Copy

Alt om chili. Artiskokker og alt andet som skal sås nu. Dyrk dine egne ingefær, sweet potatoes, galanga og mere. Ugens tilbud.
 

Share Share
Først: Vi er bagefter med ordrerne, vi ved det godt, og vi kæmper hårdt for at få alting ud ad døren så hurtigt som muligt. Vi er helt overvældet af bestillinger og det er jo vidunderligt, vi håber vores kunder kan dele vores glæde, og vi lover at alt kommer ud i tide.
Hvad skal jeg så lige nu?
Det er så underligt med en helt mild vinter for man tror jo at man bare kan styrte ud i haven og så salat og ærter, men det er nok en rigtig dårlig ide. Der plejer at komme rigtig vinter i februar, og det håber jeg på der gør, så jorden bliver løsnet, dræbersneglene frosset ihjel, og lagt en dæmper på træerne så de ikke blomster for tidligt.
Dyrk dine egne spiselige flotte stueplanter
Hvis det virkelig klør, så kan man dyrke de skønneste spiselige stueplanter nu. Det bliver nogle ordentlige basser, med store blade, og det er nu sjovt at dyrke noget man kan spise, også i vindueskarmen.
Ingefær, gurkemeje, christophene, som er en agurkefætter der laver store fine planter, taro og eddoes, galanga og den indonesiske galanga kan man simpelthen komme i potter i en varm vindueskarm og vente på at miraklerne indtræffer.
De skal alle ned i jorden, bortset fra ingefær og galanga som skal halvvejs oven på jorden. Ingefær og galanga kan være længe om at spire, men de økoknolde vi har, er jo ikke behandlet med spirehæmmende stoffer som de konventionelle, så det går relativt hurtigt.
Det er tropiske planter som kan lide stuevarmen, men vil trives fint udendørs til sommer.
Dyrk dine egne sweet potatoes
Og så er det på tide at starte nu hvis man vil dyrke sine egne sweet potatoes, vi har to sorter, med lilla og rødt skind, og de er økologiske, det betyder at de heller ikke er behandlet med spirehæmmende stoffer, for ellers er det meget svært at få dem til at lave skud. Det kræver en særlig proces, man kan ikke bare proppe dem i jorden, Man får i en heldig sommer fine rodknolde, ellers får man nogle af de lækreste bladgrøntsager i verden, for de unge skud af sweet potatoes er en delikatesse, og der kommer mange af dem.

Man gør som følger:

Skær roden over på midten og hæng hver halvdel i et glas vand, ved hjælp af tandstikkere. Halvdelen skal være under vand. Stil glassene det varmeste og lyseste sted du har. Vent til der er dannet en mængde nye skud på 5-10 cm. Der kan komme rigtig mange skud på hver kartoffel. Fyld vand på en gang imellem.
Skær de unge skud af med en skarp kniv så lidt af kartoflen kommer med, stil dem i et glas vand, de vil danne rødder på forbløffende kort tid. Put hver enkelt slip op i en 12 cm potte med muld, og hold dem fugtige, men i skyggen, til de begynder at vokse. Så skal de tilbage i sol og varme. Der skal rigtig meget vand til sweet potatoes, men de må på den anden side heller ikke mugne. Plantes ud i juni, når jorden er varm. Eller i drivhuset i maj. De skal nok have en større potte hver især undervejs. Sweet potatoes skal dyrkes et beskyttet sted, med meget varme og vand, bladene er særligt lækre, spises som spinat.
Du kan finde det hele landhandelen i Jægersborgsgade 17, og her:
Spiselige knolde
Det klør i fingrene for at få noget i jorden indenfor
Om man så skal gøre det, handler om lys.
Hvis man har plantelys, så kan man så næsten hvad det skal være, hvis ikke så er det bedre at vente til der er naturligt lys nok til at planterne vil trives.
Der er tre faktorer for planter, som skal passe sammen: vand, lys og varme. Varme får alle planter til at vokse hurtigt. Med vand og varme og for lidt lys bliver de langstrakte, tynde, bengler der gør alt hvad de kan for at komme hen til noget lys, hvilket så fører til at de ”knækker”, for et godt ord. Man kan spire nogle planter et køligt sted, og man kan spire varmt til planterne kommer op, og derefter flytte dem til det køligste og lyseste sted man råder over, hvis man har sådan et sted.
Men som regel er det bedre at vente til der kommer mere lys ind ad vinduerne allerede sidst i februar.
Men der er ting som har godt af at blive sået nu, i februar.
Chili, Artiskokker, Løg, vilde Dahlia, Lathyrus Skovjordbær, Cobea, porrer og selleri.
Vi tager dem stille og roligt en ad gangen.
Chili
Jo stærkere chili, jo mere varme skal de have for at spire. Jeg sår mine ved 27-30 C, for så kommer der gang i dem alle sammen. 30C er ret meget, og det er der nogle gange i en vindueskarm med radiator under, men ikke altid, og ikke altid i hele vindueskarmen. Mål med et termometer, før du gør det.
Chili behøver ingen lys for at spire, så du kan også lave en lukket kasse med en enkelt elpære i, og måle dig frem til den rigtige temperatur. Hvis det er for koldt spirer de ujævnt, eller måske slet ikke. Jeg sår mine chili i såbrikker af kokosmuld, et frø i hver, Såbrikkerne svulmer op og planterne kan gro videre i dem i nogle uger, før de skal op i større potter.
Hold dem fugtige men ikke våde, for så rådner frøene ret nemt. Så snart de er spiret frem skal de stå køligere, 18C, eller måske koldere for at lys og varme passer sammen. Når de begynder at blomstre har man det som når ens barn begynder i vuggestuen, bristefærdig af moderlig stolthed. Men det er en grum ting, for de første 7-8 blomster skal man nippe af, det gør nærmest ondt, men det e nødvendigt for at planten vokser sig større og i sidste ende giver mere end 7-8 chili. Når den laver lange skud, så knibes de også midt på så den busker sig, bliver smukkere og laver endnu flere chili.
Når rødderne når bunden af den potte de vokser i, skal de have en ny større potte. Lige indtil de skal ud i et drivhus engang i maj. Hen på foråret kan de sagtens flyttes hen og vokse fint videre i en solrig varm vindueskarm, Chiliplanter er virkelig dejlige stueplanter, bare de får store nok potter, tit nok, Hvis de lider i en for lille potte, så får de alle mulige skadedyr og man får alt for få chili.
De bliver ikke så store som hvis man planter dem ud i jorden i drivhuset, men store nok.
Det er en fest at dyrke chili, men hvilke?
Jeg er vild med de mildere chili, nogen man kan bruge i maden uden at håret falder af, så man kan få smagen uden alt for meget styrke, og jeg har gjort mig umage i mange år med at finde en mængde sorter som er mildere, men ikke bare er fesne, for den særlige smag af frugtskal og krydderier som de meget stærke Habanero og Scotch bonnet typer kan levere vil jeg da meget gerne have, bare uden hele den overvældende styrke, og de findes. Numex suave orange, Dulce estrella, Triniad Perfume, Fuglebjerggards perfume, Aji Dulce sol, Aji dulce luna og Fuglebjerggaards habanero dulce, m.fl. er kraftfulde i smag og duft, men ikke I styrke.
Jeg elsker også Aji chilierne for deres intense sprøde friskhed og citrussmag, og de findes i alle mulige styrker, de stærkeste giver et let rap over smagsløgene, men ikke et dræbende slag.
Hvis man ikke er garvet chilidyrker allerede, så vil jeg anbefale at begynde med Aji.
Planterne er smukke, lette og nemme at dyrke, og de giver et overvældede udbytte.
Og så er der alle dem der i virkeligheden smager af rød peber uden så mange andre toner i registret, men med varierende styrke,
Mange af dem får først deres fulde smagspotentiale når de bliver tørret, som man gør i Mexico, så er der pludselig lakrids, sveske, tobak, solbær, abrikos og mange flere noter at bruge af, som gør ens mad meget interessant,
Men mange af dem er også fine og meget aromatiske som friske. Jeg er især glad for de japanske Shishito, den spanske Noras, som de bruger i hel figur i f.eks. paella, Fish pepper som er smukt stribede på både blade og frugter, den spanske Piquillo som man bruger til Romescosauce, og Hungarian black som er en fin og smuk allround chili.
Artiskokker
Er det smukkeste og mest imponerende man kan dyrke i sin have, men kan faktisk også være fine i en stor potte. Selvom de ikke er helt vinterstabile er de værd at dyrke, bare for deres dekorative grå-grønne enorme blade. Hvis man har plads, skal man prøve at dyrke Cardon, som er en stamform til artiskok, de er vinterhårdføre og bliver nemt 2 meter høje. De er vanvittigt flotte, og får også artiskokker, men de kan ikke spises, de er hårde som sten, men fine når de folder deres lysende lilla støvdragere ud, og bierne er gale med blomsterne. Støvdragerne kan man bruge som vegetabilsk osteløbe. Man kan spise bladene fra Cardon, de er en meget skattet vintergrøntsag i Sydeuropa og Nordafrika, men oprigtig talt har jeg aldrig gjort det for jeg nænner ikke at fælde planterne.
Artiskokker kan spire ved lave temperaturer, men det går meget hurtigere ved stue temperatur. og de skal sås nu for at få gang i dem hurtigt nok til at give artiskokker første år. I vores klima kan man aldrig være sikker på at de overlever vinteren. Så dem i såbrikker, hold dem let fugtige men slet ikke våde, for artiskok frø rådner nemt, hvis de har det for vådt. Stil dem i stuen for at spire, og flyt dem et køligt sted hen så snart de er spiret frem. De små planter er skøre som glas, og skal håndteres meget varsomt. Pot dem om så snart rødderne når bunden af potten. De skal først plantes ud midt i maj, og der kan de være 50 cm høje og skal vokse i en 2L potte, hvis man passer dem godt.
Lathyrus
Kan man så nu, et køligt, lyst og frostfrit sted. Frøene skal slibes let på sandpapir, så der lige akkurat går hul på frøkappen, som kan være så sej, at det forhindrer spiringen. Pas på ikke at slibe på frøets øje, hvor spiren skal komme ud. Læg dem i blød i tynd kamillete for at få slået eventuelle svampesygdomme ihjel og lad dem trække i 24 timer. Så dem i såbrikker eller potter, vand til de er fugtige, men ikke våde, og vent. Når de er 10 -15 cm. høje skal man knibe toppen af, så busker den sig bedre. Plant om i større potter efterhånden som rødderne når bunden af potten, og plant dem ud en dag sidst i april – først i maj, de kan ikke lide frost.
Cobea
Klokkeranke er eksotisk uden at virke fremmed i en have, skøn på en altan eller udestue, og vil dække et plankeværk på en sæson. det er faktisk en flerårig klatreplante fra Mexico, men hos os dyrker vi den som enårig, og det er forbløffende hvad den kan overkomme på en sæson. Op til 3 meter høje, måske mere, og oversået med enorme violette eller grønhvide klokker i månedsvis om efteråret.
Hvis man dyrker den i en stor potte, kan man tage den ind i stuen og overvintre. For at nå det hele til tiden skal den sås nu, så varmt som muligt, i små potter. Stil de store flade frø på højkant i potterne. Pot om når de er nogle få cm. høje, og flyt til at køligt og lyst sted.
De skal selvsagt have noget at klatre op ad, bedst at sørge før inden man planter ud engang i begyndelsen af maj.
Selleri og porrer
Sår man i en bakke et køligt sted, dæk med et let drys jord og vent. Lad være med at så for tæt, ikke mere end 12 planter i en bakke på 15 x 15 cm, så skal man potte dem om, og de bliver tynde og kedelige, På denne måde kan de holde i bakken til de skal plantes ud engang i april.
Løg af alle slags
Også alle de fine spiselige og prydelige Allium.
Man kan vælge at plante stikløg, som er såede løg der er stoppet i væksten, de vokser videre så snart de kommer i jorden og det er herligt nemt. De skal bare i jorden i april og så går det nemt derud af hvis man holder dem nogenlunde ukrudt frie. Men man får uendeligt mange flere løg, og i mange, flere sorter når man sår dem selv. De såede løg har også mindre tendens til skimmel og andet skaberak som stikløg kan få hvis det er en fugtig sommer.
Løg har det godt med at blive sået nu, indendørs i bakker. Så ikke for tæt, så er de en bitch at skille ad senere. Så den med kun en smule jord over i alm. stuetemperatur, og flyt dem til køligere omgivelser når de tynde, tynde spirer er kommet op. Plant ud i april når der ikke er mere frost, ikke fordi de ikke kan tåle frost, men så går de allesammen i blomst.
Vilde Dahlia
Er variationer af enkeltblomstrende dahlia som kan vokse sig til store blomstrende planter og danne mange store rødder som man kan garve op på en enkelt sæson. De skal bare sås nu, ligesom Cobea.
Skovjordbær
Er så nuttede når de kommer op, de små bitte blade er præcis som store jordbærblade og de vokser lynhurtigt. Der er mange slags, små jordbær, Hvide, moskus, remonterende, med og uden udløbere men de skal behandles ens, sås tyndt i bakker indendørs og flyttes til et køligt lyst sted når de er spiret frem. Pot om nogle gange og plant ud i april - maj. Hvis de er rigtigt tidligt såede vil de give bær første år.
Plastic eller ej
For alle disse små spirer gælder det samme, man kan vælge at dække dem over med plasticposer, plasticfilm eller dyrke dem i minidrivhuse, og det holder på fugten og forhindrer at de tørrer ud i overfladen, som er godt, men det kræver disciplin, for der skal luftes ud, tit, flere gange om dagen til oversludsvand er fordampet, ellers mugner det hele. Man kan også dyrke uden plastic, men så skal de vandes med forstøver meget tit, så de ikke tørrer ud, det er lidt pest eller kolera, vælg selv.
Læggekartofler
Det er måske også på tide at se hvilke kartofler man vil dyrke i sin have i år, de må også meget gerne lægges til forspiring et lyst, køligt og frostfrit sted, men det haster ikke.
Pomeranser, Bergamotter og familie er på lager
Vi har stadig de fineste Øko Pomeranser, limetta - de gulorange aromatiske bergamotte citroner, hele friske sukatfrugter, og de sidste bergamotter. (Hvis vi er heldige, så har vi også Buddhas hand cedrater i næste uge).
Ugens tilbud
Vi giver 3 poser spiselige sommerblomster til alle ordrer på mindst 250.- kr. ex. Porto, og tilbuddet gælder til og med søndag d. 2. februar kl. 24.00
Grønne forhåbninger
Camilla Og Co.
 
Besøg vores netbutik her
Facebook
Twitter
Link
Website
Copyright ©
Fuglebjerggaard
Hemmingstrupvej 8
DK–3200 Helsinge
kontor@fuglebjerggaard.dk

Vil du ikke modtage disse mails?
Du kan opdatere din profil eller framelde dig