Copy
View this email in your browser
Een maandelijkse dosis inspiratie uit onze adviespraktijk
Beste geïnteresseerde,

Rond de eeuwwisseling maakte de journalistiek zich weinig zorgen. Onderzoeksjournalisten werkten maanden lang aan één artikel. Kranten verkochten adverteerders 'nee', omdat de beschikbare ruimte maanden van tevoren uitverkocht was. Abonnees waren behoorlijk trouw aan hun nieuwsmedium.

Digitale transformatie zorgde niet alleen voor een versnelling van journalistieke innovatie, maar ook voor een erosie van de betalingsbereidheid voor nieuws. 

🌀 Daardoor staan onafhankelijke nieuwsmedia steeds meer onder druk

De onlangs overleden Harvard-professor Clayton Christensen voorzag de opkomst van disruptieve technologie en de grote impact die het op onze maatschappij heeft. Journalistiek werd participatief, onderzoeksverhalen interactief en nieuws gepersonaliseerd. Tegelijkertijd kwamen kwaliteit en snelheid tegenover elkaar te staan, versplinterde onze nieuwsconsumptie en creëerden big tech platformen advertentiemonopolies. 

Zo bracht journalistieke innovatie een fundamenteel vraagstuk met zich mee waarop we het antwoord nog niet hebben gevonden. En hoewel het makkelijk is om somber te zijn over de toekomst, blijkt uit de artikelen van deze maand dat er óók genoeg te vieren is. Media laten zien dat ze innovatief genoeg zijn om te experimenteren. Ze hebben wat mij betreft een goed startpunt: de noodzaak voor kwaliteitsjournalistiek blijft onverminderd aanwezig.
 

Met inspirerende groet,

Ouke Arts
Partner bij Thaesis

Waarom Netflix de streaming war gaat overleven (maar niet achterover kan leunen)

Foto: Unsplash 

Disney+. Amazon Prime. NPO Start Plus. Apple TV. Videoland. Netflix. HBO. Nu lineaire tv-abonnementen langzaam afnemen, springen streamingdiensten in het gat. Waar Netflix lang het monopolie had als streamingdienst, moet het bedrijf nu opletten niet zélf ontwricht te worden. Dit zijn de redenen waarom Netflix deze storm wel zal overleven:

  • Met eigen content als Stranger Things en The Crown weet Netflix kijkers aan zich te binden én ex-gebruikers terug te halen. In 2018 trok het bedrijf $12 miljard (€10,8 miljard) uit voor de productie van series, 88% meer dan 2017. In 2019 bedroeg dat $15 miljard (€13,5 miljard).
  • Het bedrijf zit in ons brein gebakken. Netflixen is zelfs een werkwoord. De bekendheid die ze de afgelopen 13 jaar hebben opgebouwd, zorgt voor een loyale achterban.
  • Het begon als een service die DVD's via de post verstuurde. Netflix is als geen ander in staat om zichzelf opnieuw uit te vinden. Als iemand het bedrijf zal disrupten, is het waarschijnlijk Netflix zelf.
Toch is er geen reden om achterover te leunen: nieuwe abonnees aantrekken, terwijl je de bestaande tevreden houdt is een behoorlijke opgave. Het bedrijf moet over abonnementskosten en eventuele advertenties nadenken. De vraag is hoeveel men bereid is om extra te betalen, nu goedkopere alternatieven voorhanden zijn. Voorlopig dus weinig chillen voor Netflix 💦
Lees: Is de toekomst van Netflix écht zo somber als men zegt? (Forbes, 🕓: 10 min)

Verdienmodellen én tarieven onder druk: zo zoekt de journalistiek naar een oplossing

Foto: Unsplash
14,5 cent. Zoveel betaalt De Persgroep freelance regiojournalisten per woord. Dit bedrag ging afgelopen maand omhoog, nadat twee freelancers een rechtszaak tegen de uitgever hadden gewonnen. Eerst was het 13 cent. 💰

Het roept de vraag op wat journalistiek mag kosten. Want hoe kan de media als waakhond van de democratie optreden als daar dit soort vergoedingen tegenover staan? De disruptieve ontwikkelingen hebben verdienmodellen én tarieven onder druk gezet. De branche experimenteert nu met nieuwe online verdienmodellen:
  • Betaalmuren, die bij The New York Times na een decennium een succes genoemd worden (maar nog steeds niet zoveel opleveren als gewone abonnementen).
  • Leden, zoals De Correspondent en Follow the Money, waar lezers een vast bedrag per jaar betalen. De start hiervan wordt vaak gesubsidieerd.
  • Betalen per artikel, wat ondanks de inspanningen van Blendle, niet succesvol is gebleken. 
Piet Bakker, lecturer journalistiek, vat het vraagstuk in een artikel in tijdschrift Maarten goed samen: ‘Er waren twee vragen: zitten mensen nog op journalistiek te wachten? Willen ze er nog voor betalen? Op de eerste vraag is het antwoord “ja” gebleken, de tweede vraag is lastiger.’
Lees ook: De renaissance van de journalistiek (Maarten, 🕓: 12 min)

Hoe moeten media verslag doen van grote problemen als klimaatverandering?

Foto: Unsplash

Afgelopen jaar besloot de Britse krant The Guardian door een verandering in terminologie het beestje bij de naam te noemen: klimaatverandering wordt voortaan als klimaatcrisis aangeduid. 'Klimaatverandering klinkt zachtaardig, terwijl wetenschappers spreken van een catastrofe voor de mensheid', legde de hoofdredactrice uit. 

Deze maand deed de krant daar een schepje bovenop: advertenties van producenten van fossiele brandstoffen worden geweerd in print én online.🌲

Nederlandse media zijn nog niet zo activistisch ingesteld. Sterker nog: De Volkskrant en NRC Handelsblad vinden dat journalisten de feiten op tafel moeten leggen en de juiste vragen stellen, niet zelf actie moeten voeren. Anders komt de objectiviteit in het geding. 

Toch rijst de vraag: hoe kun je verslag doen van zo'n allesomvattend probleem? Is het bij zo'n complex onderwerp genoeg om braaf verslag te doen van beide kanten van het verhaal en klimaatontkenners een podium te geven? De Groene Amsterdammer is duidelijk: 'Er zijn genoeg vragen waarover opiniemakers een polemiek kunnen voeren (...), maar de vraag of klimaatverandering een acuut probleem is, hoort daar niet bij.'

👉🏼 Ouke Arts, partner Thaesis: In onze werkwijze bij strategievorming is een gedeelde analyse van de feiten altijd het begin. Als die feiten onaantrekkelijk zijn, zou maatschappelijke impact júíst de ambitie moeten zijn. Feiten worden niet aantrekkelijker door verhullend taalgebruik. Wie echte impact wil maken, schrijft zijn ambitie op in heldere woorden en duidelijke beelden.

Lees ook: Hoe vertel je het grootste verhaal ter wereld? (De Groene Amsterdammer, 🕓: 9 min)

Artikelen die ons verder na lieten denken

Foto: Unsplash

#1• 🗞 De Zwitserse zakenman Rolf Dobelli leest al tien jaar geen nieuws meer: het zou ongezond zijn en je ongelukkig maken. Maar biedt zo'n radicale houding een oplossing voor ellende? (FD, 🕒: 9 minuten)
#2• Hoe kijken De Volkskrant, Vice en De Correspondent aan tegen de toekomst van de journalistiek? In 2016 maakte Harry Lensink, oud-hoofdredacteur van Vrij Nederland, een rondgang. Opvallend: iedereen is verrassend optimistisch. (Vrij Nederland, 🕒: 20 minuten)
#3• Toen NRC, ANP en het Rotterdams Nieuwsblad uit de stad verdwenen, sprong Vers Beton in het gat van lokale journalistiek in Rotterdam. Van nice-to-know groeiden ze naar onderzoeksjournalistiek, maar hoe verdien je geld als je 'beter in journalistiek bent dan in marketing'? (NRC, 🕒: 3 minuten)
#4• 🇧🇪 De Belgen nemen gestaag maar onmiskenbaar het Nederlands medialandschap over. Een handig overzicht van welk medium in wiens bezit is (en hoe groot daarmee hun invloed is). (FD, 🕒: 4 minuten)
#5• Mobiele nieuwsnotificaties zijn een hit, mensen willen bést betalen voor nieuws en grote merknamen zijn minder van belang: dit zijn de belangrijkste inzichten uit het grootschalige internationale onderzoek van Reuters. (Nieman Lab, 🕒: 5 minuten)

Dat was het voor deze editie van TRNDR Monthly

Iedere maand publiceren we een nieuwe editie waarin we inspiratie rondom strategieadvies delen.
Hier lees je de vorige edities.

Als je deze artikelselectie waardevol vindt, voel je dan vrij om de nieuwsbrief door te sturen naar andere mogelijk geïnteresseerden met 
deze aanmeldlink. 

Kreeg je deze nieuwsbrief doorgestuurd en vond je het interessant? 
Meld je hier aan
Tot de volgende eerste dinsdag van de maand!

Team Thaesis
Copyright © 2020 Thaesis, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp