Copy

Nieuwsbrief februari/maart 2020

"Wees vastberaden en standvastig, laat je door niets weerhouden of ontmoedigen, want waar je ook gaat, de HEER, je God, staat je bij" (Jozua 1:9)
In deze update...

...vertellen we jullie:
  • Hoe het met ons gaat
  • Update vrouwengroep Sognaayili
  • Update vrouwengroep Mbanaayili 
  • Nieuwe studenten gestart met stage
  • Uitdagingen
  • Culturele weetjes
  • Shoppen voor Heart4Ghana
  • Coronavirus zorgt voor financiele problemen
Hoe het met ons gaat...

Wat gaat de tijd toch snel! Het is al weer twee maanden geleden dat jullie de laatste nieuwsbrief van ons ontvingen. Tijd dus om weer in de pen te kruipen...;-)
De afgelopen periode hebben we mogen bijkomen van een drukke periode van het begeleiden en hosten van studenten. Reuben en ik hebben weer wat quality time met elkaar gehad en dat heeft ons goed gedaan. En nu kunnen we de volgende groep studenten weer verwelkomen :-). Reuben heeft net zijn midterm break achter de rug en vooralsnog gaat het heel goed op school. Omdat hij de beste van zijn klas is, zou ik graag willen dat ze hem verdiepende stof aanbieden, maar helaas ziet het schoolhoofd dat niet zitten. Ik ben nu aan het kijken of er op een andere manier toch uitdaging in het onderwijs kan komen. Zelf loop ik wat tegen frustraties aan. Daarover verderop in deze nieuwsbrief meer....

Deze nieuwsbrief heb ik geschreven voordat het coronavirus zorgde voor wereldwijde problemen. Inmiddels is er veel veranderd in onze situatie. Verderop hierover meer. 

Stichting Heart4Ghana heeft een programma opgezet (Heart4Women) voor de vrouwen  in Noord-Ghana. Met dit programma worden de vrouwen in hun kracht gezet, zodat zijzelf en hun gezinnen betere economische vooruitzichten hebben. 

Sognaayili vrouwengroep 
De afgelopen weken zijn de vrouwen uit deze groep trouw hun lening aan het terugbetalen. Eén van de vrouwen is al helemaal klaar met afbetalen en zal vanaf volgende week een nieuw bedrag krijgen. De manier waarop we deze groep hebben opgezet, blijkt goed te werken en daar ben ik blij mee. Wel lopen we tegen de uitdaging aan dat de vrouwen geen oren hebben voor de boodschap die we met hen willen delen. Dit is jammer. Vooraf hadden we aangegeven dat storytelling onderdeel van het programma is, maar geld blijkt de motiverende factor te zijn. Toch zullen we doorgaan met het verstrekken van de microfinancieringen. Uiteindelijk is ons doel dat zij economisch in hun kracht komen te staan en dat kunnen we op deze manier wel bereiken.  
Mbanaayili vrouwengroep 
Vanaf begin februari hebben we een aantal weken de storytelling niet kunnen doen door verschillende omstandigheden, maar vanaf eind februari hebben we dit weer op kunnen pakken. Ik was in de veronderstelling dat de vrouwen uit hun 'ritme' waren en dus niet naar de bijeenkomst zouden komen. Maar niets was minder waar. De vaste groep vouwen was weer bij elkaar gekomen om samen te bidden en het woord van God te overdenken middels storytelling. Het afsluitende gebed wordt altijd in het Dagbani gedaan zodat de vrouwen verstaan wat er gezegd wordt en mee kunnen bidden. Heel mooi om te zien dat de meeste vrouwen vurig aan het meebidden waren. Bij hen is de motivatie vooralsnog niet geldgedreven. Het doel is om met deze groep een vertrouwensband op te bouwen zodat er een goede basis is voor het starten van een gezamenlijke onderneming. In Ghana is het niet mogelijk om vanaf de start uit de gaan van de beste intenties van de mensen, door hen gedurende een jaar te observeren en beter te leren kennen, krijgen we hopelijk meer inzichten in hun motieven. Teglijkertijd bouwen we aan gezamenlijk vertrouwen en opbouw van hun geloof. 
Inmiddels staan beide vrouwengroepen on hold door genomen maatregelen vanuit de overheid om het coronavirus niet verder te verspreiden. Bijeenkomsten met meer dan 25 mensen wordt afgeraden. Om die reden zullen we alleen nog de tweewekelijkse afbetaling van de vrouwengroep in Sognaayili ophalen, maar zijn we gestopt met storytelling. 
Nieuwe studenten gestart met stages 
Half februri zijn er 3 nieuwe studenten gestart met hun stage in maart zal een 4 studetn aankomen. Twee studenten komen via Water4Ghana werken aan hun afstudeerproject; zij zullen waterpomp installaties repareren en bouwen in het Nanton district. De andere twee studenten zijn 3e jaars studenten Voeding&Dietetiek en zullen in het nutrition Centre van Kings Village aan de slag gaan. Heart4Ghana voorziet in 24/7 begeleiding. Ook organiseren wij wekelijkse inloop met warme maaltijd waarbij studenten hun ervaringen kunnen delen en eventuele problemen kunnen bespreken. Ook is er ruimte voor begeleiding in studie-opdrachten. 
We wensen alle studenten een goede stage toe!
Inmiddels zijn de BE studenten teruggehaald naar België. Zij hebben hun stage tegen hun wil moeten onderbreken. De Belgische hogescholen zijn van mening dat studenten mogelijk vast komen te zitten na afloop van hun stage en hebben hen daarom preventief laten terugkeren. De student uit NL die deze week zou starten, komt het land niet meer in. En ook de andere NL student zal middels repatriëring over enkele dagen terugkeren naar NL.  
Persoonlijke uitdagingen 
Het leven in Ghana is niet altijd even makkelijk. Alhoewel het leven mij hier veel rust en vrijheid geeft, is de omgang met bepaalde culturele dingen niet altijd even makkelijk. Begin maart werd mij de positie van mij als vrouw ineens heel duidelijk. Mijn  buurman wilde graag zand op zijn stuk land storten. Om met een vrachtwagen met zand bij zijn land te komen, moest hij deels door onze tuin heen. Hij had aan mij gevraagd of hij de paaltjes en het gaas, dat onze tuin omheind, weg kon halen zodat het zand gestort kon worden. De vrachtwagen kon ook prima naast ons beider land het zand storten en hij kon dan met een kruiwagen het zand naar zijn eigen land brengen. Ik wilde namelijk niet dat mijn hek weggehaald zou worden ivm het weglopen van onze kippen en de buurgeiten die dan vrij spel zouden krijgen om op ons land te komen en onze gewassen en kippenvoer te eten. De buurman ging akkoord met mijn voorstel, dacht ik. Maar twee dagen later toen ik niet thuis was heeft hij toch het hek verwijderd en het zand gestort. Ik was echt neidig op hem! Dus ben ik verhaal gaan halen. En wat denk je.... hij lacht mij vierkant in mijn gezicht uit. Hij zei dat ik in de toekomst misschien zijn hulp als buur nodig zou hebben, dus moest ik nu ook maar mijn hulp geven. Dus vroeg ik hem of ik hem toestemming had gegeven, daarop had hij geen antwoord, maar hij was wel bereid zaken te doen met de huisbaas. Met andere woorden, hij wilde gewoon geen zaken met een vrouw doen. Van mij werd verwacht dat ik hem gewoon zou gehoorzamen en toestemming had hij helemaal niet van mij nodig.
Ik was echt woest! Heb hem duidelijk gemaakt dat ik hier niet van gediend was en dat ik echt wel begrijp dat dit een cultuur ding is, maar dat het geen reden is voor hem om zomaar zijn gang te gaan, simpelweg omdat ik geen 'husband' heb. Mijn buurman bleef maar lachen en vond dat ik een probleem maakte om niets. 

Dit hele incident heeft mij wel aan het denken gezet. Als dit is hoe Dagomba vrouwen behandeld worden door hun mannelijke buren, broers, vaders en mannen, dan kunnen we de vrouwen simpelweg niet in hun kracht zetten als we de mannen hierin niet meenemen. Women empowerment begint dus eigenlijk bij de Dagomba mannen! De vrouwengroepen die we nu hebben is een begin, maar zal niet bijdragen aan de emancipatie van de vrouw als de cultuur onveranderd blijft en de mannen zich blijven gedragen zoals ze nu doen. 
Wat een eye opener!
Cultuur weetjes...

"Sorry for my left...."

Dit kun je zomaar horen wanneer je boodschappen doet in Tamale. Toen ik dit 17 jaar geleden voor het eerst hoorde, snapte ik niet wat ermee bedoeld werd. Waarom zou iemand zich moeten verontschuldigen voor links? En wat was er dan links? Al snel begreep ik wel dat het ging om de linkerhand. Maar het was mij nog lang onduidelijk waarom iemand zich moest verontschuldigen voor zijn linkerhand. 

Deze neiging heeft zijn wortels in de culturele, religieuze en etnische geschiedenis van Ghana. Het zou ook wel eens kunnen zijn opgepikt van de koloniale overheersers uit het verleden. Echter, tot op de dag van vandaag blijft de linkerhand een taboe. Wanneer je gedwongen wordt iemand iets met de linkerhand te overhandigen. bijvoorbeeld wanneer je eet, moet je de rechterhand in een onmogelijke positie brengen en mompelen 'sorry for my left' wat grammaticaal niet eens correct Engels is, maar wel onderdeel is van de Engelse woordenschat in Ghana. 


In het noorden van Ghana wordt de linkerhand gezien wordt als onrein. Onder moslims is de linkerhand gereserveerd voor lichaamshygiëne en wordt als onrein beschouwd. Daarom moet de rechterhand worden gebruikt om te eten. Handen schudden of iets overhandigen met de linkerhand wordt als een grote belediging beschouwd.

Stel je voor dat je linkshandig bent en dat het meest natuurlijke is om dingen met je linkerhand te doen. In Ghana zal je dan in sociale situaties tegen al je natuurlijke instincten in moeten gaan. Je wordt min of meer gedwongen om je zwakkere hand als de dominante te gaan gebruiken. 

 
Shoppen voor het goede doel!
Heb je het al eens geprobeerd? Iedereen kan GRATIS doneren aan Stichting Heart4Ghana. Hoe gaat dat nu precies in zijn werk?
Doelshop.nl maakt het mogelijk om met je online aankopen bij te dragen aan een goed doel. De aangesloten webshops doneren een bepaald percentage van jouw besteedde bedrag aan onze stichting. Hiervoor hoef je zelf dus niets te doneren. Het enige wat je hoeft te doen is via deze link je web-aankopen doen. Klik op de link, kies je webshop en shoppen maar! Op dezelfde site kun je dan ook zien hoeveel jouw aankopen hebben bijgedragen en hoeveel geld er in zijn totaliteit al is opgehaald voor Stichting Heart4Ghana.
Doen jullie ook mee? Het is een kleine moeite met groot resultaat! Lees meer hierover op heart4ghana.doelshop.nl/info 
Impact van Coronavirus op de NGO
Door alle maatregelen van zowel de overheid in Ghana als in Nederland zijn studenten dus per direct teruggehaald, en zijn de landsgrenzen gesloten voor mensen uit besmette gebieden. Voor ons betekent dit dat we geen studenten meer kunnen begeleiden de komende maanden en dat de 9 studenten die nog op de planning staan, wellicht niet meer gaan komen. Dit is een grote financiële strop voor onze NGO. Daarnaast zijn alle scholen in Ghana gesloten wat betekent dat het fruit4kids program ook geen doorgang kan hebben. Precies deze activiteiten zorgden voor financiële zekerheid van de ngo. 

Graag zouden wij een beroep willen doen op mensen die onze NGO zouden willen ondersteunen middels een (bedrijfs)lening. Zodat we de lopende kosten kunnen blijven betalen en de komende periode kunnen overbruggen. Daarnaast hopen en bidden we dat de studenten die in september op de planning staan allemaal kunnen gaan komen. 
Alvast heel hartelijk bedankt voor jullie steun!

ANBI Status!

Stichting Heart4Ghana heeft vanaf januari jl. de ANBI status toegewezen gekregen. Dit betekent dat alle donaties die gedaan zijn in dit jaar (2019) aangegeven mogen worden als gift bij de belastingaangifte 2019. We zijn blij met deze mogelijkheid! 

The village experience

Zou jij je graag het echte Ghanese leven willen mee (be)leven? Dat kan met the village experience. Je gaat dan enige tijd wonen in een dorp en (be)leeft het leven mee zoals de mensen daar leven. De bedoeling is dat je er komt leren hoe je dichter bij de natuur kunt leven en kunt leren rustiger te leven. Tegelijkertijd kun jij je talenten inzetten in de lokale community. Meer info hierover kun je lezen op onze website of neem contact met ons op. 

Brochure Vrijwilligerswerk

Stagiaires gezocht!

Voor het voedingscentrum in Kings Village zijn wij op zoek naar twee stagiaires. Vanaf sepember 2020 komen deze plaatsen vrij. Je komt te werken in een voedingscentrum gekoppeld aan een health centre.
Studeer jij Voeding & Dietetiek of Verpleegkunde, dan kun je reageren op deze vacature. 

Brochure Stagelopen

Vacatures bestuursleden

Nog altijd zijn we op zoek naar nieuwe bestuursleden voor ons stichtingsbestuur in Nederland. Vind je het leuk om je bezig te houden met het werven en selecteren van stagiaires en vrijwilligers en zo af en toe een bezoekje te brengen aan een hogeschool of universiteit om stageplaatsen te promoten? Kom dan ons bestuur versterken. Neem contact met ons op voor meer info.

Donatie of Gift

Bent u enthousiast geworden over Stichting Heart4Ghana en zou u graag een donatie willen geven aan een van onze projecten? Of wilt u graag een algemene gift geven? 
Dat kan op rekeningnummer: NL 43 TRIO 0379 2563 63 o.v.v. Gift algemeen of Gift Heart4Women
Of klik op onderstaande link. 
Donatie/Gift
Gebedspunten
  • Danken voor alle goede samenwerkingspartners in Ghana en lokale kerkgemeenschappen;
  • Danken voor alle mensen die trouw met ons meeleven en meebidden;
  • Danken voor de nieuwe aanmeldingen van studenten voor het komende academische jaar;
  • Bidden voor nieuwe manieren om de vrouwenemancipatie bij de bron aan te kunnen pakken;
  • Bidden voor een financiële oplossing / lening die ons kan helpen de lopende kosten van de NGO te dekken zodat we ons missionaire werk hier voort kunnen zetten.
Contactgegevens

Heart4Ghana, P.O. Box. TL 1002, Tamale (NR), Ghana, West-Africa
tel. 00233 (0)55 8017178
WhatsApp 0031 (0)6 31247375
renalda@heart4ghana.com
www.heart4ghana.com
Copyright © 2020 Heart4Ghana, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp