Copy

Nieuwsbrief 3

Imagine - Om Vrede
view this email in a browser version
                      Van de redactie

In deze nieuwsbrief aandacht voor een concert van het kamerkoor op 15 maart aanstaande, muziek die het hart raakt en ervaringen van de familie van één van de koorleden.

Wilt u de vorige nieuwsbrieven lezen? Dat kan via onze website. 

U kunt vanaf 1 maart via onze website  kaarten reserveren voor ons Imagine concert in Haarlem op 24 mei. Kaarten kunnen worden gereserveerd tot circa 19 mei. 

We eindigen de nieuwsbrief met een foto van het herdenkings-monument van Daan Roosegaarde waarbij elke steen een in de oorlog weggevoerde Joodse medeburger representeert. De foto is genomen in de Kloostertuin van het stadhuis van Haarlem. 

Ben Kruijsen en Elsa Pruis, 28 februari 2020
Abonneer op onze nieuwsbrief
Passieconcert op 15 maart aanstaande
Ben Kruijsen


Nog voor alles over de Ieperreis bekend werd, stond al vast, dat Les Moucherons dit voorjaar wederom de Via Crucis zou gaan uitvoeren. Een werk dat onlangs een extra actuele lading heeft gekregen, door het overlijden van Reinbert de Leeuw.
Liszt schreef dit bijzondere werk koor, bariton-solist en orgel. De Leeuw (foto) was gegrepen door dit werk dat symbool staat voor de verstilde en religieuze fase in het leven van de componist. Op de link hieronder laat de dirigent u horen wat hem zo boeit in dit werk. 
 
Les Moucherons zingt de koorversie in de Remonstrantse Kerk en dit is gratis toegankelijk. 
Meer info.
Via Crucis en Reinbert de Leeuw
Muziek raakt het hart, ook in oorlogstijd
Anne Haaijman


We staan dit jaar uitgebreid stil bij 75 jaar vrede. Wij, die geen oorlog meer kennen en mogelijk daarom ook wel te zorgeloos vrede als ‘normaal’ beschouwen. Wij, die ons het leed van oorlogsvluchtelingen maar moeilijk kunnen voorstellen en aantrekken. Oorlog. Iets heel engs en onbestuurbaars dat ineens opduikt in mensenlevens. Ik kan me voorstellen dat je het uitbreken ervan eerst niet wilt geloven. In de indrukwekkende muziek  die we uitvoeren hoor je de angst, het niet begrijpen, het verdriet en het verlangen naar vrede terug. Oorlog komt zo dichterbij, wordt voor ons invoelbaarder. Muziek raakt het hart. Soms bracht het in de volstrekte waanzin van een oorlog  ook wat menselijkheid terug. De kerstliederen in de loopgraven in 1914 bracht Duitse en Engelse jonge jongens ertoe samen kerstfeest te vieren. Voor velen hun laatste.
Muziek raakt het hart. In de concentratiekampen redde dat soms mensenlevens, maar wel op een heel wrange manier. In Auschwitz moest de joodse celliste Anita Lassker Wallfisch (foto) vele malen het door Jozef Mengele zeer geliefde Traumerei van Schumann voor hem spelen. Zo ontkwam zij aan de gaskamers en met haar meer joodse musici. Ze waren nodig om met muziek het hart te beroeren van “hochzivilisierte” naziofficieren.
Zing mee: De Nieuwe Wereld

Tijdens de Tweede Wereldoorlog in een vrouwenkamp op Sumatra zochten gevangenen een manier om alle ellende het hoofd te bieden. Ze herinnerden zich klassieke orkestmuziek en besloten die te gaan zingen zonder woorden. Het zogeheten stemmenorkest zong onder andere het Largo uit Dvorák's Symphonie "Uit de Nieuwe Wereld". Muziek als troost, ja zelfs als verzet. De bladmuziek is gratis te downloaden. Meer info. Zing je ook mee?

Mijn familie in oorlogstijd
Nanda Klaassen

Tijdens het instuderen van de muziek voor het voorjaarsconcert denk ik terug aan wat de Tweede Wereldoorlog voor hele generaties heeft betekend. Ik denk terug aan mijn vader die verhalen vertelde over hoe hij als 20-jarige was gevlucht, vanwege de ‘arbeidseinsatz’ – hij vertikte het om te werken voor de Duitsers (hij noemde het net even anders…..). Wat was ik trots als hij vertelde over hoe hij voor 3 jaar naar Friesland vertrok en daar onderdook.. Zo dapper.
Pas veel later drong tot me door hoe het moet zijn geweest, drie jaar lang, zonder enig contact met thuis, met altijd de angst voor ontdekking. Zijn ouders in angst en onzekerheid. De verhalen zijn me altijd bijgebleven.
Ik denk terug aan mijn moeder, die met haar 6 broers en zussen illegale krantjes, onder hun jassen verstopt, rondbracht, de broers verkleed als vrouwen. Meerdere malen moesten zij bij een razzia de daken op vluchten, om aan de Duitsers te ontkomen. Hoe moet het zijn geweest, zo leven in angst!
 
Wat doen mensen elkaar aan als het gaat om macht?
 
“Imagine all the people living life in peace….” John Lennon heeft het nooit mee mogen maken. Zouden wij dat ooit ervaren? Of is dat een illusie??

Levenslicht, het herdenkingsmonument van Daan Roosegaarde in Haarlem.
view this email in your browser
Copyright © 2020 Kamerkoor Les Moucherons, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp