Copy

Fagnyheter | Nyhetsbrev 01 og 02-2020

Bedre støtte til pårørende med krevende omsorgsoppgaver

Namsos, Høylandet, Levanger, Overhalla og Verdal skal de neste par årene samarbeide om å finne løsninger for bedre støtte til pårørende som har krevende omsorgsoppgaver.

– De pårørende er den aller viktigste ressursen brukerne våre har, og vi i kommunene bør derfor gjøre mer for å støtte dem, sier Gro Nina Helberg, som koordinerer prosjektet for USHT. Les prosjektbeskrivelsen her: https://www.utviklingssenter.no/prosjekter/parorende-og-frivillige/helhetlig-stotte-til-parorende-med-krevende-omsorgsoppgaver-et-utviklingsprosjekt-for-fem-kommuner

Covid-19

Sammen med resten av Norge ble Utviklingssenteret for sykehjem og hjemmetjenester rammet av tiltakene som ble iverksatt 12.mars i forbindelse med Covid-19. Flere ansatte fra Utviklingssenteret på Verdal har bidratt i smitteteam, testing og bistått kommunene i planlegging. Arbeidsoppgavene ble derfor endret for flere, men begge Utviklingssentrene i Trøndelag har arrangert felles digitale regionmøter med kommunene for å dele erfaringer med Covid-19. Utviklingssentrene har bistått kommunene med opplæringspakker, planlegging og erfaringsdeling.

Utviklingssenteret forholder seg til nasjonale retningslinjer, men vil fortsette det daglige arbeidet på best mulig måte for kommunene fra nord til sør i fylket.

Hva blir viktig i sommer? 

Det nærmer seg ferieavvikling og mange ledere rundt om i de Trønderske kommuner er i gang med planlegging av ferieavvikling og opplæring av ferievikarer. I år er kanskje opplæring av ferievikarer viktigere enn noen gang mtp at det kan oppstå koronasmitte både blant ansatte og pasienter/beboere. Her er noen tips fra oss i Utviklingssenteret med tanke på kompetanseheving.

Smittevern bør være særlig i fokus i år:

  • E-læringskurs fra NHI om nye koronavirus
  • Ferdighetstrening i på- og avkledning av smittevernutstyr. Dette er en fin film til refleksjon i forkant av en ferdighetstrening og som kan legge grunnlaget for en rutine i egen avdeling. https://vimeo.com/401437181/1e22b3c93d
  • Implementere gode rutiner/prosedyrer på varsling og håndtering av smitte hos både ansatte og pasienter/beboer, håndtering av smitteavfall og smittevernutstyr. På denne lenken ligger det prosedyrer og annet fagmateriell: https://www.utviklingssenter.no/koronavirus/prosedyrer-og-ressurser-fra-utviklingssentrene

Observasjonskompetanse

  • På denne lenken på kompetansebroen ligger det meste som omhandler observasjonskompetanse, dvs ABCDE, NEWS og ISBAR: https://www.kompetansebroen.no/vitaleparametere/?o=oa#1585145068021-ca2e80b8-4546

Sørg for at alle ferievikerer er godt kjent med lokale rutiner og prosedyrer.

ABC- fagseminarer høst 2020

Vi vet enda lite om hvordan høsten blir, men vi håper det blir mulig å åpne opp for mindre samlinger, også i ABC-opplæringen. Vi håper at ABC-gruppene kan møtes som vanlig og at det kan gjennomføres fagseminarer med færre deltagere, per i dag vil det si inntil 50 personer.

Aldring og helse har bekreftet at de vil være fleksible med å godkjenne alternative løsninger for fagseminarer, slik som bruk av digitale løsninger eller andre tiltak som kan være hensiktsmessig. Aldring og helse og vi i USHT er derfor opptatt av å formidle at opplæringen tilpasses ut ifra de lokale muligheter som finnes.

Kompetansebehovet er stort, og det er viktig at vi ikke stopper opp med ABC-opplæringen. Vi ønsker derfor å være med på å bidra slik at kommunene fortsetter ABC-opplæringen fra høsten 2020, men kanskje på en mer digital måte.
(Bilde lånt av Aldring og Helse)

Hukommelsesstimulerende terapi HST, - Use it or lose it!

HST baseres på CST – cognitive stimulation therapy fra UK. Metoden er utviklet av anerkjente forskere innen demens ved University College London i England, og fokuserer på vedlikehold av kognitiv funksjon, gjennom gruppebehandling til personer med demens. Basert på konseptet «use it or lose it»: hjernen må stimuleres for at ferdigheter ikke skal gå tapt.

Metoden er en evidensbasert gruppebasert korttidsintervensjon for personer med mild til moderat demens der man trener hukommelse, oppmerksomhet og språk. Oppnås ved hjelp av oppgaver som fremmer eksekutive funksjoner, multi-sensorisk stimulering og reminisens.
Behandlingsmetoden anvendes i dag systematisk i 27 land, og tilbys altså nå i Norge.


Opplæringen gis til helsepersonell som har god kunnskap om demens, for eksempel demenskoordinatorer eller ansatte ved dagaktivitetssenter i kommunene.
Etter opplæringen vil deltagerne være istand til å benytte metoden for HST til personer med demens i sin kommune. Deltagende kommuner kan få veiledning av prosjektleder i Aldring og helse, etter endt opplæring.
USHT tilbød opplæring innen HST til flere kommuner i Trøndelag i 2019, og planlegger gjennomføring også for høsten 2020.

Ta gjerne kontakt med May-Britt.Ness.Strand@afjord.kommune.no for mer informasjon eller påmelding.


 

Brukermedvirkning tannhelse

Utviklingssenteret i sør har blitt invitert inn som brukermedvirker/referansegruppe av Kompetansesenteret Tannhelse Midt (TkMidt). Senteret ønsker å bygge opp et regionalt kompetansemiljø i Trøndelag, som kan være drivkraft for fagutvikling og forskning i tannhelsetjenesten. Utviklingssenteret skal blant annet delta i en ressursgruppe med St.Olavs hospital og NTNU, og bidra i enkelte forskningsprosjekter som brukermedvirker/referanseperson.

Fagnettverk ernæring for sårbare grupper, til personer med utviklingshemming

Flere grupper i befolkningen kan ha ut fordringer med å tilegne seg nødvendig helsekompetanse som  f.eks. personer med ulike grader av kognitiv svikt. Lav helsekompetanse er ofte forbundet med dårligere helse og svakere oppfølging av egen sykdom, større sykdomsforekomst og hyppigere innleggelse i sykehus. Tiltak for å fremme helsekompetanse må tilpasses målgruppens forutsetninger.

Ut ifra de fremtredende behovene, og med bakgrunn av tidligere forskningsprosjekter både i Trøndelag og nasjonalt, ser man både behov og etterspørsel, for en større satsing innen området ernæring for sårbare grupper.
Læringsnettverket vil ha fokus på kompetanseheving for ansatte, kokkekurs og felles opplæring for ansatte og personer med utviklingshemming. Samt en kartlegging av et nettbasert kostverktøy.
 
Prosjektgruppa for fagnettverket består av Regionalt senter for fedmeforskning og innovasjon. (ObeCe), Tannhelsetjenesten Trøndelag og Regionalt kunnskapssenter om habilitering RKBU /NTNU. USHT Trøndelag Sør.
I tillegg deltar blant annet Habiliteringstjenesten St. Olavs hospital, NAKU, Ledernettverket for tjenester til personer med utviklingshemming, Unge Kokker, Brukerorganisasjoner, Meråker kurbad, Fylkesmann og fylkeskommunen, Veileder etisk kompetanseheving  KS, professor Svein Kolset, og USHT Trøndelag Nord inn i ressursgruppa.
Med den kompetansesammensetningen vi har etablert i vårt samarbeidsprosjekt, har vi også tro på at det arbeidet som prosjekteres kan være av interesse også nasjonalt. 
(Bilde lånt av NAKU)

 

Britt Aina Lyngstad er ny prosessdesigner ved Utviklingssenteret i Verdal. Hun kommer fra stilling som miljøterapeut og koordinator i hverdagsrehabilitering i Trondheim kommune. Hun har en master i aktivitet og bevegelse.

Les mer om våre ansatte og aktiviteter i Trøndelag nord (Verdal) og Trøndelag sør (Åfjord)

 

Utviklingssentrene for sykehjem og hjemmetjenester ønsker alle en riktig god sommer og takker for godt samarbeid i en krevende vår. Vi gleder oss til en spennende høst sammen med dere!
Følg oss på Facebook!
Våre nettsider
Nasjonal sider for utviklingssentrene
Kontakt oss
Copyright © *USHT Trøndelag
Abonner på Fagnyheter






This email was sent to <<E-postadresse>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester · Prestgårdshaugen 1 · Åfjord, 7170 · Norway

Email Marketing Powered by Mailchimp