Copy
Transparency International Sverige
Nyhetsbrev Mars 2020
Tillit till myndigheterna och varandra lyfts fram i dessa ansträngda tider, där fokus ligger på att bromsa pandemin och att säkerställa effektiva åtgärder för att motverka smittspridning generellt och till olika riskgrupper - och därmed rädda liv.

Den upplevda, förhållandevis, låga korruptionen inom offentlig sektor i Sverige, som bl.a. visades senast i TI:s korruptionsindex (CPI), är en viktig komponent för att säkerställa tillit till den offentliga sektorn – men inte den enda. Även transparens, integritet och ansvarsutkrävande behövs för att man över tid ska känna tillit till offentliga funktioner. Det är dock viktigt att de åtgärder som nu vidtas, i vårt närområde och globalt, inte innebär att ledande personer missbrukar sin maktposition i andra syften. Läs mer om det nedan.

TI Sverige fortsätter sitt arbete, men just nu i något andra former. Vi håller virtuella möten i vårt näringslivsforum tills de populära rundabordssamtalen kan återupptas. Det är därför extra stimulerande att hälsa två nya företag välkomna – BillerudKorsnäs och SSAB. Styrelsen möts virtuellt, och utgångspunkten i nuläget är att även årsmötet hålls virtuellt den 28 april.

Slutligen, måste jag givetvis kommentera Swedbank och bristerna i arbetet mot penningtvätt. Den rekordhöga sanktionsavgift som nu delats ut och den svidande kritik som Swedbank får från både Finansinspektionen och sin interna utredning visar på att de varningsklockor som bl.a. TI Sverige ringde i för ett år sedan var högst befogade. Utan överdrift så var det värre än vad vi trodde. Swedbank och, tyvärr, även Finansinspektionen skulle ha var för sig agerat långt tidigare på de signaler som kom. Som bankens ordförande, f.d. statsminister Göran Persson sade i veckan ”Clifford Chance:s rapport bekräftar bilden av ett misslyckande. Banken har i sitt arbete mot penningtvätt inte levt upp till de krav som kunder, ägare och samhälle har rätt att ställa.”

Undrar hur det ser ut med tilliten till Swedbank nu?

Ulrik Åshuvud
Ordförande
TI Sverige
Om TI Sverige
Viktig information om ordinarie föreningsstämma 2020
Givet det rådande läget har styrelsen, i samråd med föreningens revisorer, beslutat att TI Sveriges ordinarie föreningsstämma den 2 april skjuts fram till den 28 april. Ytterligare detaljer om genomförandet av föreningsstämman samt sedvanliga handlingar kommer att kommuniceras till våra medlemmar. Utsänd kallelse och tillhörande föredragningslista gäller. 

BillerudKorsnäs och SSAB välkomnas till TI Sveriges näringslivsforum
TI Sveriges styrelse har beslutat att anta BillerudKorsnäs och SSAB som nya medlemmar i TI Sveriges Corporate Supporters Forum (CSF). Vi välkomnar BillerudKorsnäs och SSAB:s medverkan i att förbättra kunskapsutbytet mellan svenska storföretag för att minska korruptionen och deras stöd till TI Sveriges verksamhet och arbete för att främja öppenhet, ansvar och integritet.

Vill du veta mer om ett engagemang i Corporate Supporters Forum och hur processen för medlemskap i forumet ser ut? Läs mer här eller kontakta oss för mer information!
Gemensamt uttalande – behov av förstärkt arbete mot penningtvätt
TI Sverige har i kölvattnet av Swedbanks penningtvättsaffärer, tillsammans med TI:s internationella sekretariat, TI Lettland och TI Litauen uttalat sig om vikten av stärkt arbete mot penningtvätt – både på en övergripande EU-nivå men även på nationell nivå.

Studiebesök hos Polisen
TI Sveriges medlemmar välkomnades den 2 mars till Polisens nationella antikorruptionsgrupp som berättade om sin verksamhet och om vikten av förebyggande åtgärder i arbetet mot korruption - speciellt i riskutsatta områden som t.ex. upphandling, tillsyn och tillståndsprövning.

Etiskt ledarskap, kontinuerlig utbildning och stärkt lagstiftning fortsatt avgörande
Vid ett frukostseminarium den 6 mars delade TI Sverige med sig av resultatet från en behovsanalys om effektivt integritetsarbete hos företag - med fokus på Sverige och Litauen. Behovsanalysen är del av ett projekt finansierat av Svenska Institutet.

Resultatet visar bl.a. på fortsatt betydelse av etiskt ledarskap och hur ledningens eget agerande kan påverka hela organisationen, vikten av kontinuerlig utbildning och dialog samt behovet av stärkt tillämpning av lagstiftning mot korruption. 


Korruption i Sverige
FI straffar Swedbank med sanktionsavgift på fyra miljarder
Sanktionsavgiften för penningtvätt inom Swedbank har nu satts till fyra miljarder kronor, meddelar Finansinspektionen. Swedbank har haft allvarliga brister i arbetet att motverka penningtvättsrisker i sin baltiska verksamhet och har dessutom medvetet mörkat dokument, slår FI fast i sin utredning.
 
Swedbank frångick regelverket för att motverka penningtvätt
En rapport från Clifford Chance, som gjorts på uppdrag av Swedbank, visar att banken aktivt sökte s.k. “högriskkunder” och bidrog till högrisktransaktioner på c:a 40 miljarder dollar under perioden 2014-2019.
 
Bristande avtalsuppföljning ökar risken för korruption
Bristande avtalsuppföljning hos upphandlande myndigheter är en stor risk för korruption och osund konkurrens i offentlig upphandling. Det framgår i Konkurrensverkets rapport som beskriver upphandlares uppfattningar i frågor som rör osund konkurrens.
 
Släkt- eller vänskapsband mellan anställda och anbudsgivare, och konsulter som biträder upphandlande myndigheter i upphandlingar är andra risker för korruption som upphandlarna lyfter fram i undersökningen.

Myndigheternas internrevision är betryggande
I sin årliga redovisning över den statliga internrevisionen och myndigheternas interna styrning och kontroll bedömer Ekonomistyrningsverket (ESV) att myndighetsledningarna med få undantag har säkerställt en betryggande intern styrning och kontroll. 
TI Sverige tipsar...
Utvinningsindustrin i topp vad gäller internationella mutbrott
En rapport från TRACE har sammanställt pågående internationella mutbrottsutredningar under 2019. Av de 328 utredningarna stod USA för mer än en tredjedel. De flesta utredningarna gällde utvinningsindustrin. Även byggsektorn samt försvar- och säkerhetsindustrin sticker ut. Mutor till offentliga tjänstemän i Kina var vanligast, följt av Brasilien, Indien och Ryssland.
 
Ökat behov av transparens och ansvarsutkrävande
Det globala utbrottet av Covid-19 har medfört omfattande satsningar på offentligt stöd. I dessa tider är det viktigt med öppenhet i beslutsprocesser så att inte resurser t.ex. inom hälsovården snedfördelas eller gynnar de redan privilegierade.
 
Glappet – hur ska Agenda 2030 finansieras?
Concord lyfter i rapporten Glappet vikten av åtgärder för att mobilisera resurser, effektivisera skattesystem, minska kapitalflykt och bekämpa korruption - speciellt i låginkomstländer - för att nå hållbarhetsmålen.
 
Kurs om antikorruption
Nu när många jobbar hemifrån eller på distans så kan det kanske passa bra med en kurs? Våra brittiska TI-kollegor, Transparency International UK, har tagit fram en onlinekurs om hur man kan förebygga korruptionsrisker i sin verksamhet. Kursen är ämnad för brittiska företag men funkar bra för alla!
 
World Happiness Report – världens lyckligaste länder
Finland rankas åter igen som det lyckligaste landet i världen. Även om Sverige hamnar först på en sjunde plats så klarar sig de nordiska länderna överlag bra i rapporten, bland annat tack vare utmärkta resultat då det gäller ekonomi, socialskydd, hälsa, frihet och frånvaro av korruption.

Filmtips: Sju filmer om visselblåsare
En favorit i repris som passar väl nu. Transparency International listar sju filmer som alla handlar om visselblåsare - allt från "The Post" som handlar om Washington Posts artiklar om Vietnamkriget, till "The insider" om tobaksindustrins mörkläggning av nikotinberoende. 
Twitter
Facebook
Web
E-post
LinkedIn
Copyright © 2020 All rights reserved.






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Transparency International Sverige · c/o The Park · Magnus Ladulåsgatan 3 · Stockholm 11865 · Sweden

Email Marketing Powered by Mailchimp