Copy

Abildgaardkredsen nyhedsbrev nr. 10 2020

Den forgangne uge rummede beskyldninger mod dyrlæger - herunder SEGES - for manglende overholdelse af anmeldepligten for smitsomme sygdomme, som er endt i en politianmeldelse. Hvordan kunne det gå så galt...?
Det er igen sandsynligvis" PRRS bekendtgørelsen", der volder fortolkningsproblemer. Vi har en minister med 30 års erfaring fra kulturpolitik, og et embedsværk, som er fagligt tyndt - en giftig cocktail, hvor rygmarvs reaktionen er øget kontroltryk.
PRRS er en anmeldepligtig virussygdom, og russere og kinesere vil ikke acceptere kød fra besætninger, hvor virus er isoleret - ,men antistoffer - se det er en anden sag...Et forkert kryds på en laboratorieindsendelses seddel kan således afstedkomme stor ståhej.
 
I SPF systemet har man jo historisk lagt vægt på at teste for antistoffer - og i den akutte fase er disse endnu ikke dannet - eller (forudsat sygdommen er smitsom) ikke udbredt nok til at blive fanget i en stikprøve. I en sådan situation er den fornuftige regel - at indføre et salgsstop - for at hindre smittespredning - og genteste 14-30 dage senere, hvor infektionen, hvis den var til stede, ville være langt mere prævalent og til at finde.
 
Hvor vidt det er en prøve indsendt for viruspåvisning fremfor antistof, er ren spekulation, men et kvalificeret bud. Emnet er tidligere diskuteret i en tråd i Abildgaardkredsens facebookgruppe.
 
Det kom iøvrigt bag på Fødevarestyrelsen, at danske dyrlæger ikke brugte virus undersøgelser i forbindelse med udbruddet med "Hatting rekombinanten" (Hvor 2 modificeret levnede PRRS vacciner reverterede i en samlet ny rekombinant, der var særdeles virulent). Det er udbredt praksis - af hensyn til at undgå særslagtning og offentligt tilsyn - men er det også en tilsidesættelse af anmeldepligten ? -  i praksis gør det ingen forskel, da besætningernes sundheds status kan fastlægges p.g.a antistoffer.
Læs mere om den spegede sag i Ingeniøren, Landbrugsavisen, Agriwatch og Effektivt landbrug.

 
Abildgaardkredsen - baggrund
Faglig Baggrund

Infektioner, zoonoser

Følg den aktuelle status på COVID-19 hos Statens serum Institut her.

Coronavirus-  er  der tale om et udslip fra Kinesisk laboratorium ? Læs om teorien i et debat indlæg i New York Post her.

I mangel af en effektiv vaccine mod COVID-19 (Coronavirus) rettes blikket mod antivirale stoffer. Remdesivir, som anvendes ved andre virus infektioner, kunne være en mulighed. Læs mere her.

Coronavirus udbruddet i Kina forventes at påvirke markedet for foder, så forventningerne til kinesisk import af foderstoffer stagnerer. Læs mere her.
 

Antibiotika, non-antibiotika, vacciner, resistens

De seneste 50 års landvindinger og godkendte 90 antivirale lægemidler fordelt på 13 grupper gennemgås her. 9 humane sygdomme kan behandles.
Human virus Yr of discovery/isolation Animal reservoir(s) Transmission route Mean incubation period (range) Mean viral particle diam (nm) (range) Genome type,c length (kb) Protein target(s) of approved drug(s)
HIV 1983 Chimpanzee, gorilla, sooty mangabey Blood borne 8–11 yr ∼145 (95–166) Linear (+)ssRNA, ∼9.8 Protease, RT, integrase, GP41, CCR5
HCV 1989 Unclear Blood borne ∼7 wk (4–20 wk) ∼68 (45–86) Linear (+)ssRNA, ∼9.6 NS3/4 protease, NS5A, NS5B polymerase
Human influenza virus 1933 Birds, pigs, horses Respiratory ∼2 days (1–4 days) ∼120 (84–170) Linear (−)ssRNA, ∼13.6 Matrix protein 2, neuraminidase, RNA polymerase
RSV 1957 No animal reservoir Respiratory ∼5 days (3–8 days) 100–1,000 Linear (−)ssRNA, ∼15 RNA polymerase, glycoproteins
HBV 1963 Unclear (bats?) Blood borne 90 days (60–150 days) 42–46 Circular dsDNA, ∼3.3 DNA polymerase
HCMV 1956 No animal reservoir Blood borne 3–12 wk 150–200 Linear dsDNA, ∼230 DNA polymerase
HSV Before 1900 No animal reservoir Sexual or skin contact ∼4 days (2–12 days) ∼225 (209–239) Linear dsDNA, 152–155 DNA polymerase, envelope proteins
VZV 1953 No animal reservoir Respiratory 10–21 days 150–200 Linear dsDNA, ∼125 DNA polymerase, envelope proteins
HPV 1965 No animal reservoira Skin-to-skin contact ∼2.9 mo (0.5–8 mo) 65–120 Circular dsDNA, ∼8 b



Afrikansk Svinepest

Net mediet Pig Progress melder om, at Chinese Harbin Institute har lovende resultater med en levende modificeret vaccine mod Afrikansk Svinepest. Læs mere her. Husk at læse linket fra forrige nyhedsbrev om faldgruberne ved levende vacciner mod ASF.

Spørgsmålet om ulve kan sprede afrikansk svinepest har fået ny aktualitet efter af den tyske dyrlæge Dr. J. Schierig har sendt et bekymrende brev til den tyske minister for fødevarer og landbrug - Læs mere i maskinbladet her.
 

Dyrevelfærd

Et Slovensk studie har set på patteadfærd og mælkeoptagelse hos pattegrise i treditionelle farestier hhv gruppeopstaldede stier med mulighed for multisuckling. 31% af grisene dier ved andenso end deres moder, og tilvæksten påvirkes ikke negativt. forsøget havde dog øget dødelighed i den perinatale periode. Læs mere her.

Et studie fra Aarhus universitet Foulum viser, at goldkøer udviser tegn på sult trods adgang til ad libitum goldko ration. Læs mere her.

Laser teknik kan på dag kønsbestemme kyllinger in ovo. Teknikken kunne reducere 6-7 millioner aflivninger af dag gamle hanekyllinger fra æglæggere - læs mere her.
 

Undervisning og forskning

Mikrobiom studier i mus viser, at mikrobiomet har stor indflydelse på sammensætningen af kroppens signalstoffer og metabolitter ikke blot i tarmen - men og så i andre organer som hjerne og livmoder. Læs mere her.
 

Diverse

Den international slagterikoncern Cargill investerer i plantebasret protein basteret på ærter, og følger dermed i sporet på Tyson foods og smithfield. Læs mere her.
 

Miljø

Glem angsten for pesticider i fødevarer. Som miljøtoksikolog forsker Nina Cedergreen i stoffers virkning og farlighed. Hun peger på samfundets irrationelle omgang med kemikalier. Nina Cedergreen efterlyser mere viden og færre følelser i vores omgang med kemikalier i podcasten fra Carlsbergfondet:  24 spørgsmål til professoren. Hør den her.
 

Husk de tidligere nyhedsbreve finder du på hjemmesiden her
 

Har du en bekendt, som gerne vil læse nyhedsbrevet, så videresend det til vedkommendes e-mail adresse. Modtageren trykker herefter på abonnér, og kan tilmelde sig - enkelt og i overensstemmelse med person dataforordningen.
Husk at de listede emner kan diskuteres på Abildgaardkredsens lukkede facebook side. Vi opfordrer samtidigt interesserede til at debattere emnerne på f.eks Twitter.

Har du spørgsmål, gode idéer eller indlæg så kontakt os

Kontakt
Abildgaardkredsens nyhedsbrev er uden ideologisk ståsted, men bringer debatindlæg, analyser og kommentarer. Indlæggene er ikke nødvendigvis Abildgaardkredsens holdning, men alene udtryk for skribentens egne meninger.
Abonner på nyhedsbrevet
Copyright © 2018 Abildgaardkredsen, All rights reserved.


Vores mailadresse er:
mail@abildgaardkredsen.dk

Ønsker du at ændre dine indstillinger?
Du kan ændre dine indstillinger eller afmelde nyhedsbrevet.

 






This email was sent to <<Email Adresse>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Abilgaardkredsen · Hallundbækvej · Ejstrupholm 7361 · Denmark

Email Marketing Powered by Mailchimp