Se denne email i din browser
Torsdag den 12. marts 2020

Coronavirus: Alt aflyses i folkekirken, undtagen kirkelige handlinger, som vil være uden offentlig adgang

 
Biskopperne har på et møde torsdag drøftet situationen omkring arrangementer og aktiviteter i folkekirken, efter at statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde onsdag aften lukkede store dele af Danmark ned. I dag, torsdag, har biskopperne udsendt en pressemeddelelse med følgende hovedpunkter:
  • Alle gudstjenester er aflyst, indtil videre i de kommende 14 dage.
  • De velkendte kirkelige handlinger, dvs. dåb, vielser og begravelser, kan fortsat gennemføres (...). Det vil ikke ske i forbindelse med gudstjenester, og der vil som udgangspunkt ikke være offentlig adgang. 
  • Konfirmandundervisningen er også aflyst de næste 14 dage, hvor skolerne også er lukkede.
  • At alle andre aktiviteter, der finder sted i kirkerne, skal aflyses. Det gælder alt fra koncerter til foredrag og babysalmesang. 
Ved konkrete tvivlsspørgsmål omkring arbejdsopgaver skal du som organist kontakte din kontaktperson eller daglige leder.

Læs mere om baggrunden og find links til væsentlige oplysninger om Corona-krisen her.

Hvad så med stævnet?


I den aktuelle situation, hvor stort set alle større arrangementer aflyses, er det stadig for tidligt at sige, om Organistforeningens stævne og generalforsamling den 17. til 19. maj kan gennemføres som planlagt.
 
Vi håber naturligvis, at et arrangement, som først finder sted om mere end to måneder, ikke behøver at blive berørt af den aktuelle sundhedskrise, men risikoen er der. I løbet af den kommende måned vil vi derfor løbende orientere om situationen og vores dispositioner omkring stævnet.
 
Hold gerne øje med hjemmesiden, som også vil blive opdateret med væsentlige informationer og links omkring den ekstraordinære situationen generelt.
 
Læs mere om det planlagte stævne her.

Rettens ord: natkirke er koncert


Foto fra Vor Frue Kirkes dattersite natkirke.dk. Ved domkirken har man fundet en gudstjenesteform, som skal passe ind "i det postmoderne menneskes virkelighed".Hvor går grænsen mellem gudstjeneste og koncert? Spørgsmål er som bekendt ikke kun af teologisk eller markedsføringsmæssig interesse, for det har også betydning for, om man som arrangør er fritaget for at betale Koda-afgift eller ej. Det har menighedsrådene hidtil ikke gjort, når der afholdes natkirke i domkirken og Trinitatis Kirke i København, selvom de fleste andre kirker ifølge oplysninger fra Koda betaler ved lignende arrangementer.
 
Ifølge en dom afsagt af Københavns Byret den 14. januar har Koda ret i, at musikken er det væsentlige i natkirkearrangementerne, som derfor må betragtes som koncerter. Efterfølgende har menighedsrådet ved Vor Frue Kirke imidlertid anket sagen til landsretten.
 
Læs mere her.

Forvirring om den betalte spisepause endeligt ryddet af vejen


Foto fra Vor Frue Kirkes dattersite natkirke.dk. Ved domkirken har man fundet en gudstjenesteform, som skal passe ind "i det postmoderne menneskes virkelighed".Kirkeministeriet udsendte i februar en vejledning til landets menighedsråd, som slår fast, at aftalen om betalt spisepause for medarbejdere, som står til rådighed på arbejdspladsen, også gælder i folkekirken. Ministeriet anbefaler, at de arbejdsgivere/menighedsråd, som har ansatte, der ikke på nuværende tidspunkt har betalt spisepause, får implementeret reglerne herom hurtigst muligt og i hvert fald inden den 1. august 2020.
 
Dette er naturligvis gode nyheder i de faglige organisationers ører, hvorimod der fra Landsforeningen af Menighedsråds side bliver udtrykt både overraskelse og skuffelse. Fra Landsforeningen lyder det, at personaleudvalgsformand Inge Kjær Andersen ”ellers oplever, at regeringen i Danmark og i Europa forsvarer den danske model, som er kendetegnet ved, at arbejdstager- og arbejdsgiverorganisationer forhandler sig til rette”.
 
Inge Kjær Andersens undren må skyldes, at ”hun har en egen forståelse af, hvad den danske model går ud på, og fordi hun ikke anerkender menighedsrådene som offentlige arbejdsgivere, der er en del af det statslige forhandlingssystem,” skriver DOKS-formand Karin Schmidt Andersen i et indlæg i Kristeligt Dagblad, som Inge Kjær Andersen ikke har svaret på.
 
Læs mere her

Anmeldelse

Orgelkoraler med bred inspiration

 
Christian Præstholm
Orgelkoraler, bind 21
Egen udgivelse
32 sider
139 kr. hos noder.dk

Der er endnu ikke gået rutine i den for Christian Præstholm, når det gælder hans maratonprojekt med stykker over alle koralbogens melodier. Bind 21 byder på både sprudlende livsglæde, Pärt-inspiration, jazzballade og underfundighed. 
 
Læs Camilla Donovans anmeldelse her

 

Kalenderen

Fredag den 3. april
Bestyrelsesmøde i Viborg

Fredag den 24. april
FUK's Bevæg Koret i Klostermarkskirken, Ringsted v. Birgitte Næslund-Madsen og Jonas Rasmussen. Tilmeldingsfrist: 10. april.
FUK.dk/kalender

Søndag den 17. til tirsdag den 19. maj 2020
Organistforeningens stævne på Golf Hotel Viborg v. bl.a. Ejner Nielsen, Erling Lindgren og Jørgen Carlsen
Tilmeldingsfrist: 17. april
organistforeningen.dk/Organistforeningen/staevne
 
Mandag den 8. juni til fredag den 19. juni (1-3 dage i tidsrummet)
Studiedage på nodebiblioteket uge 24-25 på FUK’s nodebibliotek/Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter, v. Gitte Preussler og Helle Kjeldsen
Tilmelding efter først til mølle-princippet
Fuk.dk
 
Torsdag den 10. til søndag den 13. september
Nordisk Kirkemusiksymposium i Helsingfors, Finland
Se vores omtale her
nks2020.fi
Copyright © 2020 Organistforeningen, All rights reserved.

Vores adresse er:
Organistforeningen
Skottenborg 12-14
Viborg 8800
Denmark

Føj os til din adressebog


Du kan opdatere din mailadresse eller afmelde dig listen.

Email Marketing Powered by Mailchimp