Copy

- Turneringer -

Marts 2019

Marts 2020
15.3. XG Masters 2020 (tilmeldingsdato) - Ny i kalenderen
21.3. Afslutningsturnering i holdturneringen - Ny i kalenderen


Kommende turneringer
9.4.-12.4. Nordic Open 
21.5. Chang Open 2020
13.6.-14.6. DM i Doubles 
20.6. Åbne Fynske Doubles - Ny i kalenderen
15.8. Fødselsdags Consultation Doubles 2.0 - Ny i kalenderen

Månedens mantra

Af Lene Espersen

Gør altid det sværeste først

Maria Brahe Bonke

Nominerede til DBgF´s hæderspris 2019

Af Pernille Rosendal, formand for DBgF

Bare det at blive nomineret til en hæderspris, er en stor ære i sig selv og vidner om det helt særlige engagement, man som nomineret har udvist i 2019. I er alle vindere og fortjener en stor applaus!

Så tillykke med nomineringerne til:


Nyhedsbrevet
Jeg vil gerne nominere Nyhedsbrevet til årets hæderspris. Redaktionen, som består af Taus Bøytler, Lene Espersen, Sally Larsen og Maria Bonke, er selvkørende og måned efter måned får de fremtryllet et nyhedsbrev i medlemmernes mailbokse.

Nyhedsbrevet opdaterer dig på den forgangne måneds aktiviteter i DBgF, og du har også muligheden for at spole tilbage i tiden i tidligere udgaver, for at finde ud af hvad der skete sidste år på samme tid. Nyhedsbrevet dokumenterer på enestående vis livet i Dansk Backgammonforbund.

Tak til jer ildsjæle der bidrager i det stille, så kontinuerligt med så stort engagement! Måned efter måned, år efter år, altid et Nyhedsbrev. Fantastisk arbejde! Tak.  

Finn Due Larsen
Startede i 2019 med at "spamme" DR og andre medier, for at få respons og omtale, og nu er der endelig kommet hul igennem, og hvad enten det bliver til noget stort eller en mindre omtale, så er vi gået et trin op ad trappen, og Finn og andre bør fortsætte med at "spamme" diverse redaktioner, med resultater som verdensmesterskab og hyggelig klub aktiviteter landet over, så mange flere danskere får øje på at vi har et yderst aktivt backgammon miljø.

Så jeg indstiller Finn som bruger sin uddannelse og viden til at få DR og andre medier i tale. Finn har samtidig startet en ny klub op i samarbejde med mange andre, og det er dejligt med klubaftner, holdturnerings hold, og undervisning. Finn gør meget for at få BMS gjort større og arrangerer hyggelige turneringer hver måned.

Daniel Sørensen
Jeg vil gerne nominere Daniel Sørensen for hans store arbejde med at få organiseret Årets Backgammon-julekalendere 2017, 2018 og 2019.
Daniel har i den grad forstået at samle DBgF'erne om det, det hele drejer sig om, nemlig backgammon.

Med 187 medlemmer, heraf 50% aktive skribenter i trådene, har han formået at ramme en nerve, som har manglet i dansk backgammon i årevis. Nerven består af hundredvis af medlemmer, som hungrer efter mere teori.

Han har orkestreret en 24 mands teoristærk gruppe, som alle gennemprygler en enkelt position hver dag op mod jul.
Det er den slags, DBgF har brug for og hovedårsagen til, at jeg med stolthed sender min stemme hans vej.

Peter Sung Hoon
Jeg vil gerne indstille Peter Sung Hoon Jensen til DBgFs Hæderspris 2019.

Peter er udover at være en dygtig spiller også et nu mangeårigt, særdeles aktivt medlem af DBgF. Han er altid klar til at hjælpe i mange forskellige sammenhænge, altid med stort overskud, godt humør og en sjov bemærkning til dagen og vejen. 

Peter nøjes ikke med at være et vigtigt omdrejningspunkt i Absalon Backgammonklub som turneringsleder sammen med undertegnede - han er skam også turneringsleder i BMS Backgammon og aktiv holdspiller i Københavns Backgammonklub. En så stor arbejdsindsats på tværs af klubberne bør hædres! At Peter også er et ualmindelig rart, hjælpsomt og vidende menneske bør ikke kun hædres et enkelt år.

Karsten Bredahl
Der er flere oplagte kandidater der trækker tungt for os alle - Lars-Henrik, Sanne osv.; men det forekommer mig at Karsten Bredahl igen-igen lyser op med sit store engagement, arbejdsindsats og formidlingsarbejde. Desuden er han rar og behagelig, hvilket også er et plus.

Afstemning
Alle medlemmer af DBgF kan stemme på op til tre forskellige af de nominerede. Det kan man enten gøre ved sende en mail til info@dbgf.dk senest torsdag den 19. marts 2020 kl. 23.59, eller ved at benytte en stemmeseddel til afslutningsturneringerne i Valby og Hampen lørdag den 21. marts 2020.

Husk at oplyse dit navn og DBgF-nummer. For ellers tæller din stemme ikke.

Vinderen vil blive offentliggjort i forbindelse med Final Four-stævnes, der afvikles samtidig med afslutningsturneringen i Valby.

UBC - turnering for de skrappe på Gibraltar

Af Michael Krakus

Nederst: Michael Krakus udviser stoisk ro
Fotos: Marianne Husum
I sommeren 2019 var jeg en af dem der sad helt ude på kanten af sædet, da Mochy og Sander Lyllof spillede den første udgave af UBC (Ultimate Backgammon Championship).

Jeg er jo vild med top-backgammon og arbejder periodevis ret meget med mit spil. Allerede før den turnering var færdigspillet, var der tale om at lave en kvalifikationsturnering forud for et nyt UBC i 2020.

Mochy slog Sander Lylloff i 2019
At Mochy havde slået Sander eftertrykkeligt i 2019, det var de fleste enige om og eftersom at Mochy også har ligget nr. 1 på BMAB-listen, så længe nogen kan huske, så er der klar rimelighed i, at han må være den king-of-the-hill som en contender-turnerings vinder skulle møde Mochy over 12 matcher.

Med UBC-regler: 1 point for sejren i matchen og 1 point for PR-gevinst.

At det skulle være en invitational turnering, det var der også bred enighed om. Grandmasters på BMAB og stjerner fra Giants listen.

Fyr og flamme
Da jeg tilbage i oktober fandt ud af, at UBC skulle afholdes i forbindelse med turneringen på Gibraltar, så var jeg fyr og flamme! Ikke at jeg kunne komme i betragtning til turneringen (jeg spiller PR 5,5 på en god dag og hvis min 4. plads i Øbro-røgfri-turneringen 1994 huskes af andre end mig selv, så meriterer det ikke til en plads på Giants-listen).

Næ, jeg skrev til Marc og spurgte om han havde brug for hjælp med ”noget”. Vi blev enige om, at han nok skulle finde på ”noget” til mig.

Fadøl i februar
Min chef var i det milde hjørne og jeg fik taget hele ugen fri, fandt en roommate, som kun snorker mode-rat og købte flybillet til Malaga.

Og ja, det er s’gu dejligt at flyve sydpå i starten af februar, kunne gå i T-shirt og drikke en fadøl på en fortovscafé.

Kanin?
Når det så er sagt må jeg også sige, at jeg stort set ikke kom udenfor hotellet. Onsdag og torsdag var en dramatisk perlerække af hændelser. Til at starte med var det et problem, at der var et ulige antal spillere: ingen var interesserede i at få bye, muligheden for at indsætte en kanin (som bare skulle agere bokse-bold) blev diskuteret, men da dagen endelig oprandt, så var der 26 spillere til start.

Stærkt felt
Og hvilket felt! Domineret af danske, norske, tyske og japanske spillere. Men også Sergey Erokhin (Rusland), Petko Kostadinov (Bulgarer bosat i USA) og Toni Bernaba (Libanon) stillede til start.

Jeg talte med mange spillere og bad dem om at opstille en top 5: hvem ville gå sikkert videre til andendagen: folk var enige om at fx Sebastian Wilkinson, Thomasserne Tenland/Kristensen (der også var roommates), Lars Trabolt, Dirk Schiemann og Michihito Kageyama måtte være blandt favoritterne.

Et automatisk noteringssystem
Sent mandag aften faldt der en bombe: spillerne skulle benytte sig af et automatisk noteringssystem, der indebar, at man skulle bruge automatiserede terninger på en iPad-mini, i sammenhæng med en ny type kamera.

Her blev det tydeligt, at folk der spiller lav PR også er ret konservative. Okay, de græd ikke, men det var tæt på, for visse af dem. Det viste sig dog, at det var overkommeligt, efter et par tests var der almindelig accept af det system, der helt sikkert bliver fremtiden indenfor transskribering af backgammon.

Mange store opgør
Første dags konkurrence bestod af 6 7-pointere i et round robin agtigt system. Feltet skulle spille hver anden time og fik et point for gevinst i matchen og et for PR-gevinst. Kl 11 startede første runde.

Jeg blev sat til at transkribere Zdenek Ziska vs Christian Munk-Christensen, et spændende opgør. Og når man kiggede rundt i lokalet, så var det fyldt af top-top opgør, der alle havde fortjent en live streaming!

Ekstremt højt niveau
Der var nervøsitet ift. turneringen, formatet og den nye teknologi (der netop viste sig at være meget ny), at spore i lokalet. Men hvilken atmosfære, hvilket ekstremt højt niveau af PR-backgammon. Det var helt vildt!

Runde efter runde fra kl 11 om formiddagen til kl 1 om natten. En mental og fysisk powerpræstation. Jeg kæmpede for at følge med på livestreamingen, men deltagerne var enestående. Spillede matcher på PR 3, 2 og helt ned på 0,33, der var en enkelt svipser på 10,8 også! Konsistent, match efter match. En enestående stemning af fokus og sportsmanship.



Om natten skulle kampene så have været til rollout, men der havde ikke været nok RAM til rådighed. Der var forsinkelse fra morgenstunden, dels fordi visse kampe manglede udrykning på de rette settings, men også fordi der var pointlighed mellem to spillere, der begge havde 6 point og begge havde spillet utrolige 2,79 i snit efter førstedagen. Erokhin og Michi spillede playoff om den sidste plads før andendagens PR-marathon.

Gode gennemsnit
Dramaniveauet var elektrisk. Dirk Schiemann gik videre med bedste PR-snit, under 2!, mens fx Marc Brockman Olsen, efter 5 sejre og et PR-snit på 1. dag på 3.12, måtte se sig sorteret fra de øvrige spillere. Ligesom Sebastian Wilkinson Ikke kom i betragtning med et PR-snit 0,02 dårligere en Michi og Erokhins 2,79.

Trætte spillere
Dag 2 endte med et dramatisk opgør mellem Daniel Sørensen og netop Dirk Schiemann, hvor begge var SÅ mærkede at træthed, at de begge spillede over 5 og dermed ikke kunne komme i blandt de sidste 4.



Thomas Kristensen vs Michihito Kageyama og Hideaki Ueda vs Hans Liby kom i semifinalerne og efter dramatiske opgør (tjek links) kom Michihito i finalen mod Hideaki.

Hideaki vandt fortjent og manifesterede sin kometkarriere, han har kun spillet backgammon i 3 år, med et gennembrud på den internationale backgammonscene!

Vinderen er backgammon
Sikke en turnering! Masser af plads til evaluering, men vinderen er backgammon! Aldrig er backgammon blevet spillet på så højt niveau og aldrig har konkurrencen været så intens.

Jeg glæder mig inderligt til at se Mochy spille mod Hideaki, til sommer. Men måske endnu mere, glæder jeg mig til at følge næste års UBC-qualifiers…

Tak for en stor oplevelse til deltagerne og til backgammongalaxy-teamet, som jeg fik lov til at være en del af i et par dage…

Og imponerende, at danske Thomas Kristensensen spillede bedst af alle i det hårde felt:



Tabte på sygeste vis
Herefter fortsatte backgammonfesten med tre dages hård backgammonturnering på Gibraltar. Jeg røg ud af main på sygeste vis, men opfyldte min målsætning om 4 kampe i hovedturneringen…

I finalen, som højdepunkt for en velorganiseret turnering (tak til Steen Grønbech og hans team) mødte to UBC-spillere hinanden: Dagfinn Snarheim fra lillebrorlandet Norge vandt over Christian Munk-Christensen fra Jylland.

Christian Munk-Christensen fik
en flot andenplads på Gibraltar

Af Taus Bøytler

Nederst: Finalen mellem Dagfinn Snarheim (tv)
og Christian Munk-Christensen (th)
Fotos: Steen Grønbech
Efter en ufokuseret indsats i UBC, en turnering for de ultra skrappe backgammonspillere, overvejede han at droppe den efterfølgende hovedturnering. Heldigvis kom han på andre tanker.

For Christian Munk-Christensen, der i holdturneringen repræsenterer Team Casino Munkebjerg, gik hele vejen til finalen, hvor det blev til et nederlag til den skrappe nordmand, Dagfinn Snarheim.

Nyhedsbrevet har talt med Christian Munk-Christensen om det flotte resultat.

Udefra set så din modstander i finalen, Dagfinn Snarheim, ud til at rulle suverænt godt. Hvordan oplevede du selv finalen?

Christian: "Jeg var et godt sted mentalt under kampen. Jeg følte mig rolig, fokuseret og stærk under finalen, så selvom jeg kunne godt se, at Dagfinn stjal mange partier fra mig som jeg under normale omstændigheder ville have vundet, så lod jeg ikke disse dyre sving påvirke mit fokus.

Jeg prøvede egentlig bare på at spille bedst muligt, og så måtte jeg se hvad det rakte til. Aktuelt nåede jeg 16 point, før han havde vundet, og jeg forstod efter kampen ikke helt, hvordan jeg havde fået så mange point, da jeg syntes, at han var super heldig i alle de afgørende momenter.

Meget symptomatisk for kampen blev jeg ramt i bearoff i sidste parti, hvor jeg ellers havde været godt inde til at vinde en doblet gammon, der ville have taget matchen til DMP.
"

Er du tilfreds med dine egne præstationer i løbet af turneringen?

Christian: "Jeg tog til Gibraltar for at spille UBC og hovedturneringen i Gib. Jeg håbede på at ramme mit topniveau i UBC, hvilket var en forudsætning for at føle jeg havde en (lille) chance for at vinde.

Aktuelt spillede jeg virkelig dårligt i UBC, primært fordi der typisk var en kæmpe blunder i hver kamp. Potentialet til nogle lave PRs var der, men min cube action var helt håbløs og ødelagde helt det overordnede indtryk af mit spil.

Efter UBC var jeg så skuffet over mit spil, at jeg var tæt på at droppe hovedturneringen og tage hjem.
Efter en hviledag i depressionens tegn var humøret blevet godt nok til at stille op i hovedturneringen.

Jeg fik en super lodtrækning med en bye og mødte så Anna Clarke i anden runde. Derefter var det slut med bløde modstandere, og jeg slog undervejs til finalen Dirk Schiemann, Kimon Papachristopoulos, Dag Ekmark, Zdenek Zizka og Michael Urban inden jeg så mødte Dagfinn Snarheim i finalen.

Jeg spillede 3,6 - 3,6 - 2,6 -5,3 - 4,4 - 2,8 - 3,1 i mine kampe i turneringen, hvilket jeg er tilfreds med. Jeg er meget tilfreds med, at jeg kunne fastholde et fint niveau i de 40 TMP jeg spillede om søndagen i semifinalen og finalen. Som regel er det ret svært at præstere i slutningen af en lang turnering.
"

Hvordan vil du anmelde turneringen på Gibtraltar?

Christian: "Super turnering. Nok den bedste equity af alle turneringer, når man tager højde for hvor meget der er added. I år var equityen så lidt mindre qua det ultrahårde felt, der skyldtes at næsten alle UBC spillerne også stillede op i hovedturneringen.

Jeg tror, at hvis man tager højde for koncentrationen af ultrastærke spillere i feltet, så var det måske den hårdeste turnering nogensinde. Gibraltar er et spændende sted og jeg kan godt lide rammerne på Hotel Caleta.

Steens sjak gjorde som sædvanligt en god figur og sørgede for, at alt forløb helt gnidningsløst.
Præmieoverrækkelsen fandt sted i St. Michaels Cave, der er et helt specielt sted. Så jeg anbefaler alle at overveje denne turnering.
"

I januar var du med til at vinde Verdensmesterskabet for hold sammen med det danske landshold. Kan man sige, at du har fået dit internationale gennembrud?

Christian: "Ingen tvivl om, at det har været en god backgammon måned med først et holdverdensmesterskab og så en andenplads i Gibraltar. Om det er nok til et
egentligt gennembrud må andre vurdere. Selv synes jeg måske, at det ville pynte med en individuel sejr på CVet.
"

Kommer du til at deltage i flere internationale turneringer i 2020?

Christian: "Efter et gammontungt efterår og vinter trænger jeg nu til en gammonpause og skal have støvet golfkøllerne af.

Min næste internationale turnering bliver nok Cypern i november.
"

Crap rensede af i Munkebjerg

Af Taus Bøytler

Kasper Nagel Nielsen vandt en flot krukke til køkkenhaven. Øverst: Finalen mod Karsten Bredahl. Nederst: Kvartfinalen mod Benjamin Lund.
Fotos: Louisa Dahlin Friberg
Hele 42 spillere var klar til start i mesterrækken i weekenden 7.-9.- februar 2020, da Louisa Dahlin Friberg og Inga Vigh-Pedersen traditionen tro havde inviteret til backgammon i de eksklusive omgivelser på Casino Munkebjerg Vejle.

I finalen vandt Kasper Nagel Nielsen, kendt og frygtet som Crap, over Karsten Bredahl. Nyhedsbrevet har talt med Kasper, der i holdturneringen spiller for Soirée Dansante i elitedivisionen, om den flotte præstation. 

Hvorfor blev det dig, der vandt turneringen i Munkebjerg?

Kasper: "Det er et godt spørgsmål - jeg har ikke spillet meget backgammon det sidste års tid og min avg. PR er den dårligeste i mange år - men har af en eller anden grund formået at lave en del mindre cost fejl i en længere periode end mine modstandere (undtaget finalen mod Bredahl).

Så dette er noget, jeg er begyndt at dykke ned i og studere nærmere for at optimere mit spil - og det viser sig, at det i denne turnering gav gevinst. Og så skal det lige siges, at jeg lånte Werle's bafflebox under hele turneringen - og den ruller en del bedre end min normale højrearm:)"

Hvordan husker du tilbage på finalen mod Karsten Bredahl?

Kasper: "Kommer hurtigt bagud 0-9 - og Bredahl har spillet klart bedst og tænker at nu går turen snarest hjem i storm og blæst. Prøver at justere mit spil lidt om - og langsomt får jeg halet ind - og ved 3away-3away kommer vi ind i en afgørende situation hvor jeg er heldig at få doublet på det helt rette tidspunkt som nok bliver årsagen til gevinst."

Gik du tidligt i seng lørdag aften, så du var frisk til kvartfinalen om søndagen?

Kasper: "Lidt god mad og vin og derefter en tur ind for at støtte Munkebjerg Casino - så det vil jeg ikke vurdere som tidligt."

Har du ambitioner om at spille dig på landsholdet en dag?

Kasper: "Nej - Der kan jeg ikke være med - de er i en klasse for sig. Jeg er og bliver en hygge spiller og får ikke studeret spillet nok til at arbejde med en sådan PR."

Hvordan vil du vægte sejren i Munkebjerg i forhold til dine øvrige resultater?

Kasper: "Jeg stiller kun op i en turnering hvis jeg har ambitioner om at vinde den - men det er klart, det er sværere at vinde en turnering med 500 deltagere end en med 5 - så vægter mest efter deltager antal - dog er Holdturneringen den vigtigste for mig - så en top 4 placering med mit hold Soiree Dansante i Eliten så vi kan komme med i finalerunden er i høj kurs pt - men ser svært ud:)"

Craps vej til den samlede sejr:

Første runde: Bye
Anden runde: Jens Bent Jørgensen
Tredje runde: Lars-Henrik Braun
Fjerde runde: Steffen Lundstrøm
Kvartfinale: Benjamin Lund
Semifinale: Philip Hayles
Finale: Karsten Bredahl

Her kan du se lodtrækningstræet i mesterrækken

Og final otte i mesterrækken.

Mark Alexander Halkær sejrede
i begynderrækken i Munkebjerg

Af Taus Bøytler

Fra venstre: Louise Petersen (nummer to i begynderrækken), Thomas Jørgensen (tre), Mark Halkær (vinder!) og Henrik Maegaard
Foto: Louisa Dahlin Friberg
Begynderrækken i Munkebjerg blev vundet af Mark Alexander Halkær fra Odense Chang, der i suveræn stil vandt alle sine fire kampe. Nyhedsbrevet har fanget den stolte vinder.

Hvad er det fedeste ved at vinde begynderrækken i Munkebjerg?

 Mark: "Jamen det var i de hele taget fedt at være med. Spille en masse backgammon, hænge ud med backgammonspillere en hel dag i de lækre omgivelser i Vejle. Og så var det jo bare ekstra rart at have lidt ekstra penge med hjem."

Det var dit andet resultat. Det første fik du i 2004, da du blev nummer to i begynderrækken til Interne Fynske Mesterskaber. Hvordan husker du tilbage på den præstation?

Mark: "Jamen, det er 16 år siden, så jeg husker ikke så meget. Men vandt et parti ved Coup Classique, hvilket jeg husker som spændende."

Hvordan vil du beskrive dig selv som backgammonspiller?

Mark: "En semi-seriøs spiller der har meget at lære."

Den backgammonspiller som du oftest har spillet imod, er Lars Utzon, hvor du er bagud 6-16 i kampe. Hvorfor er han så svær at få skovlen under?

Mark: "Lars er uden tvivl meget bedre end mig.. så det er derfor."

Hvad er dine ambitioner for den resterende del af backgammonåret 2020?

 Mark: "At få min pr lavere ned og vinde så mange kampe som muligt."

Jan Il Nam Petersen prøvede lykken i Munkebjerg

Af Taus Bøytler

Jan Il Nam Petersen er fokuseret over brættet
Fotograf: Christian Klebajn
Med en rating på 1.005,4 virkede det måske ikke super oplagt, at Jan Han Il Nam, der i holdturneringen tørner ud for Randers BgK, skulle stille op i mesterrækken til Munkebjerg Backgammon.

Men med ild i øjnene, blod på tanden og en ukuelig tro på egne evner lykkedes det Jan at få 12 personer fra DBgF til at dække størstedelen af indskudet.

Nyhedsbrevet har talt med Jan om det at blive sponseret, og om at møde Henrik Bang i første runde.

Hvordan fandt du på, at du ville lade dig sponsorere, så du kunne deltage i mesterrækken i Munkebjerg, samtidig med at du kun havde 450 kr. på dig selv?

Jan: "Først og fremmest var der flere fra Østjylland, jeg kender, der skulle derned, så jeg ærgrede mig naturligvis over, at jeg ikke selv havde muligheden.

Så opdagede jeg, at Munkebjerg kolliderede med Gibraltar, og da var det så, jeg fik en mindre hjerneblødning.

Sandsynligheden for at nå langt ville være større i år end ellers, tænkte jeg, og da jeg ville crowd-funde min deltagelse, kunne jeg lige så godt gå All In. Transport og overnatning skulle jeg finde uanset.

Det gik faktisk ganske hurtigt med at få samlet de første 12-1400. Med lidt ekstra 'lobbyarbejde' kom jeg på 1700, før jeg lukkede indsamlingen. 150 købte jeg så tilbage igen, så jeg selv var med for 450 – 12 andre stod for resten.
"

Var du mindre nervøs, fordi du ikke havde smidt så mange penge selv for at deltage?

Jan: "Ja, det vil jeg tro. Nervøsitet mærkede jeg næsten ikke i hovedturneringen – nærmere eufori. Hvis jeg selv skulle have lagt 2000 kroner, ville det have krævet mindst tre måneders sur opsparing, så det ville være ærgerlige penge at miste allerede efter to runder. Nu kunne ærgrelsen trods alt deles med 12 andre."

Kunne du finde på at benytte dig af samme model til Nordic eller andre turneringer?

Jan: "Det kunne jeg nok godt, og jeg nåede vist at lave et opslag på Facebook i dagene efter (stadig lidt hungover på dopamin), hvor jeg foreslog samme model til Nordic. Men det har jeg nu slettet igen.

Jeg synes lige, at jeg skal bevise primært for mig selv, at jeg faktisk kan levere – bare en smule. Så denne gang kommer jeg til at deltage i Intermediate – og hovedparten vil jeg betale selv.

Flere tilkendegav dog, at de gerne vil være med i puljen næste gang i Munkebjerg, så der vil jeg helt sikkert forsøge mig igen. Jeg har så også lovet mig selv og nogle af 'sponsorerne' at anskaffe mig og bruge XG en smule, inden jeg laver et lignende stunt.
"

I første runde i main tabte du til Henrik Bang, der vandt Nordic Open både i 2017 og 2018. Hvordan oplevede du den kamp?

Jan: "Ja, efter et par partier blev jeg gjort opmærksom på, at Henrik Bang var dobbelt Nordic-vinder. Det resulterede i, at 'score-boardet' gik fra 2-4 til 4-11. Nej, det var nu ikke kun derfor. Jeg kan ikke bedømme, om det påvirkede mit spil, men det kan da ikke udelukkes. Jeg er trods alt helt newbie i store opens.

Jeg doblede ham ud i 1. parti – megen jubel og applaus og som jeg husker det: trompetfanfarer. Allerede i 2. parti testede han mig så lidt – doblede hurtigt (for hurtigt) for lige at se, hvor skræmt jeg ville blive. Tog cuben, men tabte. Så 1-2, 2-2, 2-4 og ja: 4-11 – wow! Kom så på 10-11 efter nogle gode partier, hvor jeg faktisk spillede ganske skarpt – også med cuben.

Måske jeg mistede lidt skarphed, da det comeback i sig selv gjorde matchen til en personlig succes, men de to sidste partier fik jeg ikke noget som helst at gribe efter. Jeg kunne godt have sendt cuben af sted tidligt v. 10-11, men det ville have været fra en temmelig skidt position. Så 10-12 og 10-13. Mit checker-play har så nok været helt i skoven i de partier.
"

Hvad er dit samlede indtryk af turneringen i Munkebjerg?

Jan: "Da jeg kommer så sjældent ud, er jeg meget let at imponere. Men altså stedet er jo fantastisk, arrangørerne gør et bemærkelsesværdigt stykke arbejde og ja: backgammon-folket er bare en livlig og underholdende flok at være en del af.

Det var virkelig stort for mig at opleve, så det bliver helt sikkert ikke sidste gang.
"

Holdturneringen 2019/2020 - Sådan gik det

Af Taus Bøytler

Fotos: Henrik Biering, Gitte Dalgaard, Kenny Glud Nissen, Mette Nørgaard Poulsen, Nikolai Stubkjær Nilsen (Men tak til alle jer der har bidraget!)
Så er den slut, holdturneringssæsonen 2019/2020. En sæson, der traditionen tro bød på store overraskelser, ditto skuffelser, backgammon i absolut verdensklasse, backgammon på hyggeligste bodeganiveau og alt imellem de to kategorier.

Og netop det er vel noget af det charmerende ved holdturneringen. At alle kan være med. Uanset hvilken tilgang til spillet, man har.

Hvis pulsen ikke eksploderer
Traditionen tro vil nærværende pen rette sit skarpe blik mod samtlige syv rækker, og hvis det, kære læser, ikke får din puls til at eksplodere, kan du jo nøjes med at læse ordene om din egen række. Eller du kan springe indslaget helt over, det står dig helt frit for.

En salig torsdag i marts
Og til dig, der ikke spiller holdturnering. Det er altså en kæmpe blunder. Holdturneringen er det bedste der findes. Jeg vil gå så langt som til at sige, at jeg elsker den. Puha, jeg bliver helt rørt, mens jeg sidder og skriver disse ord en salig og smuk torsdag i marts, så lad os hellere komme i gang, før det kommer til at stikke helt af...

3. division A (Øst)
Vinder: Easy Take I
Topscorer: Jakob Kristensen (11-1), Easy Take I

Anført af ligatopscoreren Jaskob Kristensen vandt det erfarne Easy Take I rækken tæt foran Ringsted V, der på imponerende vis tog sig af anden-, tredje og fjerdepladsen på topscorerlisten. Ganske godt gået.

I play off kommer Vesterbro Backgammon Klub II, hvor Torben Sterup blev topscorer med 7-1.

3. division B (Øst)
Vinder: Easy Take II
Topscorer: Thomas Wagner (16-4), Easy Take II

Det må være på sin plads at hylde det stærke Easy Take II-hold, der med en brætscore på 41-22 vandt rækken i suveræn stil. Det skete via en storslået sæson, hvor alle fra holdet fik en positiv score. Det bliver spændende at følge holdet i 2. division i næste sæson, hvor jeg spår, at holdet ikke bliver en del af nedrykningsdramaet.

Med sig op i 2. division følger Vesterbro Backgammon Klub III. Her blev Homeyra Kazempour intern topscorer med 6-3.

Endelig skal Absalon V i play off om oprykning. Holdet behøver ingen nærmere introduktion, da Juliánna Juhl-Johansen Zölde-Fejér er alle vegne på de sociale medier, til caféturneringer med videre. Og heldigvis for det. Holdets topscorer blev Majid Soleimanzadeh, der scorede imponerende 11-3.

2. division A (Øst)
Vinder: Ringsted
Topscorer: Casper Nancke (13-5), Ringsted II

Rækken blev vundet i suveræn stil af Ringsted, der naturligvis også er alt for stærke til at spille i 2. division. For få år siden var holdet ekstremt tæt på at kvalificere sig til elitedivision, men det er en helt anden historie, og nu bliver det spændende at følge holdet i 1. division. Mon ikke de satser på at rykke direkte op i eliten?

I play off om oprykning finder vi FirstMovers II. Her skal man lige holde tungen lige i munden for at gennemskue, at deres førstehold er Langebro. Holdets præstation har i høj grad været 10-4, og både Allan Christensen og Jan Larsen spillede skam også lige præcis 10-4.

De direkte nedrykkere bliver Absalon II og Droblerne. Sidstnævnte hold var for nogle år siden helt oppe i elitedivisionen. I næste sæson skal de spille i den dårligste række. Jeg ved ikke helt, hvad moralen her er.

I play off om nedrykning finder vi Familien Nemesis II, der ofte har svært ved at stille hold, selv om de har hele 13 spillere. Jeg håber de klarer den. Skarpere læsere vil være klar over, at jeg ikke er helt upartisk her.

2. division B (Øst)
Vinder: Ringsted III
Topscorer: Klaus Koch-Nielsen, BHG44 (Mama Boyz III) 

Anført af den erfarne Brian Neerup-Jensen (13-4) tog Ringsted III sig af førstepladsen og overlader elegant play off-pladsen om oprykning til Vesterbro Backgammon Klub, hvis topscorer blev den tidligere dobbelte Danmarksmester Bjørn Kruse (11-7).

Solrød Easy Take South og Nemo II må en tur i 3. division, mens Absalon III får mulighed for at blive i rækken, hvis de klarer sig godt i play off´en om nedrykning.

2. division (Vest)
Vinder: Svendborg/Ringe I
Topscorer: Claus Bruun (12-2), Odense Chang II

Det er lidt svært ikke at holde med Kaj og Lise og resten af Svendborg/Ringe I. Og nu er de tilbage i 1. division. Spændende!

I play off om oprykning til 1. division ryger Lykkeridderne. Held og lykke til dem.

Det var i øvrigt en vanvittig tæt række, hvor både Svendborg/Ringe I, Lykkeridderne, Odense Chang II og Randers BgK I endte med en brætscore på 25-17. Med andre ord en historisk tæt række.

1. division
Vinder: Roskilde BgK
Topscorer: Brian Herbøl (12-1), Odense Chang)

De tidligere Danmarksmestre fra Roskilde er klar til igen at prøve kræfter med landets bedste række for hold. Og det til trods for, at den tidligere individuelle Danmarksmester Brian Pedersen ikke længere er en del af holdet.

Det er bemærkelsesværdigt, at man skal helt nede på 10.-pladsen på topscorerlisten for 1. division for at finde en spiller fra Roskilde (den regerende individuelle Danmarksmester Niels Bergendorff, 5-4). Det vidner om en sæson, hvor holdet virkelig har løftet i flok.

Med sig op i eliten tager de Horsens, der uden tvivl bliver et giftigt bekendtskab for mange af de nuværende elitehold.

I play off om oprykning finder vi Hatten, der skal ud i et direkte opgør med 13. Brigade om en plads i elitedivisionen 2020/2021.

I bunden af tabellen finder vi Næstved Backgammon, Klaps og Phønix, der alle ryger direkte ud, mens Mama Boyz II muligvis klarer frisag via play off.

Elitedivisionen
Vinder: Vides ikke
Topscorer: Thomas Wærling Hansen (14-2 so far)

De fire bedste hold, Malmö Backgammonklubb, Nemo, Mama Boyz og Soirée Dansante skal mødes til finalestævnet lørdag den 21. marts. Dette finalestævne vil blive behandlet i den efterfølgende nyhed.

Favorit til at blive topscorer i elitedivisionen er Thomas Wærling Hansen, der i skrivende stund har 14-2. Den eneste spiller, der har en chance for at hente ham er Mårten Howe fra Malmö Backgammonklubb, der i skrivende stund har 14-6. Det er forskellen mellem sejre og nederlag, der afgør, hvem der havner øverst, eller sagt med andre tal, så er stillingen pt. +12 vs +8 i Nemo-hajens favør.

Det er i øvrigt værd at bemærke, at nærværende pens eget hold, Familien Nemesis, I endte i +3, ligesom Mama Boyz og Soirée Dansante efter en sæson, hvor holdet ikke havde negativ statistik mod et eneste af de hold, der nu er klar til Final Four-stævnet.

I bunden af rækken finder vi meget overraskende de forsvarende Danmarksmestre fra KBgK og de ellers så stærke jyder fra Team Casino Munkebjerg. Begge hold må et smut i 1. division.

KBgK har været svækket af, at holdet mere eller mindre har måttet sige farvel til de tre stærke spillere Thomas Kristensen, Mads Peter Andersen og Hallur Jon Bluhme Sævarsson. Dog ikke mere farvel end at de tre spillere til sammen har spillet 11 kampe i løbet af sæsonen, hvilket helt uvirkeligt har resulteret i en score på 1-10. Av av. 

Uvirkeligt virker det også, at Team Casino Munkebjerg nu rykker ned. Forud for sæsonen blev de udråbt til et af de hold, der kunne blande sig i guldkampen, men virkeligheden blev helt anderledes. Holdets nye stjerne, Daniel Sørensen, der blandt andet er kendt for at lave den populære backgammonjulekalender hvert år på facebook, må tage sin del af ansvaret efter en forfærdelig sæson, hvor han spillede 2-9.

På 10.-pladsen finder vi 13. Brigade, der skal møde Hatten i play off om eliepladsen.

Tak til alle hold i alle rækker for endnu en fremragende sæson. Vi gør det igen til september.

Vinder Malmö eller Nemo DM for hold 2019/2020?

Af Taus Bøytler

I runde 22 vandt Mads Andersen (tv) fra Nemo i DMP over Steen Grønbech fra Mama Boyz
Foto: Nikolai Stubkjær Nilsen
Efter en lang og intens sæson er det nu en realitet, at guld-, sølv- og bronzemedaljerne skal fordeles mellem Malmö Backgammonklubb, Nemo, Mama Boyz og Soirée Dansante.

De fire hold tager alle point fra sæsonen med over i slutspillet, der afvikles lørdag den 21. marts, hvor alle holdene mødes igen.

Stillingen ser nu ud som følger:



Ikke brug for eksperter
Det kræver ikke den store ekspertanalyse at komme frem til, at første- og andenpladsen skal fordeles mellem Malmö og Nemo, mens Mama Boyz og Soirée Dansante må kæmpe om tredjepladsen.

Hansen og Tenland
De indbyrdes opgør mellem Malmö og Nemo tidligere på sæsonen er endt med en sejr på 3-1 til Malmö og en uafgjort, 2-2.

Det er i øvrigt bemærkelsesværdigt at begge hold gav sæsondebut til nogle store stjerner, da runde 21 og 22 blev afviklet i Ishøj lørdag den 29. februar 2020.

Nemo valgte i runde 22 at sende Gustav Hansen i ringen mod Mama Boyz, og Gus takkede for tilliden ved at vinde over Benjamin Lund.

Tilsvarende gav Malmö sæsondebut til superstjernen Thomas Tenland, der kvitterede ved at hive sejre hjem mod henholdsvis Allan Juul Stage, 13. Brigade, og Mads Peter Andersen, KBgK.

Intet stjerneopgør
Men forventningsfulde sjæle kan allerede nu begrave drømmen om et fantastisk opgør til Final Four-stævnet mellem Gustav Hansen og Thomas Tenland, for mens Gustav ifølge Nemos krystalkugle kommer til at spille alle tre runder, er det ikke meningen, at Thomas Tenland skal i ringen.

Soirée topper ranglisten
De indbyrdes opgør mellem Mama Boyz og Soirée Dansante er endt med en 3-1-sejr til Mama Boyz og en ufgjort, 2-2. Til gengæld ligger Kasper Nagel Nielsen og Freddie Noer, der begge spiller for Soirée Dansante, på Danmarksranglistens første- og andenplads.

På ranglistens tredjeplads finder vi i øvrigt Michael Larsen fra Mama Boyz, men det er endnu uklart, om han får spilletid til finalestævnet.

Gustav Hansen sikrer guldet
Resultatet af alle de indbyrdes opgør mellem Final Four-holdene i grundsæsonen er som følger:



Med en Gustav Hansen i topform sætter jeg mine penge på, at Nemo napper guldet fra baghjul. Og bronzemedaljerne? Der har jeg mest fidus til Soirée Dansante og en Kasper Nagel Nielsen i absolut topform.

Karsten Bredahl vinder XG Masters 2019

Af Taus Bøytler

Grafik: Karsten Bredahl
I en vanvittig tæt afgørelse endte Karsten Bredahl med at vinde en historisk tæt finale i XG Masters 2020 over Peter Friberg.

Nyhedsbrevet har talt med Bredahl om den flotte sejr, det høje niveau i dansk backgammon samt hvordan han vil fejre sit resultat nummer 100, når det kommer.

Er det en bedre fornemmelse at vinde XG Masters end en almindelig backgammonturnering?

Karsten: "Denne sejr er min 32. turneringssejr, så det er svært at svare på. Det er jo altid en overraskelse at vinde en turnering, idet man fra start går ind med skæve odds.

I XGM er odds måske bare skævere end normalt, så den primære følelse er nok mere "jeg er overrasket" end noget andet.

XGM er samtidig en turnering, som jeg har vundet 2 gange før, men niveauet i dansk backgammon er bare blevet så højt, så det nærmest må betragtes som en umulighed at hive den hjem.

Jeg er sikker på, at konceptet bag XG Masters er medskyldig i det høje danske niveau, og som arrangør er jeg ganske stolt af dét alene, og det er der, jeg har min fokus.

Men nogen skal jo vinde den. Det plejer bare at være Tordenskjolds soldater, men i år blev det så et par outsidere som Peter og jeg, som endte i finalen. 

Jeg har indtryk af, at både Peter og jeg er meget stolte af at havne i finalen. Og da analysen var så tæt, så man næsten kan tale om en tie-breaker, så kan man roligt se os begge som vindere af XGM2019(-20).

Min personlige stolthed består i, at jeg vandt samtlige 24 analysepoints over 12 kampe. Det er ikke sket før for nogen.

Men igen så skal vi huske, at det kun er et tilfældighedsspil... Husk det, når du tilmelder dig XGM 2020, som starter i marts:)
"

I finalen mødte du Lødigt-stjernen Peter Friberg. Hvordan vil du beskrive ham som backgammonspiller?

Karsten: "Peter er først og fremmest en pragtfuld gut med et godt humør. Og så har han god smag i rom. I XGM-cup kampene var han bedste mand med 3.31 i PR over 4 lange kampe. Måske rommens skyld?

På brættet er han en allround-spiller med et veludviklet killer-instinkt, som i svære situationer ofte peger ham den rigtige vej.

Han spilder ikke tiden med unødig overtænkning og teori, når han nu ved, hvad der er rigtigt. Han er den eneste spiller i verden, som kan ende med mere tid på uret, end han startede med. Peter Friberg er backgammon-verdenens Chuck Norris. Jeg er kæmpe fan!
"

Er din  forberedelse til en kamp i XG Masters, den samme som til en almindelig kamp i eksempelvis holdturneringen?

Karsten: "Det lyder alvorligt. Ja, jeg har faktisk mine helt private ritualer, som ikke går på overtroiske elementer men på simpelt backgammon-snedkeri.

Jeg har mit eget lille kompendium, som jeg har opdateret over mere end 20 år. Der er referencer, tabeller, m.m., samt øvrige good2know-informationer, som har været mig gavnlige over årene.

Det tager et par timer at læse den lille bog igennem, så det er langt fra hver gang, jeg praktiserer det. Dertil er jeg simpelthen for magelig og vælger oftest at wing'e den. Og så har jeg ikke helt tillid til forfatterens skills...;-)

I holdturnerings-sammenhæng har jeg nok læst flere menukort end backgammon-sider. For mig handler det om hyggen med drengene i de mørke vintermåneders torsdage.
"

Tilbage i 2015 vandt du XG Masters Speed. Hvad er din taktik, når du både skal spille spille godt og hurtigt på samme tid?

Karsten: "Her kan jeg godt give nogle gode råd til spillere, som vil steppe lidt op. Checkerplay og Cube-action hænger utrolig tæt sammen med pipcounten og scoren.

Så i speed er 'running pipcount' afgørende for din spil-kvalitet. Der er ikke tid til at tælle pips, når det gælder.

Cube-action i XGM Speed er instinktiv, idet cube-værdierne i korte kampe er utrolig nemme at memorisere.
"

Sejren i XG Masters var dit resultat nummer 92. Hvornår regner du med at runde resultat nummer 100, og hvordan vil du fejre det?

Karsten: "Det er faktisk resultat nr 94.
Man ved aldrig med resultater, idet de ofte kommer i stimer. Måske 2020 er året, hvor de sidste seks kommer efter et par års tørke. Jeg har i hvert fald planer om at muliggøre det.

Jeg tror, det skal fejres det med at spise franskbrød med fisk sammen med ernærings-coach Foldager og teori-coach Kedde. De ved det ikke endnu, men invitationen skal nok blive realiseret, såfremt jeg rammer 100 i år.

Og ellers har jeg jo Danmarks lækreste hold i Mama Boyz, som jeg foretrækker at fejre sejre med. Vi har fejret en del gennem årene, og det håber vi at blive ved med. Knæk og bræk...
"

DBgFs platforme

Følg os på W E B S I T E T
Skriv til os på E M A I L
Følg os på F A C E B O O K
BLIV MEDLEM AF DBGF
Nyhedsbrevets redaktion
Taus Bøytler (ansvarshavende redaktør)
Lene Espersen (layout og grafik)
Sally Larsen (oversættelse)
Maria Bonke (korrektur)
Copyright © *|2015|* *|LIST:DBgFs  Nyhedsliste|*, All rights reserved.

Frameld dig dette nyhedsbrev    Opdatér dine oplysniger






This email was sent to <<Emailadresse>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Dansk Backgammon Forbund · Backgammonvej 66 · København V 1600 · Denmark

Email Marketing Powered by Mailchimp