Copy

- Turneringer -

Februar 2020

Februar2020
7.2.-9.2. Munkebjerg Backgammon

Kommende turneringer
9.4.-12.4. Nordic Open 
21.5. Chang Open 2020 - Ny i kalenderen
13.6.-14.6. DM i Doubles 

 

Titelsystemet i DBgF

Af Peter Hallberg

2010-udgaven af Peter Hallberg foretager et mestertræk til Nordic Open
Foto: Malene Macteld Jacobsen Bigler
Introduktion
Hvis du har gået og undret dig over, hvorfor nogle spillere bærer titlen Stormester (GM) er denne artikel noget for dig. Peter Hallberg fortæller om det system, han satte sammen tilbage i slutning af 00erne.

Systemet
Titelsystemet var et blandt mange initiativer der blev sat i søen for at udvikle dansk backgammon. Formålet var at udvikle et system, hvor man kunne gøre sig fortjent til en titel tildelt af DBgF. Disse skulle tildeles de spillere som på den ene eller anden måde havde udvist en vis spillestyrke.

For at opnå disse titler skulle man bevise sig selv inden for en række områder der alle siger noget om spillestyrke. Vi valgte at vægte

•    Højt peak niveau: Tanken var, at hvis man havde ligget helt i top på ratinglisten, blev man anerkendt for det. I praksis fik man anerkendelsen for at have krydset 1300 i rating.
•    Højt niveau over en lang periode: Man fik anerkendelse for at have ligget over 1200 i rating i mindst 1200 TMP*. Det er ret lang tid, og det siger meget om stabilitet og generelt meget højt spilleniveau.
•    Vinde store turneringer: Man blev anerkendt for at have vundet eller været i finalen af de helt store turneringer, de det siger noget om evnen til at kunne vinde, når det gælder – typisk over flere dage.
•    Højt spilleniveau ifølge computeren: Man skulle spille mindst 5 længere matcher under standardiserede turneringsforhold med en PR** på under 3,50 for at få anerkendelsen.

Et levende system
Opnår man et af de mål, får man, hvad der kaldes en norm. Antallet og fordelingen af normerne afgør, hvilken titel man kan indstilles til. Visse af kategorierne kan man opnå flere normer i.

Systemet gennemgår løbende revideringer for at få det til at være tidssvarende. Jeg ser det som en styrke, at det er ”levende” frem for et system som langsomt bliver uaktuelt.

De tre titler
Den laveste titel er IM (International Mester) tyvstjålet fra skak. Den titel kan erhverves, hvis man opnår bare en norm fra en vilkårlig kategori. Over tid er jeg nået den konklusion at titlen nok skulle have heddet Master (M) i stedet.

Måske skulle kravet også have været skærpet til to normer fra vilkårlige kategorier. Jeg lænede mig meget op af at det hellere måtte være lidt for nemt at få IM titlen og lidt for svært at få GM titlen, hvis jeg skulle vælge.

Den næste titel er Stormester (GM). Denne titel skulle være rigtig svær at opnå. Den opnås ved at samle 4 normer fra mindst to forskellige kategorier. Det vil sige, at man er en mere komplet spiller og har gentagende gange vis meget højt niveau.

Da systemet blev indført var der 10 spillere som over de 10 foregående år havde gjort sig fortjent til titlen og fik den tildelt med det samme. Jess Danielsen er netop blevet den 24. spiller, som opnår titlen. Jeg er godt tilfreds med niveauet. Det er virkeligt svært at opnå titlen.

Den sidste titel som ingen startede med er Superstormester (SGM). For at blive SGM skal du lave mindst en norm fra hver kategori og otte norner i alt. Det var meningen, at der virkelig skulle udvises højt niveau og højt aktivitets niveau for at kunne opnå denne titel.

Det er for den komplette backgammonspiller. Fire spillere har opnået titlen. Bredahl i 2011, Grønbech i 2016, Myhr i 2017 og Mik i 2018. Jeg tror ikke mange vil sætte spørgsmålstegn ved disse spilleres kompetencer over et backgammonbræt.

Reflektioner over normsystemet

For mange IMere
Der endte med at blive for mange IMere. Der er i skrivende stund 94 spillere, som har opnået denne titel. Jeg kan ikke huske, hvem den første var efter systemet blev introduceret, men omkring 40 spillere havde opfyldt kravene da systemet gik live.

Krav til titlerne
Hvis jeg skulle definere kravene igen i dag, ville jeg give titlen Master (M) for 1 norm. IM for 3 normer i vilkårlige kategorier. GM for 4 normer i mindst to kategorier og SGM for 8 normer med mindst en i hver kategori.

Bot normen
Den oprindelige tanke om at skulle ramme 5 kampe på et rullende år blev truffet på baggrund af, at man skulle kunne øge sin sandsynlighed for at opnå kravet ved høj aktivitet. Det gav jeg nok lidt for meget vægt. I stedet ville jeg foretrække, at man benyttede et system tættere på BMAB, hvor man skal holde en vis gennemsnitlig PR over et vist antal TMP. Det er mere fair i mine øjne, men kræver mere administration.

Effekten af systemet
Det er svært at udtale mig om systemet har haft den ønskede effekt. Jeg tror personligt, at det har gjort en positiv forskel, hvis
•    nogen har øget deres spille aktivitet for at forsøge at opnå et mål
•    nogen har øget deres spillestyrke i jagten på målene
•    nogen har været stolte af deres præstation efter at have opnået deres mål
•    nogen har det sjovt og nyder udfordringerne på vejen til deres mål.

* TMP står for Tournament Match Points. Hvis du spiller en holdturneringskamp til 17 point, får du 17 tmp, uanset om du vinder eller taber. Det er med andre ord et tal, der viser, hvor meget du har spillet.

** PR står for Performance Rating. Det er det tal, eksempelvis analyseprogrammet eXtreme Gammon bruger til at vurdere din spilstyrke. Jo lavere dit tal er, jo bedre har du spillet.

Jess Danielsen ny Stormester i DBgF

Af Taus Bøytler

Jess Danielsen ser jo flink, men tag ikke fejl: Han viser ingen nåde over brættet
Foto: Bjørn Kroghsbo
I januar 2020 fik DBgF sin 24. Stormester (GM) i backgammon, da Jess Danielsen spillede en drømmekamp i holdturneringen og dermed opnåede den tredje botnorm, der udløste titlen. 

Nyhedsbrevet har mødt den stærke Mama Boyz-spiller til en snak om titlen, fodbold med videre.

Hvad betyder det for dig, at du nu kan kalde dig grand master, eller stormester, i backgammon?

Jess: "Det er rart, at det endeligt lykkedes, og jeg er glad for titlen."

Du fik godkendt den femte og sidste kamp til botnotm tre (hvor man skal spille under 2.5 i PR (performance rating i analyseprogrammet XG), da du torsdag den 9. januar 2020 mødte Thomas Kokholm fra Familien Nemesis i holdturneringen og spillede 1.35 i PR. Hvordan vil du beskrive den kamp?

Jess: "Det var en kamp, hvor jeg virkelig var i zonen. Jeg mødte stressfri og veludhvilet op, hvilket er altafgørende for mig, hvis jeg skal spille rigtig godt.

Efter mine kampe har jeg sjældent en fornemmelse for mit eget niveau, så jeg blev ret overrasket da Thomas efterfølgende sendte mig kampen. Thomas leverede i øvrigt en meget solid indsats med en PR på 3,89
."

Der er sikkert mange i forbundet, der har svært ved at forholde sig til PR. Hvis du kan spille 1.35 i PR i en kamp til 17 point, hvad ville det så svare til, hvis du spillede fodbold - ville du være Messi, Ronaldo eller en helt tredje spiller?

Jess: "Det må være Zlatan på en af hans aller bedste dage."

Hvordan vil du beskrive dig selv som backgammonspiller?

Jess: "Jeg er ambitiøs, og har en række mål og drømme, som jeg gerne vil opnå. Jeg træner stort set hver dag, og det føler jeg er en nødvendighed, hvis jeg skal være skarp. Jeg er bestemt ikke en type, der kan huske alle formler og procenter udenad, så det arbejder jeg løbende med."

Hvad er den største oplevelse, du har haft til dato med backgammon?

Jess: "Min største backgammon oplevelse var da jeg i 2003 deltog i VM for første og indtil videre eneste gang. Det var det år, hvor Røyset vandt, og jeg mødte flere af mine bg-helte, det var stort! Jeg skal helt sikkert til VM igen på et tidspunkt."

Saban Simsek vinder Allstars 2019

Af Louisa Dahlin Friberg og Inga Vigh-Pedersen

De to finalister, fra venstre: Maj Falsig og Saban Simsek
Fotos: Inga Vigh-Pedersen og Louisa Dahlin Friberg
Lørdag den 18. januar 2020, blev turneringen Allstars afholdt for kun anden gang. Allstars er, ulige de fleste andre turneringer, en invitationsturnering, hvor alle vinderne fra året før er inviteret med.

Action, hygge og grin
I år havde 54 spillere kvalificeret sig til turneringen ved at vinde en eller flere turneringer i 2019.19 spillere mødte op en tidlig lørdag morgen i den Gamle Valbyhal og meldte sig således klar til at dyste om at blive stjernen over dem alle. Til trods for det måske halvsløve deltagerantal, var det en fremragende dag med masser af action, hygge og grin.

Fire forsvarende danmarksmestre i semifinalerne
Sidst på eftermiddagen bestod feltet af fire danmarksmestre fra 2019. Det var mega stærkt!

Maj Falsig (Vinder DM for Damer) mod Niels Bergendorff (Vinder Individuelt DM)

Clement Breum (Vinder DM for Hold) mod Saban Simsek (Vinder DM Mix)

Saban fik en elefant
Da Allstars spilles med faldende matchlængder, var det nu tid til de korte kampe. Semi og finale blev spillet til kun 5 point, og her skulle det vise sig, at Saban var en sand mester ved først at vinde over Clement i semien og siden over Maj i finalen. Saban kunne derfor kalde sig vinder af Allstars 2019, smide pengene i lommen og køre hjem til Ringsted med sin nyerhvervede elefant under armen.

Vi takker for en dejlig dag!

Sus Ellen Al-Towaiji nyder backgammonlivet i Randers

Af Taus Bøytler

Sus Ellen Al-Towaiji (th) forsøger her at tæske Lars-Henrik Braun
Foto: Marinos Hindkjær
Et spirende backgammonmiljø med lokalopgør mod rivalerne fra Silkeborg, koryfæer fra Allborg og Århus på holdkortet, ambitioner om at rykke op i 1. division. Randers har det hele.

Nyhedsbrevet har talt med Sus Ellen Al-Towaiji om Randers og de gode backgammonenergier.

Hvad fik dig til i sin tid at melde dig ind i Randers Backgammonklub?

Sus: "Det var faktisk min mand, der tilskød det, da jeg spillede relativ meget BG på Facebook, og så kom han med en sidebemærkning om jeg ikke heller skulle finde en klub, så jeg også kom lidt ud.

Randers var den klub som lå nærmeste mig, og jeg blev også taget rigtig godt imod i klubben, og de har så hængt på mig lige siden.
"

I har blandt andet har nogle festlige city battles mod Silkeborg. Hvem trækker typisk det længste strå, når byerne dyster?

Sus: "Silkeborg har indtil nu været bedst rullende, Men det har været nogle rigtig hyggelig sammenkomster, Sidst, hvor var vi seks afsted til juleafslutningen i Lunden, trak vi dog det længste strå, da Randers hapsede 1 og 3 pladsen."

På førsteholdet i Randers finder vi blandt andet Peter Holm Stampe, der tidligere har tørnet ud for Aalborg, og Marinos Hindkjær og Christian Bladt, der begge har spillet for Århus. Hvordan har I lokket dem til Randers?

Sus: "Stampe var påbegyndt at komme på besøg ret ofte hos Rbgk, og vil meget gerne spille holdturnering igen, Marinos var faktisk uden hold, så det var nærliggende at spørger om han havde lyst til at spille sammen med Stampe, Jan Han og mig, Gudskelov ville han gerne det.

Og på det tidspunkt kunne vi allerede se  mulighed for at startet 2 hold op, da vi var mange aktive HT spillere. Bladt savnede at spille HT og kom på et lille stykke inde i turneringen, og der er altid plads til et skønt menneske mere.
"

Det er noget med, at der er store planer i fremtiden for Randers i fremtiden. Hvad går det ud på?

Sus: "Kan desværre ikke fortælle om alt der er i kog, Men kan da løfte sløret for lidt. På klubmæssigt plan omstrukturerer vi os en smule. Vi vil få lidt undervisning i gang, og vi håber at kunne få hold 1 op i 1.division, hvis terningerne er med os.

På det lidt brede perspektiv er der søgning i gang omkring større lokaler i håb om at kunne afholde større turneringer, såsom mesterskaber eller måske et DM, Da vi ser os selv relativt godt geografisk placeret, ligeledes for at fremme backgammon i Jylland, da det desværre er gået meget tilbage herover siden Carlsberg cup, men vi vil gerne prøve at gøre en indsats derved også ved at besøge andre klubber, deltage i forskellige turneringer.

Det giver ikke kun erfaringer, men i den grad også det sociale aspekt i skønne venskaber på kryds og tværs af landet, og så stort er Danmark jo heller ikke, der er jo trods alt lige langt fra den ene til den anden ende.
"

Hvad er det bedste ved at være backgammonspiller i Randers?

Sus: "Det er lidt et svært spørgsmål, men har mødt rigtig mange søde og dejlige spillere, en del af dem ses jeg også privat med."

Tommy Kean i New York

Af Taus Bøytler

Tommy Kean foran spillestedet med udsigt til New York
Foto: Tommy Røgind Kean
Som en anden Onkel Rejsende Mac drog Tommy Kean i januar 2020 til New York, byen der aldrig sover, for at deltage i en stor backgammonturnering.

Nyhedsbrevet har talt med Kean for at høre nærmere om den oplevelse.
 
I begyndelsen af januar deltog du i 13th NEW YORK METROPOLITAN BACKGAMMON OPEN. Hvordan ser du tilbage på den oplevelse?

Tommy: "Så vidt resultaterne angår, så var det ikke en stor oplevelse, jeg tabte i første runde.

Jeg skulle møde en Amerikaner på omkring de 50 år ved navn David, som jeg ikke kendte, og det var der heller ikke mange andre der gjorde, men det er nu ganske normalt, de ikke kender hinanden, over there.

Han var tydeligt præget af nerver og der kom jeg i tanke om, at det faktisk er den største turnering i USA, 100 deltagere med 40 re-buys i den bedste række, jeg blev ikke rigtig selv ramt af nerver, men jeg var alligevel ikke dygtig nok til at slå ham, og jeg var måske heller ikke fokuseret nok.

De tilbyder denne gang, et re-buy hvis man ryger ud af første runde, til ca. 55% af det originale indskud. (Til nogle turneringer i USA, så beholder man sit sidepool indskud, hvis man laver et re-buy og så er der lige pludselig noget større værdi i re-buyet).

Der var i øvrigt 77 med 31 re-buys i Intermediate, advanced beginner havde 54 deltagere og beginner havde 26.

Mit fokus var nok mere på, at nyde New York og være turist, frem for at sidde på et hotel og spille Backgammon.
Jeg fravalgte derfor også muligheden for et re-buy, og jeg deltog heller ikke i consolation eller last chance.

Oplevelsen er alligevel stor, på trods af de manglende resultater, det er en stor turnering, med deltagelse fra mange nationaliteter.

Man skal dog have tålmodighed, da de aldrig starter til tiden og tempoet ved dommerbordet, kan få selv Thomas Fuglheim og Peter Friberg til at virke som Ninjaer på EPO.

Jeg kunne godt overveje at deltage igen en anden gang.
"

Hvordan vil du vurdere niveauet til turneringen, hvis du skal sammenligne med eksempelvids Nordic Open?

Tommy: "Niveauet er meget blandet, der er nogle virkelig ringe spillere imellem, som udover deres manglende spilforståelse også har rigtig svært ved at håndtere uret.

Der var ur-preference i år, det er forholdsvist nyt for dem at bruge det. Det er så grelt, at det tydeligt går udover deres spil, de sidder og slår på brættet eller tager terningerne op, i stedet for at slå på uret, og det er ikke bare et par gange, men det er igennem hele kampen og igennem flere kampe, med en god lodtrækning, så kan det godt give en stor fordel.

Når det er sagt, så er halvdelen af feltet fyldt med top skrappe spillere, for bare at nævne nogle få, Ashkenazi, Michi, Mochy, Nevzat, Ed O'Laughlin og Kazaros.

Min fornemmelse er alligevel, at feltet er lidt blødere end til Nordic, der er dog ingen garantier med de navne. der er i puljen.
"

Hvor højt vil du rangere turneringen i NY i forhold til øvrige turneringer, du har deltaget i i udlandet - og hvorfor?

Tommy: "Jeg har kun et par turneringer i Vegas og de gange jeg har deltaget på Cypern, at sammenligne med (Sverige har jeg undtaget her).

Det er en fin turnering, og det kommer lidt an på, hvad man fokuserer på. Jeg synes, der er de samme fordele og de samme udfordringer, som jeg oplever til andre udenlandske turneringer.
Tempo, struktur og generelt lidt for meget forvirring trækker ned.

Mentalt overskud og venlighed trækker op.

Cypern er meget anderledes, da vi fx sidste gang var over 40 danskere med, og så er der jo altid den frie bar, nå ja og en del added i turneringen.
"

Passer det, at New York aldrig sover?

Tommy: "100% korrekt, hvis man er til storby ferie, så skal man helt klart prøve New York.

Hver gang jeg talte med en lokal, så fortalte de faktisk, at det var det de elskede mest ved New York, som de altid sagde, man kan stå op midt om natten, og så er der 20 forskellige spisesteder lige om hjørnet, som har åbent.

De fokuserede generelt meget på mad og var ikke så fokuserede på Empire state, Frihedsgudinden, Worldtrade Center og den slags turistattraktioner, som jeg var meget imponeret over.

Hvis jeg skulle finde "common ground", så var det Madison Square Garden, som jeg boede lige over for, den er de lokale også meget stolte af.
"

Hvad er dine ambitioner for resten af backgammonåret 2020?

Tommy: "Jeg er helt ærlig ikke særlig ambitiøs med min Backgammon i øjeblikket, men den alt for tidlige bortgang af vores formand Oluf Meisner, har mindet mig om, at vi er her på lånt og ubestemt tid, så jeg vil huske at nyde det og jeg vil gøre et forsøg på at huske hyggen lidt mere, det er om noget i Olufs ånd.

Det er min plan, at tage til Cypern igen til efteråret med min faste rejsemakker Saban, og der vil jeg da gerne gøre det bedre end sidste år, hvor jeg lige nåede i pengene.

Men det er stadig hyggen, der skal være i fokus, og turen til Cypern plejer også at være super fed!
"

Tin Gavran vinder UEFA Cuppen 2019

Af Taus Bøytler

Arkivphotos af en altid smilende Tin Gavran. I den hvide skjorte: Jovan Kosovic
Fotos: Juliánna Juhl-Johansen Zölde-Fejér
Efter kun at have være medlem af DBgF i et lidt over et år vandt Tin Gavran UEFA Cuppen 2019, da han søndag den 19. januar 2020 besejrede Brønshøj-hajen Morten Droob i finalen.

Nyhedsbrevet har talt med Tin, der er svensker, men bosat i København, om den flotte præstation.

 Hvordan er du blevet så skrap så hurtigt?

Tin: "Jeg har spillet meget og analyseret de fleste af mine kampe i XG. Jeg har også kigget en del stream fra bland andet Marc Olsen, hvor han kommenterer live med XG feed."

Hvor lang tid regner du med, der kommer til at gå, før du vinder din næste turnering?

Tin: "Godt spørgsmål. Den næste store turnering, jeg skal spille, er Nordic. Denne gang vil jeg prøve mit held I Advanced. Med lidt held håber jeg at nå langt. Dog er det terningerne, der bestemmer, om jeg når hele vejen."

I holdturneringen spiller du for Absalon II i 2. division A (øst). Hvordan kan det være, at du begyndte at spille for netop Absalon?

Tin: "Jeg valgte Absalon, fordi det var til deres turnering om tirsdagen, jeg begyndte at spille "rigtig backgammon". Klubben er meget hyggelig, og der findes spillere på alle niveauer, hvilket har gjort, at jeg har kunnet udvikle mit spil."

Hvem er dit største forbillede som backgammonspiller - og hvorfor?

Tin: "Hmm, jeg vil nok sige Marc Olsen. Fordi han er en god spiller og meget pædagogisk og underholdende, når han forklarer positioner. Selvfølglig er også Thomas Tenland et forbillede, da han er den bedste svenske backgammonspiller."

Rygterne siger, at den første backgammonbog, du har købt, er Marc Olsens Cube like a boss. Hvad fik du ud af at læse den?

Tin: "Jeg har læst flere backgammonbøger, men Cube like a boss er den første, jeg selv har betalt for. Jeg har været så heldig at have Jovan Kosovic som min kaptajn sidste sæson. Han købte bøger til hele holdet, hvilket jeg er meget glad for.

Cube like a boss er en meget god bog, da den er relativt simpel at læse, og den giver eksempler på positioner, man tit havner i. Det er også kuben, som er min og de fleste svage punkt. Så hvis man vil få ned sin PR er det en god investering. "

DBgFs platforme

Følg os på W E B S I T E T
Skriv til os på E M A I L
Følg os på F A C E B O O K
BLIV MEDLEM AF DBGF
Nyhedsbrevets redaktion
Taus Bøytler (ansvarshavende redaktør)
Lene Espersen (layout og grafik)
Sally Larsen (oversættelse)
Maria Bonke (korrektur)
Copyright © *|2015|* *|LIST:DBgFs  Nyhedsliste|*, All rights reserved.

Frameld dig dette nyhedsbrev    Opdatér dine oplysniger






This email was sent to <<Emailadresse>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Dansk Backgammon Forbund · Backgammonvej 66 · København V 1600 · Denmark

Email Marketing Powered by Mailchimp