Copy
 
Nyhetsbrev mars 2020
 
   
 
 
 

Några ord från kansliet

Vi befinner oss mitt i en global samhällskris, och ingen vet vilka konsekvenser som coronapandemin kommer att få. Det är mycket som nu är annorlunda i vår vardag och vårt fokus har i stor utsträckning flyttats till att hantera en plötsligt uppkommen krissituation. Alla vi som dagligen arbetar med en helt annan global samhällskris har erfarenheter av vad som krävs för att ställa om ett samhälle och som kan vara värdefulla i den situation vi nu befinner oss. Vi har digitala lösningar och vanan av att mötas på webben. Vi har vanan av att samverka och föra samman personer med olika kompetenser för att få klimatåtgärder att hända. Och framför allt, vi har vanan av att testa och implementera nya lösningar.

För hållbarhetsarbetet fortsätter, och när det värsta av coronapandemin är över kommer vi som jobbar långsiktigt och strategiskt att kunna djupanalysera, dra slutsatser och lära oss för framtiden. Men under en (förhoppningsvis kort) period nu handlar det dagliga arbetet för många av oss istället om att hantera en hastigt förändrad tillvaro, och försöka göra det bästa av situationen för olika inblandade.

Vi vet att många kommuner kämpar med att hantera läget för invånare och näringsliv, men också att det bubblar av kreativa initiativ på olika håll. Genom att göra det Klimatkommunerna gör bäst - hjälpa kommuner att dela erfarenheter och praktiska tips - vill vi gärna dra vårt strå till stacken i dessa tider. Därför efterlyser vi nu exempel på hur just er kommun har hittat lösningar för att hantera det speciella läget just nu. Åtgärder som aktualiserats och genomförs nu i hanteringen av Corona och som kan vara användbara i det framtida klimatarbetet. Det kan handla om:

  • Saker ni gör för att fånga upp och kanalisera invånarnas engagemang och vilja att hjälpa till
  • Aktiviteter på distans och andra sätt att minska tristessen hos isolerade personer
  • Nya sysselsättningar för personer som blivit permitterade eller liknande
  • Sätt att hålla uppe folkhälsan när många håller sig inne mycket mer än vanligt
  • Sätt att hjälpa det lokala näringslivet
  • Sätt att minska sårbarheten i verksamheter
  • Nya digitala lösningar för undervisning
  • Distanskonferenser och andra digitala evenemang
  • Nya sätt att utnyttja utomhusmiljöer
  • Användningsområden för tillfälligt tomma lokaler tex skolor, hotell och konferensanläggningar
  • Och säkert mycket, mycket mer som vi inte tänkt på.

Skicka era exempel till oss på kansliet@klimatkommunerna.se så sprider vi i våra kanaler så att fler kan inspireras och agera!

Nu är också den perfekta tiden att bli en fena på distansmöten, om du inte redan är det. Här nedanför har vi samlat några evenemang du kan öva på.

Ta hand om varandra!
/Filippa och Maria

PS. Vi kommer att hålla vårt årsmöte på distans. Se anmälningslänk och info nedan. Vi hoppas kunna boka in ett nytt besök i Skellefteå för att bland annat lära oss mer om träbyggnation och batteritillverkning senare i år.

På gång i Klimatkommunerna

Klimatkommunerna talade på norsk mässa om mat och förpackningar

Den 3-5 mars besökte Klimatkommunerna den norska produktions- och förpackningsmässan Holdbar, för att lyfta exempel på hur svenska kommuner jobbar för att minska klimatpåverkan från mat och förpackningar.  Uppsalas utbildning "Rätt plast på rätt plats", som finns på svenska och engelska, var en av de satsningar som visades upp. Holdbar anordnas vart tredje år och är en viktig mötesplats för alla som jobbar med livsmedelsproduktion och förpackningar i Norge. Läs mer om mässan på Bioeconomy Regions hemsida

Paneldiskussion om fossilfria inköp av mat och förpackningar.
Maria Ivansson, Klimatkommunerna, Elisabeth Sandnes, Digitaliseringsdektoratet och Lars Josefsson, Västsvenska Kemi- och Materialklustret. Bild: Bioeconomy Region

Klimatkommunernas årsmöte hålls på distans

Klimatkommunernas årsmöte för medlemmarna kommer i år att hållas på distans, via Zoom. Tiden för årsmötet blir den 20 april klockan 15-17. Du som är medlem hittar dagordning, handlingar och möteslänk på medlemssidorna, se mail för info. Alla som ska delta, tänk på att anmäla er senast två veckor innan mötet och att testa Zoom i god tid. Det inplanerade Skellefteåbesöket skjuts fram, troligen till senare i år, vi återkommer med info.

Webbfika 26 mars: Sara Nilsson om Klimatsmarta Stockholmare

Sara Nilsson, projektledare för Klimatsmarta Stockholmare, gästar Klimatkommunernas webbfika nu på torsdag för att berätta om de metoder och verktyg som hon och kollegorna använder för att inspirera fler att göra klimatsmarta val i sin vardag.

Klimatkommunernas webbfika är en halvtimme på webben med en intressant gäst och klimatkollegor på distans. Chatten är öppen för frågor. Länk: Välkommen in i fikarummet! (zoom)

Lots till finansieringshjälp

Inom kort öppnar det nya europeiska stödcentrat European City Facility (EUCF), som ska hjälpa kommuner att hitta finansieringslösningar för energi- och klimatomställningen. Vårt europeiska systernätverk Energy Cities kommer att leda centrat tillsammans med bl.a. Climate Alliance och Fedarene. Klimatkommunerna har blivit utsedda till kontaktpunkt för svenska kommuner, för att berätta om det stöd som ges och hjälpa till att lotsa er rätt. Vi återkommer inom kort med mer info om detta!

Tips & publikationer

Delta på distans

25 mars: Grön skatteväxling av 15 miljarder - hur ska det gå till?

En grön skatteväxling kombinerar höjda skatter på miljö- och klimatskadliga aktiviteter med sänkta skatter eller investeringar i sådant som är samhällsnyttigt. I Januariavtalet kom partierna överens om en grön skatteväxling som ska omfatta 15 miljarder kronor. Fores bad en grupp forskare och tunga intressenter att bidra med sina idéer. Under ett webbsänt seminarium den 25 mars kl 12-13.30 kommer författarna att presentera sina idéer följt av kommentarer från en expertpanel. Anmäl dig här


26 mars: Klimatkommunernas webbfika

Läs mer här ovanför!


30 mars: Hur når vi en fossilfri transportsektor?

Den 30 mars 2020 bjuder 2030-sekretariatet och Klimatriksdagen till en virtuell konferens. Paneler, mingel, talare precis som på ett vanligt seminarium, men helt digitalt. Bland annat deltar sex representanter för de olika transportslagen och mobilitet och ger sina bästa rekommendationer för framtiden. Här hittar du mer information om konferensen. Seminariet kommer att genomföras den 30e mars klockan 1030-1200 på en digital plattform med denna länkadress.


Start 3 april: Ny webinarieserie från Energimyndigheten

Den 3:e april startar Energimyndigheten en ny webinarieserie - Forskarnytt för transporteffektiva kommuner. Den vänder sig till tjänstemän, politiker och beslutsfattare på lokal och regional nivå. Webinarieserien ska fungera som en brygga mellan forskare och aktörer på lokal och regional nivå och därför har vi valt ut projekt med konkreta resultat. Första tillfället blir den 3 april kl 10-12 där två olika forskare pratar på temat Förändrat beteende i transportsektorn. Läs mer och anmäl er


7 april: Webbfika med Linda Birkedal om Lunds klimatpolitiska råd

Håll utkik efter inbjudan i Klimatkommunernas kanaler!


24 april: Svenskarnas konsumtion – klimatet, trenderna och framtiden

Hur konsumerar svenskarna och hur påverkar vår konsumtion klimatet? Vilka möjligheter tycker konsumenterna att det finns att göra mer hållbara val? Ta del av helt färsk kunskap om detta vid Konsumentverkets webbinarium den 24 april. Läs mer och anmäl dig här 

Debatt, inspiration och opinion

Faktaunderlag, utbildningsmaterial m.m.

Från och med 1 mars gäller den nya definitionen av miljöbilar. Att miljöbilar nu blir liktydigt med bonusbilar i bonus-malus-systemet ger den tydlighet som behövs nu när fordonsflottan snabbt behöver ställas om. Med anledning av detta ger Fossilfritt Sverige nu en extra push åt Tjänstebilsutmaningen, som får en ny hemsida där man bland annat kan läsa svaren på några av de vanligaste farhågorna när det gäller att köpa miljöbil och där man även kan föreslå andra företag som borde anta utmaningen.

Livsmedelsverket, Jordbruksverket och Naturvårdsverket har gjort en slutrapport för sitt regeringsuppdrag 2017-2019 om att minska matsvinnet. Målet enligt Agenda 2030 är att halvera matsvinnet till år 2030.

 
   
 
 
 

På gång hos medlemmarna

Kristianstad

Samrådsgrupp för klimatet

Kristianstads kommun inrättar en samrådsgrupp för klimatet, ett beslut som grundar sig på ett medborgarförslag som lämnades in under 2019. Syftet med samrådsgruppen är att arbeta tillsammans med den idéburna sektorn för att tillsammans minska samhällets klimatpåverkan. Samrådsgruppen ska utgöra en plattform för ett utökat informations- och kunskapsutbyte mellan kommun och lokala organisationer och föreningar, och därmed främja den lokala omställningen mot ett hållbart samhälle.

Ideella organisationer och föreningar i Kristianstads kommun som vill verka för en minskad klimatpåverkan bjuds nu in att delta i samrådsgruppen.

Länk: www.kristianstad.se/klimatgrupp 

Växjö

Nu laddar Växjö

Den 10 mars antog kommunstyrelsen en laddinfrastrukturplan för Växjö. Planen sträcker sig fram till 2030 och pekar ut lämpliga platser för 400-450 laddstationer, motsvarande 700 laddpunkter, för publik laddning. Laddplatserna finns i alla större tätorter i kommunen, och planen kan användas som underlag för såväl kommunala som privata verksamheter. Redan under 2020 väntas de första laddplatserna möjliggöras i linje med planen.

Laddinfrastrukturplanen hittas i sin helhet här. 

Linköping

Sverigepremiär för två självkörande fordon

Nu inleds en ny etapp i ”Ride the future”-projektet. För första gången i Sverige kör två självkörande fordon från två olika tillverkare i samma testområde. Den 10 mars ägde den officiella invigningen rum på Campusområdet i Linköping

Läs mer

Göteborg

Take away mat i egen låda i Göteborg

I ett gemensamt projekt mellan Göteborg Stad, Innerstaden och Avenyföreningen lanseras nu ”Säg JA! Till lunch i egen låda”

Ett projekt för att uppmuntra till egen matlåda även när du äter lunch från restauranger så att vi gemensamt kan minska antalet engångsförpackningar som används i Göteborg. Projektet går i linje med tidigare engagemang som ”Engångsfritt kulturkalas” och kommer utvecklas vidare.

Läs mer


Göteborgs kulturkalas inför pantsystem för tallrikar och bestick

Göteborgs Kulturkalas är en föregångare för engångsfria evenemang med målsättningen att bli helt engångsfritt. I år tas ett viktigt steg på vägen genom att införa ett nytt pantsystem för tallrikar och bestick.

Läs mer

Karlstad

Metod för kommunen att tänka klimatsmart

Under hösten ska Karlstads kommun ha tagit fram en metod för att hjälpa alla verksamheter att fatta smarta beslut för att minska sin klimatpåverkan. Nu pågår arbetet att ta fram denna metod. Med hjälp av pengar från Energimyndigheten driver miljöförvaltningen nu projektet "Klimatsmart resurshantering". Projektet ska resultera i en metod som ska höja förmågan ute i alla verksamheter att ställa om.

För att skapa engagemang och en drivkraft vill projektet utgå från verksamheterna själva och vad var och en har för arbetsuppgifter.  - De som kan verksamheten är bäst lämpade att se vad som är bäst att göra för att få till ett mer klimatsmart arbetssätt. Vi vill ge dem verktyg för att kunna göra den omställningen, säger Gunnar Persson, projektansvarig. Metoden riktar sig till nyckelpersoner i verksamheterna som kan påverka beslut, vilket väldigt många kan. Utbildningen sker i två steg. Först utbildas handledare som sedan utbildar medarbetare inom sina egna verksamheter.

- Vi skapar en medvetenhet om vad som påverkar klimatet och ger deltagarna verktyg för att beskriva klimatpåverkan under hela livscykler. Genom denna kompetenshöjning får kommunen bättre beslutsunderlag för klimatsmarta beslut, som även ofta sparar resurser ekonomiskt, säger Gunnar Persson. Under våren arbetar två pilotförvaltningar, kultur- och fritidsförvaltningen och teknik-och fastighetsförvaltningen, med att ta fram metoden. Miljöförvaltningen planerar att ha den klar i oktober och sedan ska utbildningspaketet kunna användas i hela kommunen och förhoppningsvis även i hela Sverige.

Bilden är från möte med pilotförvaltningen teknik- och fastighetsförvaltningen. På bilden syns bland andra Daniel Eriksson och Stina Hedeås från teknik- och fastighetsförvaltningen och Helén Williams från Karlstads universitet

Tänk inte nytt!

Vet du hur mycket mer utsläpp av växthusgaser en nyproducerad t-shirt ger än en som är köpt på second hand? Hur håller sig gurkan fräschast i längden? Och vad är grejen med Smarta Kartan egentligen? De frågorna, och många fler, kan du få svar på i Karlstadsrummets nya utställning som på ett roligt och lättsamt sätt berättar hur du kan bidra till en bättre miljö och minska din klimatpåverkan.

I den här utställningen får vi både fakta och tips kring plastprodukter, deras påverkan och hur vi kan minska dess användning. Vi får också information och inspiration om delningsekonomi, Smarta kartan och återbruk. Utställningen har tagits fram av två projekt som just nu pågår inom Karlstads kommun. Projektet ”Koll på plasten” arbetar med att minska användningen av fossilplast och inriktar sig främst mot Karlstads kommuns egna verksamheter. Projektet Karlstad delar arbetar för att utveckla delningsekonomin, andrahandsmarknaden och reparationsverksamheter.

Utställningen är tillgänglig i Karlstadsrummet, Stadsbiblioteket,  till mitten av april.

Lund

Klimathack med unga lundabor

Den 2 mars höll Lunds kommun och Naturskyddsföreningen ett klimathack för unga inom projektet Klimatneutrala Lund 2030 som får stöd från det strategiska innovationsprogrammet Viable Cities. Temat för dagen var cirkulär ekonomi och närmare 30 entusiastiska deltagare kunde vid hackets slut presentera spännande idéer som blir en del av det fortsatta arbetet med det Klimatneutrala Lund.

Bland annat uppmärksammade P4 Malmöhus klimathacket som finns att lyssna på 2h och 12 min in i detta klipp.

Här har Naturskyddsföreningen samlat information om de klimathack som ska genomföras i Lund under 2020.


Inställd: Hållbarhetsveckan i Lund den 20 – 25 april

Dessvärre har Hållbarhetsforum och Lunds kommun beslutat att ställa in Hållbarhetsveckan 2020 med anledning av det nya coronavirusets spridning. Vårt fina samarbete med Hållbarhetsforum på Lunds universitet fortsätter i klimatfrågan och vi hoppas på andra spännande gemensamma aktiviteter framöver.

Uppsala

Uppsala med på topplista över världsledande städer för klimatomställning

Uppsala får högsta betyg (A) för transparens och ledarskap i förhållande till den globala klimatutmaningen. Det menar den internationella klimatorganisationen CDP som har sammanställt rapporteringar från över 800 städer och kommuner runt om i världen för 2019. Uppsala är en av 105 kommuner som kvalar in på deras A-lista.

För att hamna på A-listan måste kommunen ha en utsläppsinventering för hela samhällets klimatutsläpp, ha mål för utsläppsminskning, ha en åtgärdsplan för klimatet och ha en klimatanpassningsplan som visar hur staden ska tackla nutida och framtida klimatförändringar.

Stockholm, Örebro, Malmö, Västervik och Sigtuna är de andra svenska städerna som är med på A-listan. Bara USA (34) och Kanada (7) har fler städer med på A-listan.

 

Malmö

Första spadtaget i Sege Park

Den 10 mars togs det första spadtaget i Malmös nya hållbara stadsdel. I det 25 hektar stora området kommer bostäder, verksamheter och offentlig service växa fram i symbios med områdets befintliga byggnader och parkmiljö. Sege Park som ägs av Malmö stad ska utvecklats till ett föredöme för hållbarhet, avseende socialt, ekologiskt och ekonomiskt stadsbyggande. Det planeras för ca 1000 bostäder, en förskola, ett mobilitetshus och övriga centrumverksamheter.

Läs mer

Fler sommargator i år
Sommargatorna startar i april och pågår till och med oktober. Detta innebär att grönska, sittplatser och uteserveringar får ta mer plats på bekostnad av biltrafiken. Snart fylls Friisgatan, Ängelholmsgatan, Claesgatan och nykomlingen Kärleksgatan med grönska och sittplatser. 2017 var Friisgatan Malmös första sommargata. Försöket var lyckat och Friisgatan fortsätter därför att vara sommargata till och med år 2020.

Helsingborg

Lantbrukskonferens – hållbar och lönsam odling genom Conservation Agriculture

Är du nyfiken på Conservation Agriculture, ett alternativt sätt att odla som bland annat ger klimatnytta, biologisk mångfald, vattenskydd och mer näringsrik jord?

I så fall finns det en dokumenterad konferens i två delar för dig att ta del av.

Konferensen arrangerades i februari av energi- och klimatrådgivarna i nordvästra Skåne i samarbete med LRF. Föreläsarna, lantbrukare och forskare, gav sin bild av odling med mellangrödor och minimal jordbearbetning. Conservation Agriculture leder till ökad bördighet, ökad biologisk mångfald och minskad jorderosion. Odlingssättet spar också energi, gödsel- och bekämpningsmedel samt ökar robustheten inför klimatförändringar såsom torka och översvämningar. Dessutom leder odlingsmetoderna till att stora mängder koldioxid binds in i åkermark. 

Ta del av konferensen här

 

Tack för att du prenumererar på Klimatkommunernas nyhetsbrev!

Vill du läsa mer om Klimatkommunerna så kolla gärna in vår hemsida som är en gedigen kunskapsbank för lokalt klimatarbete. Vi har även tagit fram sidan nettonoll.se där kommunernas arbete mot nettonollutsläpp presenteras.

Kontakta kansliet om du vill veta mer om föreningen.  

Följ Klimatkommunerna på Twitter och Facebook för senaste nytt om kommunalt klimatarbete!

Nästa nyhetsbrev kommer ut 28 april 2020.

 
Copyright © 2019, Klimatkommunerna, All rights reserved.

Our mailing address is:
kansliet@klimatkommunerna.se

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.






This email was sent to <<E-postadress>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Klimatkommunerna · Box 41 · Lund 221 00 · Sweden

Email Marketing Powered by Mailchimp