Copy
Değerli VOYD Okurları, 
Açık veri, veri okuryazarlığı, veri gazeteciliği ve veri görselleştirme gibi alanlarda Türkiye’de ve dünyada dikkat çeken gelişmeleri, yaptığımız çevirileri & röportajları ve incelemeleri derlediğimiz VOYD Haftalık Veri Bültenimizin 68. sayısıyla karşınızdayız.
AÇIK VERİ

Almanya, Vatandaşlarının Açık Veri Arama Terimlerini Açıkladı
Almanya Açık Veri Portalı, vatandaşların açık veri aramalarında kullandığı terimleri içeren bir portal oluşturdu. Veriler, 12 Nisan 2016 ile 26 Kasım 2019 tarihleri arasında yapılan ve en az iki karakter içeren tüm arama sorgularını içeriyor. Bu çalışma, Almanya’daki insanların yaklaşık 3 yıllık zaman dilimi içerisinde ne tür veriye daha çok ihtiyaç duyduğunu ve zamanın değişimine göre hangi konuları daha çok araştırdığını göstermesi bakımından önem taşıyor.

Açık veri portalına buradan ulaşabilirsiniz.
VERİ GAZETECİLİĞİ

Reuters Koronavirüs İle Önceki Salgınları Karşılaştırdı
Aralık ayında Çin'in Wuhan şehrinde ortaya çıkan koronavirüs için Dünya Sağlık Örgütü tarafından verilen uluslararası alarm, sağlık uzmanlarının virüsün ne kadar hızla yayıldığı ve nasıl önlenebileceğine dair henüz yeterli bilgiye sahip olmamasından kaynaklanıyor. 

Yeni tip koronavirüs, bugüne kadar çoğu Asya'da olmak üzere 28 ülkede görüldü. Dünya genelinde vaka sayısı 35 bine yaklaştı, can kaybı sayısı ise 720’yi aştı. Böylelikle koronavirüs bir buçuk ayda, 2003'te yaşanan Şiddetli Akut Solunum Sendromu (SARS) salgınının sekiz ayda ulaştığı ölüm sayısına hızla yaklaştı, vaka sayısını ise dörde katladı. Bundan 17 yıl önce ilk olarak Çin'in Guandong bölgesinden sonra özellikle Hong-Kong, Tayvan, Kanada, Singapur rastlanan ve sonrasında birçok ülkede insanların ölümüne neden olan SARS virüsü sekiz ayda 26 ülkeyi etkilemiş, Kasım 2002 ile Temmuz 2003 arasında 774 kişi hayatını kaybetmişti. Virüsten etkilenen 8,098 kişi bildirilmişti. 2012 yılında Suudi Arabistan’da ortaya çıkan ve 27 ülkede görülen Ortadoğu Solunum Sendromu (MERS) salgını sekiz yılda 2500 kişiyi etkiledi ve virüs nedeniyle 894 kişi yaşamını yitirdi. En son istatistikler, koronavirüs nedeniyle yaklaşık % 2.2'lik bir ölüm oranını gösteriyor. Fakat hastalık uzmanlar daha doğrulanmamış vakalar olması nedeniyle gerçek oranın daha yüksek veya daha düşük olabileceğini söylüyor. SARS virüsü, enfekte olmuş tüm bireylerin yaklaşık% 10'unu öldürürken, 2012'de tanımlanan MERS salgını ölüm oranı ise yaklaşık% 35'ti.

Reuters’ın hazırladığı grafik ve tablolar, dünyayı etkisine alan SARS, MERS ve koronavirüs ölümcül salgınlarının, ilk vakanın görüldüğü andan günümüze kadar olan yayılma hızını ve ölüm sayıları karşılaştırıyor ve koronavirüse dair açık bir perspektif sunuyor.

Projeyi incelemek için buraya tıklayın.

VERİ GÖRSELLEŞTİRME

 

Türkiye’de Evlenme Hızı Azalırken Boşanma Hızı Artıyor
VOYD’un haberde veri görselleştirme kullanımı serisi kapsamında hazırladığımız yazılara devam ediyoruz. VOYD üyesi ve veri gazetecisi Sadettin Demirel, bu hafta Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2001 ile 2018 yılları arası Evlenme ve Boşanma verilerini inceledi. Buna göre, 17 yıllık zaman diliminde Türkiye’de kaba evlenme hızı azalırken boşanma hızında küçük bir artış gözleniyor. 2018 yılında Kilis en yüksek evlenme hızına İzmir ise en yüksek boşanma hızına sahipken, Kilis’i binde 8’lerde Adıyaman, Aksaray, Ağrı; İzmir’i ise kaba boşanma hızında binde 2.8 ve 2.7 ile Muğla ve Antalya takip ediyor.

Veri görselleştirme projesi, Türkiye’nin tüm il ve bölgelerindeki 2001 ve 2018 yılları arasındaki kaba evlenme ve boşanma hızındaki değişimi interaktif bir şekilde gösteriyor. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.

* * *

Akdeniz’de Göçmen Ölümleri

Yalnızca 2020’nin ilk haftalarında Akdeniz’de 9’u çocuk 69 göçmenin öldüğünü ya da kaybolduğunu biliyor muydunuz? Dramatik göçmen ölümleri her gün manşetlerde yer almaya devam ederken, vaka sayısı hızla artıyor. Uluslararası kuruluşlar, ülkeler ve sivil toplum kuruluşları bu sorunu çözmek konusunda isteksiz davranıyor.

Naledi Holbruegge’nin hazırladığı Kayıp Göçmenler Projesi’ne göre, bu yıl çoğunluğu Akdeniz’de olmak üzere 120 göçmen ya öldü ya da kayboldu. Veri görselleştirme projesi Ocak 2014'ten ve Ocak 2020 arasındaki beş yıllık zaman diliminde Akdeniz'de bildirilen ölümlerin sayısını gösteriyor. Daha fazla bilgi için haritayı inceleyebilirsiniz. 

* * *

Avusturalya'da Yangının Kapladığı Alan Ne Kadar Büyük?
Avustralya'da geçen Eylül ayında başlayan orman yangınları en az 32 kişiyi ve milyarca hayvanın ölmesine neden oldu ve Yeni Güney Galler (NSW), Victoria ve Güney Avustralya'da yaklaşık 2.000 evi yok etti. Son rakamlara göre, en az 4.9 milyon hektar alan sadece NSW bölgesinde yanmaya devam ediyor. 

Guardian’ın hazırladığı interaktif harita, Güney Avustralya, NSW, Queensland ve Batı Avustralya'daki yangınlara ilişkin rakamları içeriyor. Buna göre, Avustralya’da tropikal savana hariç, 24 Ocak itibariyle toplam 7,7 milyon hektarın üzerinde bir alan yandı. Guardian, Avustralya'nın kuzey savan bölgelerinde sık sık büyük yangınlar olduğunu ve bu yangınların güney bölgelerdeki orman yangınlarından çok farklı olduğunu belirterek bu bölgeye ilişkin verileri içermediğini belirtiyor. Haritayı buradan inceleyebilirsiniz.

* * *

Dünyaya Farklı Bir Gözle Bakın: Karakalem Kentler
Her gün trafik durumunu kontrol etmek ya da gitmeyi hayal ettiğiniz bir şehrin sokaklarını görmek için kullandığınız harita uygulamalarının karakalem bir çizim halinde nasıl görüneceğini hiç düşünmüş müydünüz? Andrei Kashcha tarafından hazırlanan bu veri görselleştirme projesi kullanıcılarına farklı bir deneyim yaşatarak, onlara siyah beyaz ve sanatsal bir dünyanın kapılarını açıyor. Haritaya buradan ulaşabilirsiniz.

VERİ SETİ

Kayıp Göçmen ve Mülteci Verileri
Hollanda merkezli, Birleşik Kültürlerarası Eylem ağındaki aktivistler, birinin Avrupa'ya göç etmeye çalışırken öldüğü bildirilen her vakanın bir kaydını tutarak ve bu verilerle the List isimli herkesin erişimine ve katkısına açık bir veri seti oluşturuldu. Aktivistler, basında yer alan haberleri ve STK kayıtlarındaki raporları da projeye dahil etti. The List’te göçmenlerin büyük çoğunluğunun Avrupa yolunda ve denizde ölmesine rağmen, yüzlerce kişinin gözaltında öldüğü ve yüzlerce kişinin de intihar ettiği bilgisine yer veriliyor veriliyor. Projede 5 Mayıs 2018 itibariyle toplam göçmen ölüm sayısının 34.361 olduğu görülüyor. Ancak aktivistler listenin ne kesin ne de kapsamlı olduğunu kabul ediyorlar. Binlerce insanın yıllar boyunca deniz ve kara yolculuklarında iz bırakmadan ölebileceği ihtimalinden yola çıkarak gerçek sayının çok daha yüksek olabileceğini belirtiyorlar. Veri setine incelemek için buraya, The Guardian’ın konuyla ilgili makalesini okumak için ise buraya tıklayabilirsiniz.

* * *

Anlık Koronavirüs Takip Verileri
İlk olarak Çin’in Hubey eyaletine bağlı Wuhan kentindeki bir hayvan pazarında ortaya çıktığı düşünülen koronavirüs yayılmaya devam ediyor. En son Belçika’nın başkenti Brüksel’e sıçrayan salgında vaka sayısı 35 bine yaklaştı. 28 ülkede görülen virüs nedeniyle Çin anakarasında 1’i Hong Kong da olmak üzere 723 kişi yaşamını yitirdi. Virüs Çin dışında Filipinler’de bir kişinin ölmesine neden oldu. Koronavirüs salgınına dair anlık verilerini incelemek ya da projelerinizde kullanmak için buraya tıklayın

* * *

Bu haftalık bu kadar, haftaya görüşmek üzere, veriyle kalın...
Facebook
Twitter
YouTube
Instagram
LinkedIn
Email
VOYD
Veri Bülteni
Bu e-postayı tarayıcıda görüntüle!
 
Bülten tercihlerinizi güncelleyin  veya bülten listesinden ayrılmak için tıklayınız!

Veri Bülteni bir Veri Okuryazarlığı Derneği (VOYD) yayınıdır.

Posta Adresimiz:
Veri Okuryazarlığı Derneği (VOYD)
PTT Üsküdar Merkez Şubesi PK: 63 -Üsküdar /İstanbul

Email Marketing Powered by Mailchimp