Copy
Transparency International Sverige
Nyhetsbrev Januari 2020
Nu har årets korruptionsindex (CPI) släppts, och bland de nordiska länderna är det små förändringar. Sverige ligger kvar på samma nivå som förra året, men ”Trubblet på toppen” fortsätter. Sverige sticker ut negativt med att toppa listan i världen över bolag som bötfälls för korrupta affärer. Mer om det nedan i vår fördjupning om årets CPI.
 
Ett nytt år innebär också att det är dags att se över olika medlemskap och engagemang. Om du är medlem – då är det dags att förnya medlemskapet! Varför inte värva en ny medlem samtidigt och locka med hen till vårt studiebesök för medlemmar hos Polisens Nationella Antikorruptionsgrupp den 2 mars?
 
Trots att julen knappt dansats ut så är det också dags att planera för ”Tillsammans mot korruption” i Almedalen, och det är därför särskilt glädjande att tre nya myndigheter har anslutit sig som samarbetspartners. Vi välkomnar också två nya företag som medlemmar i vårt näringslivsforum, Corporate Supporters Forum, CSF.

Som vi berättade om i nyhetsbrevet i december så har regeringen beslutat att utarbeta en nationell handlingsplan mot korruption. Flera andra TI-chapters och oberoende experter visar redan intresse för hur det arbetet framskrider och vi kommer att återkomma till handlingsplanen under våren.
 
Ulrik Åshuvud
Ordförande
TI Sverige
Om TI Sverige
CPI 2019: Sverige kvarstår i toppen av korruptionsindexet
Mer än två tredjedelar av världens länder, bland dem flera av världens mest utvecklade ekonomier, står och stampar eller backar när det gäller arbetet mot korruption. Det framgår av Transparency Internationals senaste korruptionsindex, Corruption Perceptions Index (CPI). Sverige ligger kvar på samma nivå som 2018. [Läs mer]



TI Sverige välkomnar LKAB och Telia Company
Styrelsen för TI Sverige har beslutat att anta LKAB och Telia Company som nya medlemmar i föreningens näringslivsforum, Corporate Supporters Forum.

Vi välkomnar LKAB och Telia Companys medverkan i att förbättra kunskapsutbytet mellan svenska storföretag för att minska korruption och deras stöd till TI Sveriges verksamhet och arbete för att främja öppenhet, ansvar och integritet.
Tillsammans mot korruption får fler samarbetspartners
TI Sverige driver tillsammans med Institutet mot mutor (IMM) och amerikanska handelskammaren i Sverige ”Tillsammans mot korruption” - ett initiativ för att lyfta goda exempel i arbetet mot korruption, öka medvetenheten och stötta aktörerna i det arbete som pågår.
 
Till initiativet har nu Sida, Statskontoret och Upphandlingsmyndigheten anslutit sig som samarbetspartners. Sedan tidigare samarbetar Tillsammans mot korruption med EY, Föreningen för auktoriserade revisorer (FAR), Konkurrensverket, PwC och Sveriges kommuner och regioner (SKR).

Välkommen som medlem i TI Sverige! 
TI Sverige är en ideell förening vars verksamhet främst finansieras genom medlemsavgifter. Vi arbetar för en större medvetenhet om korruption och dess konsekvenser och våra medlemmar ger oss en stark röst i debatten. Är du ännu inte medlem? Läs mer här om medlemskap i föreningen.
Korruption i Sverige
CPI 2019: Trubblet på toppen fortsätter
Flera av de "gula" länderna, bland annat Sverige, på Transparency Internationals korruptionsindex har genom flera uppmärksammade fall visat att de inte är immuna mot korruption. Transnationell korruption underlättas, möjliggörs och upprätthålls ofta av till synes icke-korrupta länder.
 
”Sverige ligger bra till i CPI:n, samtidigt sticker Sverige ut negativt med att vi toppar listan i världen över bolag som bötfälls för korrupta affärer”, konstaterar Ulrik Åshuvud, TI Sveriges ordförande.


Stöd för att hantera jäv i offentlig sektor
Statskontorets skrift Jäv i offentlig tjänst lyfter jäv och intressekonflikter inom offentlig sektor och syftar till att öka kunskapen genom praktiska råd.

Vem var den typiske mutbrottslingen 2019?
Institutet mot mutors rättsfallssamling Mutbrott i Sverige 2019 ger en sammanfattande bild över samtliga svenska mutbrottsdomar och innehåller statistik över bl.a. inom vilka sektorer åtal har väckts, brottsrubricering, hur många domar som rör myndighetsutövning eller offentlig upphandling samt i vilken utsträckning företagsbot har dömts ut.
 
Vad är en god förvaltning?
Statskontoret har gett ut en skrift som beskriver den statliga värdegrunden som kan vara vägledande för diskussioner och övningar om grunderna för vad som är en god förvaltning. Till skriften finns nu även en handledning med övningar och diskussionsfrågor.
TI Sverige i media
Aktuell Hållbarhet: Det måste ses som unikt och anmärkningsvärt för ett land med två bolag topp tio i världen när korruptionsböter till amerikanska myndigheter sammanfattas, säger Ulrik Åshuvud, ordförande för TI Sverige.
 
SvD Näringsliv/TT: Det är tydligt att en hög placering på TI:s korruptionsindex, över tid, inte är en garanti för att man har företag som inte håller på med korrupta affärer, säger TI Sveriges ordförande.

SR Studio Ett: Ulrik Åshuvud, TI Sverige kommenterar den frikännande domen mot Ericsson-anställda om misstänkt mutbrott och penningtvätt i Grekland.
[1t9min in i inslaget]
SVT: "Att som svenskt företag verka i ett land som Angola, där korruptionen är så utbredd innebär en stor risk" säger Ulrik Åshuvud i en kommentar om LuandaLeaks.

SvD: TI Sverige kommenterar Sveriges position i skatteflyktsfrågor i EU och efterlyser fokus på sakfrågan, inte proceduren.

SVT: Man hör från både finanssektorn och de större bolagen att ”vi har varit naiva”. Vad det handlar om är att man inte har tagit ansvar för att ha system som motverkar korruption, säger Ulrik Åshuvud, TI Sverige.

Vijesti: Ulrik Åshuvud diskuterar, i kroatisk TV, korruption och transparens i Sverige. (Intervjun är på engelska.)
TI Sverige tipsar...
CPI 2019: Politik och korruption
I årets korruptionsindex har Transparency International tittat närmare på politisk integritet – till exempel transparent finansiering av valkampanjer, reglering av lobbying och möjlighet till bred konsultation vid beslutsfattande. De länder som förbättrat sin poäng i indexet har alla förstärkt den politiska integriteten.
 
Ansök till Transparency School!
Transparency School är en årlig utbildning inom antikorruption, transparens och ansvarsutkrävande och välkomnar alla intresserade. Årets upplaga äger rum 6-12 juli i Vilnius, Litauen.
Kalendarium

TI Sverige arrangerar:

2 mars
Studiebesök för TI Sveriges föreningsmedlemmar vid Polisens nationella antikorruptionsenhet
>> Mer information skickas ut till våra medlemmar

2 april
Ordinarie föreningsmöte
>> Mer information skickas ut till våra medlemmar
TI Sverige medverkar i:

7 februari

Visselblåsarlagen 2021 - Är Sverige redo? 
Twitter
Facebook
Web
E-post
LinkedIn
Copyright © 2020 All rights reserved.






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Transparency International Sverige · c/o The Park · Magnus Ladulåsgatan 3 · Stockholm 11865 · Sweden

Email Marketing Powered by Mailchimp