Copy
View this email in your browser

Kuuke's Sterrenbeelden

Beschrijving van alle 88 astronomische sterrenbeelden, het complete zonnestelsel en nog véél meer...

Excerpts:

Het sterrenbeeld Auriga – Voerman

Het sterrenbeeld Auriga – Voerman

Het sterrenbeeld Auriga bevindt zich aan de noordelijke sterrenhemel. De naam is Latijn voor wagenmenner of voerman. Het sterrenbeeld heeft zijn naam te danken omdat de belangrijkste sterren de vorm hebben van de gepunte helm van een wagenmenner uit de oudheid.

Auriga is één van de klassieke sterrenbeelden van Ptolemeus. De helderste ster heet Capella, dit is de op vijf na helderste ster aan de sterrenhemel.

Auriga bevindt zich tegenover het galactische centrum van ons sterrenstelsel.

Lees Het sterrenbeeld Auriga – Voerman verder op Kuuke's Sterrenbeelden.


Read on »

De Pistoolster

De Pistoolster

De Pistoolster, ook bekend als V4647 Sagittarii is een blauwe hyperreus in het sterrenbeeld Boogschutter – Sagittarius. De ster is ongeveer 25.000 lichtjaar van de Aarde verwijderd. Het is met een lichtsterkte van 1.600.000 * de lichtsterkte van de Zon, een van de helderste sterren die we kennen.

Uit eerdere waarnemingen hadden astronomen afgeleid dat het de helderste ster is die we kennen. De lichtsterkte was berekend op ongeveer 10 miljoen * de lichtsterkte van de Zon maar latere onderzoeken reduceerden dat tot ongeveer 1/3de van de lichtsterkte van Eta Carinae.

Lees De Pistoolster verder op Kuuke's Sterrenbeelden.


Read on »

LOFAR gebruikt nieuwe manier om exoplaneten te onderzoeken

LOFAR gebruikt nieuwe manier om exoplaneten te onderzoeken

De door Nederland geleide LOFAR radiotelescoop (Low Frequency Array) is door astronomen gebruikt om ongewone radiosignalen te vinden die afkomstig zijn van de nabije rode dwergster GJ 1151. De radiogolven dragen het signaal van aurora’s die worden veroorzaakt door een interactie tussen een ster en zijn planeet.

De radiostraling van een ster-planeet worden al meer dan 30 jaar voorspeld maar dit is voor het eerst dat astronomen ze ook daadwerkelijk hebben kunnen waarnemen.

Lees LOFAR gebruikt nieuwe manier om exoplaneten te onderzoeken verder op Kuuke's Sterrenbeelden.


Read on »

Op zoek naar buitenaardse wezens die misschien naar ons op zoek zijn

Op zoek naar buitenaardse wezens die misschien naar ons op zoek zijn

Astronomen op Aarde gebruiken voornamelijk de transitiemethode om naar planeten bij andere sterren te zoeken. Als een planeet voorlangs een ster beweegt dan wordt het sterlicht een heel klein beetje gedimd en die minieme helderheidsafname kunnen we waarnemen. Een nieuwe studie zoekt naar signalen van buitenaardse beschavingen die mogelijk de transitiemethode gebruiken om de Aarde te bestuderen.

Op 14 februari 2020 heeft het Breakthrough Listen Initiative een enorme hoeveelheid data aan kosmische radiostraling vrijgegeven die astronomen kunnen gebruiken om erin naar technologische signalen van buitenaardse beschavingen te zoeken die misschien wel op zoek zijn naar ons.

Lees Op zoek naar buitenaardse wezens die misschien naar ons op zoek zijn verder op Kuuke's Sterrenbeelden.


Read on »

SpaceX lanceert de vijfde batch satellieten voor zijn Starlink-project

SpaceX lanceert de vijfde batch satellieten voor zijn Starlink-project

SpaceX heeft de vijfde batch satellieten gelanceerd voor zijn Starlink-project. Met deze lancering zijn er inmiddels meer dan 300 satellieten in een baan om de Aarde gebracht.

De Falcon 9 raket met aan boord 60 satellieten werd vandaag om 16:05 uur Nederlandse tijd vanaf Lanceercomplex 40 van Cape Canaveral in Florida gelanceerd.

Het opvangen van de eerste trap op een schip mislukte deze keer. De eerste trap maakte een zachte landing in zee dus die is niet meer bruikbaar voor een volgende lancering.

Lees SpaceX lanceert de vijfde batch satellieten voor zijn Starlink-project verder op Kuuke's Sterrenbeelden.


Read on »

Leidse astronomen ontdekken potentiële aardscheerders

Leidse astronomen ontdekken potentiële aardscheerders

Drie astronomen van de universiteit Leiden hebben aangetoond dat sommige asteroïden die nu als ongevaarlijk worden beschouwd in de toekomst toch in botsing kunnen komen met de Aarde. Ze hebben hun onderzoek uitgevoerd met behulp van een kunstmatig neuraal netwerk. De resultaten zijn voor publicatie in het tijdschrift Astronomy and Astrophysics, geaccepteerd.

Met behulp van een supercomputer hebben de onderzoekers de banen van de Zon en de planeten 10.000 jaar n de tijd geprogrammeerd.

Lees Leidse astronomen ontdekken potentiële aardscheerders verder op Kuuke's Sterrenbeelden.


Read on »

Aardscheerder 2020 BX12 blijkt een begeleider te hebben

Aardscheerder 2020 BX12 blijkt een begeleider te hebben

Volgens nieuwe waarnemingen bestaat een asteroïde die afgelopen week op een afstand van minder dan 5 miljoen kilometer voorbij de Aarde scheerde uit twee verschillende objecten.

Asteroïde 2020 BX12 werd op 27 januari 2020 ontdekt met behulp van het geautomatiseerde Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System (ATLAS) op Mauna Loa in Hawaii. Het systeem bepaalde direct dat het ging om een potentieel gevaarlijke asteroïde. Nu betekent dit niet dat de asteroïde direct een gevaar voor het leven op Aarde betekende maar dat het gaat om een relatief grote asteroïde waarvan de baan op een dag erg dicht bij de Aarde kan komen.

Lees Aardscheerder 2020 BX12 blijkt een begeleider te hebben verder op Kuuke's Sterrenbeelden.


Read on »

Nieuwe opnames van Betelgeuze zien er vreemd uit

Nieuwe opnames van Betelgeuze zien er vreemd uit

Sinds eind vorig jaar is de stervende ster Betelgeuze in het sterrenbeeld Orion steeds lichtzwakker geworden. Dit leidde tot speculaties dat een supernova aanstaande zou zijn. Wetenschappers hebben met behulp van de Very Large Telescope van de ESO in Chili opnames gemaakt van de ster en die opnames zien er in eerste instantie erg vreemd uit: niet alleen is Betelgeuze lichtzwakker geworden, de ster heeft ook een vreemde vorm gekregen.

Betelgeuze is de rode ster in de linkerbovenhoek van het sterrenbeeld Orion.

Lees Nieuwe opnames van Betelgeuze zien er vreemd uit verder op Kuuke's Sterrenbeelden.


Read on »

Het sterrenbeeld Aries – Ram

Het sterrenbeeld Aries – Ram

Het sterrenbeeld Ram – Aries bevindt zich aan de noordelijke sterrenhemel. Het sterrenbeeld wordt meestal geassocieerd met de mythe over het Gulden Vlies uit de Griekse mythologie. Ptolemeus was de eerste die het sterrenbeeld in een catalogus opnam. In het sterrenbeeld bevinden zich verschillende interessante deep sky objecten.

Er komen verschillende meteorenzwermen voor in het sterrenbeeld. Zo kennen we de Mei-Arietiden, de Herfst-Arietiden, de Delta-Arietiden,de Epsilon-Arietiden, de Dag-Arietiden en de Aries-Trianguliden.

Lees Het sterrenbeeld Aries – Ram verder op Kuuke's Sterrenbeelden.


Read on »

Copyright © 2020 Kuuke's Sterrenbeelden, Alle rechten voorbehouden.


Wil je de manier waarop je je e-mails ontvangt aanpassen?
Je kan je voorkeuren aanpassen or uitschrijven uit deze lijst

Email Marketing Powered by Mailchimp