Copy
Διαβάστε το αυτό εδώ στον browser

ήταν άλλη μια εβδομάδα που έμοιαζε με χρόνο

κι εγώ, όπως συνήθως, δεν θα σας γράψω για κανένα από τα κοσμοϊστορικά που συνέβησαν αλλά για το λινκ που μου άρεσε πιο πολύ από όλα μέχρι τώρα φέτος, και στο οποίο πρωταγωνιστεί ένας κύριος που σέρνει ένα καροτσάκι με 99 κινητά τηλέφωνα μέσα.

Σε ένα πείραμα-performace art, ο κύριος έβαλε τα κινητά του στο καροτσάκι, αναμμένα όλα, και τα πήγε βόλτα. Έχετε καταλάβει πώς το Google Maps καταλαβαίνει σε πραγματικό χρόνο αν ένας δρόμος έχει κίνηση ή όχι; Το έχετε σκεφτεί; Τι νομίζετε; Με εικόνες από δορυφόρους; Με επίσημα δεδομένα από κάποια ερευνητικά ιδρύματα; Όχι. Το καταλαβαίνει από τα Android τηλέφωνα που έχουν μαζί τους οι οδηγοί. Όσο περισσότερα τηλέφωνα εντοπίζονται κοντά μεταξύ τους και κινούμενα σε ένα δρόμο, τόσο περισσότερα αυτοκίνητα, άρα τόσο μεγαλύτερη κίνηση, άρα βάφονται οι δρόμοι κόκκινοι στο Google Maps, και το μηχάνημα προσπαθεί να σας πάει από αλλού. Πράγμα που απέδειξε ο κύριος περπατώντας με το καροτσάκι του, ολομόναχος σε άδειους δρόμους, τους οποίους το Google Maps έδειχνε κατακόκκινους.  

μια πολιτισμική επισήμανση: όσκαρ 

την Κυριακή το βράδυ είναι τα βραβεία Όσκαρ, πράγμα που βεβαίως κανονικά δεν θα με ενδιέφερε καθόλου, αλλά φέτος, για λόγους που δεν θυμάμαι αυτή τη στιγμή, δοκιμάσαμε στο σπιτικό μου να κάνουμε μιαν απόπειρα και να δούμε όλες τις ταινίες που είναι υποψήφιες για το βραβείο Καλύτερης Ταινίας. Δεν ήταν εύκολη αποστολή, καθότι οι ταινίες είναι εννέα και επειδή γενικά οι κινηματογραφικές ταινίες, αν θυμάστε, διαρκούν από 100 μέχρι και πάνω από 200 λεπτά η κάθε μία, και ποιος έχει την ώρα να το κάνει αυτό το πράγμα. Τέλος πάντων, μετ' εμποδίων και με προσπάθεια και υπερβάσεις, αποτύχαμε. Δεν τις είδαμε όλες. Είδαμε όμως οκτώ από τις εννέα (την όγδοη την τελειώσαμε πριν από λίγα λεπτά). Μας ξέφυγαν μόνο οι "Μικρές Κυρίες", τις οποίες ούτως ή άλλως πάντως θέλαμε να πάμε να τις δούμε στο σινεμά με τις δικές μας μικρές κυρίες. Να η κατά τη γνώμη μου κατάταξη των οκτώ. Ας κερδίσει η καλύτερη, η οποία είναι καλύτερη με πολύ, πολύ μεγάλη διαφορά από τις υπόλοιπες. 

άλλη πολιτισμική επισήμανση: μέλι 

μια άλλη ταινία που είναι υποψήφια για το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ αλλά και για το βραβείο καλύτερης ξένης ταινίας (πράγμα που συμβαίνει για πρώτη φορά) είναι το Honeyland, ένα καταπληκτικό ντοκιμαντέρ από τη Βόρεια Μακεδονία. Δυο λόγια γι' αυτό (το συστήνω ανεπιφύλακτα). Ευχαριστούμε πολύ και το bookworm που μας το επισήμανε στην τελευταία μας συνάντηση, με αφορμή εκείνο το βιβλίο που είχαμε διαβάσει, με τις μέλισσες. 

μέλι
Η Χατιτζέ τώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές βρίσκεται στο Λος Άντζελες, καλεσμένη στην τελετή της απονομής των βραβείων Όσκαρ. Εσείς;

αύριο στην Καθημερινή

γράφω για το αίσχος της Μόριας και τη ντροπή μας, που δεν μπορούμε να λύσουμε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα (την διαχείριση του πού θα μείνουν και πώς θα μπουν στην κοινωνία λίγες δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, πράγμα που πολλές πιο συντηρητικές και στριφνές χώρες από εμάς έχουν καταφέρει) και αναρωτιέμαι για τους πραγματικούς λόγους. Θα ανέβει το Σαββατόβραδο εκεί, όπως πάντα. 

κοιτάχτε να δείτε πώς αρχίζει:

 

"Οι Έλληνες δεν πνίγουν πρόσφυγες στη θάλασσα. Μην διαβάζετε τους βαθιά προβληματικούς ανθρώπους που χύνουν τη χολή τους και το ρατσιστικό τους μίσος στο ίντερνετ. Δεν ξέρω σε ποια χώρα ζουν αυτοί, αλλά στη δικιά μου εμείς οι Έλληνες δεν πνιγούμε πρόσφυγες. Είμαστε προβληματικοί κι εμείς, γκρινιάρηδες και φωνακλάδες, έχουμε ένα σωρό χούγια και προβλήματα, παραξενιές και ιδιομορφίες, αλλά όταν έρχεται η ώρα της κρίσης στεκόμαστε με συμπόνοια, κατανόηση, αλληλεγγύη και αγάπη δίπλα στους ανθρώπους που έχουνε ανάγκη. Έτσι είμαστε, και έτσι ήμασταν πάντα".


Θυμίζω ότι στο προηγούμενο άρθρο συνέχιζα εκείνη τη σειρά για τη μετανάστευση, που άρχισε με εκείνο το άρθρο για το μύθο ότι "μας παίρνουν τις δουλειές", και συνέχισε με το μύθο για το ότι "μας αλλοιώνουν τον πολιτισμό μας". Αυτά είναι δύσκολα άρθρα, το παραδέχομαι. Πολύς κόσμος είναι πολύ θυμωμένος γι' αυτό το θέμα, το οποίο αποτελεί ευκαιρία για πολλούς να βγάλουν από μέσα τους ιδέες, απόψεις κι ένστικτα που υπό κανονικές συνθήκες κρύβουν. Το βλέπω από τα άλλα άρθρα και τα σχόλια. Θα σας πω ένα κόλπο για να το αναγνωρίζετε, καθώς πια με τα χρόνια το έχω δει πάρα πολλές φορές. Μπορείτε να καταλάβετε ότι ο κόσμος είναι στα κάγκελα για ένα θέμα όταν, προσπαθώντας να σχολιάσει μια ιδέα, μία άποψη ή, εν προκειμένω, ένα άρθρο για το θέμα, σχολιάζει κάτι άλλο, που δεν περιλαμβάνεται στην άποψη, που δεν γράφει μέσα το άρθρο. Για το θέμα της μετανάστευσης αυτό το έχουν κάνει ακόμα και κατά τα άλλα καλοί συνάδελφοι. Όλοι είναι έξαλλοι, και έτοιμοι να απαντήσουν σε αυτό που νομίζουν ότι τους τσιγκλάει. Είναι ένα ανησυχητικό φαινόμενο, αυτό, και δεν μπορούμε και να κάνουμε τίποτε για να το αλλάξουμε. Μόνο υπομονή. Εγώ θα επιστρέψω στη σειρά με το τρίτο μέρος, περί του μύθου ότι "αυξάνουν την εγκληματικότητα", το επόμενο Σάββατο, εκτός κι αν προκύψει πάλι κάτι έκτακτο. Υπάρχει κι άλλος λόγος που τα γράφω όλα αυτά.
Θα σας τον πω κάποτε.   

το βιβλίο της εβδομάδας

Αν το μόνο πράγμα που ξέρετε για τον Χάρι Τρούμαν είναι ότι έριξε την ατομική βόμβα και είναι άγαλμα που το ρίχνουνε συχνά οι αναρχικοί, αξίζει να διαβάσετε αυτή την εκτενέστατη βιογραφία του, η οποία, όπως γίνεται με αυτές τις βιογραφίες, κυρίως λέει την ιστορία της εποχής του, πολύ αποτελεσματικά. Λέει, για παράδειγμα, την ιστορία του πολέμου της Κορέας και το πώς σχεδιάστηκε η παροχή βοήθειας στην Ελλάδα και την Τουρκία και το σχέδιο Μάρσαλ μετά τον Πόλεμο. Εγώ το άκουσα σε audiobook -κρατά 54 ώρες

και τώρα, τα λινξ

Εξαιρετικό εκτενές αφιέρωμα στο σημαντικότερο θέμα που επηρεάζει την υγεία της δημοκρατίας στις ΗΠΑ σήμερα: το δημογραφικό. Εξηγεί για ποιο λόγο το ρεπουμπλικανικό κόμμα έχει μετατραπεί σε αυτό το αντιδημοκρατικό, αποκρουστικό μόρφωμα, καθώς η βάση του μετατρέπεται σε (θυμωμένη, έξαλλη) μειοψηφία. Τροφή για σκέψη. 

Ακόμα πιο τρομακτικό και βραχυπρόθεσμο: Πώς θα λειτουργήσει η απίστευτη, τερατώδης καμπάνια παραπληροφόρησης στα σόσιαλ μίντια, για την οποία η καμπάνια του Τραμπ θα δαπανήσει $1 δισ. Πρόκειται για πρακτικές εντελώς συγκεκριμένες και γνωστές, καθότι τις χρησιμοποιούν κατά κόρον δικτάτορες ανά τον κόσμο. 

Για να καταλάβετε για το βάθος του ζόφου: Αυτή η τουιταιγίδα από τον Τζο Γουόλς, έναν ταλαίπωρο συντηρητικό πολιτικό που του πέρασε από το μυαλό να διεκδικήσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων απέναντι στον Τραμπ, στο όνομα της αξιοπρέπειας και της τιμιότητας. Απελπισία. 

Σε άλλες τραγωδίες, χτες η θερμοκρασία σε σταθμό μέτρησης της Ανταρκτικής έφτασε τους 18,3 βαθμούς Κελσίου, την υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ εκεί. 

Live ενημέρωση για τα στατιστικά στοιχεία της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Η τελευταία βουλίτσα στο γράφημα κάτω δεξιά, πολύ αισιόδοξη. Ακόμα: υπάρχει η υπόνοια ότι η δουλειά εξ' αποστάσεως μπορεί να είναι και πιο αποδοτική από τη δουλειά στο γραφείο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, αλλά δεν έχουν γίνει αρκετές μεγάλης κλίμακας έρευνες για να το τεκμηριώσουν. Ε, τώρα με τον κορωνοϊό υπάρχει η ευκαιρία για το μεγαλύτερο πείραμα στην ιστορία

Θέλω να σας πω εδώ ότι εγώ δεν μπορώ να τον γράφω "κορωναϊός" γιατί συνέχεια το διαβάζω "Κορωναίος". Ξέρατε ότι ο Τάκης Κορωναίος είχε κατέβει στο ντραφτ του NBA το 1974; Ούτε εγώ το ήξερα. Δεν τον επέλεξε καμία ομάδα. 

Μια ωραία ιστορία με ένα τζαμί στο Παρίσι που έδωσε καταφύγιο σε Εβραίους, τους οποίους προμήθευσαν με ψεύτικες ταυτότητες με στοιχεία μουσουλμάνων για να τους σώσουν από τους Ναζί. 

Η απίστευτη ιστορία του Χάρβεϊ Γουάινστιν. Όχι αυτού του Χάρβεϊ Γουάινστιν. Υπήρχε κι άλλος! Εντελώς διαφορετικός. Φανταστικό. 

Έχει προκύψει, λέει, μία ιστορία με κάτι παπούτσια που έχει βγάλει η Nike για το τρέξιμο, τα οποία όντως βοηθάνε τους δρομείς να πηγαίνουν πολύ πιο γρήγορα. Κάποιοι πιστεύουν ότι πρέπει να απαγορευτούν από τους επίσημους αγώνες. Πολύ ενδιαφέρον. 

Ποιος επέλεξε τη διάταξη των δέκα αριθμών στο καντράν των τηλεφώνων; Γιατί; Πώς έγινε η επιλογή; Η απάντηση είναι: μετά από πολλά πειράματα

Μια ταινία των αδελφών Λυμιέρ από το 1895, επεξεργασμένη ώστε να παίζει σε κανονική ταχύτητα, σε ανάλυση 4Κ και με 60fps. Πολύ ωραίο. 

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που αγοράζουν μεγάλα SUV; Αυτά που φαντάζεστε. Μια ανάλυση με αφορμή την επιστροφή του γιγάντιου Hummer, που θα είναι ηλεκτρικό αυτή τη φορά. 

Με ποια κόλπα η Google "έσπρωξε" τους υπαλλήλους της να επιλέγουν πιο υγιεινό φαγητό στα δωρεάν της γεύματα. 

Εκείνη η ιδέα ότι με τα social media ζούμε όλοι σε ιδεολογικές φούσκες και ακούμε μόνο γνώμες με τις οποίες συμφωνούμε ήδη; Κάποιοι αμφισβητούν ότι ισχύει

https://twitter.com/tgeorgakopoulos
https://www.facebook.com/thodorisgeorgakopoulos/
https://www.instagram.com/tgeorgakopoulos/
https://www.linkedin.com/in/georgakopoulos/
Website
Email
Copyright © 2020 georgakopoulos.org, All rights reserved.


Θέλετε να αλλάξετε το πώς λαμβάνετε αυτά τα γράμματα;
Μπορείτε να αλλάξετε τις επιλογές σας ή να σβηστείτε από τη λίστα.