Copy
Vakmailing - NLT
Beste <<Voornaam>>,

Heb je je al ingeschreven voor de Bètapartnersconferentie op de UvA op donderdag 12 maart?
Samen met mijn collega, Christina de Jong, geven we een workshop waarin we graag willen discussiëren hoe we het vak NLT bèta-breder in de school kunnen neerzetten. We vinden het vooral belangrijk dat het vakoverstijgende aspect duidelijk zichtbaar wordt, voor docenten én voor leerlingen. Hoe kunnen we dat aanpakken?  Verder wil ik je graag wijzen op de workshop over Digitale Geletterdheid, ook bij NLT hebben we inmiddels een schakelmodule op dit terrein, dus dit onderwerp is zeker relevant. 

Er zijn ook een aantal inspirerende vakoverstijgende bijeenkomsten gepland dit voorjaar. Graag nodig ik je uit om het aanbod te bekijken, en als je belangstelling hebt dan heet ik je van harte welkom bij deze bijeenkomsten. 

Met vriendelijke groet,

Eveline Wijbenga
Vaksteunpuntcoördinator NLT

Vakinhoudelijke activiteiten

Donderdag 9 april
De Chemie in West-Afrikaanse textiel

Al ruim 140 jaar produceert een oer Nederlands bedrijf textiel gebaseerd op het Indonesische batik en bedoeld voor de West-Afrikaanse markt. Hoe is dat zo gekomen en welke chemie kom je allemaal tegen tijdens het productieproces? Een lezing met aansluitend de mogelijkheid om zelf vervingen uit te voeren geven een beeld van de totstandkoming van deze West-Afrikaanse textiel.

Vakoverstijgende activiteiten

Donderdag 12 maart
Bètapartnersconferentie 2020

Samen met mijn collega, Christina de Jong, geven we een workshop waarin we graag willen discussiëren hoe we het vak NLT bèta-breder in de school kunnen neerzetten. We vinden het vooral belangrijk dat het vakoverstijgende aspect duidelijk zichtbaar wordt, voor docenten én voor leerlingen. 

Vrijdag 13 maart en dinsdag  9 juni
Cursusmiddagen Coach: (Video-)meten en verdieping

Zelf handig worden met Coach en hoe organiseer je dit in onderwijs: In deze los te boeken middagen over videometen (13 maart) en meten (9 juni) lopen we de ins en outs van het werken met Coach door. Je kunt je eigen wensen inbrengen.

Dinsdag 17 maart
Kankeronderzoek in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis 

Lezing en rondleiding voor docenten én leerlingen langs apparatuur in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis over stand van de techniek in DNA-onderzoek. Het AVL is één van de topcentra waar een significante bijdrage aan onderzoek wordt gegeven o.a. door de combinatie met kankerzorg.

Dinsdag 24 maart 
Circulaire chemie, naar afvalvrije chemische industrie

Binnen het actuele thema Duurzaamheid bespreken we een aantal ontwikkelingen in de circulaire chemie en hoe je deze als context kunt gebruiken in je lessen. ”Afval als grondstof” zal veel leerlingen aanspreken en ook gaan we in op het moeilijkere onderwerp van het circulair maken van processen door chemische kinetiek en thermodynamica.

Donderdag 9 april
Toepassen spreadsheets in je vak

Spreadsheets worden bij meerdere vakken gebruikt, maar we stemmen meestal niet onderling af wie wat aanleert. Je gaat met uiteenlopende voorbeelden aan de slag voor grafieken, verwerken van meetresultaten, simulaties, algoritmen, en we bespreken hoe we dit in onderwijs willen verwerken. Ook jouw vragen en suggesties komen aan bod.

Dinsdag 14 april, woensdag 13 mei en dinsdag 2 juni
OnderwijsArena: Vakoverstijgende sessies didactiek 

Scholen verzorgen zelf nascholing voor collega’s van hun eigen en andere scholen: Zelfwerkzaamheid begeleiden (14 april), Motivatie (13 mei) en Formatief handelen (2 juni). Goede en betaalbare trainingen door docenten uit de praktijk in je eigen buurt. 

Maandag 25 mei 2020
Relevant projectonderwijs samen met Jane Goodall / Globe / Erasmus+ 

Verkennen mogelijkheden om in je onderwijs de grote vraagstukken van onze tijd (bijv klimaat en duurzaamheid) op te nemen en daarbij financiële en praktische ondersteuning te krijgen. Ook leerlingen welkom.

Woensdag 27 mei
Excursie Marker Wadden

Super tocht voor docenten met (max 2) leerlingen: zeilen vanuit Enkhuizen met vogelexcursie naar dit natuurgebied. Gratis, wel zelf lunch meenemen

Activiteiten voor je leerlingen

Maandag 9 maart
Masterclass Meten en Rekenen aan Beweging

In deze Masterclass onderzoek je welke factoren een rol spelen bij het ontstaan van coördinatiepatronen tussen personen. Je gaat ook onderzoek doen naar het beïnvloeden van ritmische bewegingen.

Woensdag 11 maart
Masterclass Het Bijzondere Brein

Tijdens deze masterclass ga je je verdiepen in een aantal vormen van hersenonderzoek. Je krijgt de kans om in echte hersenen te kijken naar de verschillende functionele gebieden.

Vrijdag 20 maart
Masterclass Chaos en Dynamica

Veel dynamische systemen vertonen chaos, en daardoor zijn voorspellingen maken lastig. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het weer. Leerlingen gaan zelf op een wiskundige manier hiermee puzzelen! De masterclass sluit aan bij de opleiding Wiskunde.

Maandag 6 april
Masterclass Dynamic Earth 

Na een inleiding over aardbevingen en plaattektoniek, gaan leerlingen  zelf aan de slag in het lab door met zand te experimenteren om beter te begrijpen wat er gebeurt als platen langs, tegen of uit elkaar bewegen. Deze masterclass sluit aan bij de opleiding Aardwetenschappen.

Maandag 20 en dinsdag 21 april 
Hannover Messe Challenge lln & doc (2dgn)

Kom met je leerlingen naar eerst een dag met interessante gevarieerde workshops, en de volgende dag samen naar de Hannover Messe. De tussenliggende avond wordt leuk en gezellig voor docenten en leerlingen onderling.

Maandag 11 mei
Masterclass Duurzame Innovaties

In deze masterclass worden nieuwe en duurzamere toepassingen van een hoog technologisch product onderzocht. Deze masterclass sluit aan bij de opleiding Science, Business and Innovation.

Donderdag 14 mei
Masterclass Milieu en Maatschappij

In deze masterclass komen de uitdagingen en oplossingen rondom de Energiecrisis aan bod. Docenten en studenten van de aansluitende bacheloropleiding Future Planet Studies zullen de colleges verzorgen.

Facebook Facebook
Instagram Instagram
LinkedIn LinkedIn
Twitter Twitter
Website Website
U ontvangt deze mail omdat u zich heeft ingeschreven voor de nieuwsbrief en/of een activiteit van Bètapartners, of omdat u zelf een project heeft aangemeld.

Onze gegevens:
Bètapartners
De Boelelaan 1085
1081 HV Amsterdam

Heb je nieuws dat je wil delen met ons netwerk? Stuur dan een mail naar bureau@betapartners.nl

E-mailinstellingen aanpassen:
1. Ik wil mijn mail voorkeuren wijzigen
2. Ik wil geen nieuwsbrief en vakspecifieke mailing van Bètapartners ontvangen 
3. Aanmelden voor de nieuwsbrief van Bètapartners kan via dit formulier

 






This email was sent to <<E-mail>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Bètapartners · De Boelelaan 1111 · Amsterdam, 1081 HV · Netherlands