Copy
#103, 16 martie 2020

SAVANTGARDE

de Marius Cosmeanu

Savantgarde este un smart digest săptămânal de știință și tehnologie.

Proiect susținut de 
Combridge, membru Deutsche Telekom Group.
DEAD END // Manuscrisele de la Marea Moartă, aflate în custodia Muzeului Bibliei din Washington, sunt contrafăcute. După luni de testări, specialiștii muzeului au confirmat suspiciunile că fragmentele datează din epoca modernă. Ce va urma, vă spune NatGeo.
Notă pe marginea unor întrebări primite de la voi: Ediția aceasta nu am mai făcut o selecție-bloc cu știri despre pandemie/covid-19, pentru că sunt atât de multe și lucrurile se perindă atât de rapid încât nu găsesc rostul unei sinteze săptămânale. În schimb, le găsiți, zi de zi, proaspete și postate cu măsură, pe pagina Facebook a Savantgarde. De asemenea, începând de azi puteți citi pe blogul Savantgarde jurnalul virologului Mihnea Boștină. Texte zilnice de la un specialist trecut prin laboratoare cu ștaif ale lumii. Despre pandemie, viruși, evoluție & more. Pentru a înțelege mai bine ce ni se întâmplă și, da, ce ne așteaptă.
PIC OF THE WEEK // Un cuplu contemplând apusul de deasupra Vaticanului, de pe una dintre colinele Romei, după ce marți, Italia a impus restricții fără precedent celor 60 de milioane de locuitori ai săi pentru a controla epidemia de covid-19. Powered by Guliver/ AFP/ Getty Images.
SCI-TECH // Futurism: ADN-ul salamandrei ar putea fi utilizat la regenerarea unor părți ale corpului uman. // NewScientist: Un metal lichid care plutește pe apă ar putea fi folosit la fabricarea roboților care își modifică forma. // TechTimes: Oamenii de știință au creat replici funcționale de dimensiuni microscopice ale organelor umane pentru a detecta medicamentele care dăunează. // MyModenrMet: Pentru a salva viețile animalelor, doi mexicani au creat o „piele” fabricată din cactuși.
AUTO // Good Year a lansat un concept de cauciucuri inteligente care se modifică în funcție de vreme, anotimp sau după cum vrem să călătorim (video). // YankoDesign vă prezintă cel mai atrăgător bolid cu acces pe șosele. // DesignBoom: Cele mai frumoase mașini electrice de la showul auto de la Geneva, amânat din cauza pandemiei. // Citroën a prezentat un model mini electric a cărei închiriere va costa cât a unui scooter. // Smithsonian: Cum au devenit microbuzele Volkswagen simbolul unei contraculturi.
THE INDUSTRY // StartupCafe: Topul țărilor care investesc cel mai mult în tehnologii esențiale. // BBC: Bill Gates demisionează din boardul Microsoft pentru a se dedica mai mult proiectelor filantropice. // DuckDuckGo a făcut o listă lungă cu jegurile care ne urmăresc online. // A apărut un newsletter nou despre dezinformare: Misreport. Știri de la noi și de aiurea despre știri false. // FastCompany vă spune cum au devenit editorii voluntari ai Wikipedia cei mai vajnici combatanți ai dezinformării. // Founders@Work: Un interviu cu Steve Wozniak, cofondator Apple Computer. 
TV // HBO: John Olver despre coronavirus. Nu-l ratați!
LIFE & STYLE // 1842Mag scrie despre o altă pandemie, generată de sindromul impostorului. // Gizmodo: Cum ar putea dispărea umanitatea cu totul sau despre riscurile existențiale ale speciei umane pe următoarelor decenii. // Undark: Maeștrii tatuajelor repară ce-au „stricat” chirurgii. // Par inadaptați noilor tehnologii, dar ScienceBlog spune că nu e chiar așa: ce roboți sunt populari printre persoanele în vârstă. // Positive: Universitatea din Bristol îi învață pe studenți cum să fie fericiți. // VisualCapitalist: Cele mai iubite branduri în funcție generații.
INFOGRAFICĂ // WEForum: O istorie vizuală a pandemiilor.
ART & DESIGN // Câștigătorii concursului de arhitectură FutureProjects2020// FilmComment: Un interviu cu regizorul Cristi Puiu, după participarea la festivalul de la Berlin cu Malmkrog// RRC a stat de vorbă cu Alexandru Berceanu, regizor și director CINETIC, despre teatrul digital. // WundermanThompson: Un profil al noii generații de creativi din China.
ICON // LensCulture: Premiile de fotografie Exposure 2020.
PRIVEȘTE CERUL // YankoDesign: Modelul de avion electric care se alimentează prin frecarea de aerul stratosferic. // ZDNet: Planurile NASA pentru transport aerian urban. // NBCNews: Planeta pe care plouă cu fier lichid. // Futurism: NASA are evidența vieții pe Marte.
TEST // Un film BBC despre cât zgomot fac păsările în zbor, mai puțin bufnița, al cărei zbor este „mut”. Nici cele mai sensibile microfoane n-au sesizat vreun sunet la testarea ei. 
NATURĂ // ScientificAmerican: Cel mai mic dinozaut descoperit vreodată este într-un chilimbar. // Gizmodo: Oamenii de știință au pus monitoare pe pisici ca să vadă cât dăunează mediului. Rezultatul: sunt adevărate catastrofe ecologice. // Undark: Povestea fantastică a unui Pablo Escobar al braconării ouălor de pasăre. // TheOutline: Cât ați fi dispuși să plătiți pentru a salva viața unui animal de companie? // Două infografice Visual CapitalistCele mai prietenoase companii cu mediul, respectiv cei mai înalte piscuri ale planetei și ce înseamnă denumirile lor.
TRIL // AAAStateofPlay a strâns o arhivă cu sunetele scoase de 50 de specii de păsări.
DIASPORA // Printre efectele secundare ale actualei pandemii s-a numărat și valul de anxietate sau chiar de ură revărsat asupra Diasporei după ce românii plecați la muncă în Italia au început să se întoarcă în țară.  De ce urâm Diaspora, un text Scena9.
HOME SWEET HOME // De încheiere, dacă tot e să stăm acasă săptămânile care vin, câteva sugestii pentru a vă mai relaxa și a vă umple timpul cu lucruri frumoase. Așa a făcut și Sir Isaac Newton, prins și el de o pandemie, și a lucrat tot de acasă, folosind timpul cu multă înțelepciune. // Așadar: Capodopere online: 15 muzee din Italia și-au pus colecțiile integrale pe internet. // Dacă vreți să vă perfecționați cunoștințele gastronomice, o listă de 11 supe mai speciale & slow, numai bune încercat în perioada aceasta. // Recomandări faine de evenimente culturale, pentru săptămâna 16-22 martie, are și Scena9// În fine, OpenCulture are o arhivă inepuizabilă de filme, cursuri online (e un bun prilej să vă apucați să învățați limbi străine, să cântați la instrumente muzicale etc.), cărți electronice și audio, cărți de colorat, albume de muzică și multe, multe altele. Încercați să gândiți un pic și pozitiv și să învingeți anxietățile. // Iar  în rest, CristinaChipurici are câteva sfaturi pentru cum să lucrați de acasă fără să o luați razna.
Gânduri bune și aveți grijă de voi!
Trimite acest smart digest unui prieten. Se poate abona aici.

Ultimele ediții: #102#101#100.
EGO // Lucrez în presă de vreo 20 de ani: Cotidianul, Academia Cațavencu, România liberă, Europa liberă + contribuții la publicații străine. Texte care mi-au adus un premiu european și unul american de presă. Savantgarde este fructul acestor experiențe. Îi dedic cam trei zile pe săptămână.
Savantgarde vă oferă știri și articole zilnice pe:
Website Website
Facebook Facebook
LinkedIn LinkedIn
Copyright © SAVANTGARDE, All rights reserved.

Contact:
newsletter@savantgarde.ro

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.
 






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Savantgarde.ro · www · www · Temeswar 1989 · Romania

Email Marketing Powered by Mailchimp