Copy
22 maart 2020
 
Beste lezer,
 
U leest Nieuwsbrief nummer 44
onderstreepte teksten verwijzen naar een weblink
 
2020, het jaar dat we 75 jaar vrijheid vieren. Maar hoe anders kan het verlopen…  Met de komst van het Coronavirus leven we in onzekerheid. 
Gezondheid gaat voor alles. Daarom wensen we iedereen veel sterkte toe in de komende tijd. We hopen dat de gevolgen voor ons allemaal zo klein mogelijk blijven.
 
Herdenken en Vieren 
Er is hard gewerkt aan diverse activiteiten om stil te staan bij de dramatische schietpartij van 7 mei 1945, met de nodige publiciteit om zo een groter publiek te bereiken.
Nog steeds gaan we door, hoewel er een grote kans is dat delen geschrapt gaan worden, of slechts met een aanpassing doorgang kunnen vinden. 
Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft inmiddels besloten om de Nationale Herdenking op 4 mei en de Nationale Viering van de Bevrijding op 5 mei aan te passen. Op dit moment zijn daar nog geen nadere berichten over bekend.
 
U hoort direct van ons, zodra er meer definitieve details zijn. Volg ook onze website en facebook voor het laatste nieuws.
  • 4 mei Stille Tocht en Nationale Herdenking in de Nieuwe Kerk en op de Dam
  • 5 mei programma rond de Dam 
  • 7 mei 2020, 15.00 uur informele reünie en herdenking bij het Memorial Damslachtoffers; aansluitend draait het draaiorgel ’t Snotneusje
  • 10 mei 2020, 14.00 uur Amsterdam 75 jaar bevrijd, concert in samenwerking met de Amsterdamse Tramharmonie en het Amsterdam Museum
 
Update herstel Memorial Damslachtoffers
Bij het pand van H&M bleken werkzaamheden in uitvoering, waardoor een groot deel van het Memorial tijdelijk niet zichtbaar was. Het spijt ons als u daardoor onaangenaam verrast was tijdens een bezoek. Helaas waren we daar niet van op de hoogte. De gebiedsmanager heeft ons nogmaals toegezegd zoveel mogelijk verschillende loketten te attenderen op het oorlogsmonument. 
Verder is het wachten op het bericht vanuit de Gemeente Amsterdam dat de herstelwerkzaamheden zijn uitgevoerd en het Memorial Damslachtoffers er weer netjes bijligt voor de komende tijd. -zie ook onze vorige nieuwsbrieven.
 
Tips
  • Vanaf zaterdag 28 maart, 20.35 uur NPO2 volgt Philip Freriks de voetsporen van de bevrijders voor Omroep Max. In een van deze 6 afleveringen vertelt getuige Ger Rous over de Dambeschieting. Lees meer
  • Op 11 mei 1940 vielen er bommen op de Blauwburgwal. Daarbij vielen 44 doden. Joke Andriessen en Ludmilla van Santen hebben Fred Geukes Foppen geholpen bij zijn onderzoek naar nabestaanden. Het is de bedoeling dat op 11 mei 2020 een monument zal worden onthuld. Er komt een aanvulling op het eerder uitgegeven boekwerk. Lees meer
  • 18 maart verscheen het boek 1945 De afrekening van Ad van Liempt en is verschenen in de NIOD-reeks Leven in bezet Nederland 1940-1945. Ons onderzoek en boek ‘Drama op de Dam’ is een van de gebruikte bronnen voor het hoofdstuk over de schietpartijen, waarover hij schrijft: “Het drama op de Dam kostte 32 levens. Het verhaal van die slachtoffers is nauwgezet vastgelegd in het indrukwekkende boek Drama op de Dam.” Lees meer
  • Ook verscheen deze maand het boek Een wrang feest van Marjolein Bax. Ons onderzoek is de basis geweest om verder te zoeken naar de slachtoffers die buiten Amsterdam rond de bevrijding omkwamen door gelijkende omstandigheden. Van bijna 200 slachtoffers heeft zij de namen en omstandigheden beschreven. Stichting Memorial heeft in overleg met de nabestaanden de portretfoto’s van 5 slachtoffers gedeeld. We worden in dit boek met meerdere bronnen genoemd. Lees meer
  • En niet te vergeten…ons boek ‘Drama op de Dam – 7 mei 1945’ is uitsluitend via onze website met korting te bestellen, (20 euro ipv 24,95) met gratis verzending, en naar wens te voorzien van een geschreven opdracht. 
We blijven verder onderzoek doen naar de omstandigheden van de beschieting en naar personen, zoals de gewondenlijst en koppeling van personen die op foto’s worden herkend. Kent of herkent u iemand op een foto, in het boek of op de website, wilt u dat dan aan ons doorgeven?

* tekst gaat verder onder de foto.

Wie waren deze vrouw, man en jongen bij een kinderwagen ( zie onze onderzoek pagina )
 
Dringende oproep
Na onze oproep in de december-nieuwsbrief hebben we meerdere bedragen mogen ontvangen, heel hartelijk dank! We zijn er nog niet, daarom een herhaling:
De Stichting kan uitsluitend bestaan door uw giften en dit blijft nodig voor verder onderzoek, en het in stand houden en verder ontwikkelen van de website. De jaarlijkse vaste lasten bedragen ca 1000 euro en de kas is bijna leeg. 
Zonder giften is het voortbestaan van de website niet mogelijk. Uw financiële bijdrage is van harte welkom op rekeningnummer NL10 INGB 0008 136685 ten name van Stichting Memorial 2015 voor Damslachtoffers 7 mei 1945 en is fiscaal aftrekbaar omdat wij een Algemeen Nut Beogende Instelling zijn.

U mag ons altijd mailen dam07051945@gmail.com

Dank u wel,
Het bestuur
 
 


Links
website stichting
plaatseensteen
facebookpagina stichting
twitter stichting

Het memorial voor Damslachtoffers werd mede mogelijk gemaakt door vele particuliere donaties,  Yip Group, Mondriaan Fonds, AFK, Prins Bernhard Cultuurfonds, Gemeente Amsterdam, Amsterdams Comité 4 en 5 mei, Tours & Tickets, Koninklijke Industrieele Groote Club, Rabobank Amsterdam, Madame Tussauds, Gassan, NH collection Grand Hotel Krasnapolsky, De Roode Leeuw, Stadsarchief Amsterdam, Rode Kruis, NIOD, NIMH, Nederlands Fotomuseum, Nationaal Archief, Mijn Genea, Condomerie, de Bijenkorf, ABN AMRO N.V, Erfgoed Logies, Maison de Bonneterie, 123inkt, StamboomVragenForum, Centraal Bureau voor Genealogie CBG, De Jonggroep, Nationaal Comité 4 en 5 mei.
Share Share
Tweet Tweet
Forward Forward
Copyright © 2020 Stichting Memorial 2015 voor Damslachtoffers 7 mei 1945, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp