Copy
View this email in your browser
Last call workshops VOGIN-IP lezing 19 maart 2020

Wat hebben Joyce van Aalten, Hugo Benne, Jeroen Bosman, Bianca Kramer, Guus van den Brekel, Robin Ottjes, Nees Jan van Eck, Marco van Gennip, Frank Huysmans, Alexander Pleijter, Ewoud Sanders, Eric Sieverts en Egon Willighagen te zoeken in de OBA op 19 maart? Wat brengt deze professionals bij elkaar? Ze vullen het praktische gedeelte van de VOGIN IP lezing 2020 met een reeks workshops over zoeken en vinden met onderwerpen als: 
  • Hoe maak je pakkende infographics;
  • Hoe werkt dat met Linked open data;
  • Hoe vind je de 6 P’s, posters, presentaties, preprints, proposals, profielen en projecten;
  • Hoe kom je aan full tekst;
  • Hoe maak je bibliometrische visualisaties;
  • Hoe sorteren zoekmachines nieuwsdocumenten op relevantie,
  • Hoe analyseer je data met open source;
  • Hoe wordt je een factchecker;
  • Hoe zoek je nog slimmer met Delpher;
  • Hoe maak je Knowledge Graphs en .... wat zijn het eigenlijk;
  • Hoe vindt je relevante literatuur met Wikicite en Scholia.
Hoe zullen we ze aanbevelen? Relevant, uitdagend, praktisch & leerzaam, en soms geavanceerd? Wij zouden ze allemaal wel willen volgen. Al deze workshops volgen is menselijkerwijs niet mogelijk. Maar wie op tijd is, heeft nog een goede kans om er aan een of twee te kunnen meedoen. De inschrijvingen voor de workshops lopen altijd heel wisselend, een aantal is nu al volgeboekt en een paar al bijna, maar er is nog genoeg keus over. Via deze link kom je bij de elf workshops die dit jaar klaar staan. Een paar lichten we er in deze nieuwsbrief uit. Niet alleen omdat ze nieuw zijn, maar vooral omdat ze ons inziens extra aandacht verdienen.
Raw data now! Deze kreet is van Tim Berners Lee, een van de vaders van het internet, en hij verwijst naar de workshop over Linked open data van Hugo Benne. Hugo is een allround informatie- en mediaprofessional, al ruim 25 jaar actief in uiteenlopende functies in onderwijs, (semi-) overheid en bedrijfsleven. Sinds 2015 werkt hij als docent voor Business & Data Management en de Minor Applied Data Science bij de Haagse Hogeschool. Ook is hij zelfstandig ondernemer en verzorgt  trainingen en adviesdiensten binnen het informatie- en mediavakgebied. Als je na deze workshop meer over linked data weet, kun je dus aan de uitroep van Berners Lee gehoor geven (zie ook de blogpost op onze site).

Niet iedereen zoekt op dezelfde manier. Hoe bepalend is de zoekvraag die gesteld wordt. Is het een lange of korte zoekvraag? Worden er algemene of precieze zoektermen gebruikt? En hoe verwerkt een zoekmachine achter de schermen deze informatie? Daarom als eerste de workshop van Marco van Gennip “Hoe zoekmachines nieuwsdocumenten op relevantie sorteren”. Hij heeft meer dan 20 jaar ervaring in de informatievergaringsector en is op dit moment werkzaam bij LexisNexis. De workshop gaat over online zoeken en vinden van informatie, waar iedere onderzoeker zich dagelijks mee bezig houdt. Marco geeft een introductie op de algoritmen die nieuws zoekresultaten automatisch op relevantie sorteren.  

De andere onderwerpen op onze lijst zijn niet minder spannend:

Zoeken naar PPPP: met dat acroniem omschrijven Jeroen Bosman en Bianca Kramer de materiaaltypen posters, presentaties, preprints en proposals. Die zijn van toenemend belang om op de hoogte te blijven van wat zich aan de “research frontier” afspeelt. En Jeroen heeft er sinds de eerste aankondiging nog 2 P’s aan toegevoegd: profielen en projecten. Met Google zijn die nieuwe ontwikkelingen in de wetenschap niet zo makkelijk te vinden. Daarom wordt in deze workshop gekeken of er zoektools zijn waarmee dat beter kan, en worden die uitgeprobeerd (zie ook deze blogpost op onze site).

Het wordt zeker niet alleen “knoppen drukken” in de workshop Data Analyse. In zijn praktische workshop laat Frank Huysmans je kennismaken met statistische analyse tools die hij ook met zijn studenten bij de UvA gebruikt. Dat zijn de open source pakketten JASP en R. Je krijgt te horen wat je echt moet weten voordat je met statistische analyses begint. Zo krijg je, zoals Frank schrijft, “al doende te maken met de grootste valkuilen voor de beginnende data-analist”.

En dan zijn er nog de netwerken van publicaties die via citaties, auteurs en onderwerpen met elkaar verbonden zijn. Er zijn zelfs twee workshops waarin je ervaring kunt opdoen met het in beeld brengen van die netwerken – en hoe je zo publicaties kunt vinden. Nees Jan van Eck heeft een in de wetenschap intussen populaire online applicatie ontwikkeld, waarmee je dit soort netwerken kunt analyseren en op diverse manieren kunt visualiseren. Zie ook deze blogpost op onze site.

Egon Willighagen gebruikt Wikidata projecten om iets soortgelijks te kunnen doen. Enerzijds is dat WikiCite, om überhaupt gegevens over publicaties en hun citatielinks publiekelijk in Wikidata beschikbaar te krijgen en anderzijds is dat de toepassing Scholia waarmee je statistische verbanden en netwerken kunt visualiseren, zie ook de blogpost op onze site. Bij allebei die workshops ga je daar natuurlijk zelf praktisch mee aan de slag.

Bij de hier genoemde workshops zijn in elk geval nog wat plaatsen vrij, maar kijk ook nog even in het programma om te zien waar dat nog meer het geval is. Het zou zonde zijn zo’n leuke workshop te missen.

Aanmelden
In onze vorige berichten vroegen we al om niet te lang te wachten met aanmelden voor de VOGIN-IP-lezing 2020. Niet alleen de workshops lopen vol, maar zelfs voor de dag als geheel is nog maar een beperkt aantal plaatsen.
De VOGIN-IP-lezing is een gezamenlijk initiatief van Stichting VOGIN en vakblad IP. Volg de nieuwtjes over #voginip op onze site en op Twitter @VoginAcademie.
Copyright © 2020 VOGINIP Lezing-Stichting Vogin, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp