Copy
Διαβάστε το αυτό εδώ στον browser

ετοιμάζεστε για ένα ήρεμο Σαββατοκύριακο;

Μπράβο σας. Επιτρέψτε μου να μοιραστώ μαζί σας τη νέα είδηση από την κατηγορία "θεωρίες συνομωσίας που όμως μπορεί και να είναι αλήθεια επειδή είναι 2020 και πλέον τίποτε δεν είναι αδιανόητο". 

Ο κορωνοϊός της Κίνας, λέει, μπορεί να είναι κατασκευασμένος εξεπίτηδες.

Αφήστε αυτή την παλαβή σκέψη να μαρινάρει τον εγκέφαλό σας καθώς ασχολείστε με τις αθλοπαιδιές και τις χορεσπερίδες της σχόλης σας. 

Επίσης, όσον αφορά τα πολιτισμικά θέματα, σας προτείνω αυτό το ντοκιμαντέρ που είναι πολύ ωραίο και ενδιαφέρον, στο Νέτφλικς. Λέει την ιστορία ενός εργοστασίου που έφτιαξαν οι Κινέζοι στο Οχάιο, το οποίο κατασκευάζει παρμπρίζ για αυτοκίνητα. Εξαιρετικό. Να το τρέιλερ

αύριο στην Καθημερινή

γράφω το δεύτερο μιας σειράς από άρθρα (μάλλον τέσσερα θα είναι) για τη μετανάστευση. Στο πρώτο είχα αναφερθεί σε εκείνο το μύθο, ότι δήθεν οι μετανάστες "μας παίρνουν τις δουλειές" και κάνουν κακό στην οικονομία. Αυτό το Σάββατο, στο άρθρο που θα ανέβει το βραδάκι εδώ, γράφω για τον άλλο μύθο, εκείνο τον περίεργο, ότι δήθεν θα μας "αλλοιώσουν" τον "πολιτισμό". Αυτοί οι μύθοι δεν αναπαράγονται μόνο από ακραίους και φανατικούς ρατσιστές. Είναι ευρύτατα διαδεδομένοι, και μάλιστα όχι μόνο στη δικιά μας χώρα. Γιατί τα γράφω αυτά, θα μου πείτε, τώρα που πολύς κόσμος λυσσάει αναπαράγοντας κραυγές για αυτό το περίπλοκο και οικουμενικό φαινόμενο; Επειδή θέλω αυτά τα στοιχεία και αυτές οι σκέψεις να υπάρχουν εκεί έξω στα πίξελ, γραμμένες και από εμένα. 
 

να ένα απόσπασμα 

 

"Αυτή εδώ η γωνιά της Βαλκανικής ήταν κατεχόμενη από μουσουλμάνους κατακτητές για περίπου τέσσερις αιώνες στην σχετικά πρόσφατη ιστορία της. Αναρωτιέμαι: αυτός που πιστεύει ότι οι λιγοστοί ταλαίπωροι που έχουν ξεμείνει στη σύγχρονη, σχετικά πλούσια, δημοκρατική και προηγμένη χώρα μας μπορούν να “αλλοιώσουν τον πολιτισμό μας”, τι πιστεύει ότι μας έκαναν ορδές Οθωμανών που κυριαρχούσαν στη ρημαγμένη και πάμπτωχη περιοχή μας μέσα σε εκείνα τα τετρακόσια χρόνια; Σύμφωνα με τη λογική αυτών που φοβούνται “εισβολή” και “αλλοίωση” από τους μουσουλμάνους μετανάστες σήμερα, μετά την πραγματική εισβολή του 15ου αιώνα, εμείς θα πρέπει να είμαστε σήμερα ολωσδιόλου Τούρκοι".

Το βιβλίο που διαβάζουμε το Φεβρουάριο στο Bookworm (το 70ο!) είναι ο "Γαλατάς" της Άννα Μπερνς, που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τον Gutenberg. Είναι ένα μυθιστόρημα δύσκολο, γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο, με χαρακτήρες που δεν έχουν ονόματα. Αλλά καταπληκτικό. Η ιστορία διαδραματίζεται στα "ζόρια" (ελεύθερη απόδοση του "troubles") της Β. Ιρλανδίας. Η ηρωίδα γίνεται θύμα stalking ενός αρχι-τρομοκράτη. Μη σου τύχει.
Ωραίο βιβλίο.
Παρεμπιπτόντως, αψηφώντας γρίπες και κορωνοϊούς, τα bookworms μαζευτήκαν για πρώτη φορά εφέτος στο Κουκάκι, στη βιβλιοθήκη του Νορβηγικού Ινστιτούτου, για να πούνε τα δικά τους και για να φάνε βασιλόπιτα. Τα κομμάτια της βασιλόπιτας ήταν μικρά (καθότι χρειάστηκε να κοπούν πενήντα επτά -πού να δίναμε και στους Χριστούς, στα σπίτια και στις ποδοσφαιρικές ομάδες) μα τα λόγια και τα συναισθήματα ήταν τεράστια. Η βιβλιοθήκη, παρεπιμπτόντως, βρίσκεται σε πολυκατοικία στον ταράτσα της οποίας είχα προσπαθήσει να φτάσω, χωρίς αποτέλεσμα, έξι χρόνια πριν, τέτοιες ημέρες

και τώρα, τα λινξ


Πώς η καμπάνια του Τραμπ έχει μετατρέψει το Facebook σε μια ολοκληρωμένη μηχανή εξαπάτησης και συλλογής προσωπικών στοιχείων. Και όλα αυτά γίνονται ανοιχτά, εν γνώσει του Facebook και με την αμέριστη υποστήριξή του. 

Το θρίλερ της χρονιάς. Κρατάει λιγότερο από ένα λεπτό. 

Το σχέδιο της δημάρχου του Παρισιού για την "πόλη του 15λεπτου". Το όραμα είναι κάθε πολίτης να μπορεί να κάνει όλες τις διαδρομές της ημέρας (στη δουλειά, στα ψώνια) σε ένα τέταρτο. 

Η τελευταία φορά που η δημοκρατία παραλίγο να πεθάνει. Ένα αφιέρωμα στη μεγάλη δημοκρατική κρίση της δεκαετίας του '30. Οι ομοιότητες με τη σημερινή εποχή είναι πολύ περισσότερες από ό,τι νομίζουμε.  

Στην Κρακοβία της Πολωνίας βρίσκουν ποιος μολύνει τον αέρα χρησιμοποιώντας drones

Η πυραμίδα του Μέμφις. Του Τενεσί. 

Πώς λειτουργούσε ο υπολογιστής του διαστημοπλοίου στην αποστολή Apollo 14, το 1971; Έτσι λειτουργούσε

Μια ενδιαφέρουσα ομιλία για το γραπτό λόγο και την ελευθερία της έκφρασης. Δεν συμφωνώ με όσα λέει, αλλά είναι καλογραμμένη τροφή για σκέψη. 

Μην πίνετε κανενός είδους γάλα. Είναι σχεδόν όλα καταστροφικά για το περιβάλλον, λέει. 

Πώς είναι να ζεις μια ζωή χωρίς να νιώθεις σχεδόν καθόλου πόνο; Δεν είναι όσο καλό ακούγεται. 

Τέλος, το συγκινητικό άρθρο της πρώτης Υπουργού της Σκοτίας για το Brexit

"Today we are asking our friends in Europe to leave a light on for Scotland so we can find our find way home".

https://twitter.com/tgeorgakopoulos
https://www.facebook.com/thodorisgeorgakopoulos/
https://www.instagram.com/tgeorgakopoulos/
https://www.linkedin.com/in/georgakopoulos/
Website
Email
Copyright © 2020 georgakopoulos.org, All rights reserved.


Θέλετε να αλλάξετε το πώς λαμβάνετε αυτά τα γράμματα;
Μπορείτε να αλλάξετε τις επιλογές σας ή να σβηστείτε από τη λίστα.