen we in de toekomst jaren met elkaar vergelijken maar ook locaties, Wil jij ook een BioBlitz op je kamp organiseren dan helpen wij graag. Laat de leiding contact met ons opnemen. Voor het faciliteren van een BioBlitz maken we gebruiken van de reeds bekende locaties in Waarneming.nl. Kom maar op met die BioBlitz!
JNM Oproepjes en Updates
Oproepen
1. Zit jij net als wij ook thuis? Maak een selfie met
#uithetveldgeslagen  en laat zien dat de Nieuwe Natuur ook dichtbij huis te vinden is!

2.Houd jij wel van sorteren? De JNM-stack zit vol met foto's van kampen, maar al deze foto's maken het erg lastig om goed promomateriaal te vinden. Hierom is het erg hard nodig dat er orde in deze chaos wordt gecreëerd. Stuur vooral een mailtje als je wilt helpen met het uitzoeken van de stack! 


Mededelingen
De web-versie van Nature Today Go is af! Onze zomerkampen zullen hier snel op verschijnen. Kijk dus vooral even op naturetoday.nl !

 
Kortom, genoeg reden om de positiviteit erin te houden. Tot snel!

Vriendelijke groeten,
namens Dagelijks Bestuur 2020

Marlies Veenstra
Secretaris
 
Facebook
Twitter
Link
Website
Copyright © 2020 JNM, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp