Copy
Nieuwsbrief Groninger Gasberaad - 19 februari 2020 #56
Bekijk deze email in uw browser
In deze nieuwsbrief o.a.:
Terugblik AO Mijnbouw, de argumentatie van minister Knops, fiscale gevolgschade voorkomen, Boudel op Rieg, Gas Op Die Lolly!, baanbrekend perspectief, Itamar's baauwboudel, gaswinning Groningen, een bewogen geschiedenis, het 
bevingsverhaal van Sicco, column Sheila Sitalsing en de gaswinning in het nieuws.

Terugblik AO Mijnbouw 6 februari:
Ongeloofwaardig en weinig overtuigend

Donderdag 6 februari een debatteerde met de vaste Kamercommissie van Economische Zaken en Klimaat over de stand van zaken in Groningen. De commissie debatteert inmiddels met drie ministers over Groningen – gevalletje risicospreiding? 
De belangrijkste zaken die aan de orde kwamen waren: de uitspraken van minister Wiebes over het CVW (“black box”), de planning van de Versterkingswet, in relatie tot de parlementaire enquête, de stand van zaken van de versterking en de geestelijke gezondheidszorg.

Er werden door de Tweede Kamerleden in eerste termijn scherpe vragen gesteld. Er was brede irritatie over de door Wiebes gewekte suggestie dat het niet functioneren van CVW als een volslagen verrassing kwam. Kamerlid Mulder: “Zelfs in de kamer hebben we het daar al jaren over”. Er waren grote zorgen over de planning van de versterkingswet en grote vraagtekens bij het Versnellingspakket, voortgang van de versterking en het ontbreken van adequate stuur-informatie.

Minister Wiebes ging in op de CVW-kwestie. Samengevat kwam het erop neer dat hij “natuurlijk best al veel langer wist dat het niet goed liep bij het CVW, desondanks hoogstpersoonlijk (niet via NCG maar afspraak EZK en NAM) grote ‘workorders’ bij de club had neergelegd en er maanden later achter kwam dat daar niks van gerealiseerd werd”. Daar was hij ‘verbaasd’ over en dat heeft hij ook gemeld. “Achteraf kun je veilig stellen dat het vertrouwen wat ik erin had onjuist was.” En dat was dan weer dat… 

Op zijn zachts is dit een mega inschattingsfout. Maar feitelijk natuurlijk en grote blunder met enorme gevolgen. Dan hebben we het niet alleen over de financiële gevolgen maar vooral over de gevolgen voor de bewoners in Groningen. Wéér een deuk in het vertrouwen, wéér een jaar langer onzekerheid, wéér grotere gezondheidsproblemen.  De Kamer doet het hoofdschuddend af.. 

Vervolgens was het aan minister Knops om uit te leggen hoe we er intussen voor staan, en hoe hij denkt te voorkomen opnieuw in een uitvoering te vertrouwen die het niet gaat waarmaken. Welke onderbouwing ligt er onder de nieuwe aanpak? Welke crisisinterventies heeft hij gedaan om de complexiteit te reduceren en zodoende overzicht en aansturing te garanderen? Kortom, heeft hij een crisisaanpak?

Niet, dus. Samengevat: Minister Knops aanvaardt de complexiteit als een gegeven, een voldongen feit en heeft daarbij de houding dat hij daar ook niks aan kan doen. “Dat is zo gegroeid”. Zijn crisisaanpak bestaat uit één toverwoord: het dashboard. Het overzicht van wat er gepland staat en wat is gerealiseerd. Een doodgewoon instrument wat elke instantie en elk bedrijf in de basis heeft. Maar wat hier ontbreekt en nog gebouwd moet worden. De Tweede Kamer vraagt er al meer dan een jaar om. Het is er niet, er zijn wat cijfers maar die roepen voorlopig vooral meer vragen op. Een planning voor 2020 is er nog niet, die hoopt de minister “in de loop van het tweede kwartaal” te presenteren. Dus als de helft van het jaar al bijna om is. Elk bedrijf wat zijn zaken zo niet op orde heeft is allang failliet. Maar hier ‘vertrouwen we erop’ dat het zich ‘positief ontwikkelt’ er is namelijk ook goed overleg tussen alle instanties waar het onderling vertrouwen is uitgesproken. Het zal flauw zijn, maar bij dat overleg zaten geen bewoners. Dan was het misschien wat minder vlot gelopen met het uitspreken van het wederzijds vertrouwen..  

Naarmate het debat vorderde werd ook de onmacht bij de Tweede Kamerleden zichtbaar, er werd gegooid met brillen en pennen, gezucht, hoofden geschud, en met ogen gedraaid. Het bleek ontzettend lastig om antwoorden te krijgen op de gestelde vragen.
De uitkomst van het vier uur durende debat? Veel sussende woorden, enkele Kamerbrieven, maar geen begin van een serieuze, concrete crisis aanpak. En nog even over dat dashboard, natúúrlijk hoort dat er te zijn. Dan gaan we zien dat, waar en hoe het niet loopt. Maar een oplossing is het niet. Een oplossing voor het volstrekt willekeurig verschillend behandelen van inwoners, voor de sociale ontwrichting in dorpen en wijken, voor het straks achterlaten van beschadigde dorpen, woningen en mensen, is dat dashboard niet.

Voor iedereen die nieuwsgierig is geworden naar de argumentatie van het kabinet, het debat is hier terug te kijken, en voor de liefhebber staat hier integraal de argumentatie van minister Knops te lezen

Fiscale gevolgschade voorkomen

In navolging van onze vorige berichtgeving over fiscale gevolgschade bij ontvangen vergoedingen kunnen we nog even wijzen op de website van de Belastingdienst. Hier staat meer informatie over hoe hiermee om te gaan.

Boudel op Rieg!

De afgelopen maanden is er weer veel te doen geweest over de versterkingsoperatie in het Gronings gaswinningsgebied. Wat niet meteen wil zeggen dat er veel is gebeurd. Het Groninger Gasberaad heeft de indruk dat voor veel mensen het niet of nauwelijks nog te volgen is wat er allemaal bestuurlijk gebeurd. Tegelijkertijd heeft het Groninger Gasberaad zelf ook behoefte aan meer (in)zicht in wat zich nu waar allemaal in de praktijk afspeelt. Kortom, tijd om de zaak eens op een rij (proberen) te zetten! 

Het Groninger Gasberaad organiseert daarom op 10 maart aanstaande een eerste bewonersbijeenkomst met als thema: 'De boudel op rieg'. We willen daar zo goed mogelijk aan bewoners uitleggen hoe de schade afhandeling en de versterkingsoperatie op dit moment door de overheid is of wordt ingericht, en tegelijkertijd willen we graag horen van bewoners hoe het in de praktijk loopt. Hoe staan we ervoor met zijn allen? Een brede kennisuitwisseling waar iedereen hopelijk wijzer van wordt. Naast informatie zijn we natuurlijk ook op zoek naar mogelijke verbeteringen. Welke adviezen en suggesties kunnen we mee nemen richting de overheden? 

Tijdens de avond zijn ook aanwezig hoogleraar bestuursrecht Herman Bröring en hoogleraar sociale psychologie Tom Postmes aanwezig om te reageren op de informatie en waar mogelijk vragen te beantwoorden. Gespreksleider van de avond is Anne Jan Toonstra. 

Het wordt dus een informatieve avond maar het is niet de bedoeling dat het een saaie avond wordt! We realiseren ons dat veel bewoners al zo veel uren en zoveel (negatieve) energie aan de versterking hebben gespendeerd dat een beetje ontspanning ook welkom is. 

De avond start op 10 maart 19.30 (inloop vanaf 19.00 uur) in het Trefcentrum in Bedum. Alle bewoners zijn van harte welkom! Het maakt niet uit of u nu wel of niet, waar dan ook, in het versterkingsproces of in de schadeafhandeling zit. Ook als u nergens (nog) mee te maken heeft bent u welkom om mee te praten. 
We zouden het wel op prijs stellen wanneer u zich van tevoren even aanmeldt via welkom@gasberaad.nl

Gas Op Die Lolly!

Jan-Willem Start Op! is een petitie gestart om gedupeerde Groningers te steunen. "Dit kan zo niet langer", besloot Jan-Willem Roodbeen. Met de petitie willen we de aardbevingsproblematiek op de agenda van de Tweede Kamer krijgen.
In Jan-Willem Start Op! volgen we al een week de wanhoopsactie van Dhani Hoekstra. Een gedupeerde Groninger die door de trage afhandeling van de aardbevingsproblematiek geen uitweg meer zag en in hongerstaking is gegaan. “Ik zit met jouw situatie in de maag”, vertelde Jan-Willem aan Dhani. Zijn verhaal raakte hem enorm, maar de gezondheid van de 41-jarige Hoekstra baarde hem zorgen.
Daarom willen we hem overhalen te stoppen met zijn hongerstaking en roepen we de ‘Gas Op Die Lolly’ petitie in het leven. Door middel van een petitie willen we deze nijpende kwestie op de agenda van de Tweede Kamer krijgen. Zo vertelde Jan-Willem: “Het verhaal van Dhani en de machteloosheid van gedupeerden die hij vertegenwoordigt, heeft mij geraakt. De aardbeving trof eerst de huizen en nu ook de hoofden en harten van de mensen. Zij zijn vaak de wanhoop nabij en kunnen geen kant op. Dit kan zo niet langer!”
Luister hier het fragment terug. 

In de petitie pleiten we  voor een snellere en menselijkere aanpak. Bij deze noodsituatie hoort een (nood-)wet. Bij 40.000 ondertekeningen willen we petitie overhandigen aan de Tweede Kamer. De petitie steunen? Dat kan hier: www.gasopdielolly.petities.nl.  


Jan-Willem Start Op! is een radio programma op NPO Radio 2, iedere werkdag van 06.00-09.00 uur, met Jan-Willem Roodbeen en Jeroen Kijk in de Vegte. 

Ontvangen uitnodiging: Vertelsessie 'Baanbrekend Perspectief'

Graag willen we wijzen op een vertelsessie 'Baanbrekend Perspectief' mede georganiseerd door de FNV. Tijdens deze bijeenkomst wordt er dieper ingegaan op de problematiek en vragen van oudere werknemers. De mogelijkheden en uitdagingen waar oudere werknemers tegen aan (kunnen) lopen, het werkende leven tot nu toe, de veranderingen hierin, en de fysieke en mentale klachten komen voorbij tijdens de sessie. Bij mensen die in het aardbevingsgebied wonen, zijn mogelijk nog andere factoren van invloed op het werk. Meer informatie vindt u hier.

Itamar's baauwboudel

Itamar Kool is één van de inwoners in het gebied die een versterkingsoperatie van zijn huis in gang heeft gezet. Inmiddels is het zover dat zijn woning gesloopt is en de nieuwbouw begonnen is. 
Hier is vlog #2! Een stormachtige start van de bouw. 

Gaswinning Groningen, een bewogen geschiedenis

Sinds de zwaarste aardbeving in Groningen, in augustus 2012, is 226 miljard kubieke meter gas gewonnen uit het Groningen-veld. Dit leverde de regering 36 miljard euro aan aardgasbaten op. Per dag is 13 miljoen euro. De kosten van de nadelige gevolgen van deze gaswinning in dezelfde periode bedroegen 2,5 miljard euro. Dat is 7% van de aardgasbaten uit het Groningen-veld sinds augustus 2012. Dat heeft Herman Damveld uitgerekend voor zijn boek “Gaswinning Groningen, een bewogen geschiedenis”. Het boek is hier te bestellen (vanaf 21 februari).

Het bevingsverhaal van...

Wie: Sicco
Woonplaats: Garmerwolde
Huis: Een boerderij met nieuw voorhuis uit 2012
Te maken met: schade-afhandeling door TCMG


Het bevingsverhaal van Sicco begint net als bij velen na de beving van Huizinge in augustus 2012. Deze beving veroorzaakte met name veel scheuren in de achtergevel van de oude schuur uit 1883. Samen met een inspecteur van de Nam loopt Sicco alle scheuren bij langs, waarbij Sicco aanwijst welke scheuren niet door de beving zijn veroorzaakt. Sicco wil de schade vergoed zien, maar hij hoeft er niet beter van te worden. Na korte tijd komt het schaderapport en laat Sicco de schade herstellen door een door de Nam gecontracteerde aannemer. Sicco is hierover meer dan tevreden.

In februari 2013 volgt een tweede schademelding. Dezelfde expert komt weer langs en hij stelt voor om de oude scheuren ook te herstellen i.v.m. de stevigheid van de gevel. 'Dat is prima, maar die kosten betaal ik zelf' is de reactie van Sicco. Ook deze schade wordt vlot afgehandeld met dit verschil dat de plaatselijke aannemer de schade herstelt. Wederom is Sicco tevreden. Tot nu toe lijkt alles soepel te verlopen met de schade-afhandeling. Helaas volgen al snel nieuwe schademeldingen.


Het volledige verhaal van Sicco leest u op onze website.

De Tweede Kamer gaat op zoek naar de menselijke maat, maar weet het antwoord al

Uit de column van Sheila Sitalsing - de Volkskrant dd. 12 februari 2020

In het krantenbericht over het parlementaire onderzoek, meldt verslaggever Gijs Herderscheê listig dat deze exercitie ‘een stuk sneller’ van start gaat dan de parlementaire enquête die de Tweede Kamer vorig jaar aankondigde naar de gaswinning in Groningen. Een relevante toevoeging, want als de menselijke maat érgens is ver­malen tussen bureaucratische onverschilligheid en ­winstbejag, dan is het in Groningen.

Bij de haat tussen burger en overheid in Groningen moet ik altijd denken aan een scène die Nieuwsuur eens heeft vastgelegd: het is 18 januari 2014, VVD-minister Kamp van Economische Zaken zit in een kolkend Gronings zaaltje om vragen van woedende, door de aardbevingen geruïneerde bewoners te beantwoorden. De dag ervoor was het tijdens een bezoek van Kamp aan de getroffen regio’s gekomen tot rellen. Een inspreker verontschuldigt zich: ‘M’n stem is nog van streek omdat er een politieagent aan m’n keel heeft gehangen met een wapenstok, dus excuses daarvoor.’ Waarop Kamp vlot interrumpeert: ‘Ik denk dat als er een politieagent met een wapenstok voor uw keel heeft gezeten, u het er zelf wel naar gemaakt zal hebben.’


Lees hier de hele column. 

Gaswinning in het nieuws

De afgelopen periode was er weer veel nieuws te lezen over de gaswinning. Benieuwd naar alle artikelen? Op onze website vindt u een overzicht t/m half februari 2020.

Twitter
Facebook
Website
Copyright © 2020 Groninger Gasberaad, All rights reserved.

Geen nieuwsbrief meer ontvangen?
uitschrijven