Copy
Arctic Sport -uutiskirje 2/2020 | Lue selaimessa
Sisältö
  • Arctic Sport kokous keräsi laajan osallistujaporukan — koordinointiryhmä työstämään seuraavia askelia
  • Lappilainen patentoitu terveysteknologia vie avantouinnin hyötyjä maailmalle
  • Inno4Sports: Liikunnalla on yhteiskunnallista ja taloudellista merkitystä
  • Lapin AMK:n liikunnan ja vapaa-ajan koulutusohjelma kiertää Lapin seutukuntia
  • Interreg Pohjoinen 12. hakukierros avautuu 1. huhtikuuta
  • Urheiluliiketoiminnan koulutuksen suunnittelutyö on käynnistynyt
  • Life Age -hanke järjestää tapaamisia aktiivisen ikääntymisen edistämiseksi
Arctic Sport -uutiskirjeessä halutaan tuoda näkyväksi lappilainen liikunta-, urheilu-, ja hyvinvointialojen toiminta. Uutiskirjeessä lappilaiset alan toimijat voivat jakaa tietoa mm. toiminnastaan, onnistumisistaan ja tulevista tapahtumista.

Voit tilata uutiskirjeen tästä.

Onko sinulla sisältöä uutiskirjeeseen?
Lähetä juttusi osoitteeseen pirkko.sivonen(a)lapinliitto.fi

Seuraava uutiskirje ilmestyy 27.5.2020


Lisätietoa arcticsport.fi
Jaa Jaa
Twiittaa Twiittaa
Lähetä Lähetä

Arctic Sport kokous keräsi laajan osallistujaporukan — koordinointiryhmä työstämään seuraavia askelia

Arctic Sport verkoston kokous ja Päiväkahvit -tilaisuus keräsivät maanantaina 10. helmikuuta laajan joukon liikunta-alan kehittämisestä kiinnostuneita Rovaniemelle Lapin urheiluopistolle. Liikunta-, urheilu-, ja hyvinvointialojen sektorit ylittävä yhteistyö koettiin tarpeellisena, mutta vielä kaivattiin yhteisen ymmärryksen rakentamista. Kokouksessa perustettu koordinointiryhmä lähtee työstämään seuraavia askelia. Seuraava tapaaminen järjestetään 25. toukokuuta.
 
Arctic Sport -verkoston kokous keräsi helmikuun alussa yli 40 osallistujaa Lapin urheiluopistolle keskustelemaan liikunta-alan yhteistyöstä. Lapin liiton koordinoiman Inno4Sports –hankkeen (Interreg Europe) ja Lapin Ammattikorkeakoulun Liikunta-alan yrityslähtöinen kehittäminen EU-yhteistyössä (EAKR) –hankkeiden järjestämässä tilaisuudessa oli edustettuna liikunta-alan toimijoita laajalla skaalalla.

Kokouksessa tunnistettiin kuitenkin haasteeksi toimijoiden eri näkökulmien ja tarpeiden yhteensovittaminen. Tätä varten kokouksessa perustettiin koordinointiryhmä, työstämään pohjaa yhteiselle ymmärrykselle ja tavoitteille. Koordinaatioryhmään valittin:
  • Antti Häkämies, Posion kunta
  • Harri Haavisto, Rovaniemen seuraparlamentti/Lapin Lukko ry
  • Maarit Toivola, Lapin liikunta
  • Heikki Hannola, Lapin AMK
  • Pekka Tiitinen, Ammattiopisto Lappia
  • Heikki Keskitalo & Jussi Sirviö, Santasport Lapin urheiluopisto
  • Juhani Huhtala, Ounas Partners Oy (taustasparraajana ajankäytöllisistä syistä)
  • Pirkko Sivonen, Lapin liitto
Liiketoiminnan kehittäminen aluekehittämisen keskiössä
Liikunta-alan verkostoyhteistyölle on tunnistettu tarve Lapin liikunnan vuonna 2017 laatimassa liikuntastrategiassa. Helmikuun kokouksen osallistujaporukka näytti kuinka laajaa liikunta-alan kehittäminen Lapissa on.

Yrityksistä paikalla oli liikunta- ja hyvinvointipalveluja tarjoavia yrityksiä, terveystuotteita valmistavia yrityksiä ja muiden toimialojen yrityksiä, jotka haluavat edistää liikuntaa ja hyvinvointia esimerkiksi sponsoroimalla seuroja. Yritysten nostaminen keskiöön nousikin kokouksessa tavoitelistalle, sillä liikunta-alan kehittäminen on koettu tähän asti vahvasti oppilaitos-, kunta, ja seuravetoiseksi. ”Aluekehitysnäkökulmasta, jota Lapin liitto edustaa, keskiössä on juurikin yritysten ja liiketoiminnan kehittäminen”, kokouksen puheenjohtajana toiminut maakuntajohtaja Mika Riipi kommentoi.

Lapin Ammattikorkeakoulun yliopettaja Heikki Hannolan mukaan lappilainen osaaminen ja olosuhteet ovat hyvä pohja liikuntayrittäjyydelle. ”Muun muassa Ounasvaaran alue Rovaniemellä on esimerkki siitä, kuinka liikunta-alan yritykset, matkailuyritykset, oppilaitokset ja kaupunki voivat yhdessä tuottaa palveluja eri kohderyhmille hyödyntäen samoja fasiliteetteja”, Hannola kommentoi.
 

Harrastusmahdollisuudet vetovoimatekijöinä
Harrastusmahdollisuudet ja liikuntatapahtumat edistävät myös Lapin kuntien vetovoimaa ja kuntalaisten hyvinvointia. Posiolla on käynnissä Posio liikkuu –hyvinvointikampajana ja Muonion kunnan Freeride Academy (ESR/ELY-keskus) houkuttelee vapaalaskijan uraa tavoittelevia nuoria ympäri Suomea valmennusleireille Olokselle. Iso rooli on myös seuroilla, jotka edistävät lajinsa harrastamista ja järjestävät kisoja ja tapahtumia. Vuoden 2020 aikana ympäri Lappia järjestetään suuri määrä erilaisia urheilutapahtumia, joista Jukolan viestin ja Painonnoston alle 23-vuotiaiden EM-kisojen järjestäjät esittelivät päivän aikana tapahtumiaan.

Päivän aikana tuotiin esiin myös palvelut eri kohderyhmille, osallistujien kohderyhmiin lukeutuivat ainakin aktiiviliikkujat ja ei-liikuntaa harrastavat, lapset, aikuiset ja ikäihmiset sekä paraurheilijat ja erityislapset.


Mahdollisuuksia myös EU-tasolla

Tapahtuman järjestäjät Lapin liitto ja Lapin AMK ovat mukana eurooppalaisissa verkostoissa, joiden tavoite on edistää liikunta-alan roolia EU:ssa. Arctic Sport –yhteistyöllä halutaan päästä kiinni myös suoraan EU-rahoitukseen. Tavoitteena kansainvälisessä yhteistyössä on saada aikaan investointihankkeita, jotka edistävät lappilaisten yritysten kasvua.

Vaikka liikunta- ja terveys kuuluvat kansallisen toimivallan piiriin, voidaan komissio saada kiinnostumaan alasta sen liiketoimintapotentiaalin kautta. ”Eurooppa-tasolla käytetään usein sanamuotoa ’sport and vitality’, jolla viitataan urheiluun ja terveyden edistämiseen, eli tarkoitus ei ole kehittää vain huippu-urheilua”, Heikki Hannola kertoo.

Seuraava Arctic Sport verkoston kokous järjestetään 25.5. klo 14-16 etäyhteydet huomioiden. Koordinointiryhmä tiedottaa asiasta lisää lähempänä kokousta. Tarkempi muistio luettavissa täällä.

 
Lapin ELY-keskus:
Koronatietoa yrityksille

Lappilainen patentoitu terveysteknologia vie avantouinnin hyötyjä maailmalle

Lappilainen Amandan Healthcare Oy valmistaa kylmäsumusuihkuja, joita voi asentaa tavallisiin kylpyhuoneisiin. Suihkulla voi esimerkiksi nopeuttaa palautumista ja lievittää kipua, mutta kylmähoidolla on todettu myös monia muita terveysvaikutuksia.

Idean isä ja aktiivinen avantouimari Panu Vapaavalta aloitti kylmäsumusuihkun kehittämisen Keksintösäätion tuella vuonna 2012. Ensimmäiset testit tehtiin vuonna 2012 silloisessa Lapin ammattikorkeakoulun Arctic Power –kylmälaboratoriossa. Tuotteen ensimmäinen versio saatiin markkinoille 2016. Matkan varrella Amandanin kehittämiseen on liittynyt eri alojen asiantuntijoita, kylmäsumusuihkussa yhdistyy kliininen tutkimus, termobiologia, hienomekaniikka ja muotoilu.

Vahva tieteellinen näyttö on ollut Amandanille alusta asti tärkeää tuotteen kehittämisessä ja yritys onkin panostanut kliiniseen tutkimukseen. Kylmäsumusuihkun vaikutusten tutkimisessa on tehty yhteistyötä muun muassa Reumaliiton, Jyväskylän yliopiston ja Työterveyslaitoksen kanssa.

”Amandanhan on lappilaisittain vähän outolintu. Valitettavasti toimialaamme ei Lapissa niin hyvin tunneta, mikä tekee paikallisesta toimintaympäristöstä osin haastavan. Mitä tulee esimerkiksi alihankkijoihin ja muihin yhteistyökumppaneihin, suurin osa on muualta Suomesta. Mutta kun kylmää edustetaan, on pohjoisuus meille vahvuus. Olemme nimenomaan lappilainen firma ja haluamme edustaa tuotteellamme arktista hyvinvointia ja suomalaisuutta”, kertoo Vapaavalta.

Tulevaisuudessa Amandan haluaa saada vahvemman jalansijan kansainvälisiltä markkinoilta. Vapaavalta kertoo, että kylmäsumutekniikalle on kansainvälistä kysyntää: ”kylmähoito ei ole vain suomalainen juttu, vaan erittäin tuttua erityisesti keskieurooppalaisten ja yhdysvaltalaisten urheilijoiden ja terveystietoisten keskuudessa. Itseasiassa huippukylmähoito on alun perin japanilaisen reumalääkärin keksintö kroonisen kivun lievittämiseen lääkkeettömästi”.

Lisätietoa:
www.amandan.fi

Video: Maailman terveellisin suihku

Panu Vapaavaltaa haastatteli Pirkko Sivonen joulukuussa 2019 ja maaliskuussa 2020 Inno4Sports -hankkeen toimintasuunnitelman taustaselvitystyön yhteydessä.


Inno4Sports: Liikunnalla on yhteiskunnallista ja taloudellista merkitystä

Euroopan komission mukaan urheiluun liittyvän liiketoiminnan osuus koko unionin bruttokansantuotteesta on 2,12% eli 279,7 miljardia euroa. Alan työvoiman osuus puolestaan on 2,72% kokonaistyöllisyydestä, mikä tarkoittaa noin 5,6 miljoonaa henkilöä. Talouskriiseistä huolimatta liikunta-ala on jatkanut kasvuaan (tiedot vuodelta 2005 ja 2012). Liikuntaan ja urheiluun liittyvän elinkeinotoiminnan taloudellisia ja sosiaalisia vaikutuksia aliarvioidaan kuitenkin edelleen. Inno4Sports -hankkeessa halutaan tuoda esiin alan merkitys.

Viime vuosina alan ympärille on kehittynyt klustereita ja verkostoja tukemaan liiketoiminnan kehittämistä ja innovaatiotoimintaa. Inno4Sports-hankkeen tavoitteena on parantaa näiden verkostojen suorituskykyä ja siten vahvistaa taloudellista tulosta, torjua liikkumattomuutta ja edistää yhteisöjen elinvoimaisuutta. Hankkeen kokonaisbudjetti on noin 1,5 miljoonaa euroa, ja sitä tuetaan Interreg Europe -ohjelmasta.

Hankkeessa viisi aluetta Espanjasta, Unkarista, Suomesta, Puolasta ja Alankomaista yhdistävät voimansa alan edellytysten kehittämiseksi. ”Me kaikki pidämme tärkeänä, että urheilu sisällytetään paremmin aluekehittämiseen. Jokaisella alueella on omanlaisensa asiantuntemus ja kokemus, josta muut voivat oppia. Yritämme ymmärtää, mikä on tietyn alueen huippuosaaminen, ja yhdistää alueiden osaamista toisiaan täydentävästi. Emme kilpaile keskenään, vaan haluamme oppia toisiltamme.” kertoo hankkeessa projektipäällikkönä toimiva Rene Wijlens, alankomaalaisen Sports and Technology Foundationin klusterijohtaja.

 

Alueelliset toimintasuunnitelmat työkaluna liikuntainnovaatioiden tukemiseen

Vuonna 2018 alkanut Inno4Sports kestää vuoteen 2022. Hankkeen ensimmäisen kahden vuoden tavoitteena on saada aikaan selkeä kuva kunkin alueen huippuosaamisesta ja kehittää jokaiselle alueellinen toimintasuunnitelma. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi Inno4Sports järjestää kumppaneiden kesken tapaamisia tiedon ja kokemusten jakamiseksi. ”Suurin osa projektista on työskennellä alueellisten toimintasuunnitelmien kanssa. Kumppanit voivat inspiroida toisiaan suunnitelmia työstettäessä. Kaikilla on halu kehittää toimintaa paremmaksi omalla alueellaan”, Rene kertoo.

”Etelä-Alankomaissa, Valenciassa ja Lapissa liikunta-alalla on ollut kasvava rooli viime vuosina. Puola ja Unkari ovat eri vaiheessa, mutta ovat molemmat erittäin kunnianhimoisia. Yhdessä katsomme, mitä voimme tehdä paremmin ja kuinka voimme auttaa toisiamme. ”

Lapissa hanketta koordinoi Lapin liitto, minkä lisäksi Lapin Ammattikorkeakoulu ja Lapin liikunta tuovat hankkeeseen omaa asiantuntijuuttaan. ”Lapissa olemme erityisen kiinnostuneita yhteistyön malleista Eindhovenissa ja Valenciassa. Lisäksi haluamme tuoda Lappiin oppeja Alankomaista, kuinka hyödyntää teknologiaa entistä enemmän palvelujen kehittämisessä ja tuottamisessa”, kertoo Pirkko Sivonen Lapin liitosta.

 

Urheilulla on merkittävä yhteiskunnallinen rooli

Hankkeessa neuvovana kumppanina toimiva European Platform for Sport Innovation (EPSI) tarjoaa alustan pysyville tuloksille ja tuo projektin tulokset myös muiden alueiden ja osapuolten tietoisuuteen. "EPSI:ssä autamme jäseniämme keräämään varoja hankkeisiin, luomaan mahdollisuuksia markkinoille pääsylle ja keskustelemaan paikallisten ja alueellisten viranomaisten kanssa urheilun tärkeydestä", kertoo toimitusjohtaja Alberto Bichi.

Sekä Alberto että René ovat työskennelleet alan parissa jo pitkään ja todistaneet liikunta-alan merkityksen kasvua yhteiskunnassa. ”Urheilulla on merkittävä rooli politiikassa. Sen taloudelliset vaikutukset ovat suuret, urheilualaan ei ole vaikuttaneet finanssikriisit ja ala on jatkuvasti kehittymässä. Mutta urheilulla on merkitystä myös sosiaalisissa tekijöissä, kuten pakolaisten kotouttamisessa. Sillä on jopa diplomaattirooli, kuten osoitettiin vuoden 2018 olympialaisten aikana, kun Pohjois- ja Etelä-Korea kilpailivat saman lipun alla”, Alberto sanoo.

”Urheilun merkitystä yhteiskunnalle on edelleen aliarvioitu, ja sitä ei ole vielä varmistettu politiikassa. Haluamme muuttaa sitä ja varmistaa, että urheilu on tärkeä osa alueellista politiikkaa Euroopassa.”, Rene lisää.

Lisätietoa:
Pirkko Sivonen
Projektipäällikkö, Lapin liitto
pirkko.sivonen(a)lapinliitto.fi
040 828 6011
Inno4Sports -hankkeen nettisivut
Euroopan unionin urheilualan työsuunnitelma 2017-2020
EU: Urheilun valkoinen kirja (2007)

 

Lapin AMK:n liikunnan ja vapaa-ajan koulutusohjelma kiertää Lapin seutukuntia

Kuva: Markus Kiili | Lapin materiaalipankki
Lapin AMK:n liikunnan ja vapaa-ajan koulutusohjelman on mukana Liikunta-alan yrityslähtöinen kehittäminen EU-yhteistyössä -hankkeessa. Hankkeella edistetään Lapin ammattikorkeakoulun kansainvälistä osaamista liikunnan ja vapaa-ajan sekä hyvinvoinnin alalla ja rakennetaan alan verkostoyhteistyötä sekä alueellisesti että kansainvälisesti osana ClusSport-yhteistyötä.

ClusSport-yhteistyö yhdistää eurooppalaisia alueita, jotka jakavat tavoitteen liikunta-alan potentiaalin hyödyntämiseksi. EU-tasolla liikunta ja urheilu on tunnistettu nopeasti kasvavina aloina, jotka tukevat myös hyvinvoinnin kehittämistä paikallistasolla. Lappi haluaa tarjota liikunta-alalle arktisen ja älykkään toimintaympäristön ja alan toimijoille mahdollisuudet menestyä.

Hankkeen tämän hetken vaiheeseen kuuluu niin kutsuttu ”Lappiturnee”, jonka tarkoituksena on parantaa kuntien ja yritysten tietoja verkosto- ja kv-toiminnan mahdollisuuksista. Konkreettisesti Lapin AMK on pyrkinyt järjestämään yhdessä Lapin liiton kanssa tapaamisia eri puolille Lappia, johon kutsutaan kunkin alueen kuntien liikuntatoimien päättäjiä, sekä alueen liikunta-alan yrityksiä keskustelemaan Lapin alueellisesta kehittämisestä.

Tällä hetkellä vierailuita on järjestetty Meri-Lapin alueella, Etelä-Lapissa ja Länsi-Lapissa. Tapaamiset ovat tuoneet esille hyvin kuntien ja siellä toimivien yritysten nykytilannetta, sekä tulevaisuuden näkymiä. Lapin AMK on saanut vierailuiden avulla muodostettua yritysyhteistyö verkostoa.

Covid-19 epidemian sanelemana tulevat kuntatapaamiset on tarkoitus järjestää joko etänä tai tilanteen normalisoituessa, alkuperäisen tarkoituksen mukaisesti paikan päällä.

Lisätietoa:
Niko Niemisalo
Projektipäällikkö
niko.niemisalo(a)lapinamk.fi

040 183 4440
Leo Hokka
Projektisuunnittelija
leo.hokka(a)lapinamk.fi
044 478 0285




Interreg Pohjoinen 12. hakukierros avoinna 1.huhtikuuta - 14. toukokuuta 2020


Interreg Pohjoinen 12. hakukierros on avoinna 1.huhtikuuta - 14. toukokuuta 2020. Rahoitusta on tarjolla valmisteleviin toimenpiteisiin tulevaa EU-ohjelmakautta varten. Hakemukset priorisoidaan ohjelman hallintokomiteoiden kokouksessa 6. lokakuuta 2020.

12. hakukierroksella on EU-rahoitusta haettavana seuraavasti:
  • Toimintalinja 2 – Yrittäjyys, n. 500 000 €
  • Toimintalinja 3 – Kulttuuri ja ympäristö, n. 1 000 000 €
  • Toimintalinja 4 – Yhteiset työmarkkinat, n. 500 000 €
Hakukierroksella seuraavat kriteerit katsotaan hakemuksen eduksi:
  • Hankkeessa on mukana uusia toimijoita/kumppanuuksia
  • Hankebudjetissa käytetään 40% kustannusmallia (EU-toimijoiden osalta)
  • Hanke sisältää valmistelevia toimenpiteitä seuraavan ohjelmakauden huomioon ottaen
Hankkeet voivat kestää enimmillään 30. syyskuuta 2022 asti. Suomalaiset hakijat voivat hakea Lapin liitosta kansallista vastinrahoitusta 20% budjetin suuruudesta.

Lisätietoa:
Interreg Pohjoinen tiedotuspiste
Anna-Mari Auniola 0400 762 372
Maiju Jolma-Taylor 040 660 8546
www.interregnord.com/fi

Urheiluliiketoiminnan koulutuksen suunnittelutyö on käynnistynyt!

 
Sport Business Lapland on Lapin ammattikorkeakoulun ja Santasport Lapin urheiluopiston yhteistyössä kehitettävä urheiluliiketoiminnan koulutuskokonaisuus, jota pilotoidaan syksystä 2020 alkaen.

Koulutus on suunnattu liikunta- ja urheilutoimijoille, jotka haluavat tehostaa ja uudistaa toimintaansa vahvistamalla urheiluliiketoiminnan osaamista.

Kevään 2020 aikana koulutustoimijat kartoittavat osaamistarpeita koulutuksen suunnittelua varten. Työn edetessä, tietoa koulutuskokonaisuudesta päivitetään osoitteeseen www.sportbusinesslapland.fi. Seuraathan siis tiedottamista!

Koulutuskokonaisuus rakennetaan osana SportBusinessLapland-hanketta ajalla 1.11.2019-31.10.2021 Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen osarahoittamana.

Lisätietoja antaa Lapin ammattikorkeakoulun projektipäällikkö Jenni Kemi (jenni.kemi(a)lapinamk.fi / 040-4829434).

Life Age -hanke järjestää tapaamisia aktiivisen ikääntymisen edistämiseksi

Lapin AMK:n liikunnan ja vapaa-ajan koulutusohjelman LifeAge –hankkeessa on edetty kohderyhmätapaamisten vaiheeseen. Erasmus+Sport rahoitusohjelman hankkeessa jokaisessa mukana olevassa organisaatiossa pidetään 2-3 kohderyhmätapaamista alueen ikääntyville ihmisille.
 
Tapaamisia on Rovaniemellä järjestetty yhteistyössä kaupungin kanssa. Tilana on toiminut Rovaniemen Kansalaistalo. Tällä hetkellä tapaamisia on pystytty järjestämään vain kerran. Seuraava tapaaminen ikääntyvien kanssa pyritään järjestämään, kun nykyinen tilanne normalisoituu. Covid-19 on aiheuttanut hankkeeseen aikataulullisia muutoksia, mutta hanketta viedään eteenpäin sovittujen raamien mukaisesti sen mukaa mitä tilanne sallii.

Erasmus+Sport rahoitusohjelmasta tuetussa Life Age -hankkeessa on mukana korkeakouluja ja tutkimuslaitoksia Lapin AMK:n lisäksi Italiasta, Irlannista, Latviasta ja kaksi Espanjasta.

 
Kuva: Lapin materiaalipankki
Lisätietoa:
Niko Niemisalo
Projektipäällikkö
niko.niemisalo(a)lapinamk.fi

040 183 4440
Leo Hokka
Projektisuunnittelija
leo.hokka(a)lapinamk.fi
044 478 0285
Jaa Jaa
Twiittaa Twiittaa
Lähetä Lähetä

Lue lisää Arctic Sport -verkostosta osoitteessa arcticsport.fi
ja seuraa somessa #ArcticSportLapland

 

Arctic Sport -uutiskirje lähetetään lappilaisille liikunta-alan toimijoille kuten seuroille, yrityksille ja kunnille kerran kuussa. Arctic Sport verkoston viestintä tapahtuu 2019-2020 Inno4Sports -hankkeen johdolla.

Palautetta ja ideoita uutiskirjeeseen ja verkostoon liittyen voit lähettää osoitteeseen pirkko.sivonen(a)lapinliitto.fi


Tilaa uutiskirje | Lopeta uutiskirjeen tilaaminen






This email was sent to <<Sähköpostiosoite>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Arctic Sport · Hallituskatu 20b · Rovaniemi 96100 · Finland

Email Marketing Powered by Mailchimp