Copy
Butlletí 48 - Febrer 2020
ÚS D’HERBICIDES EN LES VORES I ELS MARGES DE CAMPS DE CONREUS EXTENSIUS
El maneig i manteniment de la zona perimetral de les parcel·les dedicades a la producció de conreus extensius d’hivern és freqüent. La seva finalitat és evitar l’entrada de males herbes dins la parcel·la així com facilitar les tasques de recol·lecció. El mètode més utilitzat és l’aplicació d’un herbicida en la zona límit d’acabament del camp. Malgrat tractar-se d’una pràctica estesa , existeix un gran desconeixement de les condicions en què es pot fer aquesta gestió de les zones perimetrals de les parcel·les utilitzant herbicides i de quins requisits s’han de complir. Més informació. 
TOLERÀNCIA VARIETAL: UNA EINA PER REDUIR EL CONTINGUT EN FUMONISINES AL GRA DE BLAT DE MORO 
La tolerància varietal és una de les principals eines que disposen els productors de blat de moro per disminuir el risc de contaminació per fumonisines a camp. Els híbrids que, en les dues darreres campanyes, han mostrat una major tolerància han estat P0937Y, P1570Y, P1921Y, 69YG, PORTBOU, DKC6351YG, DKC6729YG i P1921; encara que amb una gran variabilitat depenent dels assaigs. Els resultats també mostren que les varietats transgèniques presenten continguts en fumonisines més baixos que les seves isogèniques convencionals. Més informació. 
PROBLEMÀTICA DE LES INFECCIONS DEL BLAT DE MORO PER VIROSIS: CONCEPTES GENERALS 
La important incidència del virus del nanisme rugós (MRDV) durant la campanya de blat de moro 2019 en algunes zones productores de Lleida i les pèrdues de producció que ha provocat, han fet que les virosis que afecten als conreus de blat de moro a Catalunya hagin tornat a estar presents com a un dels problemes importants del cultiu. Quan el virus infecta la planta, les funcions vegetatives d’aquesta es veuen alterades i, en funció de l’estadi en què es troba el blat de moro en el moment de ser infectat, l’alteració del seu cicle normal i desenvolupament vegetatiu serà més o menys afectat, i els danys en la planta més o menys greus. Més informació. 
ESTRATÈGIES DE CONTROL DE LES VIROSIS EN BLAT DE MORO 
A diferència de les malalties fúngiques, és important saber que les infeccions per virus no es poden curar amb cap tipus de tractament fitosanitari un cop s’ha produït la infecció de la planta. En cas de voler actuar contra potencials infeccions, caldrà doncs fer-ho de manera preventiva per tal de disminuir la probabilitat d’infeccions, o que la gravetat d’aquestes sigui la més baixa possible. Entre les coses que poden ajudar a disminuir les infeccions es pot tenir en compte la data de sembra i la llavor, el control de plantes infestants o la tolerància varietal. En vols saber més?  Més informació. 
QUIN BROQUET ÉS MÉS ADIENT PER A EQUIPS D’APLICACIÓ DE FITOSANITARIS EN CONREUS EXTENSIUS ?
La forma més habitual de realitzar les aplicacions fitosanitàries és amb la polvorització. Aquest procés consisteix en dividir el líquid que conté el producte fitosanitari en gotes per aconseguir una distribució òptima sobre l’objectiu. Els broquets dels equips d’aplicació de fitosanitaris són els dispositius que produeixen la polvorització del líquid d’aplicació. Els ruixons de ventall estan entre els més indicats per l’aplicació de fungicides, insecticides i herbicides, mentre que per l’aplicació d’adobs líquids s'utilitza el de tres raigs. Vols saber-ne més ? Més informació. 
LA SOJA COM A ALTERNATIVA ALS CULTIUS EXTENSIUS TRADICIONALS ALS REGADIUS DE CATALUNYA 
La soja és la principal font de proteïna d’origen vegetal per a l’alimentació animal i la  proteaginosa més cultivada a nivell global. El seu interès és degut al seu alt contingut proteic i a que, a diferència d’altres productes vegetals, conté tots els aminoàcids essencials. Els resultats de diversos camps experimentals realitzats per l’IRTA durant la campanya 2018 han mostrat un interessant potencial productiu mitjà del cultiu, superior a les 5 t/ha de gra, tant en sembres primerenques com tardanes, fent palès un notable increment de la productivitat del nou material vegetal de soja.  Més informació. 
LA FERTILITZACIÓ NITROGENADA DE BLAT DE MORO DESPRÉS D’ALFALS 
Els cultius en la rotació amb alfals, lleguminosa plurianual que fixa nitrogen (N) atmosfèric en el sòl per mitjà dels bacteris que acompanyen les arrels d’aquest cultiu, sempre tenen un millor desenvolupament del cultiu. Els estudis confirmen que podem reduir l'abonat nitrogenat en reg per inundació en uns 50 kg de N/ha  i en reg per aspersió 75 kg de N/ha, d’una forma molt general durant els dos primers anys després d’alfals. Més informació.
Website
Email
YouTube
SUBSCRIU-TE AL BUTLLETÍ
Conforme a la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, li comuniquem que la seva adreça de correu electrònic forma part del nostre fitxer automatitzat amb l'objectiu de poder mantenir el contacte amb vostè. Si desitja oposar-se, accedir, cancel·lar o rectificar les seves dades, posi's en contacte a l'email butlleti.extensius@irta.cat Per a esborrar-se faci clic en l'opció que pot trobar en aquest mateix butlletí. La informació transmesa tant en aquest missatge com en els annexos que pogués incloure, va dirigida únicament a la persona o entitat que es mostra com destinatari i pot contenir dades confidencials o privilegiades.Tota revisió, retransmissió, disseminació o altre ús o acció no autoritzada de la informació que conté per part de persones o entitats distintes al destinatari està legalment prohibida.
CANCELAR SUBSCRIPCIÓ






This email was sent to <<Adreça electrònica>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Fundació Mas Badia · Mas Badia · La Tallada d'Empordà, 17134 · Spain

Email Marketing Powered by Mailchimp