Copy
EEN EINDELOOS SUPERMUSEUM

Dear kunstpeople,

Keurig handen gewassen en in je elleboog gesnoten? Wij hebben wat kunsttips bij elkander gesprokkeld om deze druildagen kleur te geven. 

Van Nederland op z’n best/lulligst tot een heerlijke roman vol angstremmers en slaapmedicatie. En van de verstilde menssculpturen tot een achtbaan waar kunstwerken doorheen sjezen. #donttrythisathome 

Laat je het ons weten als je zelf een tip hebt?

Liefs,

Ko & Yuki 

PS: 

  • We zijn enorm vereerd dat we iemand mochten nomineren voor de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs! We waren er snel uit, dat moest Isabelle Andriessen worden. Waarom lees je hieronder.

  • Afgelopen week verscheen de laatste Naakt op een Kleedje van dit seizoen. Kho gaat met Heske ten Cate in gesprek met Wende Sneijders over Marlene Dumas. Deze en de rest van het seizoen kun je terugluisteren op een podcast-app bij jou in de buurt.

  • Kho was zelf ook te gast in een andere podcast: Verwondering. Waar ze een uur praat over haar inspirations en verwonderings.

  • Ko was weer op 'date' met het kunstwerk Still Life van RAAAF in Het Hem. Voor de derde keer al. Hier lees je zijn overdenkingen.

Dagelijks kunsttips? Volg ons op Instagram
TENTOONSTELLING VAN DE MAAND

Volkskrant Beeldende Kunst Prijs in het Stedelijk Museum Schiedam

Foto: Aad Hoogendoorn

Behalve dat het werk van Isabelle Andriessen er prachtig uitziet, zijn we ook helemaal weg van haar ideeën erachter. Haar kunstwerken zijn onderdeel van haar onderzoek wat het levende onderscheidt van het niet-levende. Ze is gefascineerd door bijzondere levensvormen, zoals virussen, parasieten en wij snappen wel waarom. Haar vraag is: kun je leven forceren in dat wat (nog) niet leeft? En: hoe zou leven eruit zien als de planeet als gevolg van natuurrampen en vervuiling onbewoonbaar zou worden?

Ze creëert nieuwe fluïde tussenvormen, balancerend in het schemergebied tussen levend en niet-levend. Ze manipuleert synthetische materialen zodat ze een eigen gedrag en metabolisme (stofwisseling) ontwikkelen. Hierdoor gaan de sculpturen zweten, druipen en kristalliseren, zo veranderen ze door de tijd heen.

Over hoe de kunstwerken zich precies ontwikkelen heeft Andriessen geen controle, ze schept als kunstenaar alleen maar de voorwaarden van haar werk. Ze zorgt ervoor dat de beelden meer zijn dan een object. Morgen zien ze er weer anders uit dan vandaag, ze hebben als het ware een eigen wil. Zo bevinden de sciencefictionachtige kunstwerken zich in nóg een schemergebied, dat tussen sculptuur en performance.

We hebben erg veel zin om die langzame performance te volgen en zo mee te worden gezogen in haar dystopische toekomstbeeld.

Het werk van de andere genomineerden voor de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs is ook erg goed. Dat zijn: Wouter Paijmans, Özgür Kar, Sharelly Emanuelson en Philip Vermeulen. Werk van alle kunstenaars is nu te zien in Schiedam. Het zouden alle vier mooie winnaars zij, maar… wij vinden natuurlijk dat Isabelle moet winnen. Help ons daarbij: bezoekers van de tentoonstelling mogen stemmen voor de publieksprijs. Doe het.

Te zien t/m 22 maart

Dagelijks kunsttips? Volg ons op Instagram
ONZE FAVORIETE TENTOONSTELLINGEN VAN DEZE MAAND

Peter de Krom: Hoek van Holland in Kunsthal, Rotterdam

Te zien t/m 24 mei

Peter de Krom keerde terug naar zijn geboortedorp Hoek van Holland en maakte daar fotoseries van Nederland op z’n best/lulligst (doorhalen wat niet van toepassing is). Een stervende palmboom, naaktlopers in de duinen, een onweerstaanbare scootmobielclub en zonaanbidders op de minst glorieuze plekken. En toch vormen ze een geheel: je ziet Holland.


Oscar Peters: Volta in Electriciteitsfabriek, Den Haag

Te zien t/m 22 maart

 

 

 
Twee giga kunstwerken in één giga fabriekshal. Op de gehele bovenverdieping staat een achtbaan. Gebouwd door Peters zonder bouwtekeningen en dat soort gedoe. Er sjezen andermans kunstwerken doorheen. Een speelse aanklacht tegen de gangbare, witte tentoonstellingsruimtes? Beneden dreunen enorme rode tenten aritmisch tegen de ijzeren fabriekspilaren aan. Wie er doorheen loopt voelt zich nietig. Ook wel eens lekker.

The Absence of Mark Manders in Bonnefantenmuseum, Maastricht

Te zien t/m 24 mei

Eindeloos kunnen we kijken naar de verstilde mens-sculpturen van Mark Manders. Ze zijn van brons, maar het lijkt wel klei. Zeker als de ruimte is afgezet met afdekzeil en er emmers vol klei staan - je krijgt het idee dat de kunstenaar elk moment kan terugkeren om verder te werken. Perfect voor een rondje kunstcontemplatie.
ONDERUITGEZAKT KUNST LEZEN
Ottessa Moshfegh

De hoofdpersoon in Ottessa Moshfeghs My Year of Rest & Relaxation (Mijn Jaar van Rust & Kalmte) gaat een jaar lang slapen. Waarom? Omdat het kan. Maar toch ook wel om dingen te vergeten. Stomme dingen. En waar kun je dat beter doen dan in Amerika? Het land waar het nemen van slaappillen en angstremmers turbomainstream is. Waarom we deze roman opnemen in een nieuwsbrief over beeldende kunst? Omdat het leest als een performance kunstwerk 🖤

Sharing is caring ❤️

Share Share
Tweet Tweet
Share Share
Stuur 'm door Stuur 'm door

Volg ons overal 💪

Copyright © 2020 Kunst kijken met Ko & Kho

Je hebt aangegeven dat je toegang tot het eindeloze supermuseum wilt.

Open de nieuwsbrief in je browser
Uitschrijven (nee niet doen!)

Groetjes en tot volgende maand
👋