Copy
nr. 42 ••• 12 martie 2020                                                                                             de Mirela Petre

 
în munții Bodoc, 2017
De vreo trei săptămâni stă în draft poza de mai sus. Când aleg poza principală de pus aici, iau la rând toate dosarele în care țin pozele făcute pe film de-a lungul timpului, mă uit la ele, aleg una care se potrivește cu starea mea și starea noastră. Așa și acum. O alesesem pe asta când noul coronavirus a ajuns în Europa. E o lecție optimistă aici, una metaforică. Așa cum copacii au grijă unul de altul și sunt bine când întregul grup e bine, așa trebuie să ne gândim și noi la perioada asta de distanțare socială și timp petrecut acasă pentru binele nostru, al tuturor, ca grup, ca trib.

Nu sunt panicată și sper că nici voi nu sunteți. Dacă vreți să vorbim despre ce vă îngrijorează, scrieți-mi. Nu am soluții pentru orice, dar pot măcar să ascult. Și, în general, când scoți lucrurile din capul tău, devin mai clare.

Sunt, însă, precaută. Nu e doar o răceală. E un virus pentru care, deocamdată, cel mai bun tratament este prevenția prin carantină la domiciliu. Așa ne protejăm și pe noi, și pe ceilalți. Știu că nu toată lumea își permite acest lux (din bula noastră confortabilă, nu ne-am fi gândit că lucratul de acasă e un lux, nu?). Și eu am oameni pe care îi iubesc enorm care încă trebuie să meargă la serviciu. Nu am o soluție pentru asta. Deocamdată nu pot decât să îi rog insistent să se protejeze cât mai bine, prin spălarea mâinilor și dezinfectarea suprafețelor mai frecvent decât în cazuril normale. Repet: deznădejdea nu ne ajută. Facem fiecare ce putem, respectăm recomandările medicilor și autorităților, avem grijă unii de alții.

Ediția de acum e adaptată la condițiile de acum, adică pentru statul acasă și pentru optimism, care-i super important pentru o stare de psihic bună. Am stat acasă de câteva ori, săptămâni la rând, în concedii medicale, și știu ce important e să facem lucruri care să ne țină la suprafață, nu să ne afunde în disperare. Ca să vă faceți o idee, în prima zi de stat acasă după operația de deviație de sept (a treia zi după operație), când eram cu moralul la pământ din cauza unor incoveniente (erau temporare, au trecut, dar la momentul ăla nu reușeam să văd nimic dincolo de frică), am făcut greșeala să mă uit la filmul Children of men. Război, sfârșitul lumii, lupte pentru supraviețuire, de-astea. E un film mișto, dar momentul când l-am văzut nu era potrivit, că m-a adâncit în apatie și tristețe. Să nu faceți ca mine, vă rog. Cu altă ocazie, am făcut greșeala să ascult albumele Radiohead pe repeat. Evident că totul începuse să mi se pară și mai deprimant ca înainte. Știu că e ceva ce pare evident, dar mi se pare important de subliniat: muzica, filmele, cărțile, tot ce consumăm și toate activitățile noastre ne influențează starea de spirit mai ales când trebuie să stăm singuri acasă și nu ne putem continua obiceiurile și tabieturile.

Pe lângă lista care urmează, cred că e important să:
- facem mișcare acasă: cu traineri pe YouTube, cu aplicații speciale pentru sport, cu propriul program pe care-l ținem minte de la studioul/sala la care mergem în mod normal. Sau poate studioul nostru face chiar sesiuni online (Studioul Universul, unde merg eu, are astfel de sesiuni prin live streaming, de exemplu)
- bem apă suficientă de-a lungul zilei
- nu stăm în pijamale toată ziua. Schimbați-vă, ca și cum v-ați duce la birou. Faceți duș, machiați-vă, aranjați-vă, orice vă face să vă simțiți bine. Când știi că nu te vede nimeni, ești tentat să te gândești că ce rost are. E o capcană a tristeții și pesimismului, un pas distanță de o lertargie din care-i greu de ieșit și care ne afectează tot psihicul.
- desenăm, scriem, coasem, facem puzzle-uri, facem colaje din reviste sau ziare, reoganizăm lucrurile în dulap sau bibliotecă etc. Ideea e să facem ceva cu mâinile, activitățile de genul ăsta ajută la destresare și ne dau o senzație de împlinire care ne ajută la optimism.
- să ne informăm corect. Răspunsul la fake news sau clickbait (articolele senzaționaliste) nu e refuzul informării, negarea tuturor știrilor, ci selectarea cu atenție a surselor de unde ne luăm știrile. Cetățeanul informat e un cetățean puternic.

Dacă vreți, trimiteți-mi completări la cele de mai jos și facem o listă comună mai mare, care să ne fie utilă tuturor. O să apară aici. Cărți nu am pus pentru că fiecare știe ce are deja acasă, în bibliotecă. Dacă aveți nevoie de cărți digitale sau vreți să facem schimb, scrieți-mi.
 articole 
  • Un tip a făcut un sistem de programare care scrie literatură: în Wired (e și pe Audm, aplicația care face versiunea audio pentru articole lungi; primele 2-3 zile nu plătești nimic, apoi e vreo 40 de lei, puteți să o folosiți doar în primele zile gratuite)
  • Unbottoned, eseu personal al lui David Sedaris, în New Yorker, despre relația (nu tocmai optimistă) cu tatăl său și moartea tatălui. E și în variantă audio, citit de autor.
  • un interviu cu Christoph Niemann, ilustratorul german care face ilustrații pentru New Yorker și are propriul episod în documentarul Abstract de pe Netflix: în Libertatea (făcut de mine)
  • Cum a ajuns Venus de Milo faimoasă (e cu minciuni și manipulare): de la Vox (text sau video)
  • 100 de femei care au schimbat lumea: de la TIME
  • María José Llergo, cântăreață romă de flamenco, din Spania: de la Rolling Stone
  • Relația complicată muză-artist și dreptul la propria poveste, prin cazul Anna Karina - Jean-Luc Godard: de la The Paris Review
  • Cum e influențată psihologia de evoluția culturală: de la The Conversation
 filme 

Pe Netflix:


Pe HBO Go:


TIFF Unlimited:

  • Foxtrot, una dintre cele mai frumoase imagini din toate timpurile (niște cadre ca niște tablouri)
  • Happy End-ul lui Hanneke (am scris despre el la începuturile newsletterului, acum doi ani)
  • Adele (sau Blue Is the Warmest Colour) care a făcut-o faimoasă pe Léa Seydoux
  • un documentar despre Woodstock
  • Holy Motors, o satiră superbă pentru lumea noastră
  • Clouds over Sils Maria, cu o grămadă de discuții filosofice mișto între Juliette Binoche și Kristen Stewart
 podcasturi 
  • primul episod din sezonul 6 Invisibilia: cu balene cântărețe, ritmurile interioare și încălzirea globală
  • de la Sporkful, cum a făcut Jamie Oliver să își păstreze optimismul în timp ce afacerea lui se destrăma
  • de la Savvy Psychologist, despre diferențele dintre un somn prost (care ni se mai întâmplă uneori tuturor) și insomnie
  • podcastul meu preferat din ultima vreme, Dating While Gray, despre cum să-ți păstrezi optimismul când ești singur și cum să nu renunți la speranța sau obiceiul că vei găsi pe cineva potrivit (se potrivește și la 30+)
  • de la BBC, două episoade foarte echilibrate și informative despre chinurile prin care trec oamenii transgender care își anulează tranziția (ascultați-le cu mintea deschisă, nu există vinovați)
  • episod nou Pe Bune, cu scriitoarea Lavinia Braniște
 artă 
 muzică 
 rețete  Plus o poveste despre gătit cu Cesare Pavese.
 de râs 
Glumița preferată e de la Ellis Rosen:
Copyright © 2020 Mirela Petre, Toate drepturile rezervate.
 






This email was sent to <<Adresa de e-mail>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Suplimentu' Creativ · Traian · Bucharest 024045 · Romania

Email Marketing Powered by Mailchimp