Copy
View this email in your browser
Beste <<Voornaam>>
 

Coronacrisis


Scholen sluiten maar moeten wel in opvang voorzien, wat is het verschil?

Er is heel wat te doen rond deze beslissing. Terecht? Directies en leraren zijn bang dat de verspreiding evengoed nog zal doorgaan via de scholen. Kinderen kunnen evengoed het virus krijgen maar worden minder ziek. Toch kunnen ze hoe dan ook het virus verspreiden, ook naar de leerkrachten.
Maar wat met ouders die écht geen opvang vinden? Ouders die dringend nodig zijn in de zorg bijvoorbeeld? Maar zijn er ook geen ouders die het wel zo makkelijk vinden dat ze hun kroost toch naar school kunnen sturen? En hebben we daar als school vat op? Wie kan/mag controleren?

En hoe zit het met het 'afstandsonderwijs'? Hoe bezorgen jullie leerkrachten 'werk' aan de kinderen die thuis zitten? Universiteiten hebben blijkbaar voldoende mogelijkheden om lessen uit te zenden, maar hoe zit dat met ons basis- en secundair onderwijs? Wat ondernemen de academies?
We willen het graag horen van jullie want van mekaar kunnen we wellicht heel wat leren!
Plaats het hier!



Reacties hierop kan je kwijt op ons forum.

Lees ook: 

5 weken geen les (minstens), wat kan het effect zijn? (Pedro De Bruyckere)

 


Onderwijscommissie

Minister Ben Weyts zegt

over het zorgbeleid in medisch-pedagogische instituten:
Mijn opdracht bestaat er vooral in om in de randvoorwaarden te voorzien die kwalitatieve verzorging en begeleiding van deze kwetsbare jongeren mogelijk maken, en, ten tweede, ervoor zorgen dat de algehele kwaliteit in alle internaten verhoogt.
 
over nieuwe gevallen van schoolkamperen:
Het blijft de bedoeling om dit jaar nog, in september, het aangepaste decreet van start te laten gaan, zodat de inschrijvingen voor het schooljaar 2021-2022 onder dat nieuwe inschrijvingsrecht kunnen plaatsvinden.  Het nieuwe decreet voorziet inderdaad dat er in de instroomjaren van het secundair en het basisonderwijs verplicht digitaal moet worden aangemeld als een school wil kunnen weigeren voor die jaren.
 
over het toenemende aantal langdurig zieke schooldirecteurs en het dreigende directeurentekort in het onderwijs:
De werkbaarheidsmonitor van november van het afgelopen jaar toonde ook aan dat werkstress, werkdruk en emotionele belasting belangrijke aandachtspunten blijven, niet alleen bij schoolleiders maar bij alle personeelsleden in het onderwijs. En het ‘Rapport afwezigheden naar aanleiding van ziekte 2018’ toont vooral aan dat langdurige afwezigheden bij directiepersoneel vaak een psychosociale oorzaak hebben.
Zo maakte mijn voorganger in 2018 eenmalig een budget van 500.000 euro vrij voor de professionalisering van schoolleiders. Daarbij ontving iedere pedagogische begeleidingsdienst ook een deel van dit budget om een project uit te werken. De rode draad daarbij was ‘de schoolleider als poortwachter’.

over de noodkreet van de directeurs secundair onderwijs over de besparingen en over de open brief van directiecommissie secundair onderwijs van Katholiek Onderwijs Vlaanderen:
Er was discussie rond de vraag of we niet kunnen gaan naar een uitstel van de implementatie van de eindtermen. Die eindtermen, ook voor de tweede en de derde graad, maken natuurlijk wel deel uit van de totaliteit van de oefening van de hervorming van het secundair onderwijs.

En verder:


 

Alle weken onze nieuwsbrief ontvangen?
Word dan nu lid!

LID WORDEN


Ontmoetingsdagen

 

 

Voor het BaO


Dinsdag 21 april om 9.30 uur in Gent
Onderwerp: "Het ROK-kader"

INSCHRIJVEN

Maandag 11 mei om 9.30 uur in Averbode (niet Tessenderlo dus)

Dins
dag 19 mei om 9.30 uur in Halle-Zoersel


Voor het DKO

Dinsdag 12 mei om 9.30 uur in Sint-Niklaas

 

Deze week

20/03/2020 - Internationale dag van het geluk
                   - Deadline Afsluiting betaling van de maand maart

21/03/2020 - Wereld pöeziedag 
                   - Internationale dag tegen racisme en discriminatie

22/03/2020 - Wereldwaterdag

Volgende week

24/03/2020 - Wereldtuberculosedag
27/03/2020 - Internationale theaterdag
29/03/2020 - zomertijd

Twitter
Facebook
www.vlvo.be
Uitschrijven kan hier.