Copy
Denk mee met OCW
Bekijk deze e-mail in uw browser
Beste <<Voornaam>>,

Via de 'Denk mee met OCW' nieuwsbrief houden we je op de hoogte van de mogelijkheden om mee te denken met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en delen we interessante artikelen over onderwijsontwikkelingen. 

Nog 2 weken dan is het zo ver, de praktijkspiegel. Een bijeenkomst voor leraren in het PO/VO (op woensdag 18 maart) en leraren in het MBO (op woensdag 25 maart) waarop je input kan geven op verschillende onderwerpen en rechtstreeks in gesprek gaat met beleidsmedewerkers.

Inmiddels zijn voor de praktijkspiegel in het PO/VO de onderwerpen bekend die besproken gaan worden (onder voorbehoud van wijzigingen):
  • Ruimte voor regie 
  • Passend onderwijs
  • Toelatingsbeleid op school
  • Examens in het VO
  • Burgerschap: omgaan met extreme opvattingen
  • In gesprek met de onderwijsinspectie
  • De campagne 'Onderwijs - de baan van het leven'
  • Onderwijsraad; wat is er aan de hand op de HAVO?
Voor de praktijkspiegel voor het MBO op 25 maart gaan we het onder andere hebben over keuzedelen, kwalificatiedossiers, examinering, leven lang ontwikkelen en burgerschap (onder voorbehoud van wijzigingen)  . 

Meer informatie over de praktijkspiegel staat in deze nieuwsbrief. Meld je nog deze week aan, want vol = vol

Aanmelden 18 maart PO/VO - http://bit.ly/praktijkspiegel18maart2020
Aanmelden 25 maart MBO - http://bit.ly/praktijkspiegelmbo25maart2020

Komende periode zijn er nog meer mogelijkheden waarop je als onderwijsprofessional kunt meedenken met het ministerie over actuele beleidsthema's. 
  1. Focusgroep eindexameninformatie voor het VO - woensdag 11 maart 2020 van 19:00 tot 21:00 in Rotterdam
  2. De rol van de schoolleider bij schoolontwikkeling voor schoolleiders PO - Dinsdag 17 maart en dinsdag 24 maart vanaf 14:30 in Den Haag
Ook krijg je informatie over het Experiment Ruimte in Onderwijstijd. Geïnteresseerd? Bekijk dan deze website met alle informatie. 

Daarnaast  vind je in deze nieuwsbrief de laatste artikelen van de website leraar.nl over overdracht naar het VO, de AVG, de lerarenbeurs en medezeggenschap en een blog van leraar-ambtenaar Anja Hendriks over de Wet Eindtoetsing po: wat gaat er veranderen?

Veel leesplezier!

LET OP: Na het inschrijven voor een bijeenkomst ontvang je eerst een mail met een link om de aanmelding te bevestigen. Pas na het klikken op die link is de aanmelding definitief.
Heb je collega's in je team die ook graag zouden willen meedenken met OCW of zich op willen geven voor de praktijkspiegel of andere onderzoeken en bijeenkomsten? 

Stuur deze mail door en laat collega's zich aanmelden voor de 'Denk mee met OCW' mailing via www.leraar.nl/denkmeemetocw 
Denk mee met OCW / Praktijkspiegel

Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap organiseert een aantal keer per jaar een 'Denk mee met OCW' bijeenkomst (Praktijkspiegel). Leraren en schoolleiders gaan daar in gesprek met beleidsmedewerkers over onderwijsbeleid. Tijdens de bijeenkomst staan verschillende actuele thema's centraal. We vinden het erg belangrijk om leraren en schoolleiders direct bij het beleidsproces te betrekken.

Op woensdag 18 maart 2020 van 16:15 tot 19:00 organiseren we een bijeenkomst voor leerkrachten/schoolleiders in het PO/VO

Op woensdag 25 maart 2020 van 16.30 tot 19.00 organiseren we een bijeenkomst voor leerkrachten/schoolleiders in het MBO.

Bij de bijeenkomsten wordt een lichte maaltijd geserveerd. Locatie is de Hoftoren in Den Haag (tegenover het Centraal Station). Reiskosten worden vergoed met een vaste reiskostenvergoeding van € 0.19 per km. Om in de Hoftoren te komen, heb je een paspoort of rijbewijs nodig. 

↓ Klik op de link om je aan te melden  ↓
PO/VO - http://bit.ly/praktijkspiegel18maart2020
MBO - http://bit.ly/praktijkspiegelmbo25maart2020)
Aanmelden praktijkspiegel PO/VO 18 maart 2020
Aanmelden praktijkspiegel MBO 25 maart 2020
Leraren gezocht voor focusgroup eindexameninformatie
woensdag 11 maart 2020 vanaf 19:00 in Rotterdam
 
Om de online informatievoorziening rond het eindexamen te verbeteren, laat het ministerie van OCW een extern onderzoek uitvoeren. Als deel hiervan organiseert onderzoeksbureau Metrixlab een groepsinterview met bovenbouwleraren uit alle schoolsoorten die ervaring hebben met het eindexamen. Met uw deelname draagt u bij aan een informatievoorziening rond het eindexamen die beter aansluit bij de behoeftes en vragen van u en uw collega’s.
 
Het groepsinterview zal plaatsvinden op woensdag 11 maart tussen 19 en 21 uur in Rotterdam. Er wordt een onkostenvergoeding geboden van 50 euro. U kunt zich opgeven via de volgende link: https://websurvey2.opinionbar.com/gou.asp?s=p79710_master 

Let op! In de vorige mail stond de datum dinsdag 10 maart, dit is gewijzigd naar woensdag 11 maart
Aanmelden focusgroep eindexameninformatie 10 maart 2020
Schoolleiders en schoolontwikkeling - 17 maart en 24 maart 2020

Wat is er nodig om schoolontwikkeling duurzaam te realiseren in de school en wat is daarbij de rol van de schoolleider?
 
Graag willen we schoolleiders uit het primair onderwijs vragen om ervaringen met schoolontwikkeling te delen met zowel het ministerie als met de aanwezige collegae schoolleiders.

We hebben hiervoor twee middagen beschikbaar (de inhoud is hetzelfde)
- Dinsdag 17 maart van 14.30-17.45 uur 
- Dinsdag 24 maart van 14.30-17.45 uur

Op 17 maart is nog de meeste ruimte deelnemers

Gedurende de middag nemen we u graag mee in de beelden ten aanzien van duurzame schoolontwikkeling en welke ‘knoppen’ er zijn om die schoolontwikkeling te versterken. Wat kenmerkt goede, duurzame schoolontwikkeling? Vervolgens willen we met u in gesprek over deze invulling. Wat mist er? Wat is krachtig? En wat vraagt het van de schoolleider en andere betrokkenen binnen een school? De middag geeft het ministerie input voor verdere beleidsontwikkeling om duurzame schoolontwikkeling te stimuleren binnen de sector.
 
Wij hopen op een grote opkomst, zodat we naast het goede gesprek, ook een breed geluid horen over hoe schoolontwikkeling werkt en wat hierin bevorderende en belemmerende factoren zijn.
 
We kijken uit naar uw komst, om met elkaar dit open gesprek te houden. Voor een borrelhapje wordt gezorgd, zodat er ook na afloop nog tijd is voor netwerken met andere schoolleiders.

U kunt zich aanmelden door op onderstaande link te klikken of door naam, functie school en welke datum te mailen naar c.heeringa@minocw.nl
Aanmelden schoolleider en schoolontwikkeling 17 maart 2020
Aanmelden schoolleider en schoolontwikkeling 24 maart 2020
Nieuw experiment Ruimte in Onderwijstijd
Vanaf schooljaar 2020-2021 kunnen 20 scholen uit het primair onderwijs meedoen aan een experiment om flexibeler om te gaan met de organisatie en de invulling van de onderwijstijd. Het doel van dit experiment is te onderzoeken of en hoe een andere organisatie en invulling van de onderwijstijd de kwaliteit van het onderwijs op de langere termijn kan verbeteren. Aanmelden is mogelijk vanaf 1 april tot en met 30 april 2020.
 
De duur van het experiment is vijf schooljaren. Meer informatie over het aanmelden is te vinden op de website van de Rijksoverheid. Deelnemende scholen krijgen meer vrijheid rond het aantal, de lengte en de planning van vakanties en schoolweken korter dan vijf dagen. Daarbij mogen zij een beperkt deel van de onderwijstijd door een andere professional laten invullen. Dit kan alleen onder verantwoordelijkheid van het bevoegd gezag en in samenspraak met het team.
 
Bekijk verdere informatie via de volgende link: 
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/schooltijden-en-onderwijstijd/flexibele-schooltijden-basisonderwijs/aanmelden-experiment-ruimte-in-onderwijstijd
Informatie experiment 'Ruimte in onderwijstijd'

Wet Eindtoetsing po: wat gaat er veranderen?

De overgang van naar het voortgezet onderwijs is voor ieder kind een belangrijk moment. Sinds 2014 kennen we de Wet Eindtoetsing po, waarin de eindtoets verplicht en het schooladvies leidend is. Scholen mogen daarbij uit eindtoetsen van verschillende aanbieders kiezen. Inmiddels hebben vier cohorten leerlingen deze overgang onder de nieuwe regelgeving gemaakt. De Wet Eindtoetsing po is om die reden geëvalueerd.

Lees verder op https://www.onderwijsvanmorgen.nl/wet-eindtoetsing-po-wat-gaat-er-veranderen/

Nieuw op leraar.nl

Leraar.nl is een website van OCW waarop ervaringen, goede voorbeelden en tips en trucs worden gedeeld. De afgelopen tijd zijn de volgende artikelen verschenen:

De warme overdracht 2.0. Gooit de AVG roet in het eten?
Met de nieuwe AVG mogen scholen minder informatie over leerlingen uitwisselen voor een warme overdracht. Toch hoeft dat een goede overdracht niet in de weg te staan, volgens teamleider Leo van Duijvenbode en leraar Mark van Zoest: "We gingen altijd al bewust met leerlinggegevens om, maar gebruiken nu bijvoorbeeld initialen in plaats van volledige namen in e-mails.
https://www.leraar.nl/news/view/60169098/de-warme-overdracht-20-gooit-de-avg-roet-in-het-eten

AVG in het onderwijs, hoe vind je een goede balans?
Pas na een grondige check en legitimatie mag een ouder of leraar gegevens krijgen van een kind. Wel zo veilig. Maar toch is het onhandig als je als leraar niet mag weten wat de exacte gedragsproblematiek van het kind is. Hoe ga je nu goed om met de AVG op school? We spraken Nicole Golsteijn van het CITAVERDE College, coördinator deelnemersadministratie, over de AVG in de praktijk.
https://www.leraar.nl/news/view/60169085/avg-en-het-onderwijs-hoe-vind-je-een-goede-balans

Aanvraagronde leraren- en instructeursbeurs is geopend
Wil jij zelf weer terug naar school? Dan kun je daarvoor een beurs krijgen! Bevoegde leraren kunnen hiervoor vanaf 1 april 2020 een beurs aanvragen. Let op: voor mbo-instructeurs geldt een speciale beurs.
https://www.leraar.nl/news/view/60169083/aanvraagronde-leraren-en-instructeursbeurs-2020-2021-start-op-1-april

"Praat mee; dan wordt jouw perspectief meegenomen in het beleid"
In de mr kun je als leraar meepraten over regels en besluiten die direct te maken hebben met je eigen werk. Rafiq Friperson, leraar economie en lid van de MR op het Hervormd Lyceum Zuid in Amsterdam vertelt enthousiast over de medezeggenschap: "Ik zit nu bijna twee jaar in de MR," vertelt Rafiq, "Ik wist vooraf echt niet of het wel iets voor mij was. Ik dacht eigenlijk dat het ingewikkeld was, maar dat valt mee. In de mr kijk je verder dan je eigen klas; je krijgt beter mee wat er allemaal speelt op je school."

https://www.leraar.nl/news/view/60169072/praat-mee-dan-wordt-jouw-perspectief-meegenomen-in-het-beleid
Heb jij ook zo’n goed voorbeeld, een onderwerp waar je meer over zou willen lezen of zou je het leuk vinden om geïnterviewd te worden of zelf een blog of artikel te schrijven? Laat het ons weten door je naam, sector en ideeën of onderwerpen te mailen naar rob.vullings@tekstschrijvers.nl. We horen graag van jullie.
Door op de 'Denk mee met OCW' mailinglijst te staan, ontvang je regelmatig een mail met bijeenkomsten, zoals de praktijkspiegel, waar je als onderwijsassistent/leraar/schoolleider kunt meepraten over onderwijsbeleid. 

We willen graag zoveel mogelijk leraren/schoolleiders laten meedenken met onderwijsbeleid. Stuur deze nieuwsbrief door en laat je collega's zich aanmelden voor de mailinglijst 'Denk mee met OCW'

Aanmelden voor de mailinglijst gaat via
www.leraar.nl/denkmeemetocw 
Denk mee met OCW is een initiatief van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Copyright © 2020 Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, alle rechten voorbehouden.


Wilt u deze nieuwsbrief niet ontvangen? Klik hier!