Copy
De Nieuwsbrief van deze week!
Nieuwsbrief
Nieuwsbrief nr. 25 - vrijdag 20 maart
Agenda
7 april Buitenlesdag
9 april Paasviering met lunch, kinderen zijn om 14.00 uur vrij!
24 april 12.00 uur Start Meivakantie
Bij de verhalen

Van een collega-school kregen we het volgende gebed doorgestuurd: 


Thema van de week Een dag om opnieuw te beginnen

Matteüs 18: 21-35, 19: 16-30 en 21: 1-11
Een man krijgt een grote schuld kwijtgescholden, maar vervolgens wil hij van iemand wel zijn geld hebben. Daar lijkt het op als wij elkaar niet vergeven, vertelt Jezus. Een rijke man krijgt te horen dat hij zijn bezittingen weg kan doen en Jezus rijdt als koning op een ezel Jeruzalem binnen. Dit is een dag om opnieuw te beginnen!

                                                          

Lied van de Week

God is altijd heel dichtbij
Lied 44 (kOpw 195)
"Onderwijs op afstand"

De 1e week

Het was een bijzondere week. Alle kinderen waren thuis, de school was dicht. Er liggen in ieder geval nog 2 bijzondere weken voor ons. We hopen natuurlijk dat het ook helpt om de Corona crisis te bestrijden.

Als team zijn we deze week hard aan het werk geweest om het thuiswerk voor alle groepen te verzorgen. Dit thuiswerk is niet iets waar de kinderen voor kunnen kiezen, het is werk waarvan we verwachten dat ze het allemaal maken of doen.  



Afgelopen dinsdagmorgen konden de kinderen (of hun ouders) allemaal de papieren materialen ophalen. We zijn blij dat dit goed en rustig verlopen is.  De kinderen kwamen mooi verspreid over de ochtend, pakten hun pakketje en gingen weer op huis aan. 

De kinderen zijn thuis actief aan het werk gegaan. Via allerlei communicatiekanalen, afgestemd op de leeftijd van de kinderen, is er contact  tussen leerkracht en kinderen. Dank voor alle berichtjes, foto's en filmpjes, we genieten als team van deze vormen van contact.



We zijn heel blij dat u als ouders met ons meedenkt en dat we samen er voor kunnen zorgen dat het onderwijs voor de kinderen nu niet stil komt te liggen. We hopen dat we deze samenwerking de komende weken kunnen voortzetten!!
 

Richtlijnen RIVM en Rijksoverheid

Wij nemen de gezondheid van onze leerlingen en medewerkers serieus. Zoals in de richtlijnen van de overheid staat, hebben voorlopig alleen teamleden van het kindcentrum, kinderen die opgevangen worden en ouders die hun kinderen van de BSO komen ophalen toegang tot ons gebouw.

Op het moment dat er relevante wijzigingen zijn in het landelijk beleid wordt u daarvan door ons op de hoogte gebracht.

Voor informatie over het virus zelf verwijzen wij u opnieuw naar sites van de rijksoverheid, RIVM en GGD of naar de button op de site van Kindcentrum de Wiedewereld / Accrete.
  

Geplande activiteiten

Alle bijeenkomsten, gesprekken met externen en extra activiteiten voor de groepen zijn, zoals u zult begrijpen, afgelast. In Sint Jansklooster sluiten we ons ook aan bij het landelijke besluit om de Koningsspelen te cancelen.

 

Eindtoets groep 8

Woensdag kregen we het bericht van minister Slob van Onderwijs dat ook de eindtoets voor groep 8 niet doorgaat dit jaar. Het schooladvies is leidend voor de verwijzing naar het voortgezet onderwijs. Dit was de afgelopen jaren al zo, maar de eindtoets werd gebruikt als laatste check. Dit jaar  


Minister Slob geeft aan: "We vragen op dit moment heel veel van het onderwijspersoneel. Ik heb erg veel bewondering voor al die leraren en schoolleiders die zich met al hun creativiteit inzetten voor onderwijs aan kinderen die thuis zitten. Dat heeft nu prioriteit voor scholen."

Leerlingen in groep 8 hebben de afgelopen weken al een schooladvies gekregen. Dat is altijd al leidend geweest bij de keuze van een middelbare schoolopleiding. Er zal volgend schooljaar extra goed worden gekeken of een kind wel op de juiste opleiding zit.

Uit de groepen

In groep 1 en 2 worden via de groepsapp foto's en ideeën voor thuis uitgewisseld. Hierbij een paar van heel veel mooie, leuke, grappige foto's:








Groep 3-4 krijgt via Classroom complete lessen lezen, taal en rekenen aangeboden. Maar ook een mooie les hygiëne!
De kinderen konden thuis een proefje doen om er achter te komen waarom je toch zo vaak je handen moet wassen in deze aparte tijd.
De opdracht was om in een bord met water en wat korreltjes peper (die bacteriën en virussen symboliseren die in de lucht zweven) een vinger met een beetje zeep er op te steken. Wat ze ontdekten mochten de kinderen op de foto zetten of filmen en naar school sturen.




Alle groepen krijgen ook een vorm van dagopening toegestuurd. Meester Smelt van groep 5-6 heeft daar een leuke actieve invulling voor gevonden: 


Het gebedsidee voor afgelopen woensdag 'de dag van gebed' was "Het maken van gebedskrakelingen"

Krakelingen zijn traditioneel verbonden met Pasen en de vastentijd, omdat ze lijken op gekruiste armen in gebed. Ik kan niet zeggen dat ik ooit in deze stand gebeden heb, maar de link vind ik zeker leuk!

De kinderen kregen vervolgens het recept voor de krakelingen. Meester Smelt heeft gister heel wat foto's gekregen van kinderen die deze krakelingen gebakken hebben.

Vandaag was de opdracht een 'Bijbels' proefje met een glas water, ei en bierviltje: 
https://www.youtube.com/watch?v=q2KEYWPML5o&feature=youtu.be

De begeleidende tekst luidde:
Op het eerste gezicht lijkt het onmogelijk dat het ei altijd in het water valt. Maar als je het eenmaal hebt gezien, blijkt het echt waar te zijn.
Als God je roept, kom je altijd op je plaats terecht. Niets kan ons scheiden van zijn grote Liefde. Heel veel Bijbelse mensen volgden Gods roepstem en eindigden op de juiste plek. Net zoals het ei altijd in het water valt. Bijzonder, hé?


Uit de filmpjes die meester Smelt van leerlingen toegestuurd kreeg, bleek dat de eieren idd in het water terecht kwamen!


Groep 7-8
Groep 7-8 werkt via Teams. De kinderen krijgen digitaal de planning, instructies en opdrachten. Meester Ronald kan precies zien wanneer de kinderen aan het werk zijn.... Deze week moest hij een aantal keer via de telefoon eerst even uitleggen hoe alles werkt, maar we worden er allemaal steeds handiger in. 







 

Praktische tips voor ouders met kinderen die thuis leren (wij leren.nl)

Van de site van wij leren.nl hebben we stukjes voor u gekopieerd: 
 

Hoe kun je de dag op een zinvolle manier invullen, als je kind thuis is? In dit artikel geven we allerlei suggesties, om ouders te ondersteunen. We werken deze pagina doorlopend bij.

Enkele algemene opmerkingen

  • Kinderen leren veel van spelen. Als je kinderen urenlang leuke gezelschapsspellen spelen, dan is dat óók heel leerzaam. En als je kleuter fijn speelt met de poppen of autootjes: prachtig! 
  • Voor buitenspelen en activiteiten buitenshuis gelden de richtlijnen van het RIVM en de Rijksoverheid.
  • Goede kans dat jij of je partner vanuit huis werkt. In dat geval kan het handig zijn – als je de ruimte ervoor hebt – om een werk en een speel-leerzone af te spreken. Dat geeft kinderen duidelijkheid én vrijheid, en voorkomt irritatie. Zo kun je rust in huis creëren.
Dagplanning en ritme
  • Op school zijn kinderen gewend aan dagritmes. Het ene kind heeft dit meer nodig dan een ander. Elk kind is daar anders in, en elke ouder kent zijn kind het beste. Het kan handig zijn om een dagindeling aan te houden. Bijvoorbeeld op de ochtend basisvakken; aan het begin van de middag zaakvakken en daarna creatieve vakken. Met royale pauzes en genoeg tijd om te spelen.

Dagschema thuis leren

Buitenspelen

LezenLezen
  • Heel veel leerkrachten benadrukken het belang van lezen. Je kunt dit stimuleren door een leesbingo, of door leeskilometers bij te houden. 
  • Voorlezen is altijd een goed idee. Speel het verhaal na, of maak een knutselwerk. Ook oudere kinderen vinden het vaak nog érg leuk om voorgelezen te worden.
  • Het mooiste is als ouders zelf voorlezen. Kan dit niet, dan zijn de prentenboeken op YouTube een goed alternatief. 
  • Ook een win-win-idee: opa of oma laten voorlezen via Skype of Facetime.
  • Bij de Voorleeshoek kan je kind genieten van allerlei mooie prentenboeken die voorgelezen worden. Dit is tijdelijk gratis beschikbaar.
  • Podcasts met kinderverhalen luisteren. Bijvoorbeeld met Gouden Boekjes.
  • De online Bibliotheek heeft tijdelijk een extra reeks mooie luisterboeken toegevoegd. Voor kinderen 12 luisterboeken en voor volwassenen maar liefst 16 luisterboeken om uit te kiezen. Voor iedereen, dus ook als je geen lid bent van de Bibliotheek.

Puzzels en creatief
  • Een legpuzzel maken. 5- of 6-jarigen kunnen doorgaans puzzels van zo’n 50 stukjes. Als dat lukt, kunnen ze 100 stukjes proberen. 7-jarigen kunnen een puzzel van 200 stukjes. Voor kinderen van 8 of 9 is 500 stukjes een mooi aantal. Vanaf een jaar of 10 kunnen kinderen aan de slag met een puzzel van 1000 stukjes.
  • Zelf een puzzel maken: een puzzel sjabloon printen en daarop tekenen.  
  • Sudoku’s oplossen. Er zijn ook eenvoudige varianten voor jonge kinderen, zoals een kleuren sudoku.
  • Een kaart knutselen en versturen naar oudere en/of eenzame mensen. 
  • Knutselen met kosteloos materiaal, bijvoorbeeld een schoenendoos. Laat iets bedenken wat ze kunnen combineren met hun eigen speelgoed: een garage, een barbiehuis, een kamer in je huis. Alles komt van pas: restjes behang, vloerbedekkig, etc. Een kijkdoos kan ook.
  • Knutselen met brooddeeg.
  • Handletteren of Origami.
  • Teken een stripverhaal.
  • Zelf een spel maken. Bijvoorbeeld ‘Wie is het’ met beroepen of dieren. 
  • Gezelschapsspellen spelen. Dat is goed voor de sociale vaardigheden en executieve functies.
  • Lego is en blijft leuk én goed voor de creativiteit. 
  • In elk huis is wel Duplo. Inspirerende tips om hiermee te spelen en leren vind je bij de kleuteruniversiteit.
  • Combineer speelgoed, bijvoorbeeld kapla met auto’s. Dat biedt nieuwe mogelijkheden en verrijkt het spel.
  • Een muziekinstrument knutselen.
  • Samen muziek luisteren. Ook leuk: een muziekinstrumenten bingo tekenen en dan een video kijken. Voor liefhebbers van klassieke muziek is het project AllofBach een aanrader.

Schermtijdmputer
Het is goed om de schermtijd te beperken. Als kinderen dan op een device gaan, zijn er verschillende leerzame opties:
  • Een website maken. Hier zijn verschillende gratis kindvriendelijke opties voor.
  • Een presentatie maken, bijvoorbeeld op prezi.com.
  • Een quiz maken, bijvoorbeeld via kahoot.com.
  • Een stopmotion video maken met je lego, barbies, etc. Hier zijn verschillende gratis apps voor.
  • Foto’s bewerken.
  • Een vreemde taal leren, bijvoorbeeld via Duolingo.com. Je kunt Engels en Duits leren vanuit het Nederlands. Bij de andere talen is Engels de stamtaal.
  • Educatieve filmpjes, bijvoorbeeld via schooltv.nl.
Algemeen
  • Sluit aan bij interesse van je kind.
  • Geef ruimte voor creativiteit, en kauw niet alles voor.
  • Op de site junioreinstein.nl kun je gratis oefeningen doen voor alle vakken.
  • Op de site briljantonderwijs.nl staan opdrachten voor kinderen die wel van uitdaging houden.
  • Voor de kinderen die nu de populaire Grej of the day missen: elke dag komt er een video online.
  • Als je kind zich even verveelt, is dat geen probleem. Het kan nuttig zijn.
  • Voor kinderen is het ook heel zinvol om jou af en toe te helpen. Hier zie je wat kinderen per leeftijd kunnen doen. 

Suggesties van anderen

 

Bereikbaarheid


Algemeen nummer:

0527-246431       kindcentrumwiedewereld@accrete.nl

Peuteropvang en BSO:
medewerkers opvang:
06-82713570       kinderopvangwiedewereld@accrete.nl

Henriette Eenkhoorn, locatiemanager CKC de Wiedewereld:
0527 - 292 250    kinderopvangwiedewereld@accrete.nl

TSO: 
Opgave en af/aanmelden bij ziekte bij Petra, via de Whatsapp:
06-31563849


Commissies: 
mrwiedewereld@accrete.nl
ocwiedewereld@accrete.nl

Volg ons op Facebook    Nieuwsbrief doorsturen
Beste <<Name>>, je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je je hebt ingeschreven op onze website of ons daar toestemming voor hebt gegeven.
Indien gewenst wijzig hier je voorkeuren of schrijf je uit.. Heb je vragen, opmerkingen of toevoegingen? Ons e-mailadres is: kindcentrumwiedewereld@accrete.nl.
Kindcentrum De Wiedewereld Kloosterweg 32 Sint Jansklooster, OV 8326 CE Netherlands

Copyright © 2020 Kindcentrum De Wiedewereld, Alle rechten voorbehouden.






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Kindcentrum De Wiedewereld · Kloosterweg 32 · Sint Jansklooster, OV 8326 CE · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp