Copy
Bekijk in webbrowser

Coronavirus kan het verlies van het Nederlanderschap tot gevolg hebben

Dit heeft gevolgen voor volwassenen met een dubbele nationaliteit, die buiten de EU wonen (inclusief de BES-Eilanden, Aruba, Curaçao, Sint Maarten en Zwitserland), waarvan het paspoort verloopt. Het probleem is de 10-jaren klok, zoals wij ook al in onze vorige nieuwsbrief hebben aangegeven.

Omdat nieuwe afspraken niet mogelijk zijn en bestaande zijn geannuleerd, adviseert Buitenlandse Zaken een Verklaring Omtrent het Nederlanderschap (VON) aan te vragen, hiervoor hoeft men namelijk niet persoonlijk te verschijnen. Echter heeft Stichting GOED direct haar zorgen uitgesproken of deze verklaring wel op tijd kan worden afgegeven. Het legaliseren en verzamelen van de nodige documenten, tijdens een lockdown situatie, is praktisch onmogelijk. Zie ook het bericht van Nederlanders in den Vreemde hierover.

Aangezien de dag van verstrekking van de verklaring telt en niet de aanvraagdatum, lopen mensen het risico hun Nederlanderschap te verliezen. Je moet immers binnen 10 jaar een nieuw Nederlands paspoort of Verklaring van het Nederlanderschap in handen hebben.

De betrokken partijen bij de overheid waren het met ons eens dat er een goede oplossing moest komen. Echter tot op heden hebben wij nog niet vernomen, hoe zij dit gaan invullen.

Wordt er coulant opgetreden als men niet op tijd alle benodigde documenten kan aanleveren? Wordt een VON nu met spoed behandeld? Krijgt men prioriteit voor het maken van een afspraak als de Consulaire Dienstverlening weer actief is? 

Vragen waar we graag antwoord op willen krijgen.

We blijven dit op de voet volgen en houden je op de hoogte!

Nederlanders met een buitenlandse partner


Vanwege het inreisverbod naar de Schengenlanden en Zwitserland en tevens de beperkte consulaire dienstverlening, kan men op dit moment geen visum aanvragen. In sommige gevallen wordt ook een goedgekeurd visum ingetrokkken, zelfs als men al vliegtickets heeft geregeld. Aan de andere kant zijn er mensen met een (bijna) verlopen visum die niet meer kunnen vertrekken uit Nederland. Op de website van de IND staan antwoorden op diverse vragen, die betrekking hebben op de Coronacrisis.
  • Ik ben in Nederland met een visum voor kort verblijf dat is verlopen of dat binnenkort verloopt. Ik kan niet vertrekken. Kan ik verlenging aanvragen?
  • Ik heb een visum kort verblijf (of ben niet-visumplichtig) en wil naar Nederland reizen. Kan dat?
Voor antwoorden op deze en andere vragen, omtrent het visum kort verblijf, MVV en spoedzaken, kun je de speciale sectie Coronavirus op de IND website raadplegen.

Verblijf je in het buitenland en verloopt je (kort verblijf) visum, maar je kunt niet vertrekken? Check of je van de ambassade een COVID-19 ondersteuningsbrief kan krijgen.

 

Nieuwe visumcode Schengengebied per 1 februari 2020


Niet Coronavirus gerelateerd, maar ook niet onbelangrijk. De 26 landen van het Schengengebied, waaronder Nederland, hebben gezamenlijk besloten om met ingang van 1 februari 2020 hun visumcode aan te passen. Dit heeft wereldwijd een aantal gevolgen voor mensen die een Schengenvisum aanvragen, ook in Suriname.

Meer info hierover

 

Advies voor gestrande Nederlanders!

Nederlandse reizigers in het buitenland die door het coronavirus niet in staat zijn om zelf hun terugkeer te regelen, worden daarbij gesteund door het Ministerie van Buitenlandse Zaken, het Verbond van Verzekeraars, de reisbrancheorganisatie ANVR en diverse partners uit de reiswereld. Onderstaande link geeft antwoord op vragen over de 'bijzondere bijstand buitenland' 

https://www.nederlandwereldwijd.nl/documenten/vragen-en-antwoorden/terugkeerhulp

 

De ambassadeur in Spanje, Jan Versteeg, blinkt uit in de Coronacrisis

Spanje is een van de ergst getroffen landen met Coronavirus besmettingen en overledenen. Jan Versteeg houdt vanaf het begin, de Nederlanders in Spanje, dagelijks op de hoogte en is zeer betrokken en behulpzaam. Er zijn al velen uitingen van dank en lof verschenen, op Social Media, gericht aan de ambassadeur. Wij waarderen tevens het goede contact tussen de ambassadeur en de vertegenwoordigster van St. GOED in Spanje. Ook in veel andere landen informeren de ambassadeurs de Nederlanders zo goed mogelijk. Helaas zijn er ook ontmoedigende signalen over ambassadeurs die weinig informeren of zelfs schitteren in afwezigheid. Een oproep aan deze laatstgenoemde ambassadeurs;

Maak het verschil, Nederlanders hebben u nu nodig!

De NIHB website en de Facebookgroep - Nederlanders in het buitenland - worden door vrijwilligers bijgehouden. Een kleine donatie om de website te ondersteunen is zeer welkom. Neem contact met ons op voor advertentie en sponsor mogelijkheden.
     


We zijn altijd op zoek naar leuke, aangrijpende, aparte en succesvolle of minder succesvolle emigratieverhalen! Ook de situatie (coronavirus) in het land waar je nu woont en hoe jij dat beleeft, ontvangen wij graag om op onze website te plaatsen.


Website: www.nihb.nl
contact@nihb.nl
     
Copyright © 2019, All rights reserved.

Wilt u veranderen hoe u deze emails ontvangt?
update voorkeuren of unsubscribe van de mailinglijst.