View this email in your browser
En söndagsbilaga från Tuvessonskan med vänner
#4 i ordningen, februari 2020
 

Hej foodisar,

Jag vill börja med att säga att jag är ledsen för att brevet dröjde några dagar extra den här gången. Det är så det kan bli i influensatider – så jag tackar för ert tålamod och för visad förståelse.

Idag ska vi prata om surdegsbakning. Utgångspunkten är “Mormors Toast” men vi kommer också ha en liten crash course för dig som är taggad på surdegsbakning, men som inte har kommit igång ännu. Det här brevet skiljer sig på så sätt en aning från de tidigare breven, då det istället för en intervju, rymmer två.

Men innan vi sätter igång kan det kanske vara bra att förtydliga några saker. Det första är: Vad är egentligen surdeg? Om man frågar veckans experter Herman och Rebecca svarar de följande: Det är helt enkelt en liten blandning av mjöl och vatten som efter några dagar i rumstemperatur har bildat levande jäst och mjölksyrebakterier som du kan baka med. Istället för att använda det lilla jästpaketet från kyldisken alltså. Jäst är i sin tur industriellt tillverkat för snabb jäsning och effektiv brödproduktion. Surdeg är dess motsats – en naturlig process som tar tid men som leder till smakrika och näringsrika bröd.

Förtydligande nummer två gäller begreppet rundriva, så börja med att kolla på denna lilla film så blir brevet lättare att hänga med i sen.

Kolla här!

Säg hej till min vän!

– Möt Rebecca Gruve – A crumb on you

Vi börjar med att prata med Rebecca Gruve, som kanske några av er redan känner som @acrumbonyou på Instagram. Det jag fastnade för hos Rebecca är hennes enorma entusiasm. När andra visar vilka viner de bunkrat inför helgen visar istället Rebecca upp vilka mjöler hon har tänkt baka med. Gulligt, visst? Dessutom vill hon inspirera till att vem som helst kan börja med surdegsbakning, och det gillar vi ju. 

 

Berätta om dig själv. Vem är du? 

Jag heter Rebecca Gruve och har Instagramkontot @acrumbonyou där jag bland annat bakar surdegsbröd. Jag är 24 år och bor en bit utanför vår huvudstad. Ibland bakar jag 7 bröd och 30 bullar på mina 31 kvadrat också.

Bakning är min största kärlek och min djupaste passion. Även om jag inte minns mina allra första bakstunder så finns de förevigade på kort, i album hos mormor och morfar. Man kan väl säga att jag hängde över köksbänken så fort jag kunde stå... typ vid 6-månaders ålder eller något sådant. Och sedan dess har jag bara hängt kvar. 

Mormors Toast är ju något som har blivit lite av ditt signum. Berätta om historien bakom denna?

Åh. Mormors dinkeltoast. Ett OTROLIGT toastbröd, enkelt att göra (om man har en surdeg), och ett bröd som kastar mig tillbaka till varje sommar när jag var liten och vi satt runt köksbordet hos mormor och morfar, eller på altanen och åt frukost. Detta är brödet som min mormor ALLTID bakar. Brödet toppas med sesamfrön och det är vad som gör det till just mormors toast. 

Visserligen bakar hon utan surdeg och med lite andra ingredienser – men jag har återskapat det på mitt sätt. Det består av en enkel deg, men som jäser och bakas av i en form. Detta bröd smakar sommar! Som cykelrace ner till badet, långa frukostar på sängen med mormor framför nyhetsmorgon. Det smakar som allt jag älskar. Mormors orginaltoast innehåller endast vetemjöl, men jag hade en påse dinkel hemma en dag och tyckte det var passande att byta ut en del vetemjöl mot dinkel. OCH WOW. Vilken smak. Vilken textur. Vilken känsla.

Dinkel, eller speltvete som det också kallas, är en av våra äldsta vetesorter. En hög proteinhalt ger mjölet bra egenskaper, men ger också brödet en otrolig smak. Mormors Toast är ärofyllt och känslosamt att baka. Mormor, du vet hur mycket jag älskar dig va? 

Okej, du har varit i köket since forever, med mamma och mormor, men hur började du baka surdeg? 

Jag jobbade på förskola och hade nyss börjat på en ny avdelning. Jag började snacka surdeg med en av mina nya kollegor och vi kom fram till att vi båda två väldigt gärna ville lära oss mer. Dagen efter kom kollegan med glasburkar, äpplen och rågmjöl till jobbet. Med rivet äpple, vatten och rågmjöl skulle vi starta en ny kultur. Sen den dagen har vi bollat ideér, tankar och teorier med varandra. Och det är så himla fint att ha en surdegsvän så nära. Klart man kan läsa på en massa, det är alltid kul. Men genom att kasta sig in i någonting du inte har en aning om och lära sig på vägen – det är en väldigt härlig upplevelse. 

Bakar du enbart med surdeg eller även med jäst?

Idag bakar jag bara surdegsbröd. Jag vill att bröd ska vara vatten, mjöl och salt, kärlek och passion. Det räcker. När jag bakar söta degar, bullar, croissanter, eller så, tillsätter jag lite jäst, några gram bara. Degar som innehåller smör, mjölk, ägg och socker kan ibland behöva lite hjälp på traven eftersom att de ingredienserna tynger ner degen och gör att degen jäser långsammare.

Hur vet man att ett surdegsbröd är bra? Vad är det man letar efter?

Jag brukar eftersträva en deg som bubblar och som jäser fint. Den vara enkel att forma och inte flyta ut när man rundriver. När jag snittar brödet vill jag se bubblorna inuti. När brödet sen kommer ur ugnen är fina sprickor något jag eftersträvar. Beroende på snitt kommer de se olika ut, men då vet jag att degen har haft kraft i sig och vill expandera. 

När brödet spricker vackert genom snittet, då vet man att man bakat ett bröd som är det man eftersträvar. För mig är det ett kvitto på att min surdeg mår bra, min deg har mått bra och jag har spänt och format degen precis så som jag alltid vill. För att sen, när brödet bakas har det ingen annanstans att ta vägen ÄN där man gjort snittet. Ett luftigt inkråm, med lagom stora hål är så som jag vill ha mina frukostmackor. Och en smak av något lite bränt från en krispig skorpa, en touch av syrlighet, och en mild blommig smak.

Mjöl då? Hur viktigt är det? Hur vet man att ett mjöl är ett bra mjöl?

Något som jag tycker är viktigt för brödets smak och resultat är valet av mjöl. Alla olika mjölsorter har sin unika smak – och sina unika egenskaper. Men förutom de kanske mest självklara skillnaderna, att olika sorter har sin smak, spelar det roll hur mjölet är malt. Och om det innehåller askorbinsyra eller ej. 

Jag använder idag alltid mjöl som är stenmalt. Då har hela kornet malts mellan stenar som pressas mot varandra. Och efter att mjölet malts så siktas det. Alltså finns alla vitaminer och mineral som finns i HELA kornet kvar. 

När man valsar mjöl delar man upp sädeskornet innan det mals, därmed försvinner många viktiga ämnen som är avgörande för ett mjöls kvalité. Kända ”mjölmärken”, som t ex Kungsörnen, tillsätter askorbinsyra till sitt mjöl så att det ska ”mogna” snabbare och oberoende av skörd alltid ha samma egenskaper. Vissa hävdar att detta skulle ge bättre bakegenskaper…. men ett syntetisk framställt ämne tillsatt till en så fin färskvara… NJAE. 

Men summan av kardemumman: Oavsett mjöl kommer du ALLTID att få ett bröd som är gott. Men det kan också bli otroligt aromrikt om du väljer ett mjöl som är stenmalt. Dock tycker jag att det är är viktigt att surdeg är roligt, och inte för prestigefyllt. Välj därför det mjöl som passar dina bakförutsättningar bäst. 

Jag tycker det är svårt att forma bröden så att de inte flyter ut när de gräddas. Har du några tips?

Några väldigt enkla tips när det kommer till att bröden INTE ska flyta ut är att grädda brödet i någon typ av form – som med Mormors Toast. Att baka i gryta ger otroligt vackra bröd, och då kan ju bröden bara resa sig på höjden. Grytor är också en perfekt värmekälla då de värms upp med ugnen. Sen med ett lock på stänger du in värmen och skapar ånga. Men, jag rundriver alltid degarna, låter dem vila en stund, och sen formar jag dem, oftast till en bátard, som passar i en oval jäskorg. 

Några tips för att inte fucka upp:

  1. Diska aldrig dina burkar med diskmedel, det tar död på bakterierna du vill ha i din surdegsstart.
  2. Tänk på vad du tvättat händerna med, eller smörjer in dem med. Starka tvålar och krämer uppskattas inte. 
  3. Välj bra mjöl. Det är en färskvara som kan vara avgörande för hur din surdeg blir. 

Vad har du för boktips om bakning? 

Det finns bara en bok: Tartine Bread av Chad Robertson. Han pratar om bröd på ett otroligt vackert sätt. Fotografierna är magiska. Texterna likaså. Och all kunskap den innehåller är allt man behöver för att bli en bra bagare.

Tack Rebecca för en trevlig pratstund! Nedan bjuder Rebecca på Mormors Toast-receptet.

Mormors dinkeltoast – Recept!

Here it goes: I receptet har jag skrivit att man börjar torsdagkväll, på så sätt får man en Mormors Toast till helgfrukosten. Men, vill man ha bröd någon annan dag så är det ju bara att baka när man vill. Receptet blir 2 toasts och tar 3 dagar att få klart.

Torsdagkväll: 

Jag börjar med att väcka min surdegsstart genom att mata den. Sedan låter jag den stå i rumstemperatur över natten så att den bubblar upp. 

Fredagmorgon, fördeg: 

2 msk/ca 30 gram aktiv surdegsstart, 100 gram vetemjöl special, 100 g vatten blandas i en bunke och får stå i rumstemperatur över dagen. 

Fredagkväll, huvuddeg: 

Nu behöver du en större bunke. 

Blanda ihop all fördeg med 700 gram vatten så att den löser upp sig. 

Ha i 400 gram ljust dinkel, 100 gram fullkorns-dinkel och 450 gram vetemjöl special. Du behöver inte knåda degen eller så. Bara blanda ihop så att inget torrt mjöl syns. Detta låter jag stå i ca 40 min-1 h, i rumstemperatur.

Tillsätt 20 g salt och ca 25 g vatten, för att blanda in saltet. Jag trycker med fingrarna i degen så saltet kommer ner, och sen viker jag ihop den några varv. 

Nu ska degen jäsa i 2 h. Under dessa 2 h, viker jag degen var 30:e minut. Jag tar tag under degen, en hörna typ, och sträcker upp den, och viker den över degen mot andra sidan. Sen snurrar jag bunken 1/4 varv och gör likadant tills jag kommit ett helt varv. Detta kallar jag för 1 vik. Sen gör du fyra sådana, med 30 minuter mellanrum. 

När degen har jäst klart häller jag ut degen på min köksbänk. Jag delar den i två delar med en degskrapa eller kökskniv. Därefter rundriver jag för att skapa en ytspänning. 

Låt vila på bänken i ca 30 minuter. Efter de 30 minuterna kommer degarna att vara lite mer avslappnade och enkla att forma. 

Jag smörar och mjölar två bakformar. Sen formar jag degarna enligt bátard- metoden. Lägger bröden i formen med skarven neråt. Lindar en handduk runt, och sen en plastpåse runt, för att jäsa dem i kylen över natten. 

Lördagmorgon: 

Jag sätter ugnen på 250 grader i god tid. Med en plåt längst ner i ugnen. 

När ugnen är varm tar jag bröden från kylen. Dessa penslar jag med vatten. Därefter toppas jag med sesamfrön och gör tre snitt där brödet ska spricka. 

Jag stoppar in bröden i ugnen, kastar in någon dl vatten på plåten längst ner och stänger luckan snabbt så ångan får vara kvar. 

I 20 minuter bakas dem på 250 grader, sen öppnar jag luckan och vädrar, sänker till 200 och stänger. I ytterligare 25-30 minuter får de stå. 

Låt sen bröden stå ca 10 minuter innan du tar ur dem ur formarna för att låta dem svalna på galler. Sen skär jag upp brödet. Servera med ett tjockt lager smör. Och ett lager jordgubbssylt.

Crash course med veckans nörd!

Hej Herman, vem är du?

Först: HEJ GÄNGET! Tack för förtroendet, det är så himla kul att få svara på era frågor. Mitt namn är Herman och jag är en Karlshamnspojk som för ca 10 år sedan flyttade till Malmö. Idag lever jag tillsammans med min fästmö Lovisa och vår katt och vi är just nu mitt uppe i renoveringen av vår nya lägenhet på Västra Sorgenfri. Vi får nog räknas som Malmöpatrioter och matälskare, mycket tid tillbringas på stadens krogar, bagerier och kaffebarer. En annan plats där tid ägnas är vår kolonistuga där vi renoverat, odlat, lagat mat och haft underbart häng de senaste 2,5 åren. Till vardags jobbar jag med IT men nog om det – nu ska vi prata BRÖD! 

Mitt intresse för brödbak har funnits där sedan länge. Farsan har alltid bakat en massa så det var helt naturligt för mig att börja baka när jag flyttade hemifrån. Det blev mycket frallor och baguetter under många år men de senaste åren är det surdegen som har fångat mig. Egentligen har intresset accelererat det senaste året, som en följd av att jag gick en kurs i surdegsbakning på fantastiska bageri Leve i Malmö. Detta resulterade i en bättre förståelse och ett ännu större intresse. Varning, surdeg är beroendeframkallande! 

Om man tycker att det är jobbigt att bli kladdig om händerna, är det bara att ge upp surdegsbakning direkt då? 

Min partner kallar mig våtservetten eftersom jag personligen hatar att bli kladdig. När jag blandat eller hanterat min deg sköljer jag omedelbart mina händer i kallt vatten, på så vis är tiden som kladdig minimal. Stay strong – det är värt kladdigheten! 

Hur förvarar man sin surdeg på bästa sätt?

Det finns en massa tyckande kring den frågan och det optimala för att alltid ha en superpigg surdeg är att förvara den i rumstemperatur och mata den 2-3 gånger om dagen. MEN! för oss amatörer som inte bakar varje dag skulle det mest gå åt en massa mjöl och kräva passning. Om den ska bo i rumstemperatur, alltså. Jag har istället min i kylen. Då räcker det att mata den ungefär en gång i veckan. 

Men varför har folk den i rumstemperatur då?

Fördelen att ha den ute och mata den dagligen är att den då har volymen och piggheten för dig att baka när som helst, den är på g. När den bor i kylen måste jag ta ut den tre dygn innan bakdag och börja mata den 2-3 gånger om dagen. Det är helt enkelt olika metoder. 

Vilken konsistens vill vi ha på degen? 

En bubblig, moussig surdeg vill vi ha! Vi kan testa den genom att ta en klutt deg och lägga i ett glas kallt vatten. Flyter den är den redo! 

Håller du koll på temperaturer? 

Jag håller inte koll på temperaturen i rummet den jäser i, men däremot tar jag tempen på degen. 26-27 grader vill jag ha. Jag tempar även vattnet innan jag blandar degen. Du kan ta en vattentemp på runt 40 grader, den sjunker när du blandar de andra ingredienserna, så det är inga problem. Bakar du i ett rum som är ganska kallt går det utmärkt att ställa bunken i en avstängd ugn med lampan tänd. 

Vad finns det för goda grejer att göra med surdeg som inte är bröd? 

Massor! Mitt bästa tips är att youtube-söka ”sourdough discard recipes”. En personlig favorit är amerikanska pannkakor – men du kan även göra exempelvis kanelbullar eller banankaka. Internet är fullt av tips för den vetgirige. 

Glutenfri bakning då, funkar det?

Jag tänkte först skriva att det inte går, eftersom surdegsbakning i min värld är ett enda stort glutennätverk. Please don’t shoot the messenger. Jag googlade i alla fall nu och såg att folk gör någon typ av surdeg på bovete. Om du testar, skriv gärna till mig på Instagram @heggsson med resultatet. Kul!  

Herman, har du några sista ord?

Du kan misshandla skiten ur din surdeg. Du kan glömma mata den, få den att lukta superskarpt och till och med skikta sig. Den går ändå att rädda. Jag ska bikta mig och säga att jag har glömt min surdeg i 3-4 veckor för att sedan hitta den där skiktiga sorgliga röran där det ser ut som brunt vatten på toppen. Häll av av den där vätskan på toppen och mata degen igen, efter ett par dagars ordentligt uppmärksamhet är den på banan igen. Om den mot förmodan skulle mögla vilket jag har hört ett par gånger så släng skiten. Men så länge din surdeg bara består av mjöl och vatten bör det inte hända. Se det som att surdegen inte dör, den bara sover som en riktigt störig tonåring.

Herman tipsar: Kom igång med surdeg 

Ett tips jag tidigare fått är att besöka ditt lokala hantverksbageri och fråga snällt om du kan få en matsked eller två av deras surdeg, där är allt du behöver. Jag har själv inte testat detta men förslagsvis handlar du bra mjöl och annat av dem för att stötta hjältarna och bakar ordentligt bröd från grunden.

Utrustning: Bli kittad!

  • Bunkar
  • Degskrapor
  • Jäskorgar 
  • Våg
  • Snittkniv
  • Baksten 

Bakassistent: Jag fick ta över min mormors bakassistent för ett gäng år sedan, jag tror den har mer än 30 år på nacken men den fungerar som om den vore ny. Kvaliteten förr va?! 

Bonus: Vedugn! I somras byggde vi ett utekök där hjärtat i köket är en vedugn. I den lagar vi mat, bakar bröd, bakar kakor. Pizzan blir klar på 2 minuter och är helt fantastisk.  

Mat i film

Ni vet ju vid det här laget att jag är film- och serieälskare av rang. Det finns en anledning till att ”Mat i film” har en återkommande box i varje brev. 

Den här veckan har jag valt ut några filmer jag gillar där bakning på något sätt har en betydande roll. Sedan frågade jag såklart om era favoriter också. Så! Här har du några filmer du kan kolla på i helgen om du är pepp på att nörda in dig i bakning totalt innan du själv sätter din första surdeg. 

  • Grand Budapest Hotel
  • Marie Antoinette
  • Stranger than fiction
  • Inglourious Basterds 
  • Bridesmaids: Kristen Wiigs karaktär har ägt ett bageri
  • Pushing Daisies 
  • Twin Peaks: Cherry Pie 
  • Adams Äpplen
  • Magnolia Bakery i SATC = finns på riktigt 

Lyssna!

Jag frågade även mina följare om tips på låtar som handlar om bakning/bröd/kakor/surdeg. Och fick typ ”En sockerbagare” som tips. Ni är bra på mycket, men det här… ja, vi skippar tipsen helt enkelt. Så, istället googlade jag ”playlist + baking” och såg att The Guardian har skapat playlists tillsammans med sina följare. En som handlar just om bakning dessutom. Vi tar den istället.

Playlist hittar du här
 

Det var allt för den här gången. Märker att breven blir längre och längre för varje gång, men det är en positiv sak! Det innebär att vi har väldigt engagerade foodisar i detta community. Precis som det ska vara. Nästa vecka ska vi prata om LISSABON.
Åh, vad jag ser fram emot det. 

KRAM!

Tuvessonskan på Instagram
Tuvessonskan på Facebook
Tuvessonskan.se
Copyright © 2020 Tuvessonskan


Vill du ändra hur du får det här utskicket?
Du kan uppdatera dina inställningar eller avregistrera dig från listan.

Email Marketing Powered by Mailchimp