Copy
Klik hier voor de online versie

Cultuureducatie en voortgezet onderwijs - februari 2020

UITGELICHT

Aankondiging: EINDHOVEN 1920 2020


2020 is een feestelijk jaar in Eindhoven: het is 100 jaar geleden dat de dorpen Woensel, Tongelre, Stratum, Gestel en Strijp samen met de oorspronkelijke stad Eindhoven één stad zijn geworden. Dit hele jaar zal er daarom op verschillende manieren en op verschillende plaatsen in Eindhoven aandacht besteed worden aan EINDHOVEN 1920-2020.
De doelstelling is het vergroten van de saamhorigheid in de stad en het bevorderen van de cohesie in de wijk. Het motto bij alle activiteiten is:

Eer gisteren, vier vandaag en maak morgen
 

Jongerendebat

Voor het voortgezet onderwijs organiseert CultuurStation samen met Bureau Drijfpunt een jongerendebat. Daarmee willen we jongeren laten nadenken over de toekomst van Eindhoven en hun directe woonomgeving en de rol van de politiek in onze samenleving. Leerlingen in vmbo 3 en/of 4 en studenten mbo gaan samen in debat op basis van de principes van het coöperatief denken. We betrekken de politiek ook erbij doordat een aantal gemeenteraadsleden deelneemt.

Daarnaast verzamelt CultuurStation de activiteiten van culturele aanbieders rond het thema EINDHOVEN 1920 2020 en verstuurt in februari een speciale nieuwsbrief met dat aanbod naar alle scholen.

Lees verder

Save the date: 3e CultuurBubbel op 12 maart van 15:30 tot 17:30

Op 12 maart organiseren we van 15:30 tot 17:30 weer de CultuurBubbel, een masterclass en netwerkborrel voor het voortgezet onderwijs. Deze 3e CultuurBubbel staat in het teken van immaterieel erfgoed. Crafts Council Nederland verzorgt een mini workshop bij ons in het Videolab!

Nadere informatie en aanmelden binnenkort op onze website.

Gratis educatief programma '75 jaar bevrijding' - Museum door de Stad

Eindhoven is op 18 september 2019 75 jaar geleden bevrijd van de Duitse bezetters, Nederland viert haar bevrijding op 5 mei 2020. Museum door de Stad kijkt met installaties terug naar Eindhoven in oorlogstijd en naar de bevrijding van de stad op 18 september 1944. Wat betekende vrijheid voor de inwoners van Eindhoven in 1944? Wat betekent vrijheid voor inwoners vandaag?

Museum door de Stad biedt een educatief programma voor scholen aan dat bestaat uit twee interactieve installaties voor de aula of een klaslokaal en uit te breiden is met een verzorgde les. De installaties staan in de aula of een klaslokaal met een publieksbegeleider van Museum door de Stad om de leerlingen te begeleiden bij de installaties.

Meer informatie

VERSLAG PROJECT/VOORSTELLING

Startsein GO! vmbo gegeven


Op 23 januari werd het begin van de challenge GO! vmbo feestelijk ingeluid met een kick-off bij Microlab. De initiatiefnemers van het programma: Stichting Cultuur Eindhoven en CultuurStation en de deelnemende scholen: Sint-Joriscollege, Nuenens College, Novalis College, Aloysius de Roosten, Vakcollege Eindhoven en De Rooi Pannen kwamen bijeen om de overeenkomsten te ondertekenen. Met GO! vmbo wordt vanuit de behoefte van scholen in samenwerking met diverse ontwerpers meer content voor vmbo-opleidingen gecreëerd. Het doel van dit traject is om deze nieuwe content als voorbeeld te laten dienen voor andere scholen. 

GO! vmbo maakt onderdeel uit van het Programma Creatieve Industrie. Het gehele programma richt zich op het versterken van de keten van de creatieve industrie. Daarbij wordt evenredig veel aandacht besteed aan de drie stadia in een culturele loopbaan: cultuureducatie, talentontwikkeling en topkwaliteit. Het programma richt zich daarmee op de potentie van Eindhoven als stad van de creatieve industrie dat kansen geeft aan designers en kunstenaars om te blijven innoveren, door het jaar heen beter zichtbaar te zijn in de stad en zich te verbinden met nieuwe netwerken en publieksgroepen op nationaal en internationaal niveau.
Lees verder

TIPS & INSPIRATIE

'Give likes and shares to others to get likes and shares yourself'


Workshop door fotograaf Willem Populier bij Pennings Foundation
Willem Popelier (1982) is een beeldend kunstenaar die fotografie als medium gebruikt. Van 15 februari tot 21 maart is zijn tentoonstelling Ephemeral photographs te bezoeken bij Pennings Foundation aan de Geldropseweg in Eindhoven. Daarin onderzoekt hij de vluchtigheid van fotografie en vraagt hij zich af waarom we zoveel waarde toekennen aan foto’s die we dagelijks online met elkaar delen. Willem Popelier werd bekend door zijn Selfie-project. Daarin onderzocht hij de manier waarop portretten worden gebruikt in onze samenleving. En hoe identiteit door middel van fotografie wordt overgebracht en gecommuniceerd.

In de workshop bij de tentoonstelling gaat Willem Popelier in op fotografie en toepassing ervan in social media. Vragen die hij stelt zijn: wat laten we online zien en niet zien en wat blijft er achter van al die beelden die we digitaal verspreiden?

 
Meer informatie

Aanmelden voor Popsport 2020

Heb jij of ken jij muzikale leerlingen tussen de 14-21 jaar die meer willen met hun songs of tracks? Zijn ze klaar voor een volgende stap met hun muziek? Dan is Popsport iets voor ze! Dit is een coachingsprogramma voor talentvolle jonge muzikanten, band en acts die meer uit hun eigen muziek willen halen.
Meer informatie en aanmelden

ONDERSTEUNING & SCHOLING

Digitale scheurkalender - de eerste ervaringen


De Digitale Scheurkalender Eindhoven is een inspirerend educatief initiatief van het Van Abbemuseum, STRP Festival, MU Play & Learn, Philips Museum en CultuurStation. De website is speciaal gemaakt voor in de klas en presenteert kort en krachtig 7 Eindhovense thema’s: Anders Kijken, Natuur en Heelal, De Straat, Uitvinders, Licht, Gebouwen en 75 jaar Vrijheid 2019-2020. Ieder item is een interactieve verkenning van een thema, uitgewerkt met korte teksten, foto’s en videofilmpjes en creatieve opdrachten. Voor het nieuwe schooljaar wordt een nieuw thema aan de scheurkalender toegevoegd: Eindhoven 1920-2020.

De site is vrij toegankelijk en leert je het culturele erfgoed en DNA van Eindhoven écht kennen: urban culture, architectuur, technische uitvindingen, kunst, design en nog veel meer. 

Leerlingen vinden een les met De Digitale Scheurkalender unaniem en opvallend ‘leuk!’, met goede argumenten ook: ‘alles is interessant’, ‘je leert meer over je land en stad’, ‘leuke en leerzame filmpjes’ en (heel eigentijds:) ‘goede en betrouwbare informatie’. Leraren koppelen terug: ‘zo mooi gemaakt dit, zonde om het in een kwartiertje te doen’, ‘ik leer zelf ook nog meer over Eindhoven’ en ‘we kunnen hier onze beeldende opdrachten aan koppelen!’. De video in het thema De Straat, met 2 jonge Eindhovense hiphop danskampioenen is trouwens ook leuk als dans- of gymles.

Ben je docent en heb je de Digitale Scheurkalender al ingezet? Dan zouden we het fijn vinden als je je ervaring wilt delen met Sylvia van de Wouw.

Versterking cultuureducatie in vmbo, vso, praktijkonderwijs

Je kunt vanaf nu weer aanvragen bij de regeling Versterking Cultuureducatie in het vmbo, vso & pro. Er is een aantal belangrijke zaken gewijzigd in de regeling:

  • Naast scholen kunnen nu ook culturele instellingen een aanvraag doen.
  • Aanvraagmogelijkheden zijn verhoogd van maximaal € 50.000 per project naar € 100.000.
  • 10% norm voor materiële investeringen is losgelaten.
Meer informatie over deze regeling staat op de website van het Fonds voor Cultuurparticipatie.

Rijksmuseumbus VMBO

 

De Rijksmuseumbus rijdt speciaal voor VMBO klassen die van ver komen. Ligt de school hemelsbreed minstens 60 kilometer buiten de ring van Amsterdam, dan kunt u de Rijksmuseumbus boeken in combinatie met de rondleiding Gouden Eeuw in Beeld.

Per rondleiding kunnen maximaal 60 leerlingen deelnemen.

Meer informatie lees je op de website van het Rijksmuseum.

VERWACHT

ASML en de Van Gogh Foundation: het bedrijfsleven gaat in de kunst


ASML gaat het Van Gogh museum in Nuenen ondersteunen bij de komst van een heus Lightlab, waar bezoekers zelf kunnen experimenteren met licht. Deze ervaringsruimte, die over twee jaar open moet zijn, toont hoe de kunstenaar met licht werkt én hoe licht tot op de dag van vandaag van invloed is op kunst.

‘Het Lightlab is bedoeld voor iedereen: jongere kinderen, scholieren, volwassenen, mensen met verschillende opleidingsniveaus… We willen hierbij niet alleen de link maken tussen kunst en techniek, maar ook laten zien dat hier kansen liggen voor kinderen om hun creativiteit in kwijt te kunnen.’ Educatie, gericht op de jongere generatie, is dus een belangrijke pijler van de samenwerking.

De tekst hierboven komt uit een artikel van Grete Simkuté op Mestmag.nl; het volledige artikel lees je hier. De foto is van ASML.
Meer informatie

9 juni 2020, 12:00 – 21:00 uur in het Klokgebouw, Strijp-S


Night of the Nerds is dankzij sponsoren gratis voor groepen uit het voortgezet onderwijs en MBO. Night of the Nerds is geschikt voor leerlingen en studenten tussen de 14 en 19 jaar. Gepland staan workshops van de Creative Tech Academy, TechTalks (minicolleges) over technologische thema’s die gerelateerd zijn aan het programma, en zes thematische tracks die leerlingen kunnen volgen op basis van hun interesses, bijvoorbeeld Creatieve technologie en Girl Power.
Tickets voor de workshops zijn hier te bestellen, zodra het programma bekend is.

ONTMOET

Laura Martens, keramisch kunstenaar over Laulabel en GO!vmbo


Onder de naam Laulabel maak ik verschillende keramische producten zoals servies en woonaccessoires, die ik verkoop aan particulieren en winkels. Daarnaast werk ik 2 dagen per week als werkplaats-assistent in de keramiek-werkplaats van de HKU. 

Ik heb ontzettend veel passie voor het vak keramiek en vind het geweldig om dit over te brengen op studenten. Ze de juiste uitleg te geven en ze te inspireren om zich te ontwikkelen.

Toen ik van CultuurStation hoorde over het project GO!vmbo werd ik meteen enthousiast. Het is een opsteker voor elke docent en leerling op het huidige vmbo met passie voor de creatieve vakken. Als aftrap van GO!vmbo zijn op 23 januari aan alle docenten mijn LAULABEL kopjes cadeau gedaan. Hopelijk pronken zij vanaf nu op elke vmbo-school als pennenbakje of drinkt de docent er koffie uit. Het mooiste zou zijn als deze betreffende docent dan ook zijn leerlingen weet te inspireren, en vertelt hoe ik zo ver ben gekomen. Ik zou zeggen: GO!vmbo!
Lees het hele artikel

NIEUWE AANBIEDER(S)

Doe-orgel


Dé tip om muziek en techniek verrassend te combineren is om het Doe-orgel in de klas te halen. Met dit bouwpakket kunnen leerlingen zelf een klein orgel in elkaar zetten. Deze (zeer betaalbare) activiteit wordt begeleid door organist en technicus Gerrit van der Waal. Voor het opbouwen van het Doe-orgel worden de taken verdeeld over groepjes leerlingen. Alle onderdelen worden samengebracht in het raamwerk: de magazijnbalg, de windlade, de toetsen en de pijpen. En dan: spelen maar!

Leerlingen maken een ontdekkingstocht door de mechanische en natuurkundige processen die samenhangen met de klanken: het orgel is een verzameling muziekinstrumenten en eigenlijk te beschouwen als een mechanisch orkest. In het vo past het orgel goed bij vakken als techniek en natuurkunde en natuurlijk bij muziek. Ze ontdekken hoe het instrument geluid voortbrengt en hoe je daar muzikaal en creatief mee kunt werken. De workshop kan ook worden gecombineerd met een bezoek aan de Petruskerk in Woensel, om het grote orgel daar te bezoeken. Muzikale leerlingen mogen dan zelf dit machtige instrument bespelen, een stukje Queen bijvoorbeeld. En ja, dan krijg je enthousiaste reacties, zoals die van het Sint-Joriscollege.


Meer informatie...
CultuurStation op Facebook
Instagram
CultuurStation op YouTube
CultuurStation op Twitter
Website CultuurStation
Stuur een bericht naar CultuurStation
We zien je natuurlijk niet graag gaan, maar je kunt je hier afmelden voor deze nieuwsbrief.

©️ 2019, Stichting CultuurStation, all rights reserved






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
CultuurStation · Torenallee 20 · Videolab, 2.007 + 2.008 · Eindhoven, Nb 5617 BC · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp