Copy
Mei 2020
Door het coronavirus hebben we onze plannen voor dit voorjaar drastisch moeten wijzigen. We missen de fysieke bijeenkomsten waarbij we zo gemakkelijk contact kunnen leggen met elkaar, maar de online sessies blijken ook weer onverwachte mogelijkheden te bieden. Zo hoef je geen rekening te houden met reistijden, waardoor een deel van de docenten gemakkelijker gebruik kan maken van ons aanbod en docenten van verschillende scholen meer kunnen samenwerken. 

Het lijkt erop dat we nog lang geen grote bijeenkomsten kunnen organiseren en we houden daarmee rekening met de plannen voor komend schooljaar: vooral kortere online sessies, hopelijk ook kleinere fysieke bijeenkomsten met de benodigde voorzorgsmaatregelen, online beschikbaar maken van materiaal en informatie, en samenwerken en uitwisselen binnen ons netwerk. Science labs en leskisten kun je nog steeds boeken; de masterclasses voor leerlingen gaan we ook aanpassen aan de nieuwe omstandigheden. Houd onze website, nieuwsbrieven en social media kanalen in de gaten, want daarmee houden we jullie op de hoogte!

En voor de periode tot de zomervakantie willen we graag het volgende uitlichten:
• Enkele bijeenkomsten zijn omgezet naar online sessies. Bekijk ze hieronder.
• De bètacoördinatoren van de scholen in ons netwerk hebben hun ervaringen, tips en verwachtingen voor afstandsonderwijs gedeeld. 
• We hebben scheikundedocenten Harry Mons, Herbert van de VoortPaul Delcour en August Roelofsen geïnterviewd over hun aanpak en ervaringen met afstandsonderwijs.
• Op onze afstandsonderwijs webpagina’s vind je tips, materialen en suggesties voor afstandsonderwijs.
• Voor leerlingen is er een digitaal profielwerkstukplatform ingericht met veel informatie en online ondersteuning.
• Voor de RV-toetsen willen we jullie helpen bij het uitwisselen van toetsvragen. Wil jij toetsvragen uitwisselen, laat dan hier je gegevens achter.
Activiteiten voor docenten en TOA's
Vakoverstijgend
2 juni: Online themasessie OnderwijsArena 'Formatief handelen' Scholen verzorgen zelf nascholing voor collega’s van hun eigen en andere scholen.
4 & 11 juni: Online sessies 'Toepassen van spreadsheets in je vak' - In twee sessies gaan we in op toepassingen van spreadsheets voor diverse schoolvakken (bèta, economie/M&O, wiskunde). Met spreadsheets maak je lessen interessanter en je leerlingen Digitaal Geletterd. Je gaat werken aan je eigen vaardigheden en we bespreken de werkvormen voor in je eigen lessen.
Biologie 
Onze VSP-coördinator Nick Vermeulen gaat aan de slag met materiaal waarmee leerlingen deels zelfstandig door de lesstof kunnen gaan (zowel online als op papier). Het materiaal wordt toegankelijk via een website. Help mee met brainstormen en/of reviewen: vul deze interessepeiling graag even in.
Aankondiging volgend schooljaar:
Vanaf oktober: Seminarreeks 'Nieuwe ontwikkelingen in kankeronderzoek' (in samenwerking met U-Talent en het UMC Utrecht). Vier lezingen van vooraanstaande wetenschappers, met na elke lezing een vertaalslag naar de klas.
Informatica & Digitale Geletterdheid
Online cursussen over keuzethema’s De landelijke steunpunten informatica organiseren in mei en juni online nascholingscursussen bij het nieuw ontwikkelde lesmateriaal voor de keuzethema’s Algoritmiek, Functioneel Programmeren, Physical Computing, Netwerken (Internet of Things) en User experience.
4 & 11 juni: Online sessies 'Toepassen van spreadsheets in je vak' Maak je lessen interessanter, en je leerlingen Digitaal Geletterd, door het gebruik van spreadsheets in je vak. 
Aankondiging volgend schooljaar:
De spreadsheet sessies dienen als opmaat voor een doorlopende online-spreadsheet-cursus voor leerlingen die volgend schooljaar verschijnt. Deze cursus richt zich op de basisprincipes die voor alle producten toepasbaar zijn (Excel, Google spreadsheets, Apple Numbers, enzovoorts). 
Natuurkunde
Naast de Vaksteunpunt Natuurkunde Facebookgroep, hebben we sinds kort ook een LinkedIn Vaksteunpunt Natuurkunde groep, om informatie te delen en gerichte oproepen/vragen te plaatsen. Sluit je aan!
Aankondiging volgend schooljaar:
Volgend schooljaar starten we met maandelijkse bijeenkomsten van het natuurkunde vaksteunpunt om elkaar wat frequenter te spreken en zien. Heb jij ideeën of interessante onderwerpen die onze VSP-coördinator op moet pakken? Of wil je zelf iets delen met het netwerk? Neem dan contact op met Koen Peters!

We starten op maandag 5 oktober met een workshop van Wouter Spaan: "Heen-en-weer-denken bij practica". Hij neemt ons mee in zijn onderzoek naar practica met duidelijke voorbeelden om de leerlingen van doen naar denken te krijgen en weer terug van denken naar doen. 
NLT 
Nu de centrale examens niet doorgaan, zijn scholen druk bezig met resultaatverbeteringstoetsen. Wat betekenen die voor NLT?
Aankondigingen volgend schooljaar:

• Heb je ervaring met de NLT-modules 'Klimaatverandering', 'Nul energiehuis' of 'Deltatechnologie' en zou je mee willen denken of schrijven om één van deze modules te verbeteren? Neem dan contact op met onze VSP-coördinator Eveline Wijbenga
• De vakbijeenkomst 'Chemie in West-Afrikaanse textiel' is vanwege corona uitgesteld naar het volgende schooljaar.
• De vakbijeenkomst 'Van Gogh ontrafelt' wordt wegens succes herhaald, en zal waarschijnlijk in januari aangeboden worden.
 
Scheikunde
Webcollege voor leerlingen en docenten: "Lusten Vampiers blauw bloed?" UvA-hoogleraar Bas de Bruin neemt je mee in de chemie van bloed en de legende van vampiers. 
Scheikunde-drive met lesmateriaal Heb je lesmateriaal dat je met je collega’s wilt delen? Mail het naar betapartners@vu.nl. De drive wordt nog steeds aangevuld, dus neem er eens een kijkje!
Kitchen Chemistry Topkoks en wetenschappers nemen je mee in de chemie van koken. Heel veel experimenten en begeleidende video’s. Deels ook thuis te doen.
Samenvattingen examenstof met links naar uitlegvideo’s Wouter Renkema van scheikundehavovwo.nl maakte samenvattingen voor havo en vwo. In dit overzicht vind je al zijn uitlegvideo’s, gesorteerd op hoofdstuk voor diverse methodes.
TOA 
Helaas zit het er voorlopig niet in om fysieke "TOA's voor TOA's" bijeenkomsten te organiseren, maar het is natuurlijk wel mogelijk om online bij elkaar te komen. 
27 of 28 mei: Online TOA-uitwisseling sessie Wil jij met TOA’s van andere scholen praten over het onderwijs in deze bijzondere tijden? Doe dan mee aan deze sessie! We bespreken ervaringen, tips en plannen voor de komende maanden. Vul deze enquête in over je wensen voor de tijd waarop jij mee kunt doen.
Uitwisselen van beschrijvingen van demo’s en practica: Zou je je practicum-handleiding willen delen met anderen? Of wil jij wel eens zien wat op een andere school gedaan wordt en wat nieuwe demonstraties voorbereiden? Vul de enquête in voor een inventarisatie van wat we met TOA’s kunnen uitwisselen.
Wiskunde
Wiskunde spreekuur Elke donderdag van 10.00 tot 11.00 uur wisselen docenten ervaringen over het afstandsonderwijs uit.
Online GeoGebra workshop op aanvraag Online met je sectiegenoten werken aan de uitbreiding van het GeoGebra-arsenaal. 
28 & 29 aug: Vakantiecursus Speltheorie In de speltheorie staan modellen van conflict en samenwerking tussen meerdere partijen centraal.
Aankondigingen volgend schooljaar:
• De quantumcomputer komt eraan! In september is er een vakbijeenkomst voor docenten over de wiskunde achter deze doorbraak. In november is er de webklas The Quantum Quest voor bovenbouwleerlingen.
• In het voorjaar van 2021 geeft Leroy Soesman de vakbijeenkomst Galoistheorie: revolutionaire wiskunde.
Activiteiten voor jouw leerlingen
Platform Profielwerkstuk VU, UvA, Bètapartners en Pre-University College hebben een online platform ontwikkeld waar leerlingen ondersteuning en inspiratie kunnen vinden voor hun profielwerkstuk, voor alfa, bèta- en gamma onderwerpen! Leerlingen kunnen hier voor alle fases van het profielwerkstuk handvatten vinden, en inhoudelijke vragen indienen. Bezoek het platform!
Uit ons netwerk
Samenwerken aan RV-toetsen? Op alle scholen zijn docenten druk met het maken van RV-toetsen voor de examenkandidaten, het is handig als we daarin de krachten kunnen bundelen. De NVON en de Vereniging van Wiskundeleraren hebben daarvoor al een actie gestart. Een aantal docenten heeft gevraagd of we ook binnen het Bètapartners Netwerk toetsvragen zouden kunnen uitwisselen. In deze enquête inventariseren we wie daarvoor interesse heeft. Het invullen van deze inventarisatie is vrijblijvend en verplicht nog niet tot meedoen. Vul dit formulier het liefst voor woensdag 20 mei 15.00 uur in. Wij brengen jullie dan per vak en niveau bij elkaar door middel van e-mail en ondersteunen jullie bij het maken van de eerste afspraken. De docenten in een groep stemmen vervolgens zelf af en wisselen onderling bestanden uit. 
Het afstandsonderwijs van vier docenten Scheikundedocenten Harry Mons, Herbert van de VoortPaul Delcour en August Roelofsen vertellen over hun afstandsonderwijs ten tijde van corona. Hoe pakken zij het aan, hoe gaat het, en wat vinden zij en hun leerlingen ervan?
Veldwerkindestad.nl voor practicumideeën buiten de deur. Onze collega Felix Spee van het Berlage Lyceum heeft inmiddels diverse leuke practicumideeën verzameld die je buiten de deur met 1,5 m afstand kunt laten doen. Meestal met een looptijd van enkele weken, dus zorg dat je dit goed inplant. 
Alzheimer en muziek Kan muziek helpen bij de behandeling van Alzheimer? Hier hebben Chiem, Tristan en Elias van het Bonhoeffer College Castricum hun PWS over gedaan, en daar een video over gemaakt! Ze gaan in op de oorzaken en gevolgen van Alzheimer, en laten zien wat zij zelf onderzocht hebben, onder andere met EEG-onderzoek bij Bètapartners. 
Van onze partners
Week van de biologie Dit jaar van 25 mei t/m 1 juni een gewijzigde vorm van de week van de biologie. Geen veldwerk, excursies of ander regulier aanbod. Wel iedere dag online suggesties voor een thuisactiviteit die raakvlakken heeft met biologie. Een leuke aanvulling voor je onderwijs. 
17 juni: European Fusion Teacher Day FuseNet organiseert een online lerarenmiddag voor natuurkunde- en bètadocenten in het middelbaar onderwijs door heel Europa. Het evenement bestaat uit een lokaal Nederlands deel (door de TU/e) en een centraal Europees deel met verbinding tussen alle locaties. 
Vraagbaakscheikunde.nl C3 en de KNCV zijn online met de Vraagbaak Scheikunde, waar leerlingen met hun vragen over de lesstof en opgaven terecht kunnen. Mogelijk ook handig voor jouw leerlingen!
Vlogs van vrouwen met een bètaberoep VHTO heeft vrouwen die werken in de bèta, techniek en IT gevraagd om een vlog te maken. Ze vertellen daarin wat ze doen, hoe hun werkdag eruit ziet en waarom ze deze keus hebben gemaakt. Er is ook een verwerkingsopdracht.
Zomercursus wiskundedeficiënties voor VWO-6 leerlingen VWO-6 leerlingen die aan de universiteit willen studeren, maar niet aan de wiskundetoelatingseis voor hun beoogde studie voldoen, kunnen in juli aan de UvA een cursus doen. Na het behalen van het aansluitende toelatingsexamen, kunnen ze alsnog in september starten aan de universiteit!
De volgende Bètapartners nieuwsbrief verschijnt op 23 juni
Facebook Facebook
Instagram Instagram
LinkedIn LinkedIn
Twitter Twitter
Website Website
U ontvangt deze mail omdat u zich heeft ingeschreven voor de nieuwsbrief en/of een activiteit van Bètapartners, of omdat u zelf een project heeft aangemeld.

Onze gegevens:
Bètapartners
De Boelelaan 1085
1081 HV Amsterdam

Heb je nieuws dat je wil delen met ons netwerk? Stuur dan een mail naar bureau@betapartners.nl

E-mailinstellingen aanpassen:
1. Ik wil mijn mail voorkeuren wijzigen
2. Ik wil geen nieuwsbrief en vakspecifieke mailing van Bètapartners ontvangen 
3. Aanmelden voor de mailings van Bètapartners kan via dit formulier

 






This email was sent to <<E-mail>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Bètapartners · De Boelelaan 1111 · Amsterdam, 1081 HV · Netherlands