Copy
View this email in your browser
Een maandelijkse dosis inspiratie uit onze adviespraktijk
Beste geïnteresseerde,

Bij de grootste verbouwing van de verzorgingsstaat in 2015 kregen gemeenten de touwtjes volledig in handen binnen het sociaal domein. Zorgorganisaties, onderwijs en toekomstige werkgevers zoeken sindsdien samen met gemeenten naar manieren om de burger sneller en beter te helpen. Duizenden organisaties samen met honderden gemeenten zoeken zo naar betere oplossingen.

Maar hoe werk je samen met zoveel verschillende partijen, belangen en werkwijzen?

In goede tijden gaat samenwerken vaak van een leien dakje: je profiteert van elkaar en maakt je samen sterker. Maar zodra de donkere wolken zich samenpakken, wordt een samenwerking vaak een stuk ingewikkelder. Niet omdat je elkaar niet vertrouwd, maar omdat je met elkaar vertrouwen wilt blijven bouwen. Want hoe draag je gezamenlijk de verantwoordelijkheid? En hoe zorg je ervoor dat je samen de storm doorstaat?

Wat helpt: voor de storm komt al nadenken over deze vragen. Wie begint, wil vaak geen energie besteden aan slechtere tijden. Toch is dat precies wat er nodig is om te weten waar je samen aan toe bent:

✅ Een gezamenlijk doel met heldere doelstellingen
Weten wat je van elkaar wil en mag verwachten
✅ Van tevoren gemaakte afspraken over mogelijke conflicten

Na vijf jaar decentralisatie binnen het sociaal domein zien we dat instanties steeds beter worden in het aangaan van deze samenwerkingen. Dat gaat soms met vallen en opstaan, maar in deze nieuwsbrief vind je hoopgevende voorbeelden over hoe de handen ineen slaan, binnen en buiten het sociaal domein, goed uit kunnen pakken. Doe er je voordeel mee!

Met inspirerende groet,

Ricardo Uijen
Partner bij Thaesis

Is een goede samenwerking het medicijn tegen marktwerking in de zorg?

Foto: Unsplash 

Afgelopen decennium fuseerden tientallen ziekenhuizen in Nederland, maar is dat altijd de beste oplossing? Instanties samenvoegen is de meest intensieve manier van samenwerken. Het vraagt om een hoop afstemmen en aanpassen: verschillende systemen en bedrijfsculturen sluiten immers zelden automatisch goed op elkaar aan.

Fuseren leidt altijd tot meer efficiëntie? Verwar het middel niet met het onderliggende doel 🎯

Steeds meer ziekenhuizen zoeken dan ook andere manieren om hun krachten te bundelen. Drie ziekenhuizen in Drenthe kieperen marktwerking over de heg en gaan voor samenwerking om acute zorg in de dunbevolkte regio te garanderen. Dit is hoe zij dat aanpakken (en wat anderen ervan kunnen leren).

  • Door een personeels- én patiëntentekort, sloten twee van de drie spoedeisende hulpafdelingen hun deuren. Door glasheldere afspraken met ambulancediensten en andere regio ziekenhuizen, staat niemand voor een dichte deur.
  • Een nieuw monitorsysteem laat ambulances zien welk ziekenhuis nog plek heeft. Normaliter concurrentiegevoelige informatie, maar nu opengesteld voor samenwerking
  • '80 procent van de zorg blijft, maar er gaan ook dingen weg.' Informatieavonden moeten de buitenwereld actief betrekken bij de samenwerkingsplannen. Zorg is een emotioneel onderwerp, begrip van de patiënten is belangrijk.
Lees: Hoe Drenthe de markt de zorg uitjoeg (De Volkskrant, 🕓: 13 min)

Hoe vergroot je vertrouwen, de basis van een goede samenwerking?

Foto: Unsplash
Het komt te voet en gaat te paard: vertrouwen. Wie goed wil samenwerken, zal op elkaar moeten leren vertrouwen. Maar hoe doe je dat? De Amerikaanse wetenschapper Paul J. Zak licht in Harvard Business Review de relatie uit tussen vertrouwen en prestaties.

Bedrijven waarin het vertrouwen groot is, zijn productiever, energieker en werken beter samen. 🤝

De stof oxytocine - ook wel het knuffelhormoon - speelt een belangrijke rol bij vertrouwen. Het maakt ons simpel gezegd minder angstig voor onbekenden. Maken we minder aan, door bijvoorbeeld stress, dan zullen we ons sneller afkeren van anderen. 

Hoe zorg je ervoor dat dat vertrouwen gewaarborgd blijft in een groep die samenwerkt?
  • Zorg voor behapbare taken met een concreet eindpunt. Op die manier worden stoffen als oxytocine optimaal benut voor focus en samenwerken. Een groot project? Knip het op. ✂️
  • Wees open. Deel informatie met iedereen, zodat alle partijen op de hoogte zijn. Op die manier voelt niemand zich achtergesteld en werk je gelijkwaardig aan hetzelfde doel.
  • Bouw relaties binnen de groep door niet alleen over werk te praten. Op die manier krijgen mensen meer begrip voor elkaar en creëer je een vangnet voor mindere tijden.
Lees meer tips: The Neuroscience of Trust (HBR, 🕓: 15 min, 🇺🇸)

Hoe samenwerking kan leiden tot een betere aanpak van fundamentele problemen

Foto: Unsplash
Problemen bij gezinnen binnen het sociale domein staan zelden op zichzelf. Maar wat pak je als eerst aan? Vaak zijn er onderliggende problemen te ontdekken, waar veel naar terug te leiden is. Deze onderliggende problemen zijn éxtra belangrijk en aantrekkelijk voor samenwerking tussen politiek, bedrijfsleven en sociale partijen. Wie deze veelkoppige monsters bij de hoorns weet te vatten, kan veel andere problemen voorkomen.

💰 Een van die onderliggende problemen is het hebben van schulden. Zo pakken instanties dat samen aan:
  • De gemeente Amsterdam start een pilot waarin het 150 jongeren met schulden helpt onderhandelen met schuldeisers. De gemeente neemt schulden over en zet deze om in een lening, die naar draagkracht kan worden afgelost.
  • Banken nemen het voortouw door rekeninghouders die regelmatig rood staan te wijzen op de mogelijkheid van hulp bij schuldenproblematiek. Daarin werken ze samen met gemeenten, bedrijven en maatschappelijke organisaties.
  • Mensen met schulden die verkeersboetes krijgen, krijgen een jaar om te betalen. Den Haag hoopt zo te voorkomen dat mensen verder in de schuldenproblematiek raken.
👉🏼 Ricardo Uijen, partner Thaesis: veel fundamentele problemen zijn vooral organisatie-overstijgend aan te pakken. Het aankaarten ervan valt soms binnen de doelstelling van individuele organisaties, maar het probleem is simpelweg te groot om alleen aan te pakken. Zoek je de samenwerking op met anderen, dan voorkom je afzonderlijke symptoombestrijding. Het geheel is ook in dit geval meer dan de som der delen.
Lees ook: 'Schulden zijn nooit alleen een financieel probleem' (NRC Handelsblad, 🕓: 9 min)

Artikelen die ons verder na lieten denken

Foto: Unsplash

#1• Onderling onderzoek naar wijkteams in gemeentes wordt vaak afgedaan als zinloos, vanwege de grote verschillen. Nieuw onderzoek laat zien dat het wél waardevol is. Het verschil wordt namelijk niet gemaakt met beleid, maar op de werkvloer. (Sociale Vraagstukken, 🕒: 3 minuten)

#2• De Amerikaanse investeerder Howard Tullman waarschuwt bedrijven als Apple, Amazon en Google die willen infiltreren in de zorg: het gaat om een heel ander speelveld dan de snelle tech-wereld. 'De zorg draait om vertrouwen. Patiënten en hun naasten geven niets om hoeveel je weet, tot het moment dat ze weten dat je om ze geeft.' (INC, 🕒: 6 minuten, 🇺🇸)

#3• Twintig procent van de bevolking heeft ggz-gerelateerde klachten, terwijl er ruimte is voor zeven procent. Maar de wachtlijsten laten slinken is niet zo simpel als het lijkt. 📄 'De ggz kan niet alle problemen oplossen, óók niet als de overheid ingrijpt.' (De Groene Amsterdammer, 🕒: 15 minuten) 

#4• 💊 Een vraag over een kapotte rollator, kleine medische problemen of eenzaamheid? Gemeenten die werken met een dorpsondersteuner, helpen bewoners met deze vragen én verlagen de zorgkosten, blijkt uit onderzoek. (Trouw, 🕒: 2 minuten)

#5• Wij werken ook samen in de strategievorming. Bijvoorbeeld bij Bartimeus, een instelling voor en met mensen die blind of slechtziend zijn. Om de huidige situatie inzichtelijk te maken werd een hoorspel ontwikkeld met Art Partners. Voor inspiratie van buitenaf organiseerden wij een visiepanel 👥. De strategische koers werd uiteindelijk in een ingesproken video verwoord samen met INK Strategy. ( 🎥: 3 minuten)

Dat was het voor deze editie van TRNDR Monthly

Iedere maand publiceren we een nieuwe editie waarin we inspiratie rondom strategieadvies delen.
Hier lees je de vorige edities.

Als je deze artikelselectie waardevol vindt, voel je dan vrij om de nieuwsbrief door te sturen naar andere mogelijk geïnteresseerden met 
deze aanmeldlink. 

Kreeg je deze nieuwsbrief doorgestuurd en vond je het interessant? 
Meld je hier aan
Tot de volgende eerste dinsdag van de maand!

Team Thaesis
Copyright © 2020 Thaesis, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp