Copy
View this email in your browser

Kuuke's Sterrenbeelden

Beschrijving van alle 88 astronomische sterrenbeelden, het complete zonnestelsel en nog véél meer...

Excerpts:

Nieuwe Marsrover gaat Perseverance heten

Nieuwe Marsrover gaat Perseverance heten

Na een maandenlang durende wedstrijd waaraan honderdduizenden mensen hebben deelgenomen heeft de NASA de naam voor de nieuwe Marsrover bekend gemaakt. Het ding gaat “Perseverance” heten. Dit betekent “volharding” of “vasthoudendheid”.

Na Sojourner, Spirit, Opportunity en Curiosity hebben we nu dus ook Perseverance.

Deze nieuwe Marsrover is klaar voor lancering. Deze lancering is voorzien voor juli 2020 vanaf Cape Canaveral in Florida. Het enige wat nog ontbrak was een formele naam en dat is nu dus ook geregeld.

Lees Nieuwe Marsrover gaat Perseverance heten verder op Kuuke's Sterrenbeelden.


Read on »

Henry Draper (1837 – 1882) – pionier in de astrofotografie

Henry Draper (1837 – 1882) – pionier in de astrofotografie

Henry Draper werd geboren op 7 maart 1837. Hij was een Amerikaans arts en amateurastronoom. We kennen hem tegenwoordig nog het beste als pionier van de astrofotografie. Na zijn dood werd de Henry Draper Catalog of Stellar Spectra uitgegeven. Ook de Henry Draper medaille is naar hem vernoemd.

Henry Draper was de zoon van John William Draper. Zijn vader was chemicus, arts en professor aan de universiteit van New York. Hij is bekend om zijn interesse in de chemische effecten van licht en hij maakte omstreeks 1839 de eerste daguerreotype (soort foto) van de Maan.

Lees Henry Draper (1837 – 1882) – pionier in de astrofotografie verder op Kuuke's Sterrenbeelden.


Read on »

Tot in 2021 is de Voyager 2 helemaal op zichzelf aangewezen

Tot in 2021 is de Voyager 2 helemaal op zichzelf aangewezen

Een grote radioantenne in Australië is wegens dringend groot onderhoud de komende 11 maanden niet beschikbaar. Gedurende die periode zal NASA niet in staat zijn om commando’s naar de ruimtesonde Voyager 2 te sturen. Voyager 2 bevindt zich momenteel in de interstellaire ruimte.

De radiotelescoop is even hoog als een gebouw van 20 verdiepingen en de schotel heeft een doorsnede van 70 meter. Deze DSS43 radioantenne van het Canberra Deep Space Communication Complex is momenteel de enige radioantenne op Aarde die in staat is om met de Voyager 2 van de NASA te communiceren.

Lees Tot in 2021 is de Voyager 2 helemaal op zichzelf aangewezen verder op Kuuke's Sterrenbeelden.


Read on »

Curiosity maakt beste hoge-resolutieopname van Mars ooit

Curiosity maakt beste hoge-resolutieopname van Mars ooit

Beetje down van al dat corona-nieuws? Misschien beurt deze foto van Mars je weer een beetje op. De Curiosity rover van de NASA die op Mars rondrijdt heeft een opname van 1,8 miljard pixels gemaakt van het oppervlak van de rode planeet.

De afbeelding alleen geeft eigenlijk geen goed beeld van hoe Mars is. Bekijk ook de video. Bovendien kan je via deze link het panorama op de website van de NASA tot in detail bekijken.

Lees Curiosity maakt beste hoge-resolutieopname van Mars ooit verder op Kuuke's Sterrenbeelden.


Read on »

Freeman Dyson, bedenker van buitenaardse megastructuren op 96-jarige leeftijd overleden

Freeman Dyson, bedenker van buitenaardse megastructuren op 96-jarige leeftijd overleden

De legendarische natuurkundige en denker Freeman Dyson is op 96-jarige leeftijd in New Jersey overleden. Dyson is bekend geworden omdat hij voorstelde dat buitenaardse intelligenties in staat zouden zijn om de energie van sterren volledig te benutten.

Dyson werd geboren in Engeland en vertrok in 1947 naar de Verenigde Staten waar hij het grootste deel van zijn leven werkzaam was als hoogleraar en emeritus hoogleraar aan de universiteit van Princeton. Hij stierf op 28 februari 2020 in een ziekenhuis in Princeton.

Lees Freeman Dyson, bedenker van buitenaardse megastructuren op 96-jarige leeftijd overleden verder op Kuuke's Sterrenbeelden.


Read on »

Super-Aarde K2-18b is mogelijk geschikt voor leven

Super-Aarde K2-18b is mogelijk geschikt voor leven

Een team van astronomen van het Instituut voor Astronomie van de universiteit van Cambridge heeft de exoplaneet K2-18b gevonden. Deze exoplaneet draait in een baan om de rode dwerg K2-18 en heeft een massa van ongeveer 9 * de massa van de Aarde. K2-18b is mogelijk bewoonbaar.

K2-18 is een ster van spectraalklasse M. De ster bevindt zich op een afstand van ongeveer 111 lichtjaar van de Aarde in het sterrenbeeld Leeuw – Leo.

Lees Super-Aarde K2-18b is mogelijk geschikt voor leven verder op Kuuke's Sterrenbeelden.


Read on »

Het sterrenbeeld Boötes – Ossenhoeder

Het sterrenbeeld Boötes – Ossenhoeder

Het sterrenbeeld Boötes bevindt zich aan de noordelijke sterrenhemel. De naam komt van het Griekse woord Boötes en dat betekent ossenhoeder, ploeger of veehoeder. Boötes is één van de 48 klassieke sterrenbeelden van Ptolemeus. De heldere ster Arcturus, de op twee na helderste die we kunnen zien, maakt deel uit van dit sterrenbeeld. In grootte is Boötes het 13de sterrenbeeld.

Boötes kent 5 sterren met planeten. Er komen geen Messier-objecten in voor maar wel kent Boötes maar liefs drie meteorenzwermen: de Januari-Boötiden, de Juni-Boötiden en de Quandrantiden.

Lees Het sterrenbeeld Boötes – Ossenhoeder verder op Kuuke's Sterrenbeelden.


Read on »

De sterrenhemel van maart 2020

De sterrenhemel van maart 2020

De maand maart is de derde maand in de Gregoriaanse kalender. Ze telt 31 dagen, maar is de kortste maand van de maanden met 31 dagen omdat er een uur verloren gaat op het moment dat er wordt overgeschakeld op de zomertijd. De maand maart is vernoemd naar Mars, de Romeinse god van de oorlog. Martius was in het oude Rome de eerste maand van het jaar. Immers, met de terugkeer van de mooie dagen kon men terug ten oorlog trekken.

Lees De sterrenhemel van maart 2020 verder op Kuuke's Sterrenbeelden.


Read on »

Chinese Chang’e 4 kijkt tot 40 meter diep in de bodem van de Maan

Chinese Chang’e 4 kijkt tot 40 meter diep in de bodem van de Maan

Iets meer dan een jaar na de landing onthult de Chinese Chang’e 4 missie nog steeds nieuwe geheimen over de verre zijde van de Maan. Op 26 februari 2020 verscheen er een nieuw artikel in het tijdschrift Science Advances over wat er zich in de bodem van de Maan afspeelt.

De Chang’e 4 missie landde op 3 januari 2019 op de bodem in het oostelijke deel van de Van Karman krater.

Lees Chinese Chang’e 4 kijkt tot 40 meter diep in de bodem van de Maan verder op Kuuke's Sterrenbeelden.


Read on »

2020 CD3 – de nieuwe, tijdelijke mini-maan van de Aarde

2020 CD3 – de nieuwe, tijdelijke mini-maan van de Aarde

Het Minor Planet center heeft laten weten dat onze planeet al sinds ongeveer 3 jaar wordt omringd door een tweede maan. Deze maan heeft de aanduiding 2020 CD3 gekregen. Het gaat om een heel zwak en klein object dat niet voor eeuwig om de Aarde zal blijven draaien. De doorsnede van 2020 CD3 wordt geschat op 1 – 6 meter.

De mini-maan 2020 CD3 werd voor het eerst door de astronomen Theodore Pruyne en Kacper Wierchos waargenomen.

Lees 2020 CD3 – de nieuwe, tijdelijke mini-maan van de Aarde verder op Kuuke's Sterrenbeelden.


Read on »

Copyright © 2020 Kuuke's Sterrenbeelden, Alle rechten voorbehouden.


Wil je de manier waarop je je e-mails ontvangt aanpassen?
Je kan je voorkeuren aanpassen or uitschrijven uit deze lijst

Email Marketing Powered by Mailchimp