Copy

Tarlabaşı Toplum Merkezi 

 M a r t    B ü l t e n i


Sevgili bülten takipçilerimiz,

13 Mart itibariyle Covid-19 salgını nedeniyle biz de çalışmalarımıza evden devam etmeye başladık. Bu süreçte rutin olarak gerçekleştirdiğimiz online buluşmalar temel motivasyon kaynağımız oluyor. Her zaman olduğu gibi evde kaldığımız şu günlerde de her türlü duygusal salınımı ve zorlayıcı duyguyu aramıza buyur ediyor, ağırlıyoruz.

Ufak değişikliklerle de olsa ay ay sizi çalışmalarımızla ilgili bilgilendirmeye devam etmek istiyoruz. Bu bültende daha çok Mart'ın ilk iki haftası Merkez'de ve etrafında gerçekleşen aktivitelere ilişkin bilgiler bulacaksınız. Bir de yeni eklenen bir bölümümüz var: "Yardımcı Materyaller"; burada salgın süresince sizlerle süreci kolaylaştırabileceğini düşündüğümüz okumalar, rehberler, video'lar paylaşıyor olacağız. Bir de her ay bir kitap bir film önerimiz olacak.

Rızanız olduğu takdirde gelecek ay Nisan bülteni için yine mail kutunuzda belireceğiz.

Her nasılsanız, öyle olmanıza müsade edebildiğiniz günler dileriz.

Hamiş: Ellerimizin yeri itibariyle yanlış örnek teşkil ettiğimiz için üzgünüz :)

 
Newroz Piroz Be!

Balkonlarda, pencerelerde başka dünyalar her yerde.

Evlerde kutladığımız bir newrozu da geride bıraktık bu ay. Ancak bugünler sona erecek ve Tarlabaşı sokaklarında o halay çekilecek. Gündüz düşlerimiz salgın dinlemiyor, yaşasın!
TTM Çocuk
Mart'ta Hangi Atölyeler oldu?

Çok Güzel Atölye, Fotoğraf Atölyesi, Sanat Atölyesi, Sirko Fantastiko, Capoeira, Oyun grubu, Sanatla Psikoterapi düzenli devam eden atölyeler oldu. Adı geçen tüm atölyeler, hafta içi her gün 13:00 ve 16:30 saatlerinde akademik destek seansları ve kadınlarla yürütülen Kadın Güçlenme Programı Covid-19 salgını sebebiyle 12 Mart'a kadar devam etti.

TTM'de Neler Oluyor?
 
Bu ay odağımızda Çok Güzel Atölye'nin içinde yer alan Ekoloji ve Toplumsal Cinsiyet atölyeleri yer alıyor.

Her salı gerçekleşen Ekoloji Atölyesi doğayı, biyoçeşitliliği, geri dönüşümü, sürdürülebilirliği  belli yöntem ve etkinliklerle, çocuklarla nasıl konuşabileceğimize hem yanıt arayan, hem de bu yanıtı deneyimleyen bir alan. Bizce, kentsel dönüşümün bir yıkım ve beton alanı haline getirdiği Tarlabaşı’nda, Tarlabaşılı çocuklarla; toprağın, canlılığın, canlı olmanın konuşulması, mümkün olan başka bir dünyanın var edilmesinde atılacak minik, tatlı adımlardan biri!

Toplumsal Cinsiyet Atölyesi'nde ise Şubat'tan bu yana her perşembe 7-14 yaş aralığındaki çocuklarla toplumsal cinsiyet eşitliği bağlamında güçlenmek ve haklarımızla ilgili farkındalık yaratmak amacıyla buluşuyoruz. Atölyede şimdiye kadar, toplumdaki normatif düzeni anlatan videolar izledik, insan olma halimizden doğan farklılıklarımızı konuşarak resimler çizdik, rollerimiz üzerinden karşılaştığımız durumları birbirimizle, güvenli ve katılımcı bir alanda olma hassasiyetiyle paylaşarak üretebileceğimiz çözümleri tartıştık.

Merkez'in açılabileceği gün atölyelere kaldığımız yerden devam etme heyecanı içerisindeyiz!
Yardımcı Materyaller
Hayata Destek Derneği çocuklarla Covid-19 salgınını nasıl konuşabileceğimize dair ipuçları içeren bir rehber hazırladı. Sosyal medyada giderek kalabalıklaşan bilgi akışında derli toplu bir rehber arayanlar için oldukça iyi bir kaynak.
Çocuk ve Gençlik Çalışmaları Uzmanı Ceren Suntekin çocuklarla karantinada olan yetişkinler için bir mini kılavuz paylaştı. Rehber çocuklarla evde kolaylıkla gerçekleştirilebilecek üç yaratıcı etkinlik önerisi de içeriyor.
1 Kitap 1 Film
Bu ay kitap köşemizde Eva Eland'tan üzüntüsünü misafir olarak ağırlayan bir çocuğun öyküsünü anlattığı "Üzüntü Kapını Çaldığında" adlı kitap yer alıyor. Martı Çocuk tarafından basılan ve Sibel Çelik tarafından çevrilen bu "yaşsız" kitap, evlerimize kapandığımız şu günlerde zorlu duygularımızı konuşabilmemiz için bize ferah bir alan sunma potansiyeli taşıyor.
Türkiye'de "İki Arkadaş" ismiyle tanınan Ernest & Célestine, çağlar boyu türlü mitlerle birbirlerinden uzak durmaları öğretilen iki türün içinden bir fare ile ayının dostluğuna odaklanıyor.
TTM Gönüllü

Gönüllü Etkinlikleri


5 Mart'ta TTM gönüllülerinden Seherzada Jusufbasic "Suriyeli mülteci çocukların Türkiye ortaokullarında sosyal uyumunda eğitimin rolünün incelenmesi" başlıklı nitel çalışmasını paylaştı. Çalışma Türkiye'deki mülteci öğrencilerin okul deneyimlerini, uygulanan politikaların deneyimlere etkisini, Suriyeli ve Türkiyeli çocukların yeni çok kültürlü çevre konusundaki hislerini içeriyor.


TTM Buluşmaları
 
TTM ekibi ve gönüllüleri olarak 11 Mart'ta bir araya geldik. Bohçamızda yüzümüzü gülümseten bir dolu sohbet ve kuvvetli bağlarla tazelendik.
TTM Nerede
3 Mart'ta TTM ekibinden Berfin Karataş ve Melike İşleyen Bağcılar Nene Hatun İlkokulu'nda düzenlenen Veli Akademisi'nde Şiddet genel başlığı altında bir sunum gerçekleştirdi. Konuşmada öne çıkan başlıklar; şiddetin tanımı, türleri, ebeveyn tutumlarının şiddetle olan ilişkisi, TTM'nin benimsediği şiddetsizlik ilkesi oldu. Konuşmaya yaklaşık 80 veli katıldı.


Yılın en güzel günlerinden 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde TTM olarak önce merkez'de buluşup pankartlarımızı hazırladık, ardından alanlarda yerimizi aldık!
Bizim de imzacısı olduğumuz; barış, temel haklar ve serbest hareket hakkına ilişkin yapılan ulusötesi ortak açıklamanın tam metni için tıklayınız.
Tarlabaşı Toplum Merkezi'ndeki çocukların eşit, özgür ve güven dolu bir ortamda çalışmalarını sürdürebilmeleri için desteğinize ihtiyacımız var!
Bağışçımız Olun!






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Tarlabasi Toplum Merkezi · Zerdali Sokak No.9 Beyoğlu · Istanbul, 34 34000 · USA

Email Marketing Powered by Mailchimp