Copy
NIEUWSBRIEF
Nutrient Platform 2a879688-f09d-4572-baac-738a426163ba.png

Nieuws in deze nieuwsbrief is gerelateerd aan activiteiten van het Nutrient Platform en/of haar leden.
Meer informatie over het Nutrient Platform is te vinden via www.nutrientplatform.org of stuur een e-mail naar info@nutrientplatform.org. Volg ons ook op twitter @NutrientP

Inhoud

placeholder_600.gif

Slibverwerkingsproces van SNB op de BBC

Voor het Britse programma People Fixing the World is de cameraploeg van de BBC afgereisd naar Nederland. In People Fixing the World, wordt gezocht naar slimme oplossingen voor huidige milieuproblemen.

Begin februari kwam de BBC-ploeg naar Nederland om aandacht te besteden aan fosfaatterugwinning. 

In deze reportage wordt SNB-directeur Silvester Bombeeck geïnterviewd, gaan ze op bezoek bij de waterzuiveringsinstallatie in Amersfoort en spreken ze met Imperial College in Londen over fosfaatherwinning.

Bekijk hier het artikel van SNB. De leuke 25 minuten-podcast van BBC kan teruggeluisterd worden via de volgende link.

Prijsvraag aquaminerals voor 25-jarig bestaan

Waterschappen herwinnen nutriënten en andere grondstoffen, maar lopen hierbij tegen verschillende uitdagingen aan, technologieën en opschaalbaarheid.

AquaMinerals roept studenten op om een idee te bedenken voor het terugwinnen, bewerken en inzetten van stoffen uit waterbehandeling, waardoor reststoffen uiteindelijk hoogwaardig, duurzaam en circulair ingezet kunnen worden.

De deadline voor het indienen is 15 mei 2020. De winnaar wordt beloond met 5000 euro voor het verder uitwerken van het idee. Bovendien krijgt het winnende team daarbij inhoudelijke ondersteuning van AquaMinerals.

Meer informatie is hier te vinden.

Op maandag 9 maart werd de eerste uitzending van Briljant! uitgezonden. Briljant! is een programma waarin innovatieve ideeën gepitcht worden die Nederland ‘beter, schoner en socialer maken’. Een van de deelnemers was Peter Scheer. Hij is betrokken bij het accelerator programma van Nijhuis Industries.

Peter is eigenaar van Semilla Sanitation Hubs en in de aflevering pitchte hij zijn project From Pee to Tea. Tijdens het proces wordt urine gekookt, waarna het verdampte water wordt gecondenseerd tot water. Na het proces blijft er negentig procent schoon drinkwater over en tien procent meststoffen. De meststoffen worden bijvoorbeeld gebruikt om munt te kweken, die nodig is voor de thee.

Meer weten? Lees verder op onze website!

Challenge: technologie voor terugwinnen fosfaat uit halfdroge tarweproductstroom

Cargill, een internationaal bedrijf dat tarwe verwerkt tot half afgewerkte producten, opent een challenge voor mkb'ers en start-ups voor het terugwinnen van fosfaat uit tarwe. Cargill is hiervoor op zoek naar een kosteneffectieve technologie die fosfaat selectief uit de semi-droge productstromen, voornamelijk van diervoerder, kan isoleren. 

Cargill stelt 20.000 euro beschikbaar voor het realiseren van een pilot en wanneer dit succesvol verloopt, biedt Cargill de kans tot opschaling of een vervolgopdracht. Daarbij wordt er vanuit BioVoice, de organisator van de challenges, onder andere extra funding, kennis en partners, en researchfaciliteiten aangeboden.

Het is tot 9 april mogelijk om je deelname in te sturen, waarin het concept, beschrijving van de pilot en het team moeten worden beschreven.
Meer informatie over de challenge is te vinden op de website en in deze video.

De Baltische Zee wordt, doordat het bijna helemaal is afgesloten, erg beïnvloed door nutriënten emissies vanuit de landbouw en vanuit waterzuiveringsinstallaties. Vooral fosfaat en stikstof zorgen voor een verstoring van de oceaan en de ecosystemen doordat ze in te hoge concentraties aanwezig zijn.

In de documentaire Sea of Opportunity wordt gefocust op het belang van EU wet- en regelgeving om recycling te verbeteren en op deze manier te voorkomen dat er teveel nutriënten in de oceaan terecht komen.

Meer weten of de documentaire bekijken? Klik hier!

Afgelopen 18 februari organiseerde de US Sustainable Phosphorus Alliance een webinar over fosfaat en eten. Thema’s als het fosfaat niveau in voeding, de mogelijke schade daarvan, de toename van de fosfaat voetafdruk en de oorzaken ervan, kwamen allemaal terug in deze webinar. Bovendien wordt er gesproken over mogelijke oplossingen voor een vermindering van fosfaat consumptie.

De webinar is terug te kijken via dit kanaal!
Agenda
Juni
25

Ledenbijeenkomst #2

Deventer

Juni
15-17

ESPC4

Wenen, Oostenrijk 

November
16-20

EU materials week 2020

Brussel, België

Nutrient Platform is an initiative of the Netherlands Water Partnership and supported by the Dutch governement.

E info@nutrientplatform.org

T 070 304 3700 F 070 304 3737

Het Nutrient Platform, opgericht in 2011, is een cross-sectoraal netwerk van Nederlandse organisaties die samenwerken om de nutriëntenkringloop te sluiten. U ontvangt deze email email omdat u zich geregistreerd heeft voor deze nieuwsbrief via onze website www.nutrientplatform.org
Om u aan te melden klik hier.
Als u de nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen kunt u zich hier uitschrijven.







This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Nutrient Platform · Netherlands Water Partnership · Bezuidenhoutseweg 2 · Den Haag, 2594 AV · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp