πάει η πρώτη εβδομάδα -είμαστε ακόμα εδώ;
προφανώς είμαστε εδώ. Είμαστε ακόμα στην αρχή. Αυτό δεν ήταν τίποτε. Χειροκροτήματα στα μπαλκόνια, αισιοδοξία και "εμείς δεν θα γίνουμε σαν την Ιταλία". Μέτρα κάθε μέρα, η αίσθηση ότι αυτοί που πρέπει να κάνουν ό,τι πρέπει να γίνει κάνουν ό,τι μπορεί να γίνει όσο πιο νωρίς γίνεται, μούδιασμα, memes κι αναμονή. Ένα μήνα πριν κανένας δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι σήμερα θα ζούσαμε αυτό το πράγμα. Είναι πιθανό σήμερα κανείς να μην μπορεί να διανοηθεί πώς θα είναι η ζωή μας σε ένα μήνα.
Μπορούμε, όμως, σιγά σιγά, καθώς το σοκ που ζούμε μαζικά τώρα θα αρχίσει να υποχωρεί, να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τι είναι αυτό που μας συμβαίνει. Πράγμα που είναι το θέμα του άρθρου μου
|
|
αύριο στην Καθημερινή
Γράφω εκεί για τις σκέψεις και τις ιδέες που πρέπει σιγά σιγά να αρχίσουμε να συζητάμε γι' αυτό που ζούμε μαζί σήμερα. Είναι πολλά και σημαντικά θέματα τα οποία δεν έχουμε αρχίσει να χωνεύουμε ακόμα. Τις συνέπειες αυτού που ζούμε στην ψυχική υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων. Τις συνέπειες στα παιδιά. Το ότι αυτή η ιστορία ενδέχεται να τραβήξει πολύ. Και, βεβαίως, το ότι όλο αυτό το πράγμα, για πρώτη φορά, η ανθρωπότητα ολόκληρη το ζει μαζί. Θα ανέβει το Σαββατόβραδο εκεί, όπως πάντα.
ένα απόσπασμα:
"Είναι η πρώτη φορά που ολόκληρη η ανθρωπότητα ζει ταυτόχρονα μια εμπειρία ως ενιαία οντότητα. Όλοι, ως είδος. Στους παγκόσμιους πολέμους υπήρχαν και χώρες ουδέτερες. Στις προηγούμενες μεγάλες πανδημίες οι άνθρωποι ζούσαν τις τραγωδίες τοπικά, στην πόλη ή το χωριό τους, χωρίς επίγνωση ή εικόνα για το τι συμβαίνει αλλού στον κόσμο. Κι ένας κάτοικος χωριού στο Μάλι ενδέχεται να μην έμαθε ποτέ τι ήταν η 11η Σεπτεμβρίου. Σήμερα ο τάδε διάσημος ηθοποιός στο Λος Άντζελες ζει την ίδια πραγματικότητα με τον δείνα παππού στην Κουάλα Λουμπούρ. Δεν υπάρχουν ουδέτερες χώρες -κρούσματα έχουν αναφερθεί σε 178. Υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, αλλού έχουν κλείσει τα σχολεία, αλλού όχι, αλλά όλοι ζούμε το ίδιο φαινόμενο. 7,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι στη Γη (συν τρεις στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, μείον κάποιοι κλεισμένοι σε ανά τον κόσμο σπίτια του Big Brother) σήμερα το βράδυ θα σκέφτονται το ίδιο θέμα".
|
|
εν τω μεταξύ, για την περίπτωση που μπορείτε να διαβάσετε βιβλία στην καραντίνα σας, μέσα στο χαμό
διάλεξα από τη βιβλιοθήκη 11 μυθιστορήματα που έχω διαβάσει τα τελευταία 10-15 χρόνια και τα οποία 1) μου άρεσαν, 2) κάποια ταιριάζουν και στη συγκυρία και 3) συστήνω ανεπιφύλακτα. Εγώ, για να σας πω την αλήθεια, δυσκολεύομαι να συγκεντρωθώ σε μυθιστορήματα ως τώρα. Ζηλεύω όσους από εσάς το μπορείτε. Σχεδόν σας φθονώ.
|
|
|
Καθότι δεν ξέρουμε πότε θα τα ξαναπούμε από κοντά, ανακοινώσαμε όλα μαζί τα βιβλία που θα διαβάσουμε στο Bookworm μέχρι και τον Αύγουστο, για να κάνετε τα κουμάντα σας. Βεβαίως, τα ανακοινώσαμε την ημέρα που έκλεισαν τα βιβλιοπωλεία, οπότε μπορεί να υπάρχει ένα θέμα στο πώς θα τα βρείτε. Αλλά είστε λαγωνικά εσείς, δεν σας φοβόμαστε. Ένα από τα βιβλία (ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, δύο από τα βιβλία) είναι η νέα πλήρης έκδοση του "Κόμη Μοντεχρίστου", 2200 σελίδες σε δύο τόμους. Και κάπως έτσι θα περάσει ο καιρός.
|
|
και τώρα, τα κορωνολίνξ
(αυτή την εβδομάδα το παίρνω απόφαση, και σας επιβαρύνω με ακόμη περισσότερα κορωνοδιαβάσματα)
Ένας ελληνικής καταγωγής επιδημιολόγος ονόματι Ιωαννίδης αναρωτιέται μήπως όλα αυτά είναι υπερβολές, μήπως όλη η παγκόσμια υστερία και τα ασφυκτικά μέτρα που στραγγαλίζουν οικονομίες είναι δυσανάλογη της σοβαρότητας της ασθένειας. Δεν υπάρχουν αρκετά γνωστά δεδομένα, υποστηρίζει. Ένας συνάδελφός του απαντά ικανοποιητικά. Πράγματι δεν έχουμε αρκετά γνωστά δεδομένα. Αλλά αυτά που έχουμε δείχνουν ότι η υπερβολική αντίδραση είναι η μόνη λογική αντίδραση.
Βεβαίως, το ένα κείμενο που αξίζει να διαβάσει κανείς αυτή την εβδομάδα είναι αυτό. Δεν θα ξεμπερδέψουμε εύκολα από αυτή την ιστορία. Μπορεί να ζήσουμε μια περίοδο με αλλεπάλληλες καραντίνες που να κρατήσει πάνω από χρόνο.
Αυτό το απίθανο dashboard περιέχει λεπτομερή στοιχεία για όλα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στη Σιγκαπούρη, τα οποία είναι ακόμα μόνο 345, χωρίς κανένα νεκρό, μολονότι το πρώτο κρούσμα εμφανίστηκε στις 22 Ιανουαρίου. Κι όταν λέω "για όλα τα κρούσματα" εννοώ ότι έχουν λεπτομέρειες για κάθε έναν άνθρωπο ξεχωριστά, πόσο χρονών είναι, από πού κατάγεται, από πού ήρθε, με ποιά άλλα κρούσματα σχετίζεται και πού βρίσκεται τώρα. Μόνο το όνομά τους δεν βγάζουν. Είναι εκπληκτικό, τρομακτικό και ενδεικτικό τι μπορούν να κάνουν καθεστώτα που δεν έχουν GDPR ή ιδιαίτερες ευαισθησίες περί ατομικής ελευθερίας και προστασίας της ιδιωτικής ζωής, όπως οι δικές μας κοινωνίες.
Άλλο ένα παράδειγμα από τέτοια στοιχεία, που καταγράφουν τις λεπτομερείς κινήσεις κάθε ενός κρούσματος ξεχωριστά μέσα από τα στοιχεία των κινητών τους τηλεφώνων: Πώς μία γυναίκα-φορέας του κορωνοϊού στη Νότια Κορέα ήρθε σε επαφή με 1160 ανθρώπους μέσα σε μία εβδομάδα, και μόλυνε εκατοντάδες. Συνοπτικά, πήγε δύο φορές στο νοσοκομείο επειδή τράκαρε, έφαγε μία φορά έξω και πήγε δυο φορές στην εκκλησία.
Αντίστοιχη κατάσταση και στο Ισραήλ, όπου το εκεί "112" στέλνει μηνύματα σε κινητά πολιτών γράφοντας "βρεθήκατε κοντά σε φορέα του κορωνοϊού, παρακαλείστε να απομονωθείτε στο σπίτι σας για 14 ημέρες". Το πρόγραμμα το τρέχει η υπηρεσία ασφάλειας της χώρας, που συνήθως χρησιμοποιεί την ηλεκτρονική παρακολούθηση για να εντοπίζει Παλαιστίνιους τρομοκράτες. Τώρα εντοπίζει όσους βρίσκονταν κοντά σε μέρη όπου κυκλοφορούσαν φορείς από τα κινητά τους. Τις προάλλες το εκεί Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την χρήση αυτού του εργαλείου για να παρακολουθούνται όσοι παραβιάζουν την καραντίνα.
Γενικά, μεγάλες στιγμές στον εκτός Σένγκεν κόσμο.
Η ιστορία του Ματ, που άδειασε τα μαγαζιά της πόλης του από αντισηπτικά για να τα πουλήσει online με ιλιγγιώδες κέρδος. Το Amazon και το eBay απαγόρευσαν την αισχροκέρδεια, οπότε ο άνθρωπος αυτός γκρίνιαζε που του χάλασαν τη μπίζνα. Μέχρι που, μετά τη δημοσίευση του άρθρου, αντιμετώπισε τη μήνι του ίντερνετ, και αποφάσισε -με βαριά καρδιά, είμαι σίγουρος- να τα δωρίσει εκεί που υπάρχει ανάγκη. Μη γίνετε σα τον Ματ.
Εν τω μεταξύ, σε διάφορα ανά τον κόσμο Big Brother δεν τους έχουν πει τι συμβαίνει έξω.
Μπορεί, τέλος, να έχετε δει την απίστευτη εικόνα από την άδεια πλατεία γύρω από την Κάαμπα στη Μέκκα. Εδώ ένας μουσουλμάνος εξηγεί γιατί η εικόνα αυτή είναι πρωτοφανής και αδιανόητη.
|
|
|
"Και ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δαχτυλό μας, κύριε Ζαχαρέ. Οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι όλοι μας, στην πραγματικότητα, αυτή τη στιγμή αποκάτω φοράμε πιτζάμες"
|
|
|
Κοιτάζετε τέτοια διαγράμματα συνέχεια. Στην πράξη, δεν έχουν κανένα νόημα και το ξέρετε και το ξέρω και εγώ. Αλλά το να κοιτάζεις τις γραμμές και τα νούμερα σου δίνει μια ψευδαίσθηση ελέγχου. Ότι θα τα διαβάσεις και θα βγάλεις ένα συμπέρασμα, κάτι θα καταλάβεις, κι αυτό μπορεί να ηρεμήσει για λίγο την τρικυμία και το διαρκές αίσθημα της ήπιας απόγνωσης.
Όταν σας έστελνα το προ-προ-προηγούμενο γράμμα, στην Ελλάδα είχαμε 7 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Όταν σας έστειλα το προ-προηγούμενο, είχαμε 45. Την προηγούμενη Παρασκευή, είχαμε 190 και έναν νεκρό. Σήμερα έχουμε 495 και 9 νεκρούς.
Να προσέχετε, να μένετε στο σπίτι και να είστε ασφαλείς.
|
|
|
|