Copy
Vis i nettleser

Hjelp oss å bygge Oslofjordens ro- og padleled

Du er kanskje allerede litt aktiv som padler eller roer på fjorden, men synes ting er litt tungvint? Kajakken skal fraktes og bæres til sjøkanten, det er langt til parkeringsplassen og det er vanskelig å få med seg farkosten på bussen...

Norges Padleforbund har fått midler fra Sparebankstiftelsen DNB, hele 14,6 millioner, til å utvikle trygge «tilgangspunkt» for roing og padling. Slik skal folk  lettere kunne komme seg utpå for å nyte friluftslivet og hverdagsturen, i passelige strekk mellom Halden, Oslo og Risør. 

Prosjektet for Ro- og padleled Oslofjorden (2019-2022) vil bl.a. bygge videre på det arbeidet som Vestfold fylkeskommune og fire andre fylkeskommuner startet i 2018 (Turskiltprosjektet 2013-2019).

Tiltakene i regi av dette ro- og padleledprosjektet vil blant annet bli sett i sammenheng med Kystledhyttene i fjorden og i sammenheng med nasjonalparkenes besøksstrategi.

Prosjektet skal gjennom høy grad av involvering både fra frivillige organisasjoner, forvaltning og grunneiere arbeide for å fremme trygghet på sjøen for alle brukergrupper gjennom kvalitetssikrede og kartfestede ro- og padleruter. Vi skal fokusere på ruter «der du bor og oppholder deg». Vi skal finne og kartfeste enkle ruter med grønn eller blå gradering og vi skal forbedre folks tilgang til sjøen.
Til dette trenger vi din medvirkning!
Foto Trond Glesaaen
I april og mai vil vi arrangere 13 workshops rundt omkring i vårt geografiske nedslagsfelt. I disse møtene går vi gjennom hvilke midler vi kommer til å tildele lag og foreninger: Stimuleringsmidler til å kartfeste lokale ro- og padleruter og tilgangspunkter (start/sluttpunkt for turen) og midler til fysiske tiltak.

Videre vil vi veilede hvordan søkeportalen brukes, gi en innføring i hvordan gradering av rutene utføres og gi en veiledning i hvordan ROS-analysen for sikkerhet kan gjennomføres. I tillegg blir det selvfølgelig mulighet for å treffe andre og utveksle ideer og muligheter.
 
Påmeldingslenke med sted og nøyaktig klokkeslett vil bli sendt ut i vårt neste nyhetsbrev, ca. 20. mars, men det er lurt å sette et lite kryss i boka allerede nå.
 
Her er datoene for din kommune: tirsdag 14.04  Horten/Holmestrand onsdag 15.04 Fredrikstad/Hvaler torsdag 16.04 Halden/Sarpsborg torsdag 16.04 Bærum/Oslo onsdag 22.04 Nesodden/Frogn onsdag 22.04 Kragerø/Bamble torsdag 23.04 Moss/Vestby/Råde torsdag 23.04 Skien/Porsgrunn onsdag 29.04 Færder/Tønsberg onsdag 29.04 Asker torsdag 30.04 Larvik/Sandefjord torsdag 30.04 Drammen/Lier mandag 04.05 Nordre Follo/Ås
Begynn nå! Skisser opp lokale ruter på et kart. Tenk gjennom og diskuter hvor tilgangspunktene deres bør være.


Det årnær sæ, serru


På årets første klubbmøte i Fredrikstad og Sarpsborg Padleklubb møtte over 40 medlemmer for å høre om Ro- og padleled Oslofjorden. På møtet ble det nedsatt flere arbeidsgrupper som jobber med å finne lokale ruter og steder som er gode utgangspunkt for turpadling og roing. Klubben har allerede pekt på at noen av båtforeningene i området kan bli gode samarbeidspartnere i dette arbeidet. (Foto: Gry Gerhardt)
 


Både på vann og sjø…


DNT Vannsjø er i full gang med å skissere lokale ro- og padleruter og tilgangspunkter i området. Arbeidsgruppen bestående av Anette Heggem, Per Olav Eliassen og Nils-Jørgen Kraft (prosjektleder) er her i full gang på sitt første arbeidsmøte 11. februar. 

Arbeidsgruppa står nå på for å ha flere alternative ruter klare til workshopen for lokale klubber, lag og foreninger (Moss, Vestby og Råde) den 23. april. Her vil de legge rutene inn i søkeportalen til Ro- og padleled Oslofjorden. (Foto: Per Olav Eliassen)
 


En liten godbit


Midt mellom Operaen, Munchmuseet og Sørenga ligger Sukkerbiten. I dag er dette fortsatt et anleggsområde ved munningen av Akerselva i Oslo, men de har en særs aktiv venneforening. Denne gjengen har bidratt til å få politikerne med på at Sukkerbiten bør bli et framtidig område for bynært friluftsliv og rekreasjon. Her blir det tilgjengelig for alle og man vil fokusere på rehabilitering av biologisk mangfold i elva.

Foreningen vil dessuten gjerne utvikle konkrete tiltak slik at også roere og padlere får sin plass på området. Her står daglig leder Ragna Marie Fjell og styreleder Sverre Jervell foran brygga til roklubben Åretak – som leier ut tradisjonelle robåter. (Foto: Bjørn Egil Hansen)
 

Søk og vær glad


Kanskje er du, klubben din, turlaget, idrettslaget, kystlaget eller velforeningen din klare for å søke midler for å få på plass en kajakkbrygge, en robåtbrygge, stativ for oppbevaring av småfartøy? Eller vet dere om et turmål der det trengs en gapahuk for å nyte turmåltidet eller en overnatting. En friluftsdo mangler også, kanskje? 

Fra den 1. april åpner vi for å ta i mot søknader om midler til dine tiltak, i vår egen søkeportal. Og igjen; blir dere ivrige i mellomtiden; husk å sjekke opp ideene deres med kommune og grunneier. De vil ofte være lydhøre og interessert i at «friluftstrafikk» blir organisert på en fornuftig og gjennomtenkt måte. Dessuten kan de ofte være gode, praktiske samarbeidspartnere. 
 
Neste nyhetsbrev kommer ca. 20. mars. Send gjerne bilder eller historier fra din planlegging til Bjørn Egil Hansen Vi blir også glade for tips om andre som du mener kunne være interessert i vite mer om dette.
Bjørn Egil Hansen
Prosjektleder - redaktør
Midlene Norges Padleforbund disponerer er stilt til rådighet av Sparebankstiftelsen og forvaltes i samarbeid med Norsk Friluftsliv, Forbundet Kysten og Oslofjorden Friluftsråd.
© 2020 Norges Padleforbund - Prosjekt Ro- og padleled Oslofjorden


Ønsker du å oppdatere din e-post eller melde deg av?
Du kan oppdatere din info eller melde deg av her.

Email Marketing Powered by Mailchimp