Copy
    



KCAF Nieuwsbrief

Februari 2020 (klik hier voor de webversie)
Vooraankondiging KCAF bijeenkomst 15 april 2020
 
Het onlangs opgerichte KCAF Platform Kennisdeling & Ondersteuning Funderingsaanpak organiseert deze bijeenkomst specifiek voor gemeentes, woningcorporaties en waterschappen. Plaats en tijdstip worden binnenkort bekend gemaakt.
Op deze middag zal o.m. nader ingegaan worden op de actuele ontwikkelingen rond de funderingsproblematiek in relatie tot bodemdaling en klimaateffecten. Interessante thema’s, vragen om te behandelen, kunnen worden doorgegeven aan KCAF.

Vanuit KCAF wordt o.a. ingegaan op de ontwikkelingen rond (digitale) gevelscans en scheurdetectie. Maar ook juridische zaken als privacy en funderingsgegevens, funderingsproblematiek in relatie tot rioolbeheer ed. kunnen aan de orde komen.
Geïnteresseerden kunnen zich voor die middag, die in west/centraal Nederland zal worden gehouden, opgeven via info@kcaf.nl.
Jaarcongres KCAF te Haarlem: succesvol!

Op 30 januari jl organiseerde KCAF in samenwerking met de gemeente Haarlem haar jaarlijkse Congres. Ruim 200 bezoekers konden zich laten informeren omtrent een breed scala van aspecten van de funderingsproblematiek.
Naast de traditionele aspecten van houten palen problematiek, kwamen aspecten als funderingen op staal, bodemdaling, klimaat effecten en innovatieve ontwikkelingen in de aanpak aan bod. Ook werd ingegaan op vervangende nieuwbouw als noodzakelijke aanpak van de problematiek. Het plenair gedeelte in de ochtend werd afgewisseld met diverse korte inleidingen en workshops in drie parallelsessies. De presentaties zijn terug te vinden op onze site.
De informatiemarkt was volgeboekt en bezoekers konden bij een twaalftal standhouders de laatste ontwikkelingen in ogenschouw nemen.
Bekijk de presentaties
De stand van het land

Directeur van het KCAF Dick de Jong presenteerde op het congres "De Stand van het Land". Wat opviel was de verdubbeling van het aantal gemeentes met meldingen van funderingsschade sinds februari 2019.

Februari 2019
  • Meldingen uit: 83 gemeentes
  • Meerdere meldingen uit: 23 gemeentes

Januari 2020
  • Meldingen uit: 164 gemeentes (233 kernen)
  • Meerdere meldingen uit: 64 gemeenten
Dit versterkt de eerder gedane aanname (februari 2019) dat 1 miljoen woningen in NL risico hebben op funderingsschade; dit is ruim 1/4 deel van het woningbestand van voor 1970. Daarnaast bleek dat met name de bankensector ook gebaat is bij een goede risicoanalyse van hun hypotheekbestand.
Twee KCAF Platforms zijn gepresenteerd
  • Het KCAF Platform Funderingsonderzoek (het voormalige f3O) verzorgde in de middag diverse drukbezochte sessies rond de nieuwe inzichten van funderingsonderzoek.
  • Daarnaast is het KCAF Platform Kennisdeling & Ondersteuning Funderingsaanpak geïntroduceerd. Dit platform is bedoeld voor gemeentes, corporaties en waterschappen.
KCAF landelijk Funderingsloket

Ondanks het op dit moment uitblijven van een bijdrage vanuit het Ministerie van BZK voor 2020 zullen wij het op ons initiatief opgerichte en sinds 2012 bestaande KCAF landelijk funderingsloket zo goed mogelijk open houden.
De digitale oplossing zorgt vooralsnog voor het betaalbaar houden van deze service voor gedupeerden, woningcorporaties, gemeentes en waterschappen.
Loket.kcaf.nl
Agenda
  • 15 april: KCAF Platform KOF (Kennisdeling & Ondersteuning Funderingsaanpak); workshops diverse thema’s
  • 21 mei: KCAF Platform KOF : FunderMaps: ervaringen en mogelijkheden
  • 4 juni: speciale kennismiddag voor banken – en financiële sector
Nieuwsflitsen

Enkele korte nieuwsflitsen. Meer recente nieuwsberichten vindt u op onze website & pers-sectie.
De 7-daagse cursus Funderingsproblematiek 2020, in samenwerking met de PAO/TU delft is inmiddels volgeboekt en gestart.
KCAF verzorgt in 2020 de verplichte cursussen voor o.m. de makelaarsbranche rond de Funderingsproblematiek.
KCAF verzorgt voor diverse gemeentes, corporaties en waterschappen de regie en algemene advisering/ondersteuning bij funderingsaanpak, onderzoek, beleidsadvisering; o.a. in Rotterdam, Schiedam, Haarlem, Gouda, regio Midden-Holland en Fryslan.
Het KCAF Platform Funderingsonderzoek gaat in 2020 de bestaande richtlijnen voor funderingsonderzoek actualiseren; tevens is een cursus funderingsonderzoek daaraan gekoppeld.
FunderMaps, de Asset Management tool voor Funderingen en Ondergrond; opdrachten zijn ontvangen voor een tiental projecten.
De KCAF erkenningsregeling wordt in 2020 actief opgepakt met o.a. de periodieke educatie. Voor de categorie funderingsherstelbedrijven vindt afstemming plaats met de NVAF.( Nederlandse Vereniging Aannemers Funderingswerken).
Innovatieprojecten worden in 2020 afgerond en nieuwe opgestart. Code Oranje wordt in samenwerking met Sensorcity/gemeente Rotterdam verder opgepakt; daarnaast is/wordt gewerkt met gevelscans met behulp van scans/lasermetingen vanaf een voertuig door de straat.
KCAF verzorgt door middel van drie deelprojecten een pilot in het kader van de regiodeal Midden Holland. Met subsidie van het Rijk/Provincie Zuid-Holland wordt er gewerkt aan beleid en instrumentarium ten behoeve het handelingsperspectief voor de particuliere eigenaren in dit gebied met risicofunderingen. (ca.80.000 woningen!)
In Gouda is de kadernota Bodemdaling Binnenstad afgerond; KCAF is een van de coalitiepartners in het project; een goed voorbeeld voor vele binnensteden in Nederland.
In Limburg heeft KCAF mede de (proces)begeleiding verzorgt bij een sloop/uitplaatsingsproject, als gevolg van mijnbouwschade.
Onlangs is de pilot Groote Veenpolder gestart, waarbij KCAF o.m. de begeleiding en regie van het funderingsonderzoek verzorgt, en meewerkt aan een toekomstvisie voor het gebied en de woningvoorraad. Dit in opdracht en samenwerking met het Wetterskip, Provincie Fryslan en bewonersgroep.
 @funderingsloket
  @KCAF
Copyright © 2020 KCAF, Alle rechten voorbehouden.
Voor informatie of suggesties: info@kcaf.nl

uitschrijven