Copy
20 februari 2020
Immaterieel Erfgoed Internationaal

Gisteravond was ik aanwezig bij de bijeenkomst van de stichting Corsokoepel in Eemnes. Een speciale koepelvergadering, die geheel in het teken stond van het voorbereiden van het nominatiedossier voor de internationale lijst van UNESCO. Ik mocht vaststellen dat het draagvlak voor deze nominatie zeer groot is bij alle corso organisaties in Nederland en was onder de indruk hoe eensgezind werd gewerkt aan het zichtbaar maken waarom de ‘Corsocultuur in Nederland’ moet worden geplaatst op de UNESCO-lijst. Meer daarover in deze Nieuwsbrief.

Het UNESCO Verdrag beschrijft immaterieel erfgoed als de bron van culturele diversiteit en als een garantie voor duurzame ontwikkeling. Daarom is het goed als Kenniscentrum niet alleen te kijken naar het immaterieel erfgoed in Nederland, maar ook internationaal. In dat kader voeren wij dit jaar een verkenning uit binnen het programma Gedeeld Cultureel Erfgoed in de periode 2021-2024, onderdeel van het internationaal cultuurbeleid van Nederland. Ook daarover lees je meer in deze Nieuwsbrief.

Een derde internationale activiteit die ik graag benoem is het Intangible Cultural Heritage & Museums Project, waarvan wij aanstaande woensdag het slotsymposium beleggen in Brussel. Van 2017 tot 2020 werd door erfgoedgemeenschappen en musea uit vijf Europese landen verkend op welke wijze zij kunnen samenwerken aan borging van immaterieel erfgoed. De resultaten zijn vastgelegd in een fraai boek en inspirerende toolkit. Zie verder het activiteitenoverzicht in deze Nieuwsbrief.

Tot slot: ik ga komende weken mijn werkzaamheden bij het Kenniscentrum afronden. Per 16 april start ik als directeur-bestuurder bij de Zeeuwse organisaties Cultuurkwadraat en Kunsteducatie Walcheren. Als het om cultuurparticipatie gaat zijn er veel overeenkomsten met het werk van het Kenniscentrum. Wederom een mooie uitdaging. Voor wie op 4 april naar onze IE-dag in Amsterdam komt, is er in de middag gelegenheid om persoonlijk afscheid te nemen. Bij het Kenniscentrum zijn de voorbereidingen gestart voor het werven van mijn opvolger. Die mag aan het werk gaan bij een heel krachtige organisatie in een gepassioneerde werksector en met een geweldig team!

Leo Adriaanse
Nederland gaat Corsocultuur en Zomercarnaval voordragen

Nederland gaat de Corsocultuur en het Zomercarnaval Rotterdam voordragen voor de internationale UNESCO lijst van het immaterieel erfgoed. Aldus maakte minister Van Engelshoven onlangs bekend. Voor het Kenniscentrum betekent het werk aan de winkel. De corsovoordracht moet namelijk al voor 31 maart in Parijs liggen. Hoe kwam de keuze tot stand? Lees verder...

Immaterieel Erfgoed is ook Gedeeld Cultureel Erfgoed

Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland laat, op verzoek van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, in 2020 de mogelijkheden verkennen voor internationale samenwerking op het gebied van immaterieel erfgoed, als onderdeel van het programma Gedeeld Cultureel Erfgoed (GCE). Benieuwd waarom dit onderzoek start en op welke landen het zich richt? Lees verder...

Training Wet- en Regelgeving
 
De wet- en regelgeving omtrent evenementen is enorm divers en uitgebreid. Het kan betrekking hebben op de openbare ruimte en vergunningen, de veiligheid van deelnemers en het publiek, maar ook over drankbeleid en het rookverbod. Bij het borgen van immaterieel erfgoed is de toenemende regeldruk een terugkerend onderwerp bij de beoefenaren. Om de gemeenschappen hierin te ondersteunen, konden zij afgelopen maand een training volgen van Willem Westerman van 'De Regelaar'. Benieuwd naar wat zij hebben geleerd? Lees verder...

Heb je de training gemist, maar heb je wel behoefte aan ondersteuning? Stuur dan een mailtje naar info@immaterieelerfgoed.nl. We horen graag of je behoefte hebt aan ondersteuning bij een specifieke vraag/uitdaging of dat je interesse hebt in een (eventuele) volgende cursus. 
Denk mee over immaterieel erfgoed in de klas!
Immaterieel erfgoed beslaat cultuuruitingen die we van generatie op generatie willen doorgeven. Het onderwijs speelt daarin een belangrijke rol. Niet alleen om tradities, festiviteiten, kunsten en ambachten toekomst te geven, maar ook om leerlingen te ondersteunen in de vorming van historisch denken, identiteit, een eigen mening en begrip voor de mening en cultuur van een ander.
 
Het Kenniscentrum inventariseert de behoeften van erfgoedgemeenschappen en van het onderwijs om zo handvatten te kunnen bieden voor immaterieel erfgoed op school.
 
Heb jij (behoefte aan) een educatief aanbod voor scholen, werk je in het onderwijs en zou je graag meer met immaterieel erfgoed doen of wil je weten hoe (jouw) immaterieel erfgoed kan aansluiten bij het onderwijsaanbod? Deel je ideeën en behoeften via k.bruggeman@immaterieelerfgoed.nl en denk mee!
Nieuwe regeling bij Dutch Culture online! 

Er is een tweede regeling voor 'Europa + Erfgoed' online gegaan bij Dutch Culture. Het doel van deze ondersteuningsregeling is om samenwerking en kennisuitwisseling tussen Nederland en Europa te bevorderen op het gebied van erfgoed. Bijeenkomsten, platforms en ontmoetingen die samenwerking of kennisuitwisseling tussen Nederland en Europa bevorderen, kunnen hier een beroep doen op de regeling. 
Evenementenkalender
26 februari 2020
Slotsymposium 'Intangible Cultural Heritage & Museums Project'
Op 26 februari vindt het slotsymposium van het 'Intangible Cultural Heritage & Museums Project (IMP)' plaats in Brussel. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. 

In het kader van dit project heeft Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed in samenwerking met Werkplaats immaterieel erfgoed (BE) en het Meertens Instituut de workshop 'Immaterieel Erfgoed & Musea' ontwikkeld. De workshop stimuleert het nadenken over samenwerking van musea en immaterieel erfgoedgemeenschappen. De voor de workshop benodigde presentatie en inspiratiekaarten zijn, samen met een korte handleiding, hier te downloaden.
4 april 2020
IE - dag
'Verleiden'
Hoe communiceer je het belang, nut en plezier van jouw immaterieel erfgoed?

Verschillende experts delen tijdens de IE-dag in Amsterdam hun kennis en ervaringen op het gebied van communicatiestrategieën en vertalen deze samen met jou naar jouw dagelijkse praktijk. Daarnaast zijn er interessante bijdragen van onder andere het Fonds voor Cultuurparticipatie over de actuele en relevante subsidieregeling en van Wendy van Wilgenburg over de door haar verzorgde cursus ‘Film je Immaterieel Erfgoed’. Lees hier verder of meld je meteen aan!
6 maart 2020
Presentatie 'AmbachtenLab
Klompen Maken'
Denk jij bij klompen aan simpel houten schoeisel? Kom dan naar de Presentatie AmbachtenLab Klompen Maken in de Museumfabriek, waar de deelnemers van het Lab jou het tegendeel bewijzen.
De vijf deelnemers (ambachtsmensen, designers en studenten) hebben de afgelopen twaalf weken onderzoek gedaan naar de verschillende variaties van klompen en manieren om de ambachtelijke vaardigheden en technieken toe te passen. Op een innovatieve manier!

Laat je verrassen door hun bevindingen en inzichten via instagram.com/ambachten_lab.
29 mei 2020
Conferentie 'Immaterieel Erfgoed als Toeristische Bestemming'
Toerisme wordt vaak gezien als het ei-van-Columbus om nieuwe mensen te trekken naar jouw vorm van immaterieel erfgoed. Evenementen zoals de corso’s en het Zomercarnaval in Rotterdam trekken tegenwoordig vele duizenden bezoekers. Toerisme kan ook echter een bedreiging zijn voor immaterieel erfgoed.

Over de kansen maar ook over mogelijke dreigingen gaat de Nederlands-Vlaamse conferentie ‘Immaterieel Erfgoed als Toeristische Bestemming’ in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Lees meer...
 
Facebook
Twitter
Website
Instagram
Email






This email was sent to <<E-mail>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland · Hoeferlaan 4 · Arnhem, Gld 6816SG · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp