Copy

Beste lezer,


Hierbij ontvangt u het laatste nieuws van de Braille Autoriteit. In deze nieuwsbrief zullen wij voornamelijk ingaan op het werk van de 8-punts braille werkgroep.


Terugblik op Braille symposium


De Braille Autoriteit kijkt terug op een geslaagd braille symposium op 29 november jl. Een divers publiek bestaande uit o.a. gebruikers, belangenorganisaties, producenten en hulpmiddelen leveranciers uit België en Nederland zorgde voor een dynamische discussie over de verschillende aspecten van braille.
Het is goed om te zien dat het belang van braille bij alle aanwezigen hoog op de prioriteitenlijst staat.

 

Een standaard voor weergave van 8-punts braille op leesregels


Sinds de uitvinding van braille, zo'n 210 jaar geleden, bestaan brailletekens uit een combinatie van zes punten. Fabrikanten van elektronische brailleleesregels besloten acht braillepunten te gaan gebruiken.
Voor het Nederlandse taalgebied is nooit gestandaardiseerd hoe karakters worden weergegeven in 8-punts braille. Om tot een standaard te komen heeft de Braille Autoriteit de werkgroep 8-punts braille opgericht. Op 29 november 2019 presenteerde deze werkgroep een eerste voorstel voor een 8-punts braillestandaard.

Het voorstel volgt zo logisch mogelijk uit de 6-punts braillestandaard, maar er zijn toch heel wat aanpassingen nodig. Dat komt omdat in 6-punts braille veel karakters worden voorgesteld met opeenvolgende brailletekens en omdat er in 6-punts braille dubbele toekenningen zijn. In 8-punts braille willen we een een-op-een relatie tussen een karakter op het scherm en een karakter op de brailleleesregel.

Een handleiding beschrijft de keuzes die de werkgroep heeft gemaakt. In deze tabel is opgesomd hoe we alle karakters willen voorstellen, en onderaan ook welke puntencombinaties nog beschikbaar zijn.

De werkgroep kijkt uit naar uw feedback:
  • Zitten er fouten in ons voorstel?
  • Heeft u suggesties om iets duidelijker of logischer te maken?
  • Mist u symbolen?
Reageren kan via de pagina wijzigingsverzoeken op onze website.

Als u ingelogd bent, kunt u reageren op bestaande wijzigingsverzoeken of zelf een nieuw verzoek indienen. We verwachten dan wel dat u een concreet alternatief formuleert.

Reageren kan tot 1 maart 2020. Daarna zal de werkgroep de wijzigingsvoorstellen bespreken.


Meer informatie


Op de website braille-autoriteit.org vindt u nog meer informatie over de Braille Autoriteit. Mocht u over bepaalde onderwerpen meer willen weten, dan vernemen wij dat graag van u. Neem contact met ons op via contact@braille-autoriteit.org of direct met één van de leden van het besluitvormend comité. Wij staan u graag te woord.

Met vriendelijke groet,
Namens de leden van het besluitvormend comité Braille Autoriteit
Monique Oudshoorn, voorzitter
Copyright © 2020 Braille Autoriteit, Alle rechten voorbehouden.

Contact:
contact@braille-autoriteit.org

Postadres:
Braille Autoriteit · Postbus 10595 · Den Haag, 2501 HN · Nederland

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u zich heeft aangemeld via de website braille-autoriteit.org, wilt u deze nieuwsbrief niet langer ontvangen dan kunt u zich hier uitschrijven.






This email was sent to <<E-mail>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Braille Autoriteit · Postbus 10595 · Den Haag, 2501 HN · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp