Copy
View this email in your browser
06/02/2020
ACTUALITAT EN COMÚ

MOLLET EN COMÚ RECLAMA L’AGENDA COMPARTIDA, UNA EINA ÚTIL PER ENTITATS I ASSOCIACIONS

Mollet en Comú reivindica de nou, el compliment d’un compromís del PSC del mandat anterior: posar en marxa una agenda compartida, on les diferents entitats i associacions coneguin la disponibilitat dels espais municipals, per a poder organitzar millor les seves activitats

L’any 2017, el grup de Canviem Mollet, que ha precedit Mollet en Comú, va proposar crear una agenda compartida, on les diferents entitats de la ciutat hi poguessin accedir, per saber quan estaven disponibles els equipaments municipals i poder organitzar els seus actes i activitats amb previsió, antelació i millor planificació, així com per no solapar activitats amb d’altres organitzacions. Seria una forma d’agilitzar la feina de totes aquestes persones que dediquen el seu temps lliure a dinamitzar la vida de la nostra ciutat. La proposta es va plantejar primer amb ple, amb el suport de tots els grups municipals excepte una abstenció del PSC, i després es va plantejar en la negociació de pressupostos. La formació va presentar 50 propostes, entre d’altres aquesta de l’agenda.

Un cop aprovat el pressupost, algunes de les propostes es van dur a terme, però d’altres no, com la de l’agenda compartida. A les reunions mantingudes amb personal tècnic i polític, s’informava que ja s’hi estava treballant, i que seria força immediata la seva posada en marxa, ja que només calia fer la formació al personal municipal.

Malauradament, gairebé dos anys després d’aquella informació, el cert és que no s’ha fet aquesta agenda compartida, i les entitats han de seguir la complicada via per tal de reservar espais, i de vegades sense èxit.

El passat ple vam preguntar sobre aquest tema, i se’ns va dir que s’intentaria instal·lar dins la nova pàgina web que s’està dissenyant. Aquesta informació contradictòria, no deixa de mostrar el que sembla una manca de voluntat, i el que és més, de transparència, ja que l’agenda ajudaria a l’hora de disposar de més informació i claredat.

Des de Mollet en Comú continuarem reclamant aquesta eina, ja que pot resultar molt útil per les entitats, i en definitiva per la ciutat.

OPINIÓ
 

Algunes reflexions sobre la pròrroga del contracte de l’aigua i el funcionament del servei

Fa dues setmanes es va aprovar, amb moltes veus en contra, la pròrroga del contracte pel servei d’abastament d’aigua, a favor de l’empresa privada SOREA.

Així doncs, un dels socis de govern, Podem incomplia un acord signat en precampanya pel qual apostaven per la gestió directa de l’aigua, i l’altre soci el PSC, acabava de dilapidar la Comissió municipal per debatre sobre formes de gestió del servei de l’aigua. Una comissió que havia estat poc objectiva en els seus plantejaments, apostant únicament pel model existent a la nostra ciutat: una concessió a favor d’una empresa privada (SOREA,S.A)

Aquesta pròrroga de 5 anys va acompanyada d’un seguit d’inversions: substitució canonada a Jaume I, portada d’aigua de pous garbí i interconnexió de Pous Escorxador i Pruneres amb dipòsit Mercaders i connexió amb xarxa de reg del barri de la Vinyota; obres i treballs de modificació i millora a diferents punts de la xarxa d’emmagatzematge i distribució.

Aquests darrers dies hem viscut amb preocupació els problemes de subministrament d’aigua que han tingut els veïns i veïnes del carrer La Plana per una rebentada de la canonada de fibrociment, o fa unes setmanes a Pompeu Fabra, i fa algun temps al carrer Portugal, per citar alguns casos. Algunes canonades ja han esgotat la seva vida útil, i no donen més de sí.

Des de Mollet En Comú ens preocupa que no es tingui coneixement real de l’estat de les canonades, i que les inversions que ara s’han decidit, no hagin contemplat aquest evident deteriorament. Conscients que no es pot substituir tota la xarxa de canonades d’un sol cop, també cal dir que quan es parla de “substituir de forma progressiva” ens sembla que vol dir substituir de forma reactiva, quan hi ha una rebentada.

La pressió ciutadana i de forces polítiques que reclamem una altra forma de gestió, com a mínim (i de moment), ha suposat que SOREA hagi hagut d’afrontar el problema i hagi estat diligent en donar explicacions, i en atendre les qüestions plantejades, cosa que fins ara no es donava. I no succeïa perquè molt probablement hi havia una gran seguretat en mantenir-se durant tants anys com empresa adjudicatària del contracte. Resulta curiós que després que l’equip de govern hagi volgut confondre la ciutadania amb els termes de gestió pública i servei públic, ara no hagi donat explicacions, i qui ho hagi fet hagi estat l’empresa, fet que constata el que ja és, qui gestiona l’aigua és aquesta companyia.

Sigui com sigui, cada vegada més municipis plantegen (i fan el pas) de recuperar la gestió directa del servei d’aigua, i això sí o sí, obliga a posar-se les piles a les empreses privades en les actuacions que fan i en com les comuniquen.

OPINIÓ
 



Mollet, ciudad más igualitaria?

Fernando Jiménez
Miembro de Mollet en Comú

En los últimos días ha sido noticia destacada la información en virtud de la cual, Molllet aparece en las estadísticas como una de las ciudades Españolas con menor desigualdad de renta entre sus ciudadanos, dicha noticia por su importancia merece ser analizada en profundidad y desde aquí animo a estudiosos y expertos en la materia que aprovechen la oportunidad.

Quiero por tanto realizar un pequeño y modesto análisis sobre el tema, que permita un debate sereno y responsable.

La primera reflexión que debe hacerse es de satisfacción y alegría, el hecho que estadísticamente nuestra población aparezca como una de las más igualitarias en materia de renta entre sus habitantes, es ciertamente satisfactoria, y no podemos dejar de ponerlo en relevancia. Pero como dicen los clásicos “no debemos dejar que un buen árbol nos impida ver el bosque ”

La noticia tiene su origen en un estudio de la entidad FEDEA que bajo el título “Renta personal de los municipios españoles y su distribución años 2011 y 2014” ha sido publicado en el mes de enero 2020. En dicho informe se menciona que Mollet del Valles, para el año 2014, acredita un índice de Gini (fórmula matemática utilizada para medir la desigualdad de rentas disponibles) de un 0,446, que ciertamente es un dato positivo.

Los datos que sirvieron para la realización del estudio mencionado, fueron los datos estadísticos sobre las declaraciones de renta, proporcionados por el ministerio de Hacienda, y aquí encontramos el primer punto sobre el que es necesario reflexionar, Mollet es proporcionalmente más igualitario entre aquellos ciudadanos que realizan su declaración de renta, el estudio parte de estos datos, no le podemos pedir más. Lo anterior significa que no entran en el estudio los ciudadanos que o bien no tienen obligación de declarar por no llegar a los mínimos exigibles (Rentas bajas) o los ciudadanos que no tributan por renta y lo hacen por impuestos de sociedades o del patrimonio (Rentas altas) si el estudio hubiera sido confeccionado con datos estadísticos de disponibilidad de rentas reales a nivel municipal, el resultado sin duda sería diferente. Dicha variación sería más acusada en caso de agregar a todas aquellas personas que, por ser inmigrantes irregulares o vivir en la economía sumergida por causa de la precariedad y la crisis económica, no aparecen en el estudio  (recuerden, los datos son del año 2011 y 2014, posiblemente los años más duros de la crisis).

Al efecto de corroborar lo anterior, el mismo informe recoge que el municipio más pobre de España en términos de renta, es el de El Ejido (Almería). En dicha ciudad y en sus invernaderos se produce gran parte de las hortalizas que consume España y Europa y sin embargo es el más pobre en términos de renta declarada, el único motivo que explica esta situación es la fuerte presencia de economía sumergida entre trabajadores y qué la mayoría de sus empresarios declaran por impuesto de sociedades (más beneficioso) y no por renta.

Dejo para otra ocasión el impacto que sobre la desigualdad de rentas ha tenido el hecho de la tipología urbana de Mollet y la pequeña dimensión territorial del término municipal, que ha supuesto la no existencia de urbanizaciones que podemos definir como de lujo o alto nivel, y que sin duda ha contribuido positivamente en un bajo diferencial de rentas. (El hecho que los planes urbanísticos siempre han sido aprobados desde gobiernos municipales de izquierdas, sin duda ha contribuido)

La conclusión que podemos mantener es la de una contenida satisfacción, al mismo tiempo que debemos llamar la atención de lo insuficiente de sus datos, (No atribuible  a los autores del estudio) que no nos debe hacer olvidar el gran número de conciudadanos que desgraciadamente no forman parte de las estadísticas oficiales en cuanto a sus niveles de renta y viven entre nosotros en la precariedad, cuando no en la pobreza extrema.

ESPAI DEL PORTAVEU A RADIO MOLLET
 
No us perdeu l'Espai dels Portaveus d'aquest dimecres a @radiomollet963 amb @marinascribano
https://t.co/wrx0b1o5Vq?amp=1
AJUDA'NS A DIFONDRE ELS NOSTRES CONTINGUTS A LES XARXES SOCIALS

AGENDA COMPARTIDA
MOLLET EN COMÚ RECLAMA L’AGENDA COMPARTIDA, UNA EINA ÚTIL PER ENTITATS I ASSOCIACIONS

http://molletencomu.cat/mollet-en-comu-reclama-lagenda-compartida-una-eina-util-per-entitats-i-associacions%ef%bb%bf/


WEB
http://molletencomu.cat/mollet-en-comu-reclama-lagenda-compartida-una-eina-util-per-entitats-i-associacions%ef%bb%bf/

FACEBOOK
https://www.facebook.com/molletencomu/posts/3185870618093897

TWITTER
https://twitter.com/molletencomu/status/1225062690026086400





OPINIÖ AIGUA
Algunes reflexions sobre la pròrroga del contracte de l’aigua i el funcionament del servei

http://molletencomu.cat/algunes-reflexions-sobre-la-prorroga-del-contracte-de-laigua-i-el-funcionament-del-servei/


WEB
http://molletencomu.cat/algunes-reflexions-sobre-la-prorroga-del-contracte-de-laigua-i-el-funcionament-del-servei/

FACEBOOK
https://www.facebook.com/molletencomu/posts/3185932088087750

TWITTER
https://twitter.com/molletencomu/status/1225071188973621252


OPINIÓ IGUALTAT

¿es Mollet la ciudad más igualitaria?, Fernándo Jimenez (@fdojimenezf) analiza esa información en este interesante artículo crítico

http://molletencomu.cat/mollet-ciudad-mas-igualitaria/


WEB
http://molletencomu.cat/mollet-ciudad-mas-igualitaria/

FACEBOOK
https://www.facebook.com/molletencomu/posts/3188121277868831

TWITTER
https://twitter.com/molletencomu/status/1225430088801497088
CONTACTA AMB EL TEU GRUP MUNICIPAL

Recordeu que a l'Ajuntament teniu 4 regidors i regidores al vostre servei, podeu visitar-nos a la primera planta de l'Ajuntament (Plaça Major,1 08100 Mollet) o al Tel 935719500 Ext. 9627. O també per les xarxes socials a les nostres adreces.
 

A la web molletencomu.cat
Per telèfon o Whatsapp al 699 00 66 01 o al 626 28 94 87
Per mail al correu molletencomu@gmail.com
Per Facebook a la pàgina molletencomu
Per Twitter al compte @molletencomu
Per Instagram al compte @molletencomu
 

I també pots visitar-nos als nostres locals a Mollet a les adreçes:

Carrer Berenguer III, 116

Carrer Bernat Metge, 49

 

Ens podeu fer arribar reclamacions, problemes veïnals, preguntes als plens o qualsevol cosa que us interessi. Anem per Feina!

Twitter
Facebook
Website
Email
YouTube
Instagram
Copyright © 2020 Mollet en Comú, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp